İçeriğe atla

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)
Millî ve Üniversite Kütüphanesi Binası
Harita
ÜlkeHırvatistan
Kuruluş1607 (416 yıl önce) (1607)
KonumZagreb
Koleksiyon
Boyut3 million kalem
Legal depozitEvet, 1816'dan beri
Erişim ve kullanım
Hizmet verdiği nüfus357,291 (2011)
718,850 online (2011)
Üyeler19,360
Diğer bilgiler
MüdürDr Ivanka Stričević
Websitensk.hr/en/


Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK) (HırvatçaNacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, NSK; önceden HırvatçaNacionalna i sveučilišna biblioteka u Zagrebu, NSB), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

Kütüphane 1607 yılında kurulmuştur.[1] Başlıca görevi, Hırvat millî yazılı mirasının geliştirilmesi ve korunmasıdır. Yaklaşık 3 milyon öğe tutar.

1995'ten beri NSK, Zagreb'in merkezinde amaca yönelik olarak inşa edilmiş kübik bir binada bulunmaktadır.

Hizmetleri

Sağlanan hizmetler arasında ödünç verme ve referans hizmetleri (bibliyografik-referans ve katalog bilgileri, konu arama, bilim atıf indeksi arama); kütüphaneler arası ödünç verme; millî bibliyografik veritabanı; BT hizmetleri (kopyalama hizmetleri, mikrofilm, sayısallaştırma, bilgisayar ekipmanı kullanımı) ve kullanıcılar için öğrenme programları vardır. Sergiler düzenlenir ve Kütüphane binasının bazı bölümleri kiralanabilir.

Rakamlarla Kütüphane

Varlıkları

Kütüphanenin toplam varlıkları yaklaşık 3,5 milyon öğedir:

  • 2018 yılında düzenli satın alma ve yasal saklama prosedürleriyle edinilen yeni öğeler:
  • Hırvat monografileri: 14.192 öğe
  • Hırvat seri yayınları: 37.657 öğe
  • Özel kitap malzemesi: 733 ürün
  • Kitap dışı materyal: 963 ürün
  • Müzik: 1.715 öğe
  • Elektronik kaynaklar: 550 ürün

Tesis

  • Net taban alanı: 36.478m²
  • Brüt taban alanı: 44.432m2
  • Kapalı yığınlar: 110.000 m mobil raf
  • Açık Erişimli Okuma Odaları: 12.900m² raf

Kullanıcı imkanları

  • 1.100 koltuk
  • Özel Koleksiyon Okuma Salonlarında 64 koltuk
  • 8 ses kabini
  • Bireysel çalışma için 7 oda
  • Grup çalışması için 2 oda
  • 10 çalışma odası
  • 100 kişilik konferans salonu
  • Geç saatlerde 150 kişilik okuma salonu (21.00 – 24.00)

Kullanıcı istatistikleri (2018)

  • Kayıtlı kullanıcı sayısı: 10.537
  • Aktif üyelikler: 15.056
  • Kütüphane ziyaretçileri: 169.059
  • Geç saat eğitim hizmetlerini kullanan ziyaretçiler: 14.160
  • Çevrimiçi ziyaretler: 496.671
  • Tekil çevrimiçi ziyaretçi: 247.688
  • Ziyaret edilen çevrimiçi sayfalar: 2.118.307

Görevleri

Kütüphanenin başlıca görevlerinden bazıları şunlardır:

  1. Hırvat millî kütüphane malzemeleri koleksiyonunun bir araya getirilmesi ve düzenlenmesi ve hem millî düzeyde hem de Üniversite düzeyinde uluslararası bilimsel çalışmaların edinilmesinin koordinasyonu,
  2. Uluslararası Koruma ve Konservasyon Programı (PAC) kapsamında kütüphane malzemelerinin korunması ve restorasyonu,
  3. Hırvat basılı ve elektronik yayınlarının tanıtımı,
  4. Kütüphanenin bibliyografik etkinliklerinin ve bilgi hizmetlerinin uluslararası programlara entegrasyonu,
  5. Hırvatistan Cumhuriyeti ve Zagreb Üniversitesi kütüphane sisteminin merkezi olarak Kütüphanenin organizasyonu,
  6. Kütüphane ve bilgi bilimleri alanında bilimsel araştırmalar,
  7. yayıncılık ve çeşitli tanıtım faaliyetleri ve sergi organizasyonu.

Kaynakça

  1. ^ Aleksandar Stipčević (2007). The National and University Library in Zagreb 1607-2007: On the Occasion of the 400th Anniversary. National and University Library. ISBN 9789535000587. 28 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kitaplığı</span> İstanbulda bir kütüphane

İBB Atatürk Kitaplığı, İstanbul'un Taksim semtinde Miralay Şefikbey Sokağı üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı, araştırmacılara hizmet veren bir kitaplıktır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı</span>

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Türkiye Anayasası'nın 134. maddesi gereğince, Türk Kültürünü bilimsel olarak araştırmak, tanıtmak ve yaymak; bu alandaki kişi ve kuruluşları desteklemek ve ödüllendirmek amacıyla, 2876 Sayılı Kanun ile 11 Ağustos 1983 tarihinde kuruldu. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip dört kurumdan biridir.

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî kütüphane</span> özellikle hükumet tarafından kurulan kütüphane

Millî kütüphane, bir ülke tarafından, o ülke için en önemli bilgi deposu olarak hizmet vermek üzere kurulmuş bir kütüphanedir. Halk kütüphanelerinin aksine, millî kütüphaneler nadiren vatandaşların kitap borçlanmasına izin verir. Genellikle çok sayıda nadir ve değerli eserler içeren kütüphane, bulunduğu ülkenin edebiyatına dair eserleri bir araya toplamak ve muhafaza etmekle yükümlü olan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2007 yılında Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin açılmasıyla hizmet vermeye başlayan Bursa Nilüfer Belediyesi'ne bağlı kütüphanelerdir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi; kuruluş tarihi 1908'e dayanan bir parlamento kütüphanesidir. 21 Aralık 1960 tarihinden beri şu anki binasında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Millî Kütüphanesi</span> Milli kütüphane, Kosova kültürel miras anıtı

Kütüphanenin misyonu, Kosova'nın belgesel ve entelektüel mirasını toplamak, korumak, tanıtmak ve erişilebilir kılmaktır. Kütüphanede ulusal gazetelerin arşivi bulunmakta ve sergiler düzenlenmektedir. Kütüphane ayrıca bir dizi başka hizmet daha sunmaktadır. Hırvat mimar Andrija Mutnjaković tarafından tasarlanan kütüphane; eşsiz tarihi, bina stili ve sonrasında süregelen dış görünüşü ile ilgili tartışmalar ile biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Ulusal Kütüphanesi</span> İsraildeki millî kütüphane

İsrail Ulusal Kütüphanesi veya eski ismiyle Yahudi Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi, Yahudi kültürel mirasını toplamayı ve korumayı amaçlıyan bir İsrail kütüphanesidir. Kütüphane 5 milyondan fazla kitaba sahiptir ve İbrani Üniversitesi'nin Givat Ram kampüsünde bulunmaktadır. Milli Kütüphane, dünyanın en büyük koleksiyonlarına sahiptir ve birçok nadir, benzersiz el yazması, kitap ve eserin bir deposudur.

<span class="mw-page-title-main">Bitki bilim kütüphanesi</span>

Bitki bilim kütüphanesi, botanik disiplinine özgü literatürün yanı sıra çeşitli bitki metaryalini de toplayan, muhafaza eden ve nihai fayda olarak kamuoyunun hizmetine sunan özelleşmiş kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Millî Kütüphanesi</span> Finlandiyanın en önde gelen araştırma kütüphanesi

Finlandiya Ulusal Kütüphanesi Finlandiya'nın en önde gelen araştırma kütüphanesidir. Kütüphane idari olarak Helsinki Üniversitesi'nin bir parçasıdır. 1919'dan 1 Ağustos 2006'ya kadar Helsinki Üniversitesi Kütüphanesi olarak biliniyordu.