İçeriğe atla

Millî Egemenlik Anıtı

Koordinatlar: 35°11′48″K 33°19′54″D / 35.19667°K 33.33167°D / 35.19667; 33.33167
Milli Egemenlik Anıtı
Harita
Genel bilgiler
TürAnıt
KonumKuzey Lefkoşa
Koordinatlar35°11′48″K 33°19′54″D / 35.19667°K 33.33167°D / 35.19667; 33.33167
Başlama4 Haziran 2007
Tamamlanma24 Temmuz 2009
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Pınar Öktem Doğan[1]
İnşaat mühendisiTankut Rıfkı[1]

Milli Egemenlik Anıtı, Kuzey Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da Metehan Çemberi içerisinde yer alan anıt.[2]

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 4 Haziran 2007 tarihinde Lefkoşa Türk Belediyesi'nden[1] Sivil Savunma Lefkoşa Bölge Müdürlüğü binasının önündeki Metehan Çemberi'nde anıt yapılması kararı alınması ile birlikte çalışmalara başladı.[3] Anıt yapım aşamasındayken trafiği engelleyeceği iddiaları yüzünden sendikalar ve bazı siyasetçiler tarafından eleştirildi.[4] Daha sonra ise Kıbrıs müzakerelerinin gerçekleştiği dönemde[5] sol kesim tarafından "aşırı milliyetçi ve şovenist" görülmesi[6] ve Metehan Kapısı güzergahında yer alması nedeniyle eleştirildi.[5]

Eleştirilere rağmen 24 Temmuz 2009'da açılışı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu gibi üst düzey kişilerin katılımıyla gerçekleşti.[7] Anıtın içerisinde yer alan 7 metrelik Mustafa Kemal Atatürk heykeli ise Tankut Öktem'in hazırladığı kalıptan yapıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Milli Egemenlik Anıtı açıldı". Star Kıbrıs. 25 Temmuz 2009. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Milli Egemenlik Anıtı bu akşam açılıyor". Kıbrıs. 24 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 
  3. ^ a b "Milli Egemenlik Anıtı'na görkemli açılış". HavadisKibris.com. 25 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. []
  4. ^ Kar, Cem (31 Temmuz 2009). "Çakıcı topa tuttu". Kibris.Net. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. []
  5. ^ a b Bilge, Ömer (29 Temmuz 2009). ""Heykeli beğenmeyen Rum'a gitsin"". Lefkoşa: Hürriyet. 4 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 
  6. ^ ""Kıbrıslı Türklerin önceliği, anıt yapmak değildir"". Halkın Sesi. 29 Temmuz 2009. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 
  7. ^ "KKTC'de egemenlik anıtı açıldı". Ensonhaber.com. 25 Temmuz 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Lefkoşa</span> Lefkoşanın KKTC denetimindeki kuzey bölgesi

Kuzey Lefkoşa, Lefkoşa şehrinin Kuzey Kıbrıs kısmında kalan ve ülkeye başkentlik yapan bölümüdür. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından yönetilen şehrin belediye başkanı Mehmet Harmancı'dır. Ayrıca Lefkoşa ilçesinin şehir merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Atatürk Stadyumu</span>

Lefkoşa Atatürk Stadı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan 28.000 kişilik bir stadyum.

<span class="mw-page-title-main">Lokmacı Kapısı</span>

Lokmacı Kapısı veya Lokmacı Sınır Kapısı, resmî idareci Kıbrıs Cumhuriyeti ile fiilî idareci olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündeki Yeşil Hat sınırı üzerinde bulunan sınır kapısı. Kıbrıs adasını ikiye bölen yaklaşık uzunluğu 180 kilometre olan Yeşil Hat üzerindeki beş ayrı gümrük kapısından biridir. Geçiş yapmak isteyenler öncelikle çıkacağı ülkenin kapısındaki memurlara seyahat belgelerini gösterir ve ara bölgeyi aşarak gireceği ülkenin memurlarına belgelerini göstererek geçişini tamamlar. Geçişlerde pasaport ve kimlik kartı kullanılabilir.

Uluslararası Gönyeli Halk Dansları Festivali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti idaresindeki Gönyeli'de Gönyeli Belediyesi tarafından 1994 senesinden beri organize edilen halk dansları festivali.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Lefke</span> Kuzey Kıbrısta köy

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kapısı</span>

Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarayburnu Atatürk Anıtı</span> Türkiye nin ilk heykel anıtı

Sarayburnu Atatürk Anıtı, İstanbul Belediyesi tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılmış anıt heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Atatürk Anıtı</span>

Konya Atatürk Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sarayburnu Atatürk Anıtı'ndan sonra yapılan ikinci anıtıdır. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılan 1926 tarihli anıt, Konya İstasyon Caddesi'nde Hükûmet Meydanı'na yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası</span>

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası, Lefkoşa'daki Girne Caddesi'nde yer almaktadır ve Kıbrıs Vakıflar İdaresinin genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Maskı (Antalya)</span> Antalya, Türkiyede bir heykel

Atatürk Maskı, Türkiye'nin Antalya şehrinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünün beton kabartması olan heykeldir. Açılışı iki kez ertelenen anıt, Atatürk'ün 70. ölüm yıldönümü olan 10 Kasım 2008'de açıldı. Altın renginde boyanan anıtın yapımında çimento, demir ve kum kullanıldı. 35 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek üçüncü heykeli olan anıtın genişliği ise 25 metredir. Kepez Kent Ormanı'nın girişinde konumlanan anıtın yanında yapay bir şelale bulunmaktadır. Atatürk'ün "Hiç şüphesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir." sözü de heykelin yanında kabartma olarak yer almaktadır. Ocak 2019'da yaşanan fırtınalarda boyası akan heykelde kırıklar da oluştu. Temmuz 2019'da heykelde başlayan onarım çalışmaları dört ayda tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Meclis Parkı</span> Ankara, Türkiyede bir park

Meclis Parkı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Resmi adı Milli Egemenlik Parkı olsa da, Türkiye Büyük Millet Meclisi arazisinin etrafını çevrelemesinden dolayı yaygın olarak bu şekilde anılmaktadır. Genellikle paten ve kaykay sporuyla ilgilenenler tarafından kullanılan parkın içinde bir adet süs havuzu, bir tane amfitiyatro ve çok sayıda anıt-heykel yer almaktadır.

Kemal Köprülü, Kıbrıs Türkü diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Ağacı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Cumhuriyet Ağacı, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde, Gündoğdu Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır. 2003'te tamamlanan anıt, Millî Mücadele'yi simgelemektedir. Bakırdan yapılmış olan heykelin yüksekliği 5 metre, mermer kaplı kaidenin yüksekliği 8,5 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 13,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Düzova, Lefkoşa</span>

Düzova, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesine bağlı Değirmenlik-Akıncılar belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, Balıkesir köyünün 2 km doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metehan SKB</span>

Metehan SKB ya da tam adıyla Metehan Spor Kulübü Birliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Metehan kentini futbol liglerinde temsil eden eski futbol kulübü.