İçeriğe atla

Mimari animasyon

Mimari animasyon, bilgisayar ortamında oluşturulan kısa bir mimari filmidir. Bu animasyon, bilgisayar tarafından üretilmiş bir bina, peyzaj düzenlemesi ve zaman zaman hareket eden insanlar ve araçları içerir.

Mimari görselleştirmeden farklı olarak, tek bir bakış açısından elde edilen bir resim değildir; genellikle yüzlerce hatta binlerce hareketsiz görüntünün eş zamanlı olarak oynatılmasıyla bir video oluşturulur. Bu görüntüler bir araya getirildiğinde ve oynatıldığında, tüm sahneler bilgisayar tarafından yapay olarak oluşturulmuş olmasına rağmen, gerçek bir film kamerası etkisi yaratır. Buna ek olarak, projenin çevresine bilgisayar tarafından oluşturulan bir ortam eklemek, gerçekliği artırmak ve tasarımın çevresiyle olan ilişkisini daha iyi anlamak adına kullanılabilir. Bu, tasarımın henüz inşa edilmeden önce tasarımcılara ve paydaşlara projenin gerçekçi bir önizlemesini sunar. Mimari animasyonlar genellikle mimari renderlarla birlikte kullanılır.

Oluşturulma aşaması

Mimari bir animasyon oluşturma süreci genellikle sektörde standart bir süreci içerir. Animasyonun yolu gösteren bir hikâye panosu oluşturulur, bu da projenin net bir kapsamına ve ne kadar süre alacağına dair bir tahmine yardımcı olur. Tamamlandığında, animasyon dizisinin genel 3D Modeli oluşturulur ve dokular, malzemeler ve detaylar eklenir.[1] Bu aşamada genellikle müşteriye tek tek hareketsiz kareler sunulur ve tasarımda yapı, malzeme ve renklerin doğru olduğundan emin olmak için düzeltmeler yapılır. Müşteri tarafından kabul edildikten sonra, diziyi oluşturan görüntüler bir araya getirilir, düzenlenir ve bir ses efekti eklenerek sunulur.[2]

Gelecekteki konumu

Mimari animasyon, birçok küçük bilgisayar render şirketinin genellikle hedefi olmamasına rağmen, bir dizi tek tek görüntü oluşturmak için gereken iş saatleri ve bilgisayar süresi nedeniyle zorlayıcı olabilir. Ancak, yazılım ve render motorlarındaki hızlı gelişmeler sayesinde, gelecekte oldukça yaygın hale gelecektir. Mimari animasyonlar, tek bir resimden daha fazla sanatçı ve animatöre ve bir animasyon projesini tamamlamak için çok daha uzun bir süreye ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, birçok mimarlık firması şu anda mimari animasyonu benimsemekte, çünkü bina tasarımları hakkında fazla bilgi sahibi olmayan yatırımcıları ve müşterileri çekmek için teknik çizimler yerine görselleştirmeyi tercih edebilir. Mimari animasyonun, giderek daha fazla mimar ve emlak geliştiricinin pazarlama stratejilerine bilgisayar animasyonlarını dahil etmesiyle parlak bir geleceği olduğuna inanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "The first architectural movie of a real street scene from 1976". youtube.com. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  2. ^ "3D Rendering: Understanding The Basics". RenderVision. 24 Eylül 2018. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital sanat</span>

Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir. Sürecinde bilgisayarın sadece alışılageldik kullanımının rol aldığı işler genelde bu sınıflandırmaya alınmazlar. 1990'lardaki dijital devrim sonrası sayıları artan dijital ressamlar ve baskıcılar sanat çevreleri ve müzeleri tarafından fazla kabul görmeseler de internet sanatı ve yazılım sanatı gibi dallar sanat müzelerine girmiştir. Yeni medya sanatı da denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

3ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3B modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. MSDOS ortamında çalışan 3D Studio DOS yazılımının devamı olan 3ds Max'in son sürümü, 3ds Max 2024'dür.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">V-Ray</span>

V-Ray 3Boyutlu grafik uygulamaları için Chaos Group Ltd. tarafından geliştirilmiş bir render motorudur. V-Ray'in en yaygın kullanıldığı alan mimari görselleştirmelerdir. En son sürümü 22 Mayıs 2018 tarihinde piyasaya sürülen V-Ray Next 4.02.04'dir. Son sürüm Build 4.02.04

<span class="mw-page-title-main">Animatör</span> animasyon veya çizgi dizi yapan kimse

Animatör, hızlı şekilde gösterildiğinde animasyon olarak bilinen bir devinim yanılsaması oluşturan görseller yaratan sanatçıdır. Bu görsellere kare adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Stereogram</span>

Stereogram, iki boyutlu ve düz görüntü veya görüntülerden oluşturulmuş derinliği olan bir göz yanılgısıdır. Aslında stereogram, stereoskop kullanılarak görülebilen bir çift stereo görüntüdür. Diğer çeşit stereogramlar anaglif ve otostereogram içerirler. Stereogram 1838 yılında Charles Wheatstone tarafından keşfedilmiştir. Kişinin iki adet iki boyutlu (2D) görüntüden üç boyutlu (3D) görüntü görmesini sağlayan, prizma ve aynalardan meydana gelmiş bir stereoskop yapmasını sağlayan çift gözle bakışa bir açıklama bulmuştur. Oliver Wendell Holmes, aynaları olmayan ve üretimi pahalı olmayan gelişmiş bir stereoskopu 1861 yılında icat etmiştir. Bu stereoskoplar yıllarca oldukça popüler kaldılar.

Lightwave 3D Newtek firması tarafından geliştirilen bir bilgisayar grafiği yazılımıdır. Üç boyutlu modeller oluşturmak ve bu modellerin render adı verilen işlem sonrası statik veya animasyon şeklindeki çıktılarını almak mümkündür. Lightwave 3D animasyon filmleri, çizgi filmler, görsel efektler (VFX), video oyunları ve mimari görselleştirme çalışmalarında kullanılabilir. Bu alanlarda kullanılan diğer başlıca yazılımlar Autodesk 3DS Max, Autodesk Maya, Autodesk Softimage, Maxon Cinema 4D ve Blender'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar animasyonu</span>

Bilgisayar animasyonu, animasyonlu görüntüler üretmek için kullanılan işlemdir. Bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) daha genel bir terim olarak hem statik hem de dinamik görüntüleri kapsarken, bilgisayar animasyonu yalnızca hareketli görüntüleri ifade eder. 2 boyutlu bilgisayar grafikleri hâlen üslup, düşük bant genişliği ve daha hızlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmakla birlikte, modern bilgisayar animasyonu genellikle 3 boyutlu bilgisayar grafikleri kullanır. Bazen animasyonun hedefi bilgisayarın kendisidir, ancak bazen de filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Motion (yazılım)</span>

Motion, MacOS işletim sistemi için Apple tarafından üretilen bir uygulama yazılımıdır. Hareketli grafikler yaratmak ve düzenlemek, video üretimi ve film yapımı için başlık ve görsel efektler için 2D ve 3D bileşimi oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Grapher (yazılım)</span>

Grapher Basit ve karmaşık denklemlerden 2D bilgisayar grafiki ve 3D bilgisayar grafiki, fonksiyon grafiği oluşturabilen, 10.4 versiyonundan bu yana OS X ile birlikte verilen bir bilgisayar programıdır. Diferansiyel denklemlerden 3D render Toroidlere ve Lorenz çekicilerine kadar çeşitli örnekler içerir. Aynı zamanda Fonksiyon işlevleri ve kompozisyonları ile de uğraşma yeteneğine sahiptir. Çizgi renklerini değiştirerek, oluşturulan yüzeylere desen ekleyerek, yorumlar ekleyerek ve bunları görüntülemek için kullanılan yazı tiplerini ve stilleri değiştirerek grafikler görünümünü düzenleyebilirsiniz. Grapher, sabitleri değiştirerek veya uzayda onları döndürerek grafiklerden animasyonlar oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fotogrametri</span>

Fotogrametri, fotoğrafik görüntüleri ve elektromanyetik radyant görüntü ve diğer fenomenlerin desenlerini kaydetme, ölçme ve yorumlama sürecinde fiziksel nesneler ve çevre hakkında güvenilir bilgi edinme bilim ve teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimari teknoloji</span>

Mimari teknoloji veya yapı teknolojisi, teknolojinin yapıların tasarımına uygulanmasıdır. Mimarlık ve inşaat mühendisliğinin bir bileşenidir ve bazen ayrı bir disiplin veya alt kategori olarak görülmektedir. Yeni malzemeler ve teknolojiler, özellikle 19.yüzyılda sanayileşmenin ortaya çıkmasından bu yana, yapının evrimi boyunca yeni tasarım zorlukları ve inşaat yöntemleri ortaya çıkarmıştır. Mimari teknoloji, bir binanın farklı unsurları ve etkileşimleri ile ilgilidir; bina bilimlerindeki gelişmelerle yakından uyumludur. Mimari teknoloji, "İnşaat teknolojilerinin yapı tasarım sürecinde uygulanmasında ve entegrasyonunda kullanılan teknik tasarım ve uzmanlık" olarak özetlenmektedir. "Performans, üretim ve tedarik kriterlerini karşılayan verimli ve etkili teknik tasarım çözümleri üretmek için bina tasarım faktörlerini analiz etme, sentezleme ve değerlendirme becerisidir."

<span class="mw-page-title-main">Cobalt (CAD Programı)</span>

Cobalt, hem Macintosh hem de Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalışan parametrik tabanlı bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve 3D modelleme programıdır. Program, nesneleri oluşturmak ve düzenlemek için doğrudan modelleme yöntemini ve Pro gibi programlar tarafından örneklenen yüksek düzeyde yapılandırılmış, geçmişe dayalı parametrik yolu birleştirmektedr.

<span class="mw-page-title-main">Mimari görselleştirme</span>

Mimari görselleştirme, bilgisayar donanımları ve modelleme yazılımları aracılığıyla bir mimari yapının üç boyutlu sureti olan ham modelinin oluşturulmasının ardından, bu modelin farklı yazılımlar aracılığıyla işlenerek realist bir görsel haline getirilmesidir.

Görsel efekt, görüntülerin film yapımında ve video prodüksiyonunda canlı aksiyon çekimi bağlamı dışında oluşturulduğu veya manipüle edildiği süreçtir. Gerçekçi görüntüler oluşturmak için esas canlı çekim ve diğer canlı çekim görüntülerinin veya bilgisayar tabanlı görüntü (CGI) öğelerinin filme bütünleştirilmesine VFX denir.

Fraktal sanat, fraktal nesneleri hesaplayarak ve hesaplama sonuçlarını hareketsiz dijital görüntüler, animasyonlar ve medya ile oluşturulan bir algoritmik sanat biçimidir. Fraktal sanat, 1980'lerin ortalarından itibaren gelişmiştir. Yeni medya sanatının bir parçası olan bilgisayar sanatı ve dijital sanatın bir türüdür. Fraktalların matematiksel güzelliği, üretken sanat ile bilgisayar sanatının kesiştiği noktada yatar. Bir tür soyut sanat üretmek için birleşirler.