İçeriğe atla

Mini-DIN konnektör

Bir kişisel bilgisayarın arkasındaki renklerle kodlanmış PS/2 bağlantı bağlantı noktaları (klavye için mor ve fareler için yeşil).

Mini-DIN konnektör, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çok kutuplu elektrik konektörlerinin bir ailesidir. Mini-DIN, daha büyük, eski DIN konnektör'e benzer. Her ikisi de Alman standartları kuruluşu olan Alman Standartlar Enstitüsü'nün standartlarıdır.[1]

PS / 2 yuvalı pin numaralandırma. Erkek fiş numaralandırmada sayılar soldan sağa doğru giden ayna görüntüsüdür
S-video könnektörü. Bu bir dişi konektör olduğundan, Pin 1 sağ alttadır.

Mini-DIN konektörler 9.5 mm çapında ve üçten dokuza kadar pim sayısıyla birlikte yedi desenden oluşmaktadır. Her desen, bir desene sahip bir tıpanın başka bir motifin herhangi bir soketi ile eşleştirilemeyeceği şekilde yerleştirilmiştir. Bu 7 mini-DIN konektörünün her birinin resmi standartlar olmasının önemli bir özelliğidir. (1) pin düzenlemesinde eşzamanlı ve doğrudan örtüşen benzerlikler olmadan, (2) kare anahtar boyut ve konumu, (3) dairesel koruyucu metal etek çentikleri ve metal ilaveleridir.[2] Standart olmayan mini-DIN konektörlerinin aksine, birbirlerine veya standart mini-DIN konektörlerine doğrudan örtüşen özelliklere sahip olabilir.

(Takılan veya takılı olan erkek konektörler, fişten çekildiğinde konektör içine bakıldığında görülebileceği gibi.)

Yukarıda gösterilen fişlerin pin numarası soldan sağa, alt sıra ile üst sıra arasında yapılır. Pin 1 sol altta ve en yüksek pin numarası sağ üsttedir.

Önemli kullanım

Standart mini-DIN bağlantı uçlarının bazı dikkate değer örnekleri arasında şunlar bulunur:

  • Apple LocalTalk'un erken uygulamalarında Mini-DIN-3 konektörler kullanıldı.
  • Mini-DIN-4 konektörleri S-Video için kullanılır ve daha önce Apple Desktop Bus için kullanılmıştır.
  • IBM PC uyumlu PS / 2 klavye, fare portları ve Acorn Archimedes klavyeleri için Mini-DIN-6 konektörleri kullanıldı (A7000'den önce tescilli, A7000 ve sonrası standartlaştırılmış PS / 2 idi).
  • Sun Microsystems klavye ve fare bağlantı noktaları yanı sıra seri yazıcı, modem ve Apple LocalTalk bağlantıları için Mini-DIN-8 konektörler kullanıldı.[3] Ayrıca, PC Motor video oyun sistemi ve türevleri için oyun pedi bağlantısı olarak kullanıldı (TurboGrafx-16 ABD varyantı hariç, tam boyutlu bir DIN-8 kullanıldı)
  • Mini-DIN-9 konektörler Acorn Archimedes Quadrature Fare ve Microsoft'un InPort Bus Fareleri için kullanılmıştır. Ayrıca, Model 2 varyantlarındaki Sega Genesis / Mega Drive oyun konsollarının Ses / Video çıkış portunun yanı sıra Sega 32X addonları olarak da kullanılır.
  • Mini-DIN-7 ve Mini-DIN-9 konektörleri, çeşitli ses ve video uygulamaları için kullanılmıştır. Ayrıca, iRobot Roomba Vakum temizleme robotları, özel algılama ve kontrol için bir arayüzü ortaya çıkarmak için bir Mini-DIN-7 kullanıyor.
  • Mini-DIN-6 ve Mini-DIN-8 konektörler, veri paket iletişimi ve radyo programlama için bilgisayarlarla arabirim yapmak için jambonlu radyo uygulamalarında sıkça kullanılır.

Standart olmayan bağlantılar

MiniDIN-4 konektörünün standart olmayan 7 pimli bir varyantı.

Birkaç standart dışı soket, standart mini-DIN fişleriyle eşleştirmek için tasarlanmıştır. Bu konektörler fazladan iletken sağlar ve aksi halde iki standart konektör gerektiren bir konektördeki işlevleri birleştirerek alanı kurtarmak için kullanılır.[4]

Diğer standart dışı konektörler sadece eşleşen konektörleriyle eşleşir ve sadece 9,5 mm fiş gövdesini paylaşma anlamında mini-DIN konnektörlerdir. Bu mini-DIN stili fişleri, Alman standart kuruluşu olan Deutsches Institut für Normung tarafından onaylanmamıştır ve birçok uygulama tescilli kabul edilebilir.

(Fişin veya erkek konnektörün fişi çekildiğinde görünür halde gösterilir; dişi yuvalar ayna görüntülerdir.)

Diğer standart dışı konektörler

  • JVC Mini-DIN 8
  • Allen-Bradley Micrologix PLC Mini-DIN 8
  • Beyerdynamic mikrofon konektörü
  • Bazı 3-pinli ve 4-pinli DC konektörüleri, bazen yanlışlıkla Mini-DIN konektörlerine benzemektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

iPhone Apple tarafından tasarlanan ve üretilen akıllı telefon ailesi

iPhone, Apple tarafından tasarlanan ve üretilen multimedya ve internet özelliklerini destekleyen akıllı telefondur. İlk modeli eski Apple CEO'su Steve Jobs tarafından 29 Haziran 2007'de tanıtılmıştır.

iPad Çoğunluğu ekran olan, tablet - laptop arası cihaz.

iPad, Apple şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen iOS işletim sistemli bir tablet bilgisayardır. İlk iPad modeli olan iPad (1.nesil) modeli 3 Nisan 2010 tarihinde tanıtıldı. En son iPad modelleri, iPad Air 2 ve iPad Mini 3, 16 Ekim 2014 tarihinde tanıtılmış ve tarihinde satışa sunulmuştur. Kullanıcı arayüzü multi-touch ekran üzerine sanal klavye ile kurulmuştur. iPad Wi-Fi ve Wi-Fi ile birlikte hücresel bağlantı da içeren iki farklı türde üretilmektedir. iPad, üretildiği günden günümüze kadar 500 milyon adet satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amiga CDTV</span>

Amiga CDTVya da Commodore CDTV Commodore Dinamik Toplam Vision bir multimedya platformu. Commodore International tarafından 1991 yılının Mart ayında sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">BeBox</span>

BeBox, şirketin kendi işletim sistemini, BeOS'u çalıştırmak için Be Inc. tarafından satılan bir çift çekirdek işlemcili kişisel bilgisayardır. Sistemin dikkat çeken yönleri ön kapağında işlemci yapılandırması ve kasanın arka tarafında "GeekPort" bulundurmasıdır. "Blinkenlights" lakaplı iki sarı / yeşil dikey LED dizileri, CPU yükü göstermek için ön çerçevenin içine inşa edilmiştir. Sağ tarafta LED alttaki sabit disk etkinliğini gösterir. BeBox Ekim 1995 yılında çıkmıştır. İşlemciler Ağustos 1996'da 133 MHz'e yükseltilmiştir. Be Inc.'in yazılım üzerine yoğunlaşmasıyla üretimi Ocak 1997 yılında durdurulmuştur.

MHL(Mobile High-Definiton Link) cep telefonları, tabletleri ve diğer uyumlu tüketici elektronik ürünleri(CE) yüksek çözünürlüklü televizyonlara(HD Televizyonlar) ve ses alıcı cihazlara bağlanmak için tüketicilerin kullandığı bir endüstri standardıdır. MHL ile uyumlu ürünler listesine adaptörler, otomobil aksesuarları, ses/görüntü alıcıları, Blu-Ray Disk Oynatıcıları,akıllı telefonlar, tabletler, televizyon aksesuarları gibi birçok ürün girmektedir. MHL aynı zamanda Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony ve Toshiba'nın dahil olduğu büyük mobil ve tüketici elektronikleri şirketlerinin ortaklaşa oluşturduğu bir şirketler birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

iPod Touch (5. nesil)

iPod Touch 5 Apple tarafından tasarlanıp üretilen 5.nesil taşınabilir medya çalar, kişisel dijital asistan ve Wi-Fi mobil platformdur. 12 Eylül 2012'de Apple'ın medya etkinliğinde iPhone 5'in yanında açıldı ve 11 Ekim 2012'de piyasaya çıktı. Apple Inc. tarafından dokunmatik ekran tabanlı bir kullanıcı arayüzü ile tasarlanmış ve pazarlanan çok amaçlı bir cep bilgisayarı idi. iPod Touch 'in ardılı, iPod Touch ve iPod Touch 'in öncülü oldu.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">DIN konnektör</span>

DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir. Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">UHF konnektör</span>

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">M2 ssd</span>

Eskiden Yeni Nesil Form Faktörü (NGFF) olarak bilinen M2, dahili olarak monte edilmiş bilgisayar genişletme kartları ve ilgili konektörler için bir özelliktir. M2, PCI Express Mini Card fiziksel kart düzenini ve konektörlerini kullanan mSATA standardının yerine geçer. Daha esnek bir fiziksel özellik kullanan M2, farklı modül genişliklerine ve uzunluklarına izin verir ve daha gelişmiş arabirim özelliklerinin kullanılabilirliği ile eşleştiğinde, M2'yi genel olarak katı hal depolama uygulamaları ve özellikle daha küçük cihazlarda mSATA'dan daha uygun hale getirir

AV girişi, elektronik ekipmandan AV ses/görüntü sinyallerini almak için bir konnektörde yaygın olarak kullanılan bir etikettir.