İçeriğe atla

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Kuruluş1882
Eski isim(ler)iSanayi-i Nefise Mektebi
DekanAyşin Sev
Dekan yardımcılarıS.Meltem Şeni
Savaş Ekinci
KonumFındıklı, Beyoğlu, İstanbul
Web sitesihttps://msgsu.edu.tr/akademik/mimarlik-fakultesi/

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Falkültesi, Fındıklı, Dolmabahçe ve Beşiktaş SEM yerleşkelerinde yer alır. Fakültede mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve şehir ve bölge planlama bölümleri bulunur. 1882'de kurulan “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’de (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) açılan üç bölümden biri Mimarlık’tır. Mimarlık Bölümü, Mimarlık Akreditasyon Kurulu tarafından 2014 yılında 6 yıllık ulusal tam akreditasyona layık görülmüştür. Mimarlık Bölümü eğitiminin uluslararası alandaki eşdeğerliği ve tanınırlığı ise, RIBA (Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü) destekli UNESCO-UIA Geçerlilik Onaylama Sistemi’ne yapılan başvuru sonrasındaki değerlendirmelerde UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi tüzüğüne tam uygunluk sağladığı görüldüğünden, Lisans/ Bachelor (4 yıl tam zamanlı) ve Yüksek Lisans/ Master (2 yıl tam zamanlı) eğitimleri bağlamında, Kasım 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 5 yıl süreyle onaylanmıştır.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Tarihçe

1882’de kurulan “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’de açılan üç bölümden biri Mimarlık’tır. Güzel sanatlara ve estetiğe ağırlık veren Fransız Ecole de Beaux Arts sistemini örnek alan ve Fransız mimar Alexander Vallaury’nin tasarladığı binada 2 Mart 1883 tarihinde derslere başlayan Mimarlık Bölümü hocaları arasında, her biri döneminin önde gelen mimarlarından olan Alexander Vallaury, Guilio Mongeri, Kemalettin Bey ve Vedat Bey gibi isimler yer alır. 1928 yılında adı “Güzel Sanatlar Akademisi” olarak değişen kurumun yöneticisi Namık İsmail Bey, Mimarlık Bölümünün yeniden yapılandırılması için o dönemde Türkiye'de bulunan İsviçreli mimar Ernst Egli'yi bölümde yeni bir program oluşturmak üzere davet eder. Egli, 1930-36 yılları arasında Akademi'nin eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapar. Bölümün eğitim süresi yeni program doğrultusunda 5 yıla çıkartılır. Bu eğitimin sonucunda yüksek mimar unvanıyla mezun veren Mimarlık Bölümü bir yandan da ülkedeki imar faaliyetleri içinde etkin olarak yer almaya devam eder. Egli'nin ayrılmasından sonra yerine geçen Taut gibi yabancı hocaların yanı sıra Sedad Hakkı Eldem, Arif Hikmet Holtay, Feridun Akozan, Halit Femir, Seyfettin Arkan, Mehmet Ali Handan, Nazmi Yaver Yenal, Rebii Gorbon, Asım Mutlu, Utarit İzgi gibi mimarlar, Bölümde hocalık yapmış değerli isimlerden bazılarıdır. 1982 tarihinde Akademi'nin "Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi"ne dönüşmesiyle birlikte Mimarlık Bölümü, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleriyle birlikte Mimarlık Fakültesi çatısı altında toplanır. Aynı dönemde, Mimarlık Bölümüne giriş Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezî sınava bağlanır ve mimarlık eğitimi 4 yılla iner.

Mimarlık Bölümünde dört yıllık Mimarlık Lisans programının yanı sıra Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Yüksek Lisans ve Doktora programları da yürütülmektedir. Bologna sürecine uyum çalışmaları kapsamında 2003 yılından itibaren kredili sisteme geçen Mimarlık Bölümünde yine aynı yıldan itibaren başlayan ERASMUS değişim programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversiteler ile öğrenci değişimi yoluyla eğitimde uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlanmaktadır.

Bölümler

  • Mimarlık
  • İç Mimarlık
  • Endüstriyel Tasarım
  • Şehir ve Bölge Planlama

Dış bağlantılar

Fakülte resmi sitesi 13 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGSA), bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ismiyle eğitimine devam eden yükseköğretim kurumunun 1928-1982 yılları arasındaki unvanıdır.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane veya Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, kökü Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 14 Mart 1827'de açtığı Tıphaneye uzanan Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin Osmanlı'nın son dönemlerindeki adıdır.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi</span> İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı fakülte

İTÜ Mimarlık Fakültesi, İTÜ'nün Taşkışla yerleşkesinde yer alır. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir. Tarihi 1847 yılına kadar dayanır.

İçmimarlar Odası etkinliklerine 1954 yılında dernek olarak başlamıştır. 1976 yılında oda durumuna geçmiştir. Dünya'da oda durumuna geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

Ömer Adil, Türk ressam, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Onat</span> Türk ressam

Hikmet Onat, Türk ressam.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

Güzel Sanatlar Birliği İstanbul'lu sanatçıların 1909 yılında kurdukları bir örgütlenmedir. Mimarlık bölümüne ek olarak diğer sanat dalları da mevcut idi.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Mithat Özer</span>

Mithat Özer, Türk grafiker.

Nazimi Yaver Yenal, Türk mimardır.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanayi-i Nefise Mektebi olarak kurulmuş Türkiye'nin ilk sanat okuludur. Eğitim dili Türkçe olan fakülte, 11 bölüm ve 15 ana sanat dalıyla Fındıklı Yerleşkesi'nde (Beyoğlu) faaliyet göstermektedir.