V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.
İbrahim Hilmi Paşa veya Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa, III. Selim saltanatında 14 Kasım 1806 - 18 Haziran 1807 tarihleri arasında yedi ay dört gün sadrazamlık ve çeşitli eyalet valiliği ve bu arada Girit valiliği yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Hüseyin Hilmi Paşa, II. Abdülhamid saltanatında, 31 Mart Ayaklanması döneminde 14 Şubat 1909 - 13 Nisan 1909 tarihleri arasında ve V. Mehmed saltanatında 5 Mayıs 1909 - 28 Aralık 1909 tarihleri arasında iki kez toplam on ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Ahmet Tevfik Paşa, Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.
İbrahim Hakkı Paşa V. Mehmed saltanatında 12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911 tarihleri arasında bir yıl sekiz ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.
İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.
Osmanlı Devleti tarihinde birden fazla İbrahim Paşa bulunmaktadır. Bunlar;
- I. Çandarlı İbrahim Paşa: Çandarlı ailesinden 15. yüzyıl sadrazamı
- II. Çandarlı İbrahim Paşa: Çandarlı ailesinden 16. yüzyıl sadrazamı
- Pargalı Damat İbrahim Paşa : Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk sadrazamı
- Damat İbrahim Paşa: 16. yüzyıl sonu sadrazamı
- Nevşehirli Damat İbrahim Paşa: Lale Devri sadrazamı
- Bayburtlu Kara İbrahim Paşa: 17. yüzyıl sadrazamı
- Şeytan İbrahim Paşa: Osmanlı devlet adamı.
- Mısırlızâde İbrahim Paşa
- Kel Hoca İbrahim Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- Tavalı İbrahim Paşa: 19. yüzyıl Osmanlı paşası
- Kabakulak İbrahim Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- Silahtar İbrahim Paşa : 18. yüzyıl Osmanlı devlet adamı
- Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Sarim Paşa: 19. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Edhem Paşa: 19. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Hakkı Paşa: 20. yüzyıl sadrazamı
- Kavalalı İbrahim Paşa : Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu, ikinci Mısır Hidivi, Çukurova'da pamuk ekiminin öncüsü
- Babanzade İbrahim Paşa: Baban aşireti reisi
- Ferik İbrahim Paşa: Türk ressam
Halil İbrahim Çolak,, Türk asker, siyasetçi ve iş insanı.
Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.
İshak Sükûti, Osmanlı Türk veya Kürt siyasetçi.
Türkiye Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Meclisinin alt kanadı olarak toplanmış yasama organıdır. 27 Mayıs Darbesi sonrası, 6 Ocak 1961 ile 24 Ekim 1961 tarihleri arasında 1961 Anayasası'nı hazırlamak ve "İkinci Cumhuriyet" rejimini hazırlamak için Kurucu Meclis çatısı altında Millî Birlik Komitesi ile beraber kurulmuştur. Görev yürüttüğü süre boyunca Kâzım Orbay, Lûtfi Akadlı ve İbrahim Hilmi Senil Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.
Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.
Mustafa Nail Bey, Osmanlı devlet adamı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra kısa bir süre maarif nazırlığı yapmış ve bu süre içinde daha sonraki İkinci Meşrutiyet eğitiminin temellerini atmıştır.
Topçu Ali Rıza Paşa (1854-1921) bir Osmanlı Devlet adamıdır.
Mısır Hidivliği, 1867 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa torunu tarafından kurularak 1914 yılına kadar Mısır ve Sudan'ın büyük bir bölümünün yönetimini elinde tutan, iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Türk özerk devlettir. Mısır Hidivliği, kurulduğu 1867'ten 1914 yılına kadar Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın soyundan gelen Kavalalılar Hanedanı tarafından yönetilmiştir. Devamında 1953 senesine kadar Mısırı Kavalalılar İngilizlerin himayesinde kontrol ettiler.
Münire Sultan, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in kızı.
Tüccarzâde İbrahim Hilmî Çığıraçan , Türk yayımcı, editör ve yazardır.
Heyet-i Ayan Üyeleri, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir Senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olan Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş Meclis-i Âyan üyelerinin tam listesidir.
Halil Hammâde Paşa (?-1910) bir Osmanlı Devlet adamıdır.