İçeriğe atla

Minamoto no Yoriie

Minamoto no Yoriie
源頼朝
2. Kamakura şogunu
Görev süresi
1202-1203
Yerine geldiğiMinamoto no Yoritomo
Yerine gelenMinamoto no Sanetomo
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Eylül 1182(1182-09-11)
Ölüm 14 Ağustos 1204 (21 yaşında)

Minamoto no Yoriie (Japonca源 頼朝; 11 Eylül 1182-14 Ağustos 1204), Kamakura şogunluğunun ikinci şogunudur. İktidarı 1202'den 1203'e kadar sürmüştür.[1] Kamakura şogunluğunun kurucusu olan Minamoto no Yoritomo'nun büyük oğludur.

Minamoto no Yoritomo, bir bahane üzerine Hōjō Tokimasa'nın emriyle Hiki Yoshikazu tarafından suikast sonucu öldürüldü.

Kaynakça

  1. ^ Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Minamoto no Yoriie" in Google Kitaplar'da Japan Encyclopedia, p. 635.

Dış bağlantılar

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Minamoto no Yoritomo
Kamakura şogunu
1202–1203
Sonra gelen:
Minamoto no Sanetomo

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

Kamakura şogunluğu, 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamakura</span> Kanagawa Eyaleti, Japonyadaki Şehir

Kamakura, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir prefektörlüğün doğusunda Sagami Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 39.60 km² olan şehrin nüfusu 1 Haziran 2012 tarihi itibarı ile 174,412'dir.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto boyu</span>

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoritomo</span>

Minamoto no Yoritomo, Kamakura şogunluğunun kurucusu ve ilk şogunudur. İktidarı 1192'den 1199'a kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Taira boyu</span>

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Sanetomo</span>

Minamoto no Sanetomo, Kamakura şogunluğunun üçüncü şogunudur. İktidarı 1203'ten 1219'a kadar sürmüştür. 13 Şubat 1219 tarihinde yeğeni Kugyō tarafından suikast sonucu öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Genpei Savaşı</span>

Genpei Savaşı, Japonya'da Heian döneminde Taira ve Minamoto boyları arasında 1180-1185 yıllarında meydana gelen bir iç savaştır. Savaş, 1192'de Taira'nın düşmesine ve Minamoto no Yoritomo yönetiminde Kamakura şogunluğunun kurulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitsune</span>

Minamoto no Yoshitsune, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyunun askeri komutanı olan Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında, Taira boyunun Ise-Heishi kolunu deviren ve üvey kardeşi Yoritomo'nun gücü sağlamasına yardımcı olan bir dizi savaşa liderlik etti. Döneminin en büyük ve en popüler savaşçılarından biri ve Japonya tarihinin en ünlü samuray savaşçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yoshitsune, güvenilir bir müttefikin oğlu tarafından ihanete uğradıktan sonra seppuku yaparak intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshinaka</span> Japon samuray (1154 – 1184)

Minamoto no Yoshinaka veya Kiso no Yoshinaka , geç Heian döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında kuzeni Minamoto no Yoritomo'nun rakibiydi. Awazu Savaşı sırasında Kanehira ile birlikte Ōmi vilayetinde kuzenleri tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Masako</span>

Hōjō Masako, Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon siyasi lider. Hōjō Tokimasa'nın en büyük kızı ve Hōjō Yoshitoki'nin ablası olup ikisi de Kamakura şogunluğunun shikkeniydiler. Aynı zamanda Kamakura şogunu Minamoto no Yoritomo'nun karısı ve sonraki şogunlar olan Minamoto no Yoriie ve Minamoto no Sanetomo'nun annesiydi. Hōjō Masako, Kamakura döneminin ilk yıllarında önemli bir güce sahipti.

Shugo, Japonya'da Kamakura ve Muromachi dönemlerinde çeşitli yerel askerî valilerdi. Her biri şogun tarafından bir veya daha fazla vilayeti denetlemek üzere atanırdı. Shugo, sadece şogunluk adına vali olarak hizmet etmek yerine toprakların kendileri üzerinde iktidarı talep etmeye başladığından, pozisyon 15. yüzyılın sonlarında daimyōların ortaya çıkışına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshitomo</span>

Minamoto no Yoshitomo, Heian döneminde bir Japon komutan idi. Yoshimoto, Minamoto boyunun lideri olup daha sonra Kamakura şogunluğunu kuracak olan Minamoto no Yoritomo'nun babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kujō Yoritsune</span>

Kujō Yoritsune veya Fujiwara no Yoritsune, Kamakura şogunluğunun dördüncü şogunudur. İktidarı 1226'dan 1244'e kadar sürmüştür. Babası kanpaku Kujō Michiie idi ve büyükannesi Minamoto no Yoritomo'nun yeğeniydi. Karısı, Minamoto no Yoritomo'nun torunu ve Minamoto no Yoriie'nin kızıydı. Kaplan yılında, ayında ve gününde doğması nedeniyle doğumdaki adı Mitora idi.

Yōwa kıtlığı, Heian Dönemi'nin sonunda Japonya'yı etkileyen bir kıtlıktı. Kıtlığın 1181'de başladığı ve 1182'ye kadar sürdüğü kabul edilmektedir. Adını İmparator Antoku dönemindeki Yōwa döneminden (1181–1182) almıştır. Şogunluk sistemi henüz Japonya'da kurulmamıştı. Kıtlık en çok batı Honshū'da ve Kyushu adalarında şiddetliydi. Kıtlık birbirini takip eden, zamansız bir kuraklık ve selden kaynaklandı.