İçeriğe atla

Millî Mücadele Müzesi

Millî Mücadele Müzesi şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> I. TBMM Binası (1920–1924)

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya I. TBMM Binası, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Ulus Meydanı'na komşu olan yapı, 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk binası olarak kullanılmıştır. 1961 yılında müzeye çevrilerek "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır. Teşhir salonlarının ve koleksiyonun yenilenmesiyle 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla yeniden hizmete girmiştir. Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilanına ilişkin eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak (asker)</span>

Halil İbrahim Çolak,, Türk asker, siyasetçi ve iş insanı.

Havza Atatürk Evi, Samsun'un Havza ilçesinde bulunan ve müze olarak kullanılmakta olan tarihi yapıdır.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Müzesi</span> müze

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509m²'lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir. Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımı</span> millî futbol takımı

Takma adı ümit millî takım olan Türkiye 21 yaş altı millî takımı, 1950 yılında hem A millî takımın yükünü hafifletmek, hem de gelecekte A millî takımda oynayabilecek genç oyuncuların ön plana çıkarılması için Türkiye amatör millî futbol takımı, adıyla kurulan 21 yaş altı millî futbol takımı. Türkiye'yi, 1952 Yaz Olimpiyatları'nda, 1959 Akdeniz Oyunları'nda, 1960 Yaz Olimpiyatları elemelerinde ve 1970 ECO Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmiştir. Daha sonra Akdeniz Oyunları ile Olimpiyat Oyunları'nda Olimpik millî futbol takımı adıyla temsil eder.

Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan bir müzedir. Balıkesir Kuvay-ı Milliye Müzesi Müdürlüğü'ne bağlıdır. Edremit Belediyesi tarafından kurulmuştur. Müzede Kuvâ-yı Milliye odası, geleneksel Türk ev adaları,el yapımı eserler, eski silahlar sergilenmektedir.Müzede antik çağlara dayanan herhangi bir eser bulunmamakla beraber var olan eserler de sayı bakımından oldukça azdır azdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

Şahinbey Savaş Müzesi, Gaziantep'te bulunan bir müzedir. Müze, Antep Savunması'nı anlatmak için kurulmuştur. Müzede savaş döneminden kalma silahlar, o dönemde kullanılan eşya, giyilen giysiler ve yazılan kitap ve dergiler sergilenir. Müzenin bir bölümü ise savaş zamanında önemli bir sığınak olan bir mağaradadır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Kongresi</span> Mustafa Kemal Paşa başkanlığında 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurumda toplanan ulusal nitelikte kurultay

Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongredir. 17 Haziran'da Vilâyât-ı Şarkıye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanan Erzurum Kongresi, Erzurum Umûmî Kongresi veya Umûmî Erzurum Kongresi olarak da anılır.

Almanya 21 yaş altı millî futbol takımı, Almanya Futbol Federasyonuna bağlı 21 yaş altı millî takımıdır. 1990 yılının yaz mevsimine kadar Batı Almanya ile Doğu Almanya olmak üzere iki farklı ülkeden oluşan takımlar bu tarihten sonra birleşmiş ve turnuvalara Almanya adıyla katılmaya başlamışlardır. Almanya 21 yaş altı millî futbol takımının en büyük başarısı 2009 UEFA Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası şampiyonluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Rayo Vallecano</span> İspanyol futbol takımı

Rayo Vallecano de Madrid, S.A.D., 29 Mayıs 1924 tarihinde İspanya'nın başkenti olan Madrid şehrinin Vallecas semtinde kuruldu. Renkleri; kırmızı - beyaz'dır. Maçlarını 15.500 kişi kapasiteli Vallecas stadında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi</span> açık hava müzesi

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan ve 18 Mayıs 2003 tarihinde Bandırma Vapuru Müzesi adıyla açılan müze.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Resim Müzesi</span>

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzedir.

Cebeci Askerî Şehitliği, Ankara'nın Cebeci semtinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri için savaşarak ölen ya da Türk Silahlı Kuvvetleri'nde üstün hizmet yapan askerlerin ve özel izinle defnedilenlerin yer aldığı kamu mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi</span>

Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi, Balıkesir'de I. Dünya Savaşı sonrasında Millî Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılmış eski belediye binasında 1996'da hizmete giren müze.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Maskı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir heykel

Atatürk Maskı, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünün beton kabartması olan heykeldir. Yapımına 2006'da başlanan heykel ₺4,2 milyon maliyetle 2009'da tamamlandı. 42 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek heykeli olup dünyada ise kabartma heykeller arasında büyüklük bakımından onuncu sıradadır. Heykelin altında Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözü ve imzası da kabartma olarak yer almaktadır. Heykelin içerisinde 20 Eylül 2010'da Millî Mücadele ve 9 Eylül Müzesi açıldı fakat bir süre sonra kapatıldı. 2018'in ikinci yarısında heykelde onarım çalışması gerçekleştirildi.

Kuva-i Milliye Müzesi ya da resmî adıyla Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî ev müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi</span>

Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan gösterim merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Mücadele Müzesi (Lefkoşa)</span> Lefkoşadaki bir müze

Millî Mücadele Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Kuzey Lefkoşa'da askerî bir bölgede yer alan bir müzedir. Lefkoşa surlarının on birinci burcu olan Barbar Burcu üzerinde, Mücahitler sitesinde kurulmuştur. 680 metrekarelik bir alanı kaplayan müze binasının yapımına 1978 yılında başlanmış ve 1 Ağustos 1982 tarihinde hizmete açılmıştır. 1978 yılında başlayan yenileme çalışmaların maliyeti 1 milyon Türk lirasını bulmuştur. Müze, Kıbrıs Türk Toplumunun 1878 yıllarından başlayıp günümüze kadar devam eden millî mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin niçin, nasıl ve hangi koşullar altında yapıldığını yerli ve yabancılara anlatmak amacıyla kurulmuştur. Müzeye girmeden önce askerî bir bölge olduğu için ziyaretçiler kimliklerini görevli askerî personele teslim etmek durumundadırlar. Müze, giriş salonu ve üç bölümden oluşmaktadır.