İçeriğe atla

Minamoto no Yoshiie

Minamoto no Yoshiie
Minamoto no Yoshiie
Doğum1039
Ölüm4 Ağustos 1106
BağlılığıMinamoto boyu

Minamoto no Yoshiie (Japonca源 義家; 1039-4 Ağustos 1106), geç Heian döneminde yaşamış bir Japon samuray. Chinjufu-shōgun (Kuzey savunmasının başkomutanı) olup aynı zamanda Ülkedeki En Yiğit Savaşçı (天下第一武勇之士) ünvanına sahipti.

Minamoto no Yoshiie, Minamoto no Yoriyoshi'nin ilk oğluydu. Zenkunen Savaşı'nda Abe boyu ve Gosannen Savaşı'nda Kiyohara boyu ile savaşta kendini kanıtladı.[1] Daha sonra samuray becerisinin ve cesaretinin mükemmel bir örneği haline geldi.[2] Oe no Masafusa onun savaş sanatı öğretmeniydi. Kawachi Genji'nin üçüncü nesil lideriydi. Efsanelerde Hachiman'ın oğlu veya avatarı olduğu düşünülür.

Ölümünden sonra Yoshiie, kami statüsüne yükseltildi. Şinto savaş tanrısı olan "Hachimantaro" olarak yeniden adlandırıldı ve Minamoto boyu tarafından Patron Ataları'nın Kami'si haline getirildi.

Kaynakça

  1. ^ Sato, Hiroaki (1995). Legends of the Samurai. Overlook Duckworth. ss. 74-75. ISBN 9781590207307. 
  2. ^ Sansom, George (1958). A history of Japan to 1334. Stanford University Press. ss. 249-251. ISBN 0804705232. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yamamoto Tsunetomo</span> Japon samuray (1659 – 1719)

Yamamoto Tsunetomo Japon samuray.

<i>Son Samuray</i> Edward Zwick filmi

Son Samuray, Japonya'nın modernizasyonuna dair olan hikâyenin yönetmenliğini Edward Zwick yapıyor ve başrolde Tom Cruise yer alıyor. Cruise'a Japon aktör Ken Watanabe ve Shin Koyamada eşlik ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anegawa Muharebesi</span>

Anegawa Muharebesi, 30 Temmuz 1570 tarihinde Biwa Gölü yakınlarında Oda ve Tokugawa ile Azai ve Asakura boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Oda Nobunaga ve Tokugawa Ieyasu arasındaki ittifakın ilk önemli savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto boyu</span>

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Taira boyu</span>

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

Bushido, samurayların uyması gereken tutum, davranış ve yaşam tarzı kurallarıdır. Bu açıdan Buşido Orta Çağ Avrupa'sındaki şövalyelik kurallarına benzemektedir. Buşido felsefesine göre samuraylardan ölümüne kadar onurlu kalmak, sadakat, sadelik ve savaş sanatlarında beceriklilik isteniyordu. Buşido'nun gelişmesine Budizm ve Konfüçyüsçülüğün ciddi bir etkisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Genpei Savaşı</span>

Genpei Savaşı, Japonya'da Heian döneminde Taira ve Minamoto boyları arasında 1180-1185 yıllarında meydana gelen bir iç savaştır. Savaş, 1192'de Taira'nın düşmesine ve Minamoto no Yoritomo yönetiminde Kamakura şogunluğunun kurulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dan-no-ura Muharebesi</span>

Dan-no-ura Muharebesi, 25 Nisan 1185 tarihinde Şimonoseki Boğazı'nda Taira ve Minamoto boyları arasında meydana gelen bir deniz muhaberesidir. Başlangıçta sabah dalgası, Taira için bir avantalı olsa da öğleden sonra dezavantaja döndü ve Minamoto no Yoshitsune liderliğindeki Minamoto filosu, Taira filosunu yendi. Muharebe, Genpei Savaşı'nın sonucunu belirlemiştir. Genç İmparator Antoku, Taira soyluları arasında ölenlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitsune</span>

Minamoto no Yoshitsune, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyunun askeri komutanı olan Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında, Taira boyunun Ise-Heishi kolunu deviren ve üvey kardeşi Yoritomo'nun gücü sağlamasına yardımcı olan bir dizi savaşa liderlik etti. Döneminin en büyük ve en popüler savaşçılarından biri ve Japonya tarihinin en ünlü samuray savaşçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yoshitsune, güvenilir bir müttefikin oğlu tarafından ihanete uğradıktan sonra seppuku yaparak intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshinaka</span> Japon samuray (1154 – 1184)

Minamoto no Yoshinaka veya Kiso no Yoshinaka , geç Heian döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında kuzeni Minamoto no Yoritomo'nun rakibiydi. Awazu Savaşı sırasında Kanehira ile birlikte Ōmi vilayetinde kuzenleri tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Tomoe Gozen</span>

Tomoe Gozen, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon onna-bugeisha. Bilgiye göre, Genpei Savaşı sırasında Minamoto no Yoshinaka'nın emri altında görev yaptı ve ilk şogunluğu kurulmasına yol açan çatışmanın bir parçasıydı. Ailesinin Yoshinaka ile güçlü bağları bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Masako</span>

Hōjō Masako, Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon siyasi lider. Hōjō Tokimasa'nın en büyük kızı ve Hōjō Yoshitoki'nin ablası olup ikisi de Kamakura şogunluğunun shikkeniydiler. Aynı zamanda Kamakura şogunu Minamoto no Yoritomo'nun karısı ve sonraki şogunlar olan Minamoto no Yoriie ve Minamoto no Sanetomo'nun annesiydi. Hōjō Masako, Kamakura döneminin ilk yıllarında önemli bir güce sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitomo</span>

Minamoto no Yoshitomo, Heian döneminde bir Japon komutan idi. Yoshimoto, Minamoto boyunun lideri olup daha sonra Kamakura şogunluğunu kuracak olan Minamoto no Yoritomo'nun babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hachiman</span>

Hachiman veya Yahata, hem Şintoizm hem de Budizm'den unsurlar içeren okçuluk ve savaşın senkretik tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon dövüş sanatları</span>

Japon dövüş sanatları, Japonya'da oluşmuş çeşitli dövüş sanatlarına verilen isimdir. En az üç Japonca terim, Türkçe ifade "Japon dövüş sanatları" anlamında değişken olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kobayakawa Hideaki</span>

Kobayakawa Hideaki, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.