İçeriğe atla

Millî Kütüphane (Polonya)

Koordinatlar: 52°12′52″K 21°00′16″D / 52.21444°K 21.00444°D / 52.21444; 21.00444
Polonya Ulusal Kütüphanesi
Harita
KısaltmaBN
Kuruluş24 Şubat 1928 (96 yıl önce) (1928-02-24)
MerkezVarşova,  Polonya
Konum
  • al. Niepodległości 213
    02-086 Warszawa
Koordinatlar
Resmî dillerLehçe
DirektörTomasz Makowski
Resmî sitebn.org.pl

Polonya Ulusal Kütüphanesi (Lehçe: Biblioteka Narodowa [ˌbʲiblʲjɔˈtɛka narɔˈdɔva]) - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Jagiellon Üniversitesi kütüphanesi ile birlikte Polonya'nın iki ulusal kütüphanesinden biridir. Polonya'da yayımlanmış kitap, dergi, elektronik, görsel işitsel yayınları içerir. Bunun dışında koleksiyonunda Polonya dışından basılmış olan polonicumlar, yani ya Polonya hakkındaki, ya Polonyalılar tarafından yazılmış ya da Lehçe yazan eserler bulunur. En önemli beşeri araştırmalar kütüphanesi, Lehçe yazının ana arşivi ve kitaplarla ilgili bibliyografik bilgilerin devlet merkezidir. Aynı zamanda bir araştırma kuruluşu olarak önemli bir rol oynar ve diğer Polonya kütüphaneleri için önemli bir metodolojik merkezdir. Kitaplar ve bilimsel dergiler ("Polish Libraries", "Rocznik Biblioteki Narodowej" ve "Notes Konserwatorski") yayınlamaktadır. Ülkede basılan her kitabın bir-iki kopyası derleme yasası gereği ulusal kütüphaneye gönderilir.

Tarihi

Geçmişi 18. yüzyılda kurulan ve Avrupa'nın ilk kütüphanelerinden olan Załuski kütüphanesi'ne dayanır. 1780'den beri sejm tarafından yazmış derleme yasası gereği ülkede basılan her kitabın bir kopyası bu kütüphaneye gönderilirdi. Bu kütüphanenin koleksiyonu 1794'te Çariçe II. Katerina tarafından Sankt-Peterburg'a götürüldüğünden 1918'de ülke bağımsızlığını kazandığında millî kütüphane niteliği taşıyabilecek bir kütüphanesi yoktu.

1928'de cumhurbaşkanı Ignacy Mościcki'nın talimatı ile modern ulusal kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphane 1930'da açılmıştir. Başlangıçta eser sayısı 200.000 adettir. İlk genel müdürü Stefan Demby'ydı. Koleksiyonu hızla büyüyormuş. O zamanda kütüphanenin bir genel merkezi yoktur, kitaplar Varşovadaki kir kaç farklı binada bulunuyormuş.

II. Dünya Savaşından önce kütüphanenin koleksiyonunda

  • 6.5 milyon 19. ve 20. yüzyılda basmış kitap ve dergi
  • 3,000 19. yüzyıl önce basmış eser
  • 2,200 inkunabel
  • 52,000 elyazısı
  • hartitalar, ikonlar ve müzik

vardı.

1940'ta naziler Millî Kütüphane'yi Varşova Belediye Kütüphanesi'ye değiştirmişlerdir. O zaman üç bölümü varmıştir:

  • Alman için Kitaplar Bölümü
  • Kısıtlı Bölüm
  • Özel Koleksiyonlar Bölümü (mesela ofis belgeleri)

1944 yılda koleksyonun büyük bir kısmı, Varşova ayaklanması bastırıldıktan sonra Alman ordu tarafından ateşe verilmiştir. 80,000 eski basmış kitap, 26,000 elyazısı, 2,500 incunables, 100,000 çizim ve gravür, 50,000 müzik esri ve tiyatro malzemesi kaybolmuştu.

1945'te kütüphane yeniden açılmıştır. 1962–1976 arasında bugünkü binası inşa edilmiş.

Koleksiyonu

Bugün Millî Kütüphane'nin koleksiyonu ülkenin en büyük arşivlerinden biridir. 2016'da 8 500 000 eser arasında, 162 000 XIX yüzyıldan önce basmış kitap, 26 000 elyazısı (7000 müzik elyazısı), 120 000 nota ile 485 000 ağaç, bakır ya taş baskı, 130 000 atlas ve harita, 2 000 000 derge, 2 000 000 XIX-XXI yüzyılda basmış kitap, 1 000 000 dergi ve çok fotoğraf bulunuyordur.

Ayrıca bakınız

  • Załuski kütüphanesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">British Museum</span> Birleşik Krallık, Londrada bir ulusal müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir. Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Selçuk Üniversitesi'nin Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'nde bulunan merkezi, yerleşik, akademik kütüphanesi. Kütüphane 1977'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Kütüphanesi</span>

ODTÜ Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan merkezi kütüphane. 1956 yılında hizmete başlayan kütüphane, 15 Eylül 1963 tarihinde bugünkü kampüse, 1967 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Kütüphanenin ilk bölümü 1967 yılında, ikinci bölümü ise 1975 yılında tamamlanmıştır. 2015 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 489.000 basılı kitap, 200.120 elektronik kitap, 183.259 ciltli dergi, 1.127 basılı dergi aboneliği, 53.824 elektronik dergi aboneliği, 19.300 yüksek lisans ve doktora tezi ile büyük bir koleksiyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, 14. yüzyıldan kalma Bursa İnebey medresesinde bulunan kütüphanedir. Kütüphane, Süleymaniye ve Millet yazma eser kütüphanelerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük yazma eser kütüphanesidir ve 8389 adet yazma eser barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Kütüphanesi</span>

Azerbaycan Millî Kütüphanesi Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Millî Kütüphanesi</span> Belgrat, Sırbistanda bir kütüphane

Sırbistan Ulusal Kütüphanesi,, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Vračar belediyesinde bulunan ve ülkenin ulusal kütüphanesi olan kütüphane. 1832 yılında kurulan kütüphane 5.6 milyonluk bir koleksiyona sahiptir ve ülkede basılan her kitabın bir örneğinin gönderilmesi zorunluluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Załuski Kütüphanesi</span> 1780den beri Polonyanın Millî kütüphanesi

Załuski Kütüphanesi - Varşova'daki bir kütüphanedir. 1780'den beri Polonya'nın Millî kütüphanesidir. 18. yüzyılın ikinci yarısında dünyanın en büyük kütüphanelerinden biridir. Avrupa'nın ilk millî kütüphanelerinden biridir.

Tomasz Artur Makowski - Polonyalı kütüphaneci ve tarihçi, Polonya Ulusal Kütüphanesi direktörü, Kütüphane Koleksiyonları Ulusal Komisyonu başkanı ve Kültür ve Milli Miras Bakanlığı'ndaki Digitalizasyon Komisyonu başkanı.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi</span> Türkiyede bir kütüphane

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir. Kurulum çalışmalarına 2016'da başlanan kütüphane, 22 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

AMEA Merkez Bilim Kütüphanesi, 1923 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulan kütüphane.