Minareci
Endüstri | Müzik & Film |
---|---|
Kuruluş | 1969 (Almanya) (?) |
Kurucu | Tahir Minareci |
Genel merkezi | |
Ürün | Kaset, CD, VHS |
Minareci, Tahir Minareci tarafından kurulan Almanya merkezli bir müzik ve film dağıtım şirketidir. Şirket, özellikle 1970'li ve 1980'li yıllarda yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'de çıkan müzik albümlerine ve filmlere ulaşabilmesini sağlamak amacıyla faaliyet göstermiştir. Türkiye'den çeşitli sanatçıların albümlerini yurtdışında yaşayan Türk topluluklarına sunmuştur.
Minareci Müzik
Minareci, faaliyetlerine ilk olarak müzik dağıtımı ile başlamıştır. Tahir Minareci, yurtdışında yaşayan Türklerin yerli müziklere kolayca ulaşabilmesini hedeflemiş ve bu amaçla orijinal albümler ile birlikte şirketin kendi hazırladığı derleme albümleri de sunmuştur. Şirketin müzik kataloğunda başta Arabesk olmak üzere, Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve pop müzik gibi farklı türlerde geniş bir yelpaze yer almıştır.[1]
Minareci Müzik tarafından basılan albümler, dönemin en iyi ses kalitesiyle sunulmuştur. Türkiye'de basılan kasetlere kıyasla, Minareci kasetlerinin ses kalitesi daha yüksektir. Günümüzde bile bazı müzik şirketlerinin dijital platformlarda paylaştıkları albümlerde Minareci kasetlerinden yararlandığı görülmektedir.
Şirketin anlaşmalı olduğu ünlüler için ürettiği albümlerin yanı sıra, dönemde popüler olan "şiir eklemeli" derleme albümler, konser albümleri ve standart derleme albümler de yayımlanmıştır. O dönemde popüler olan sanatçılar için de albümler üretilmiştir ancak bu albümler için nasıl anlaşmalar yapıldığı bilinmemektedir.
Bunlardan birisi dönemin popüler iki sanatçısı olan Müslüm Gürses ve Ferdi Tayfur için olduğu iddia edilmiştir. Gürses için hazırlanan albüm "Mimarın Ustası" adını alırken, Tayfur için hazırlanan albüme "Batan Güneşin Kralı" adı verilmiştir. [] Söylentilere göre, o dönemde bu iki sanatçı arasında çekişmeli bir rekabet yaşandığı için kasetlere bu isimler verilmiştir. Bu iki albüm, derleme albümlerdir. Ayrıca, "Süper Seri" adı altında üretilen albümler sadece bu iki sanatçıya özgü olmayıp, çeşitli sanatçılar için de yayınlanmıştır. Ancak, firmalar, sanatçılar ve diğer kişiler arasında yapılan anlaşmaların detayları bilinmemektedir. [1]
90'lı yıllarda, arabesk müziğin "bitti" denildiği dönemde ise şirket CD formatında derleme albümler üretmeye devam etmiştir.
Minareci Videola
1982 yılında "Minareci Videola TV Stüdyoları"nın temeli atılmıştır. Ardından şirket Türkiye'nin ilk video filmlerini üretmeye başlamıştır. Filmler VHS ve Betamax formatında piyasaya sunulmuştur. Şirket o yıllarda TRT'den "akreditasyon" almış ve kanala teknik hizmet veren ilk kuruluş olmuştur.
Bunların dışında o dönemde çıkan Türk filmleri, Türk arabesk filmleri VHS formatında yurtdışında yaşayan insanlara sunulmuştur.
Şirket günümüzde "Minola" adıyla faaliyetlerine devam etmektedir.[2]
Kaynakça
- ^ Magazinsortie (7 Ocak 2014). "Tahir Minareci vefat etti". 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024.
- ^ "Minareci Videola tarihçesi". Minola. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024.