İçeriğe atla

Mini etek

Mini etek giymiş bir kadın
Kot mikro etek

Mini etek, diz kapağından yukarıda kalan kısa eteklere verilen genel addır. Geçmişi MÖ 14. yüzyıla uzanan mini etek, 1960'larda yaygınlık kazanmıştır. Josephine Baker'in 1920'li yıllardaki gösterilerde kullandığı "muz giysi", çağdaş mini eteğin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mikro etek çok kısa, mini etekten daha kısa bir etek türüdür. Mikro etek eğer altına başka bir giysi giyilmediyse kalçanın alt kısmını açıkta bırakır. Bundan kaçınmak için tayt ya da şortla beraber giyilebilir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Külotlu çorap</span> İç giysisi

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çorap</span>

Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Gömlek</span>

Gömlek, vücudun üst kısmına giyilen kollu veya yarım kollu, yakalı giysidir. Tarihsel olarak gömlek özellikle iç çamaşırına aittir, ancak 1960'lardan beri başka giysilerle örtülmeden bağımsız olarak giyilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Silindir şapka</span> genellikle kunduz postundan yapılan uzun, siperli şapka

Silindir şapka, melon şapkaların tepe kısmının 5–10 cm daha uzun ve silindir biçimli, kenar kısımları daha kısa olan bay şapka çeşididir. Tepe kısmı silindir parçasından yapıldığı için "silindir şapka" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Giyim</span>

Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Tayt</span> bacakları sıkı saran pantolon türü

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Skort</span> mikro şortun cephesini kapatan etek çeşidi

Skort ya da şort etek, genellikle altta giyilen bir mikro şortun cephesini kapatan bir tür etek çeşididir. Bazı skortların altındaki şort ile skort bütünleşik olarak tasarlanmıştır. Bu tür skortlar genellikle tenis vb. efora dayalı spor dallarında tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İç giyim</span> giysilerin altına giyilen çamaşırlar

İç giyim, dış giyim eşyalarının altına giyilen kıyafetler olup, genellikle cilt ile doğrudan temas halindedirler, ancak tek kattan fazlasını oluşturabilirler. Dış giysilerin vücut atığı ile kirlenmesini veya hasar görmesini önler, dış giysilerin cilde karşı sürtünmesini azaltır ve cildi şekillendirmek ve cilt kısımlarını örtme işlevini görürler.

<span class="mw-page-title-main">Tarlatan</span>

Tarlatan, belirli bir sertlik verilmiş olan ve kimi giysilere sertlik vermek için kullanılan bir tür kumaş aparat. Kumaştan olduğu gibi çelik, metal, tel gibi yaylardan çeşitli tarzlarda yapılabilir. Ayrıca eteklerin sürüklenmesini engellemek için belin hemen arkasına, eteklerin altına giyilmektedir. İçindeki halkaların çokluğu giysinin daha kabarık durmasını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vücut kıyafeti</span> gövde ve ağ kısmı örten tek parça formlu giysi

Vücut kıyafeti (bodysuit) gövde ve ağ kısmı örten ve mayo olarak kullanılamayacak olan tek parça formlu bir giysidir. Malzemelerin değişmesine rağmen temel bir vücut kıyafeti tarzı tek parçalı mayo ve bir leotarda benzer. Bir mayodan farklı olarak vücut kıyafeti, kasıkta kancalar veya cırt cırt velcroya sahiptir. Bir gömlek kollu, değişken omuz askılı ve yaka stillerinde olabilir. Vücut kıyafetleri, pamuk, dantel, naylon vb. dahil olmak üzere bir dizi kumaştan yapılabilir. Genel olarak, tekstil kıyafetler, vücudun şekline daha iyi uyum için likra gibi genişletilebilir fiber içerir.

<span class="mw-page-title-main">Leotard</span>

Leotard gövde kaplayan, ancak bacakları açıkta bırakan, unisex, tek parçalı bir giysidir. Giysi ilk olarak Fransız akrobatik sanatçısı Jules Léotard (1838–1870) tarafından ünlü oldu. Kolsuz, kısa kollu ve uzun kollu mayolar var. Bacakları da kapsayan unitard bir varyasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ceket elbise</span>

Ceket elbise genellikle yakalı, ön yakalı, paltoya benzeyen ve ilkbahar veya sonbahar ağırlıklı kumaşlardan yapılmış bir kadın elbisesidir. Modern ceket, ilk kez 1910'larda ortaya çıkmıştı, Vogue'da 1915'te yayınlanan bir makaleyle, yeni giysinin yelekler veya alt elbiseler üzerine giyilebileceğini garanti ediyordu. Temel ceket, onlarca yıl boyunca kullanılan bir gardıroptu, ancak 1960'larda özellikle popüler hale geldi. 1980'lerde ve 1990'larda, Galler Prensesi Diana, birçoğu Catherine Walker tarafından tasarlanan, özellikle yüksek profilli bir elbise kullanandı.

Askısız elbise üst, omuz askısı veya diğer görünür destek vasıtaları olmadan üst gövdenin etrafına yerleştirilen bir giysidir. Genellikle iç korse ve / veya sutyen ile desteklenir, korse sıkılığı elbisenin kaymasını önler.

<span class="mw-page-title-main">Balerin etek</span>

Balerin etek, baldırın ortasına veya ayak bileklerinin hemen üstüne ulaşan, bale performansında kostüm olarak giyilen tam bir etek. Genellikle birden fazla kumaş katmanından oluşur. 1950'lerde popüler bir gündelik etek tarzıydı.

<span class="mw-page-title-main">A-line etek</span>

A-line etek, kalçalara takılan ve yavaş yavaş etek ucuna doğru genişleyen, A büyük harf şeklinin izlenimini veren bir etekdir. Terim aynı zamanda benzer şekildeki elbiseleri ve paltoları tarif etmek için de kullanılır. Terim ilk olarak Fransız moda tasarımcısı Christian Dior tarafından 1955 baharı koleksiyonunun etiketi olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kot etek</span> kaba pamuklu kumaştan yapılmış, mavi kot ile aynı malzemeden yapılmış etek

Kot etek, bazen 'denim etek' olarak adlandırılır, kaba pamuklu kumaştan yapılmış, mavi kot ile aynı malzemeden yapılmış bir etek. Denim etekleri farklı popülasyonlara ve durumlara uyacak şekilde çeşitli stil ve uzunluklarda gelir. Örneğin, tam boy kot etekleri, dini inançlarının, diğerlerinin yanı sıra Ortodoks Yahudileri, bazı Müslümanlar, Mennonitler ve Pentikostallar dahil olmak üzere pantolon giymelerini yasaklayan kadınlar tarafından genellikle giyilir. Denimden yapılan daha mikro etekler ve mini etekler genellikle ergen ve genç yetişkinler tarafından giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Rah-rah etek</span>

Rah-rah etek, 1980'lerin başında ponpon kızlardan kaynaklanan ve genç kızlar arasında popüler bir moda trendi haline gelen, kısa, katmanlı bir etek.

<span class="mw-page-title-main">Üst etek</span>

Üst etek, bayan kısa etek çeşididir. Etek, pantolon, tights ve tayt gibi başka bir giysinin üzerine örtülür. Üst eteğin tasarımı, ortaya çıktığı döneme bağlıydı ve tarih boyunca çeşitli üst etekler ortaya çıktı.