İçeriğe atla

Miltos Manetas

Miltos Manetas'ın Üzgün Ağaç adlı yağlıboya tablosu

Miltos Manetas (YunancaΜίλτος Μανέτας; 6 Ekim 1964, Atina) Yunan ressam ve multimedya sanatçısıdır. Yaşamını ve çalışmalarını şu an Highgate'de sürdürmektedir.[1]

Manetas kablo, bilgisayar, video oyunları ve web siteleri çizimleriyle İnternet sanatı alanında işler yapmaya başlamıştır. Sanat eserleri Charles Saatchi tarafından derlenmiştir.[2][3] Ayrıca kendisi internet tabanlı bir sanat hareketi olan "Neen"in kurucusudur.[4]

Manetas 2002 Whitney Biennial'e kafa tutarak online bir yarışma sitesi olan Whitneybiennial.com'u tanıtmıştır.[5][6][7]

Kariyer

Atina, Yunanistan'da doğan Miltos Manetas 20 yaşına geldiğinde İtalya'nın Milano kentine taşınır.[8] 1995 yılında ise küratörlüğünü Nicolas Bourriaud'ın üstlendiği Traffic'e katılır ki zamanla yeni bir akım olan İlişkisel Sanat hareketinin başlangıcı oluşturulur burada.

Manetas önce Traffic kataloğunda[9] daha sonra ise Bourriaud'un Relational Aesthetics adlı kitabında bu hareketin sanatçılarından biri olarak kategorilize edildi.[10] Manetas performanstan, objeler ve spesifik objeleri yerleştirme işlerinden kaçınarak sanata yaklaşımını değiştirmeye karar verdi ve bilgisayar teknolojileri hakkında resimler yapmaya, aynı zamanda video oyunları ve internet kullanarak sanat yapıtı oluşturmanın imkân sınırlarını keşfe çıktı.[11]

1996 yılında Manetas New York'a taşınıp video oyunlarıyla ilişkili olarak sanatına yeni bir canlılık getirmeye başladı. Bu işlerinde özellikle Lara Croft ve Mario gibi hazır karakterleri kullanmayı tercih etti.1998'deki SuperMario Sleeping adlı video eserinde bir ağacın altında uyuyan bir görüntü çizen karakterimiz; 1997 yılında bu sefer ateş içinde canı yanan bir Lara Croft olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlerin ikisi de Institute of Contemporary Arts'da Made in Italy adıyla sergilenmiştir. The Guardian gazetesi Manetes'a hitaben Yunanların El Greco'su hitabıyla bir makale yayınlamıştır.[12]

Daha sonraki yıllarda Manetas dünya genelinde sergiler açmaya başlamıştır ve bunlardan biri küratörlüğü Purple Institute tarafından yapılan Elysian Fields adında Pompidou Merkezi, Paris'teki sergisidir.[13]

2000 yılının baharında kendisine apayrı bir soluk getirecek projesi Neen adını verdiği sergi performansını Gagosian Gallery, NY'da başlattı.[14]

Bu sunumun ardından Manetas, ElectronicOrphanage adındaki atılımını gerçekleştirdiği Los Angeles'a yerleşti. Modern Sanat ve/veya dizayn hakkında deneyimi olan genç insanları kiraladı ve onlardan internet için üretilen fikirleri test ederken nelerden kaçındıklarını söylemelerini istedi. 2002 yılında gerçekleştirilen Whitney Bienal gösterisine meydan okuyarak Whitneybiennial.com adlı siteyi tanıttı.[15][16]

2009 yılında curator Jan Aman ile beraber Venedik Bienali için gerçekleştirilen ilk "İnternet Pavillon"u yarattılar.

Sergiler

Seçilmiş Sergiler

Kaynakça

  • Miltos Manetas Les Demoiselles d'Avignon'dan 100 Yıl Sonra Kompozisyonları (Londra 2006, soft kapak, 97 sayfa ElectronicOrphanage yayınevi basımı)
  • MILTOS MANETAS, Modern Yaşamdan Çizimler. (yazar: Lev Manovich and Franck Gautherot, Johan & Levi Editore 2009 basımı)
  • NEEN (by Miltos Manetas; İtalya, Charta, 2006, ISBN 88-8158-601-0)

Kaynakça

  1. ^ "Miltos Manetas - ponytailmagazine.com". 5 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Miltos Manetas - Artwork - The Saatchi Gallery". 15 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  3. ^ Museum Raiders - New York Times
  4. ^ The man from Neen 24 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Salon.com
  5. ^ "Web watch | Technology | The Guardian". 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  6. ^ "The man from Neen - Salon.com". 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  7. ^ PULSE; And Now, a Word From Outer Space - New York Times
  8. ^ "IDEAL OFFICE N°5 - Outcasts Incorporated". 21 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  9. ^ Bourriaud, Nicolas Traffic, Catalogue Capc Bordeaux, 1996
  10. ^ Bourriaud, Nicolas Relational Aesthetics pp.46-48
  11. ^ "Interview: Miltos Manetas, the first machinima-maker - GameScenes". 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  12. ^ Steve Shipside:" El Greco Of Geekdom", The Guardian, 23 Oct 1997, Gb 1996
  13. ^ "Frieze Magazine | Archive | Elysian Fields". 7 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  14. ^ HAYT, ELIZABETH And Now, a Word From Outer Space The New York Times, June 18, 2000
  15. ^ "Web watch | Technology | The Guardian". 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  16. ^ "The man from Neen - Salon.com". 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  17. ^ Unconditional Love 28 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Moscow Museum of Modern Art

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Mona Lisa</i> Leonardo da Vincinin tablosu

Mona Lisa, İtalya'nın Floransa şehrindeki Rönesans sırasında Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine Sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlı boya portresidir. Resim hâlen Paris'teki Louvre Müzesi'nde Francesco del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir. Tabloda oturmuş bir kadın resmedilmiştir, kadının yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumaktadır. Yüz ifadesindeki belirsizlik, kompozisyonundaki anıtsallık, atmosferdeki ilginçlikler, tablo hakkındaki çalışmaları devam ettirmektedir. Bu tablo, geniş ölçüde tanındı; karikatürleri yapıldı, araştırıldı ve Louvre Müzesi'nin en önemli eserlerinden olarak tarihe geçti.

<i>The Guardian</i> Günlük gazete

The Guardian, İngiliz günlük gazetesi. 1821'de The Manchester Guardian adıyla Scott Trust tarafından kurulmuş ve 1959'da adı değiştirilerek bugünkü hâlini almıştır. Kardeş gazeteleri The Observer ve The Guardian Weekly ile birlikte Scott Trust Limited'in sahibi olduğu Guardian Media Group'un bir parçasıdır. Bu şirket "The Guardian'ın mali ve editöryel bağımsızlığını kalıcı olarak güvence altına almak ve The Guardian'ın gazetecilik özgürlüğünü ve liberal değerlerini ticari veya siyasi müdahalelerden uzak tutmak" amacıyla kurulmuştur ve kâr amacı gütmemektedir.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

Webby Ödülleri, İnternet dünyasının kategorilerine göre en iyi sitelerine verilen ödüllerdir. Ödüller International Academy of Digital Arts and Sciences tarafından verilmektedir. Ödül kategorileri şunlardır;websiteleri, interaktif reklam, online film ve video ve mobil.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SinemaTürk</span> web sitesi

SinemaTürk, internet üzerinde filmler, diziler, oyuncular, yönetmen, senarist ve çevirmenler, dramaturglar, seslendirme sanatçıları, film yapımcıları, film müziği yapanlar, ışıkçılar ve tüm sinema çalışanları, teknikleri, haber ve yorumları üzerine ayrıntılı bilgi içeren bir web sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schnabel</span> Amerikalı film yönetmeni ve ressam

Julian Schnabel, Yahudi asıllı Amerikalı film yapımcısıdır. Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü, En İyi Yönetmen dalında Altın Küre'yi kazanmıştır. Bunun yanında BAFTA, Akademi Ödülleri, César Award, Altın Palmiye ve iki kez Altın Aslan'a aday gösterilmiştir. Kariyerinde üç film yönetmiştir. Javier Bardem'in Oscar'a aday gösterildiği Before Night Falls ve dört dalda Oscar adaylığı alan Dalgıç ve Kelebek filmleri en bilinen filmleridir.

<i>The Daily Telegraph</i>

The Daily Telegraph, Birleşik Krallık'ta yayımlanan broadsheet formatında günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Salon (web sitesi)</span>

Salon, Salon Medya Grubu'nun internet üzerinden yayınladığı haftalık dergi. David Talbot tarafından 20 Kasım 1995 tarihinde kuruldu. Sitede siyaset, güncel olaylar, sinema, müzik, kitap gibi pek çok konuda haberler, eleştiriler yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">John E. Sulston</span>

Sir John Edward Sulston, İngiliz biyolog. 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Ali el-Hatib'in ölümü</span>

Hamza Ali el-Hatib, 13 yaşındayken, Dera'da, sivil ayaklanma safhasında, Suriye hükûmetinin gözaltısı altında ölen Suriyeli çocuk. 29 Nisan 2011 tarihinde bir gösteri sırasında tutuklanan Hamza el-Hatib'in ağır derecede çürüklerle bezeli, üzerinde yanıklar ve üç kurşun deliği bulunan, cinsel bölgeleri parçalanmış cesedi 25 Mayıs 2011 tarihinde ailesine teslim edildi. Hamza'nın ailesi, cesedin fotoğrafları ve videosunu gazetecilere ve aktivistlere dağıtmasının ardından görüntülerden etkilenen binlerce kişi İnternet'te ve sokak gösterilerinde aileye desteklerini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Aksiyon filmi</span> film türü

Aksiyon filmi, bir veya daha fazla kahramanın ön plânda olduğu, genellikle ayrıntılı dövüş sahneleri, şiddet ve çılgın kovalamaca sahneleri içeren bir film türü. Bu tarz filmlerde genellikle eylemler hep kahraman için zaferle sona ermektedir. Aksiyon filmlerinde genellikle, yaşamını tehdit eden durumlar karşısında becerikli, kötü bir adam veya ajan gibi karakterler tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Glenn Greenwald</span> Amerikan gazeteci, avukat ve yazar

Glenn Edward Greenwald Amerikalı bir hukukçu, gazeteci ve yazar. Ağustos 2012 ila Ekim 2013 arası Guardian US için köşe yazıları yazdı. 2007'den 2012'ye kadar Salon.com'da köşe yazıları yazdı ve zaman zaman The Guardian'a katkıda bulundu. Greenwald anayasal ve sivil haklar savunucusu olarak çalıştı. Salon.com'da politik ve legal konulara odaklanan bir köşe yazarı ve blogger olarak yazılar yazan Greenwald, ayrıca aralarında The New York Times, The American Conservative, The National Interest ve In These Times bulunan çeşitli gazete ve haber dergilerine de katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Anamaria Marinca</span>

Anamaria Marinca, Rumen oyuncu.

Yönetmenlerin On Beş Günü, Cannes Film Festivali resmi seçkisine paralel olarak düzenlenen bağımsız bir bölümdür. 1969 yılında, Fransız Yönetmenler Birliği tarafından, Fransa'daki Mayıs 1968 olayları sonrası Cannes festivalinin iptal edilmesinden sonrası başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Janet McTeer</span>

Janet McTeer OBE, İngiliz oyuncu. 1997 yılında En İyi Kadın Oyuncu Tony Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Olivier Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu Drama Desk Ödülü ödüllerini A Doll's House (1996–1997) dizisindeki Nora karakteri ile kazandı. Ayrıca Altın Küre Ödülü Ödülleri ve En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü Adaylıklarını Mary Jo Walker olarak bulunduğu Tumbleweeds filminden kazandı ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü adaylığını Hubert Page olarak oynadığı 2011 filmi Albert Nobbs ile almıştır. 2018 yılında kraliçenin doğum gününde Britanya İmparatorluk Nişanı almıştır.

Genç İngiliz Sanatçılar veya YBA'lar aynı zamanda Brit ve Britart olarak da anılırlar. İlk kez 1988'de Londra'da birlikte sergi açmaya başlayan serbest bir görsel sanatçılar grubudur. İlk nesil YBA sanatçılarının çoğu, 1980'lerin sonlarında Goldsmiths'teki BA Güzel Sanatlar kursundan mezun olurken, ikinci nesil çoğunlukla Royal College of Art'tan mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Timothy D. Snyder</span> Amerikalı tarihçi

Timothy David Snyder Orta ve Doğu Avrupa tarihi ile Holokost konusunda uzmanlaşmış Amerikalı yazar ve tarihçi. Yale Üniversitesi'nde Richard C. Levin Tarih Profesörü ve Viyana'daki İnsan Bilimleri Enstitüsü'nün daimi üyesidir. Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin ve On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century gibi çok satanlar listesine giren birçok kitap yazmıştır.

Altermodern, Nicolas Bourriaud tarafından tanımlanmış bir kelimedir ve günümüzün küresel bağlamında standartlaşma ve ticarileşmeye karşı bir tepki olarak üretilen sanatı bağlamsallaştırma girişimidir. Aynı zamanda Tate Britain'ın Bourriaud küratörlüğündeki dördüncü Trienal sergisinin de başlığıdır.