İçeriğe atla

Minahanım Tekleli

Minahanım Tekleli, Türkoloji profesörü. Azerbaycan Devlet Pedogoji Üniversitesi Filoloji fakültesinde öğretim üyesi; Kafkas Üniversitesi'nde Türkoloji üzere araştırmacı.

Tetkikat konuları: Türk halklarının dil, tarih, kültür ve edebiyatı.

İlmi faaliyeti

Azerbaycan Devlet Pedogoji Üniversitesi'nin Filoloji Fakültesi'nden mezun olmuş, ardınca aynı Üniversitede Türk halklarının dilleri ihtisası üzerine doktora yapmıştır (1975). Ünlü Türkolog Bekir Çobanzade'nin yetiştirmesi olan akademisyen Ebdülezel Demirçizade'nin, onun vefatından sonra akademisyen Afad Kurbanov'un danışmanlığı ile ilk tezini savunarak 1983 yılında Filoloji ilimleri namizedi alimlik derecesini kazanmıştır. Bu tarihten başlayarak Rus yazarlarının eserleri üzerinde Türk unsurları ile bağlı araştırmalara başlamıştır. 1995 yılında Pedogoji Üniversitesi'nde doçent olarak faaliyetini devam ettirerek 2004 yılında “Rus dilinde Türk sözleri” konusunda doktora tezini başarıyla savunmuştur. 2006 yılında profesörlüğe yükselmiştir.
Prof. Dr. Minahanım Tekleli genel Türk medeni irsinin araştırılıp öğrenilmesi, ortak tarihimizin bilerekten tahrif edilmiş şerefli sahifelerini yeniden berpa etmek; Türk dillerinin tarihi, bu günü ile bağlı problemleri ve uğurları, nihayet kadim Türklerin dünya kültüründeki mevkiini aşkarlamak istikametinde araştırmalar yapıyor.
İlmi tedkikatlarla beraber bedii yazılar da yazıyor; Türk dünyası efsanelerini, masallarını kaleme alıyor, büyük şahsiyetlerin hayatından portre yazılar yazıyor. Azerbaycan Yazarlar Birliği'ne üyedir. Ana dilinin ve vatan tarihinin geçmişi ve modern problemlerine dair radyo ve televizyon programlarında mütemadiyen iştirak ediyor. Özbekistan'da, Moskova'da, İran'da, Türkiye'de düzenlenen Türkoloji ve şarkiyat konulu konferanslara katılmıştır. Son yıllarda Mahmut Kaşgari adına Türk Ocağının "San Yarlığı”, Kafkaz-Medya teşkilatının “Cesaretli Kalem”, Yazarlar Birliği Hemkarlar İttifakının “Vatan” ödüllerine layık görülmüştür. Ülke dahilinde ve dünyanın birçok ülkelerinde ilmi sempozyum ve konferanslara katılmıştır. 500-e kadar ilmi ve bedii makaleleri yayımlanmıştır.

Bazı kitapları

  1. Türk asıllı Ruslar. Türk menşeli Rus soyisimlerinin yaranma ve formalaşma tarihine hasredilmiştir. Kitapta menşece Türk olan tanınmış Rus ailelerinin, o cümleden büyük şahsiyetlerin hayat ve faaliyetlerini içeren senetli, tarihi oçerkler verilmiştir. Bakü, Nurlar, 2010, II neşr.
  2. Türk kitabı. Unutulan tarih. Değiştirilen yer isimleri. Kitapta tarihen Türk halkları yaşayan büyük arazilerde, aynı zamanda şimdi diğer cumhuriyetlerin hudutları içerisinde kalan ulu Türk topraklarında birkaç yüz yıllar boyunca adı değiştirilen, başka yad isimlerle evez edilen eski Türk meskenlerinden bahsediliyor. Elde olunan bilgiler sonucunda Altaylar'dan Balkanlar'a ve Güney Kafkaslara dek olan ezeli Türk topraklarının asıl manzarası yansıtılıyor. Bakü, Nurlar, 2009
  3. Rus dilinde Türk sözleri. Rus dilinin tüm tabakalarına nüfuz etmiş Türk sözlerinin bu dildeki leksik-semantik zenginliği büyük Rus yazarlarının eserleri üzere tasdik olunuyor. Gösteriliyor ki, bu sözler Türk halklarının milli-medeni irsinin bariz göstericileri olmakla Rus dilinde de Türk milli leksikasının zenginliğini ifade ediyor. Elde olunan neticeler Rus, habele tüm Doğu Slav halklarının tarihinde Türk halklarının yerini ve mevkiini tasdik etmektedir. Bakü, Nurlar, 2006.
  4. Türk imzası. Kitapta Türk mahlasları taşıyan şahsiyetlerin tercümeyi-hallerini ve yaratıcılığını ihata eden küçük makale, kullandıkları Türk menşeli mahlasların tarihi-etimolojik tahlili verilmiştir. Kitapta 900-e kadar Türk soyadı verilmiştir. Bakü, Nurlar, 2006.
  5. İstilalar, muharebeler, Türk şehirlerinin talihi Milli serhatların hudutlarından kenarda kalan Türk şehirleri hakkında asıl tarihi tapıntılar tesiri bırakan bu kitap, Türk şehirlerinin taleyine bigane kalmayan herkes için ilgi çekici olabilecek. Bakü, Adiloğlu, 2005.
  6. Garptan Şarka Kitapta keçmiş SSCB-ye dahil olan Batıdan Doğuyadek Türk halkları yaşayan büyük arazilerde ve diğer cumhuriyetlerin hudutları içerisinde kalan Türk topraklarında birkaç yüzyıllar erzinde değiştirilen ve başka yad isimlerle evezlenen eski Türk yer adlarından bahsolunuyor. Bakü, Elm, 1999.
  7. Sırrımı bilmedin... Bu kitapta müellifin hayat ve sanat hakkındaki titrek duyguları yer almıştır. Bakü, Nurlar, 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Caferoğlu</span>

Ahmet Caferoğlu, Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Abbasgulu Ağa Bakıhanov</span>

Abbasgulu Ağa Bakıhanov Azerbaycanlı bilim insanı, tarihçi, şair, Azerbaycan'daki eğitimcilik hareketin ilk önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Çobanzade</span>

Bekir Çobanzade – Kırım Tatarı milli şair ve Türkolog.

Ferhad Zeynalov, Azerbaycanlı dilbilimci ve Türkologdur. Çağdaş Türkolojinin gelişiminde hizmetleri olan bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

Cevad Heyet, İran Azerisi cerrah, Türkolog. Hem tıp hem Türkoloji alanında çalışmalar yapmış olan Heyet, İran’da kalp cerrahisinin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilir. İran’da yayınlanan en eski ve sürekli Türkçe dergi olan Varlık dergisini yayınlayan Heyet, arkadaşı Hamit Nutki ile birlikte ilmî Türkoloji’nin temelini atmıştır. “İki Azerbaycan'ın Aksakalı”, “Çağımızın Dede Korkut’u”, “Asrımızın Promete’si”, “Bilge Dede” lakaplarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

Tofik İsmayıl oğlu Hacıyev — Azerbaycan dilcisi, türkolog-alim, filoloji bilimleri doktoru, Azerbaycan Cumhuriyetinin halk maarifi bakanı (1993), Nesimi Dilcilik Enstitüsünün müdürü (—2015), Bakü Devlet Üniversitesinin Türkoloji bölümünün müdürü (—2015), AMEA-nın hakiki üyesi, akademisyen (2014)

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir İnan</span> Başkurt halkbilimci

Abdülkadir Süleyman İnan,, Başkurt tarihçisi, halkbilimci, dilbilimci ve öğretim üyesi. Arapça, Farsça, Rusça, Almanca ve bütün Türk lehçelerini bilmekteydi. Türk folkloru, Türk tarihi, Türk inançları, Türk lehçeleri ve Türk edebiyatı üzerine araştırmalar yapmış, bu konularda 350 kadar bilimsel makale ve kitap yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Abdulla</span> Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı ve yazar

Kamal Abdulla veya Kamal Mehdi oğlu Abdullayev, Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı, yazar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin asil üyesi, Bakü Slav Üniversitesi Rektörü (2000-2014), Azerbaycan Milli İlimler Akademisi İnsani ve Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri (2010-2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Milletlerarası, Çok Kültürlülük ve Dinî Konularda Devlet Müşaviri (2014-2017), Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı "Türkologiya" dergisinin editörü, Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı Başkanı; Bakü Uluslararası Multikulturalizm (Çokkültürlülük) Merkezinin Mütevelli Heyet Başkanı, birinci derece devlet müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Nuride Ateşi Gadirova</span> araştırmacı

Nuride Ateşi Gadirova Azeri yazar, çevirmen, tarihçi ve arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Vakıf Sultanlı</span>

Vagif Sultanlı (Azerice: Vaqif Sultanlı, — Azerbaycan yazarı, edebiyat araştırmacısı, çevirmen ve gazeteci, filoloji ilimleri profesörü.

Bilär, İdil Bulgarları'nda yer alan bir Orta Çağ kentidir. İdil Bulgarları'nın Moğol istilası'ndan önce ikinci başkentiydi. Günümüzde Tataristan'ın Alexeeyevsky Bölgesi'ndeki Maly Cheremshan'ın sol kıyısında yer almaktadır. Bilyarsk'a uzaklığı 50 km, Kazan'a uzaklığı ise 150 km'dir.

Vügar Ahmed - şair, bilim insanı.

Birinci Türkoloji Kongresi, 26 Şubat-6 Mart 1926 tarihleri arasında Bakü şehrinde düzenlenen bir kongre olup Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan Türk halklarının tarihi, edebiyatı, dili, alfabesi, etnografyası ve kültürü ile ilgili önemli kararların alındığı bir etkinliktir. Kongrede Latin alfabesine geçişin bilimsel ve metodolojik prensipleri detaylı bir şekilde ele alındı ve hazırlandı.