İçeriğe atla

Milliyetçilik türleri

Milliyetçilik, resmi devlet ideolojisinin bir parçası olarak veya popüler bir devlet dışı hareket olarak kendini gösterebilir ve sivil, etnik, kültürel, dil, dini veya ideolojik çizgilerde ifade edilebilir. Ulusun bu öz tanımları milliyetçilik türlerini sınıflandırmak için kullanılır. Ancak, bu tür kategoriler birbirini dışlamaz ve birçok milliyetçi hareket bu unsurların bir kısmını veya tamamını değişen derecelerde birleştirir.

Bazı siyasi teorisyenler milliyetçilik biçimleri arasındaki herhangi bir ayrımın yanlış olduğunu iddia ediyor. Milliyetçiliğin her türünde, halklar bir tür ortak kültürü paylaştıklarına inanırlar. Bu tür tipolojinin yanlış olarak kabul edilebilmesinin temel nedeni, birçok tezahürünü veya yorumunu açıklamak için oldukça basit milliyetçilik kavramını bükmeye çalışmasıdır. Tartışmalı bir şekilde, her tür milliyetçilik sadece akademisyenlerin yıllar boyunca tanımlamaya çalıştıkları farklı yollara atıfta bulunur.

Etnik milliyetçilik

Etnik milliyetçilik, ulusu her zaman önceki nesillerden bir tür iniş unsurunu, yani genofiliyi içeren etnik köken açısından tanımlar. Ayrıca, grup üyeleri ve ataları arasında paylaşılan bir kültürün fikirlerini ve genellikle paylaşılan bir dili içerir. Ulusa üyelik kalıtsaldır. Devlet, etnik grubun anavatanı statüsünden ve kısmen ulusal grubu koruma ve grup olarak aile ve sosyal yaşamını kolaylaştırma görevinden siyasi meşruiyet türemiştir. Etnik köken fikirleri çok eskidir, ancak modern etnik milliyetçilik, Volk kavramını destekleyen Johann Gottfried von Herder ve Johann Gottlieb Fichte'den yoğun bir şekilde etkilenmiştir. "Etnonasyonalizm" terimi genellikle sadece bu satırlarda açık bir ideolojiyi benimseyen milliyetçilere atıfta kullanılmakta; "Etnik milliyetçilik" daha genel bir terimdir ve bu inançları gayri resmi, içgüdüsel bir şekilde tutan milliyetçiler için kullanılır. Her ikisinin de pejoratif biçimi "etnosantrik milliyetçilik" veya "kabile milliyetçiliği"dir, ancak "kabile milliyetçiliği" Afrika, Amerikan Yerlisi veya açıkça kabile kimliği iddia eden diğer milliyetçilikleri tartışırken pejoratif olmayan bir anlama sahip olabilir.

Yayılmacı milliyetçilik

Yayılmacı milliyetçilik, "diğer" veya yabancı halklara odaklanan atavistik korku ve nefretlerle özerk, artırılmış etnik bilinci ve vatansever duyguları içeren, eskiden sahip olunan toprakların militarist yollarla genişlemesine veya kurtarılmasına olan inancı çerçeveleyen agresif bir radikal milliyetçilik veya etnik milliyetçilik biçimidir (etnonasyonalizm).

Romantik milliyetçilik

Organik milliyetçilik ve kimlik milliyetçiliği olarak da bilinen romantik milliyetçilik, devletin siyasi meşruiyeti ulusun, ırkın veya etnik kökenin doğal ("organik") bir sonucu ve ifadesi olarak türediği etnik milliyetçilik biçimidir. Romantizmin ideallerini yansıtıyordu ve Aydınlanma rasyonalizmine karşıydı. Romantik milliyetçilik, Romantik ideal ile buluşan tarihsel bir etnik kültürü vurgulamıştır; folklor romantik milliyetçi bir kavram olarak gelişti. Grimm Kardeşler, etnik olarak Alman olarak etiketledikleri idealize edilmiş bir masal koleksiyonu oluşturmak için Herder'in yazılarından ilham aldılar. Tarihçi Jules Michelet, Fransız romantik milliyetçi tarihini örnekliyor.

Kültürel milliyetçilik

Kültürel milliyetçilik ulusu ortak kültürle tanımlar. Ulusa üyelik (o ulusa addedilme) ne tamamen gönüllüdür (anında bir kültür edinemezsiniz), ne de kalıtsaldır (üyelerin çocukları başka bir kültürde büyüdülerse yabancı olarak kabul edilebilir). Yine de, geleneksel bir kültür, özellikle bireyin kendi yaşamının erken bir aşamasında becerilerini kazanmasına izin verilirse, bireyin hayatına daha kolay dahil edilebilir. Kültürel milliyetçilik, ne tamamen sivil ne de etnik olan çeşitli bir milliyetçilik olarak tanımlanmıştır. Katalonya, Quebec ve Flaman milliyetçilikleri kültürel olarak tanımlanmıştır.

Dil milliyetçiliği

Korsikalı milliyetçiler bazen trafik işaretlerine ateş ediyor veya püskürterek isimlerin Fransızca versiyonuna zarar veriyor

Bill 101, Kanada'nın Quebec eyaletinde nüfusun çoğunluğunun dili olan Fransızcayı eyalet hükûmetinin resmi dili olarak tanımlayan bir yasadır. Diğer dil milliyetçiliği biçimleri, ABD veya Avustralya gibi İngilizce konuşan ülkelerde yalnızca İngilizce dilinin kullanılmasını savunan yalnızca İngilizce hareketidir.

Dini milliyetçilik

Dini milliyetçilik, milliyetçiliğin belirli bir dini inanç, kilise veya bağlılıkla ilişkisidir. Bu ilişki iki açıdan ayrılabilir; dinin siyasallaşması ve dinin siyaset üzerindeki ters etkisi. Eski yönüyle, ortak bir dinin, ulus vatandaşları arasında ortak bir bağ olan ulusal birlik duygusuna katkıda bulunduğu görülebilir. Dinin bir diğer siyasi yönü de ortak bir etnik kökene, dile veya kültüre benzer ulusal bir kimliğin desteklenmesidir. Dinin siyaset üzerindeki etkisi, dini fikirlerin güncel yorumlarının siyasi aktivizme ve eyleme ilham verdiği daha ideolojiktir; örneğin, daha sıkı dini bağlılığı teşvik etmek için yasalar çıkarılmıştır.

Sömürge sonrası milliyetçilik

Dünya Savaşı'ndan sonra meydana gelen dekolonizasyon sürecinden bu yana, Üçüncü Dünya milliyetçiliklerinin yükselişi olmuştur. Üçüncü dünya milliyetçilikleri, sömürgeleştirilen ve sömürülen uluslarda meydana gelir. Bu ulusların milliyetçilikleri, ayakta kalabilmek için sömürge egemenliğine karşı direniş gerektiren bir ocakta dövülmüştür. Hal böyle olduğu için direniş bu tür milliyetçiliklerin bir parçasıdır ve onların varlığı emperyalist saldırılara karşı bir direniş biçimidir. Üçüncü Dünya milliyetçiliği, Üçüncü Dünya halklarının kimliklerinin sömürgeci güçler tarafından değil, öncelikle kendileri tarafından yazarı olmasını sağlamaya çalışır.

Üçüncü dünya milliyetçi ideolojilerine örnek olarak Afrika milliyetçiliği ve Arap milliyetçiliği verilebilir. Gelişmekte olan dünyadaki diğer önemli milliyetçi hareketler arasında Hint milliyetçiliği, Çin milliyetçiliği ve Meksika Devrimi ve Haiti Devrimi fikirleri yer alıp yer almaktadır. Üçüncü dünya milliyetçi fikirleri, özellikle Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Kısmen Simón Bolívar'ın sömürge karşıtı ideallerinden ilham alan Bolivarcılık ideolojisi başta olmak üzere, son yıllarda Güney Amerika'da seçilen sol eğilimli hükûmetler arasında etkili olmuştur.

Sivil milliyetçilik

Sivil milliyetçilik, devlet yurttaşlığının aktif katılımından, "halkın iradesi"ni temsil ettiği ölçüden siyasi meşruiyet türediği milliyetçilik biçimidir. Genellikle Jean-Jacques Rousseau ve özellikle de isimlerini 1762 tarihli The Social Contract adlı kitabından alan sosyal sözleşme teorilerinden kaynaklandığı görülmektedir. Sivil milliyetçilik rasyonalizm ve liberalizm gelenekleri içinde yatmaktadır, ancak bir milliyetçilik biçimi olarak etnik milliyetçilikle tezat oluşturmaktadır. Sivil ulusun üyeliği gönüllü olarak kabul edilir. Sivil-ulusal idealler, ABD ve Fransa gibi ülkelerde temsili demokrasinin gelişmesini etkilemiştir.

Devlet milliyetçiliği

Devlet milliyetçiliği, genellikle (ama her zaman değil) etnik milliyetçilikle birleştirilmiş sivil milliyetçiliğin bir çeşididir. Milletin, devletin korunmasına ve gücüne katkıda bulunanlardan oluşan bir topluluk olduğunu ve bireyin bu amaca katkıda bulunmak için var olduğunu ima eder. İtalyan faşizmi, Benito Mussolini'nin bu sloganında özetlenen en iyi örnektir: "Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato" (Türkçe: "Devletteki her şey, Devlet dışında hiçbir şey, Devlete karşı bir şey yok"). Devrimci Jacobin'in üniter ve merkeziyest bir Fransız devletinin kurulması genellikle devlet milliyetçiliğinin orijinal versiyonu olarak görülür. Franko İspanyası, devlet milliyetçiliğinin daha sonraki bir örneğidir.

Bununla birlikte, "devlet milliyetçiliği" terimi genellikle milliyetçilikler arasındaki çatışmalarda ve özellikle ayrılıkçı bir hareketin yerleşik bir "ulus devlet" ile karşı karşıya geldiği yerlerde kullanılır. Ayrılıkçılar, devlet milliyetçiliği daha az otantik ve daha az demokratik olarak algılandığından, daha büyük devletin meşruiyetini itibarsızlaştırmak için devlet milliyetçiliğinden bahsederler. Ayrılıkçılar, devlet milliyetçiliği daha az otantik ve daha az demokratik olarak algılandığından, daha büyük devletin meşruiyetini itibarsızlaştırmak için devlet milliyetçiliğinden bahsederler. Flaman ayrılıkçılar Belçika milliyetçiliğini devlet milliyetçiliği olarak konuşuyorlar. Bask ayrılıkçıları ve Korsikalı ayrılıkçılar sırasıyla İspanya ve Fransa'yı bu şekilde ifade ediyor. Hangi tarafın haklı olduğunu değerlendirmek için tartışmasız bir dış kriter yoktur ve sonuç genellikle nüfusun sadakatine ve vatanseverliğine yönelik çelişkili çağrılarla bölünmesidir.

Liberal milliyetçilik

Liberal milliyetçilik, özgürlük, hoşgörü, eşitlik ve bireysel hakların liberal değerleriyle uyumlu yabancı düşmanı olmayan bir milliyetçilik biçimi olabileceğine inanan siyaset filozofları tarafından son zamanlarda savunulan bir tür milliyetçiliktir. Ernest Renan ve John Stuart Mill genellikle erken liberal milliyetçiler olarak düşünülmektedir. Liberal milliyetçiler genellikle bireylerin anlamlı, özerk yaşam sürmeleri için ulusal bir kimliğe ihtiyaç duyduğunu ve liberal demokratik politikaların düzgün çalışabilmesi için ulusal kimliğe ihtiyaç duyduğunu söyleyerek ulusal kimliğin değerini savunurlar.

İdeolojik milliyetçilik

Milli Anarşist Hareketin Sembolü

Devrimci milliyetçilik

Devrimci milliyetçilik, yerleşik düzene karşı bir devrimle hedeflerine ulaşmak isteyen birçok farklı milliyetçi siyasal hareket türüne uygulanan geniş bir etikettir.

Millî muhafazakârlık

Millî muhafazakârlık veya ulusal muhafazakârlık, Avrupa ve Asya'da yaygın olan ve genellikle bu milliyetçi kaygıyı geleneksel değerleri destekleyen muhafazakar tutumlarla birleştiren, ulusal ve kültürel kimliği korumaya odaklanan bir muhafazakarlık çeşididir. Üç varyasyonun koruma ve geleneğe nasıl odaklandığı göz önüne alındığında, gelenekselci muhafazakarlık ve sosyal muhafazakârlık ile benzer özellikleri paylaşır. Milliyetçi muhafazakârlık ulusal çıkarları korumaya çalışırken, geleneksel muhafazakârlık ata kurumlarını vurgulamaktadır. Ek olarak, sosyal muhafazakârlık, kişinin toplumdaki geleneksel statüsünü korumak için ahlaki davranışla ilgili ataerkil, kısıtlayıcı bir tutumu vurgulamaktadır. Ulusal muhafazakar partiler genellikle liberal muhafazakar partilerin daha kentsel destek tabanıyla tezat oluşturan kırsal, gelenekçi veya çevresel temele sahip ortamlarda kök salmaktadır. Avrupa'da çoğu bir çeşit Avrupa şüpheciliğini benimsiyor. 1989'dan beri komünizm sonrası Orta ve Doğu Avrupa'daki muhafazakar partilerin çoğunluğu ulusal muhafazakardır.

Kurtuluş milliyetçiliği

Dünyadaki birçok milliyetçi hareket, uluslarının başka milletler tarafından zulüm gördüğü ve bu nedenle kendilerini suçlanan zulümcülerden kurtararak kendi kaderini tayin etmesi gerektiği görüşünde ulusal kurtuluşa adanmıştır. Marksizm-Leninizm bu ideolojiyle yakından bağlantılıdır ve pratik örnekler arasında Stalin'in ilk çalışmaları, Marxism and the National Question ve Socialism in One Country fermanı yer almaktadır.

Sol milliyetçilik

Zaman zaman sosyalist milliyetçilik olarak da bilinen sol milliyetçilik sol siyaseti veya sosyalizmi milliyetçilikle birleştiren her türlü siyasi hareketi ifade eder. Fidel Castro'nun 1959'da Amerikan destekli Fulgencio Batista'yı deviren Küba Devrimi'ni başlatan 26 Temmuz Hareketi, İrlanda'dan Sinn Féin, İsrail'de İşçi Siyonizmi ve Güney Afrika'daki Afrika Ulusal Kongresi gibi önemli örnekler yer alıyor.

Panmilliyetçilik

Panmilliyetçilik genellikle etnik ve kültürel bir milliyetçiliktir, ancak 'ulus' Slav halkları gibi ilgili etnik gruplar ve kültürlerden oluşan bir kümedir. Bazen panmilliyetçilik, ulusal grup Pan-Almanizm'de olduğu gibi geniş bir alana ve birkaç devlete dağıldığında, tek ırklı milliyetçiliğe uygulanır.

Diaspora milliyetçiliği

Diaspora milliyetçiliği ya da Benedict Anderson'un deyimiyle "uzun mesafeli milliyetçilik", genellikle ABD'deki İrlandalılar, Kudüs'ten (M.Ö. 586) çıkarıldıktan sonra dünyadaki Yahudiler, Amerika ve Afrika'daki Lübnanlılar veya Avrupa ve ABD'deki Ermeniler gibi bir diaspora arasında milliyetçi bir duyguyu ifade eder. Anderson, bu tür bir milliyetçiliğin ulusal bir bağlantı yaşamak isteyen, ancak aslında diaspora topluluklarından ayrılmak istemeyen insanlar için "hayalet bir temel" görevi aldığını belirtiyor. Panmilliyetçilik ile diaspora milliyetçiliği arasındaki temel fark, bir diasporanın üyelerinin tanım gereği artık ulusal veya etnik vatanlarında ikamet etmeleridir. Geleneksel olarak 'Diaspora', savaş, kıtlık gibi felaket bir bozulma nedeniyle bir halkın (gerçek veya hayal edilen) bir 'anavatandan' dağılmasını ifade eder. Yeni ağlar - yeni 'kökler' - ortak bir 'eve' dönme arzusuyla birbirine bağlı olan diasporik insanlar tarafından seyahat edilen 'rotalar' boyunca oluşur. Gerçekte, geri dönme arzusu eskatolojik (yani bitiş zamanları yönelimi) olabilir veya öngörülebilir bir gelecekte gerçekleşmeyebilir, ancak kayıp vatan özlemi ve Diasporik insanların yaşadığı çevre kültürlerinden farklılık duygusu kendi başına bir kimlik haline gelir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçilik</span> siyasi akım

Milliyetçilik ya da ulusçuluk, belirli bir milletin çıkarlarını, özellikle egemenliğini ve özyönetimini kazanmayı, daha sonra bunu ilelebet sürdürmeyi amaçlayan ideolojik fikir hareketi. Milliyetçilik, her ulusun kendisini dışarıdan gelecek olan müdahalelerden bağımsız olarak yönetmesi gerektiğini, ulusun bir yönetim için doğal ve ideal bir temel ve tek haklı politik güç kaynağı olduğunu savunmaktadır. Milliyetçilik, 19. yüzyıl başlarından itibaren Avrupa'da, 20. yüzyıldan itibaren ise tüm dünyada egemen politik düşünce tarzı haline gelmiştir. Bu dönemde dünya politik haritası milliyetçilik ilkelerine göre biçimlendirilmiştir. Günümüzde Anglosakson kültürüne bağlı toplumlarda ve Avrupa Birliği düşüncesini savunan çevrelerde olumsuz bir anlam yüklenmiştir.

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

Etnik milliyetçilik, etno-milliyetçilik ya da mikro milliyetçilik, milliyetin etnisite açısından tanımlandığı bir milliyetçilik biçimidir. Millî kimliği oluşturan, kültür, tarih ve ülkü birliği gibi hakim kültür unsurların oluşturduğu millî şuur yerine; boy, aşiret, kabile, mezhep ve etniklik gibi dar kapsamlı bir şuuru benimseyen etnosentrik milliyetçilik görüşüdür.

Ulus devlet, meşruiyetini bir ulusun belli bir coğrafi sınır içindeki egemenliğinden alan devlet şeklidir. Devlet politik ve jeopolitik bir varlık, ulus ise kültürel veya etnik bir varlıktır. Ulus devlet kavramı ise bu ikisini belli bir coğrafyada örtüştürür ve böylelikle kendisinden önce gelen devlet yapılarıyla büyük ölçüde farklılaşır.

<span class="mw-page-title-main">Türk milliyetçiliği</span> Türk halkını ulusal veya etnik tanımlarla yücelten ve teşvik eden bir siyasi ideoloji

Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.

Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.

Sivil milliyetçilik, demokratik milliyetçilik veya liberal milliyetçilik, özgürlük, hoşgörü, eşitlik, bireysel haklar gibi geleneksel liberal değerlere bağlı olan bir milliyetçilik biçimidir ve etnosentrizme dayanmaz. Sivil milliyetçiler genellikle ulusal kimliğin değerini savunarak, bireylerin anlamlı ve otonom bir yaşam sürdürebilmeleri için onu kısmi bir paylaşılan kimlik yönü olarak ihtiyaç duyduklarını ve demokratik siyasetlerin düzgün işleyebilmesi için ulusal kimliğe gereksinim duyduğunu söyler.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Millî muhafazakârlık, millî kimlik ve kültürel kimliğin korunmasına odaklanan muhafazakârlığın milliyetçi bir çeşididir. Millî muhafazakârlar genellikle milliyetçiliği geleneksel kültürel değerleri, aile değerlerini ve göçmen karşıtlığı destekleyen muhafazakâr duruşlarla birleştirir. Millî muhafazakârlık, ulusal veya ulusçu muhafazakârlık olarak da isimlendirilir.

Sol milliyetçilik, eşitliğe, halk egemenliğine ve self determinasyona dayalı bir milliyetçilik akımıdır. Kökleri Fransız Devrimi'ndeki jakobenizme dayanır. Sol milliyetçilik anti emperyalizmi benimser. Sol milliyetçilik, etnik milliyetçiliği ve faşizmi reddeder; buna rağmen sol milliyetçiliğin bazı minör formları tahammülsüzlük ve ırksal önyargıyı içerisinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol milliyetçiliği</span> İspanyanın birliğini savunan siyasî ideoloji

İspanyol milliyetçiliği, İspanyolların bir millet olduklarını savunan ve kültürel birlikteliği amaçlayan milliyetçiliktir. Genel anlamda siyasal ve toplumsal hareketler ile İspanyol kültürüne, diline ve tarihine karşı bir sevgiden esinlenerek oluşmuştur. İspanyol milliyetçileri sık sık İspanya içindeki Bask ve Katalan milliyetçiliği gibi diğer milliyetçi hareketleri reddederler.

Dini milliyetçilik, milliyetçiliğin belli bir dini inanç veya dogma ile olan ilişkisidir. Bu ilişki iki yöne ayrılabilir: din siyaseti ve dinin siyaset üzerindeki etkisi. Paylaşılan bir din, ulus vatandaşları arasında ortak bir bağ olan birlik duygusuna katkıda bulunur. Dinin diğer bir siyasi yanı, paylaşılan etnisite, dil veya kültür gibi ulusal bir kimliğin desteklenmesidir. Dinin siyasette etkisi, dini fikirlerin günümüzde yorumlanmasının siyasi aktivizme ve harekete ilham veren daha ideolojik; Örneğin, daha katı dini bağlılığın sağlanması amacıyla kanunlar çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romantik milliyetçilik</span>

Romantik milliyetçilik, devletin siyasi meşruluğunu yönettiği milliyetçiliğin organik bir sonucu olarak türettiği milliyetçilik biçimidir. Bu, uygulamanın özel şekline bağlı olarak, kendi kültüründe doğanlara karşı ilkel anlamda ulus, dil, ırk, kültür, din ve gelenekleri içerir. Bu milliyetçilik biçimi, devletin üstten aşağıya doğru meşruiyetini değerlendiren, varlığını meşrulaştıran bir hükümdar ya da başka bir otoriteden gelen hanedan ya da emperyal hegemonya tepkisinde ortaya çıktı. Aşağı doğru yayılan bu güç nihayetinde bir tanrı ya da tanrıdan kaynaklanıyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Halk kostümü</span>

Folk kostümü veya halk kostümü, genellikle bir millet ve devlete ait tarihsel giyimlerdir. Ayrıca milletin sosyal, medeni veya dini durumunu da gösterebilir. Kostüm, belirli bir etnik grupun kültürünü veya kimliğini temsil etmek için kullanılıyorsa, genellikle etnik kostüm olarak bilinir. Bu tür kostümler genellikle iki biçimde gelir: biri günlük durumlar için, diğeri geleneksel festivaller ve resmi giysiler için.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan milliyetçiliği</span> Amerikada ortak kimlik anlayışını destekleyen bir çeşit milliyetcilik

Amerikan milliyetçiliği, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bir sivil milliyetçilik, kültürel milliyetçilik, ekonomik milliyetçilik veya etnik milliyetçilik biçimidir. Amerikalılar'in bir millet olduğunu ve Amerikalıların kültürel bütünlüğünü desteklediğini iddia eden milliyetçiliktir. Genel anlamda, Amerikalı kültürüne, diline ve tarihine duyulan sevgiden ve ABD ile Amerikalılar halkından kaynaklı gurur duygusundan esinlenen siyasi ve sosyal hareketler ve düşünceler içerir. Amerikan milliyetçileri genellikle kendilerini Britanyalıdan ziyade ağırlıklı olarak Amerikalılar olarak görüyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Leh milliyetçiliği</span>

Leh milliyetçiliği veya Polonya milliyetçiliği, Polonyalıların bir ulus olduğunu iddia eden ve Polonyalıların kültürel birliğini destekleyen bir milliyetçilik biçimidir. Norman Davies, Polonya milliyetçiliği bağlamında, milliyetçiliği genel olarak "insanların milliyetlerine ilişkin farkındalıklarını uyandırarak bir ulus yaratmak ve duygularını siyasi eylem için bir araç haline getirmek için bir doktrin" olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika milliyetçiliği</span>

Afrika milliyetçiliği, özellikle Sahra Altı Afrika'da bulunan ve ulusal kendi kaderini tayin etme ve ulus devletlerin kurulması fikrine dayanan bir grup siyasi ideolojiyi ifade eden şemsiye bir terimdir. İdeoloji, Avrupa sömürge yönetimi altında 19. ve 20. yüzyıllarda ve Avrupa'dan gelen milliyetçi fikirlerden ilham alarak ortaya çıkmıştır. Başlangıçta, Afrika milliyetçiliği, kaderini tayin taleplerine dayandırıyordu ve Afrika'nın dekolonizasyon sürecini zorlamada önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, bu terim çok çeşitli ideolojik ve siyasi hareketleri ifade eder ve Afrika'daki birkaç veya tüm ulus devletlerin federasyonuna başvurabilecek Pan-Afrikanizm ile karıştırılmamalıdır.

Siyahi milliyetçiliği veya Siyah milliyetçiliği, Siyahların bir ırk olduğu inancını benimseyen ve Siyah ırksal ve ulusal bir kimlik geliştirmeye ve sürdürmeye çalışan bir milliyetçilik veya panmilliyetçilik türüdür. Siyah milliyetçisi aktivizm, özellikle beyaz kültüre asimilasyona direnmek ve belirgin bir Siyah kimliğini korumak için Siyah toplulukların ve insanların sosyal, siyasi ve ekonomik olarak güçlendirilmesi etrafında döner.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan milliyetçiliği</span> bir milliyetçilik türü

İtalyan milliyetçiliği, İtalyanların tek bir homojen kimliğe sahip bir ulus olduğuna inanan ve bundan sonra İtalya'nın kültürel birliğini ülke olarak desteklemeye çalışan bir harekettir. İtalyan milliyetçisi bir bakış açısıyla İtalyanlık, aslen Latium'da bulunan ve İtalyan yarımadasına ve Avrupa'nın büyük bir kısmına hakim olmak için gelen italik bir kabile olan Latinlerden kültürel ve etnik köken iddia etmek olarak tanımlanır. Bu nedenle, İtalyan milliyetçiliği tarihsel olarak emperyalist teorilere de bağlı kalmıştır. Bu tür görüşlerin romantik versiyonu İtalyan vatanseverliği, ayrılmaz versiyonu ise İtalyan faşizmi olarak bilinir.

Etnosembolizm, modern ulus devletin oluşumunda ve devamlılığında sembollerin, mitlerin, değerlerin ve geleneklerin önemini vurgulayan, milliyetçilik araştırmalarında yer alan bir düşünce okuludur.