İçeriğe atla

Mimari eleştiri

Mimari eleştiri veya mimarlık eleştirisi bir yapı hakkında, genelde tarihsel süreçte önemini irdeleyen veya orijinalliğini vurgulayan veya kayda değer bir alanda veya amaçta uygulanması hakkında yazı yazmak veya konuşmak eylemidir.

Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerdeki birçok gazetede sanat ve mimarlık konularının işlendiği bölümlerde ek olarak mimarlık eleştirisi de içermektedir. Bu genelde gazetelerin sanat bölümünde olsa da bazı durumlarda emlak bölümlerinde veya başka bölümlerinde de yer alabilmektedir.[1]

Gazetelerde mimarlık eleştirmeni olarak ilk çalışmaya başlayanlardan birisi Ada Louise Huxtable'dir. 1963 yılından itibaren ABD'nin New York şehrinde çıkan ve uluslararası öneme sahip bir gazete olan New York Times'ta yazılar yazmaya başlamıştır.[1] 1930'lu yıllar ile 1950'li yıllar arasında ise Lewis Mumford ağırlıklı mimarlık konulu eleştiri yazılarını The New Yorker dergisinde yazmıştır.[1]

Mimari eleştiride dikkate alınan faktörler

Bir yapı hakkında mimari eleştiri yapılırken dikkate alınan hususlardan bazıları şunlardır:

Çağdaş mimari eleştirmenlerinden seçmeler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Architecture Criticism: Does It Matter?, Butler University, Indianapolis, 12 Kasım 2003". Paul Goldberger. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

İlhan Kemâleddîn Mimaroğlu, Türk elektronik müzik bestecisi ve müzik eleştirmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Zaha Hadid</span> Mimar

Zaha Hadid, Irak asıllı İngiliz vatandaşı, dekonstrüktivist mimar.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Nurullah Ataç</span> Türk yazar, şair

Nurullah Ataç, Türk eleştirmen, denemeci, yazar, şair.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

Nicolai Ouroussoff, ABD kökenli bir gazete olan New York Times gazetesine yazılar yazan bir mimarlık eleştirmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Metacritic</span>

Metacritic, albüm, oyun, film, TV programı ve DVD'lerin değerlendirmesini yapan bir web sitesidir. Her konu için, sayısal puan ve elde edilen toplamın ortalaması alınır. Her değerlendirmenin alıntı kaynağı ile birlikte sunulur. Yeşil, Sarı ve Kırmızı renklerini eleştirinin kararı olarak belirtilir. Çoğunlukla konunun eleştirisi hakkında bilgi verir ve daha az ölçüde halka açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Seattle Merkez Kütüphanesi</span>

Seattle Merkez Kütüphanesi Seattle Halk Kütüphanesi sisteminin ana kütüphanesidir. 11 katlı ve 56 metreye yükselen bu cam ve çelikten inşa edilmiş bu yapı Washington eyaletinin Seattle şehrinin merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Frampton</span> Britanyalı mimar, eleştirmen ve tarihçi

Kenneth Frampton (d. 1930, Woking, Birleşik Krallık Britanyalı bir mimar, eleştirmen ve tarihçidir. ABD’nin New York şehrinde yer alan Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Bölümümde dersler vermeye devam etmektedir.

Yapı, 1973 yılından beri ayda bir periyotla yayımlanan, Türkiye'nin en uzun soluklu mimarlık ve tasarım dergilerinden biridir. 2020 yılı itibarı ile 450'yi aşkın sayısı yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Organik mimari</span>

Organik mimari veya Organik mimarlık insan barınma ihtiyaçları ile doğal hayatın bir uyum içinde yer almasını savunan bir mimarlık felsefesi ve anlayışıdır. Doğa ile hem yapının bulunduğu inşaat alanının, hem çevresinin hem de iç dekorasyonunun bir harmoni içinde iç içe olmasını savunur.

<span class="mw-page-title-main">Vincent Scully</span> İngiliz asıllı Amerikalı sanat tarihçisi ve profesör (1920-2017)

Vincent Joseph Scully Jr. ,İngiliz asıllı Amerikalı sanat tarihçisi ve profesördür. Yale Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde tarih uzmanı olarak çalışmış ayrıca sanat tarihinde mimariyi konu alan kitaplar yazmıştır. Ara sıra ziyaretçileride cezbeden Yale'deki dersleri tüm bölümleri doldurur ve alkışlarla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vuitton Vakfı</span> Pariste kültür merkezi

Louis Vuitton Vakfı binası, 2006 yılında açılan, LVMH ve yan kuruluşları tarafından desteklenen bir sanat müzesi ve kültür merkezidir. LVMH'nin sanat ve kültürü desteklemesinin bir parçası olarak yasal olarak ayrı, kâr amacı gütmeyen bir varlık olarak yürütülür.

Manohla June Dargis, Amerikalı sinema eleştirmeni, gazeteci ve yazardır. The Village Voice, LA Weekly ve Los Angeles Times'ta çalışmasının ardından, 2004'ten beri The New York Times bünyesinde bulunmaktadır. Beş kez Pulitzer Eleştiri Ödülü finalisti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.