İçeriğe atla

Minamoto no Yoshimitsu

Minamoto no Yoshimitsu
源 義光
Minamoto no Yoshimitsu
Doğum1045
Ölüm25 Kasım 1127
Bağlılığı Minamoto boyu
Çatışma/savaşlarıGeç Üç Yıl Savaşı

Minamoto no Yoshimitsu (Japonca源 義光; 1045-25 Kasım 1127) veya Shinra Saburō (新羅 三郎), Heian döneminde yaşamış bir Japon samuray. Minamoto boyunun üyesi olup Kai valisi olarak görev yaptı. Japon dövüş sanatı Daitō-ryū Aiki-jūjutsu ve Takeda-ryū'nun eski atası olarak kabul edilir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aikido</span>

Aikidō bir "modern Japon savaş sanatı" dır.

<span class="mw-page-title-main">Jujutsu</span>

Jujutsu / Juijutsu , Japonya kökenli bir Uzak Doğu savaş sanatıdır. Samurayların savaşlarda silahsız kaldıklarında kullandıkları tekniklerle ortaya çıkmıştır. Rakibin saldırısından faydalanarak vuruş kırış fırlatma boğma ve kilitleme tekniklerinden oluşmaktadır. Uzun ve çok tekrara dayanan bir sistemi vardır. Genel amaç güç kullanmadan uygulanan tekniklerle rakibi etkisiz hale getirmek olduğundan güç gerektirmeyen bir sanattır. İlk olarak 858-876 yıllarında Daito Kalesi'nde öğretilmeye başlanmıştır. Daito-ryu stilinin adı da bu kaleden gelmektedir. Daito-ryu stilinden Hakko-ryu stili, ondan da Kokodo-ryu stili doğmuştur. Judo, Aikido, Hapkido gibi savunma sanatları juijutsu tekniklerinden yola çıkılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Morihei Ueshiba</span> Japon aikidocu (1883 – 1969)

Morihei Ueshiba, Aikido adlı savunma sanatının kurucusu.

Kamakura şogunluğu, 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Daitō, Osaka</span> Japonyanın Osaka prefektörlüğünde bulunan bir şehir

Daitō, Japonya'nın Osaka prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir 1 Nisan 1956 tarihinde kurulmuştur. Yüzölçümü 18.27 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2010 tarihi itibarı ile 125,361'dir. Şehre JR West'in Katamachi Hattı hizmet vermektedir.

Suiō-ryū Iai Kenpō geleneksel bir Japon kılıç ekolüdür. Mima Yoichizaemon Kagenobu tarafından 1615 yılında kurulmuştur. Bu ekol iaijutsu üzerine uzmanlaşır, ancak jojutsu, naginatajutsu ve kusarigamajutsu gibi diğer sanatları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto boyu</span>

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoritomo</span>

Minamoto no Yoritomo, Kamakura şogunluğunun kurucusu ve ilk şogunudur. İktidarı 1192'den 1199'a kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Taira boyu</span>

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Sanetomo</span>

Minamoto no Sanetomo, Kamakura şogunluğunun üçüncü şogunudur. İktidarı 1203'ten 1219'a kadar sürmüştür. 13 Şubat 1219 tarihinde yeğeni Kugyō tarafından suikast sonucu öldürülmüştür.

Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, ilk kez 20. yüzyılın başlarında Takeda Sōkaku tarafından yaygın bir şekilde tanınan bir Japon dövüş sanatıdır. Kökeni 900 yıl öncesine kadar uzanmakta olup Minamoto no Yoshimitsu tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Takeda Sōkaku</span>

Takeda Sōkaku, Daitō-ryū Aiki-jūjutsu olarak bilinen jujutsu okulunun kurucusu olan Japon dövüş sanatı ustasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aiki-ken</span>

Aiki-ken İlk kez Morihei Ueshiba tafarından öğretilen, daha sonra Morihei Ueshiba'nın en önde gelen öğrencilerinden biri olan Morihiro Saito tarafından geliştirilen Aikido prensiplerine dayanan Japon kılıç tekniklerine verilen addır. Şu anda Iwama Shin-Shin Aiki Shuren-kai ana destekçi kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Genpei Savaşı</span>

Genpei Savaşı, Japonya'da Heian döneminde Taira ve Minamoto boyları arasında 1180-1185 yıllarında meydana gelen bir iç savaştır. Savaş, 1192'de Taira'nın düşmesine ve Minamoto no Yoritomo yönetiminde Kamakura şogunluğunun kurulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitsune</span>

Minamoto no Yoshitsune, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyunun askeri komutanı olan Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında, Taira boyunun Ise-Heishi kolunu deviren ve üvey kardeşi Yoritomo'nun gücü sağlamasına yardımcı olan bir dizi savaşa liderlik etti. Döneminin en büyük ve en popüler savaşçılarından biri ve Japonya tarihinin en ünlü samuray savaşçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yoshitsune, güvenilir bir müttefikin oğlu tarafından ihanete uğradıktan sonra seppuku yaparak intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshinaka</span> Japon samuray (1154 – 1184)

Minamoto no Yoshinaka veya Kiso no Yoshinaka , geç Heian döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında kuzeni Minamoto no Yoritomo'nun rakibiydi. Awazu Savaşı sırasında Kanehira ile birlikte Ōmi vilayetinde kuzenleri tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitomo</span>

Minamoto no Yoshitomo, Heian döneminde bir Japon komutan idi. Yoshimoto, Minamoto boyunun lideri olup daha sonra Kamakura şogunluğunu kuracak olan Minamoto no Yoritomo'nun babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoriie</span> Kamakura şogunluğunun ikinci şogunu

Minamoto no Yoriie, Kamakura şogunluğunun ikinci şogunudur. İktidarı 1202'den 1203'e kadar sürmüştür. Kamakura şogunluğunun kurucusu olan Minamoto no Yoritomo'nun büyük oğludur.

Bir Japon budō terimi olan Aiki, en basit haliyle koşullu bir uygulayıcının rakibinin gücünü reddetmesine ya da yeniden yönlendirmesine izin veren bir ilkedir. Aiki uygulayıcısı, uygulandığında saldırganın eylemlerini minimum çabayla ve genellikle fiziksel eforla ilişkili belirgin bir kas gerginliği olmadan kontrol eder.