İçeriğe atla

Millî muhafazakârlık

Millî muhafazakârlık, millî kimlik ve kültürel kimliğin korunmasına odaklanan muhafazakârlığın milliyetçi bir çeşididir. Millî muhafazakârlar genellikle milliyetçiliği geleneksel kültürel değerleri, aile değerlerini ve göçmen karşıtlığı destekleyen muhafazakâr duruşlarla birleştirir. Millî muhafazakârlık, ulusal veya ulusçu muhafazakârlık olarak da isimlendirilir.[1][2][3]

Üç varyasyonun koruma ve geleneğe nasıl odaklandığı göz önüne alındığında, gelenekçi muhafazakârlık ve sosyal muhafazakârlık ile aynı özellikleri paylaşıyor. Millî muhafazakârlık ulusal çıkarları korumaya çalışırken, gelenekçi muhafazakârlık sosyal düzenin korunmasını vurgular. Ek olarak, sosyal muhafazakârlık, kişinin toplumdaki geleneksel statüsünü korumak için ahlaki davranışı düzenleyen geleneksel aile değerlerini vurgular.[2][3][4][5][6] Millî muhafazakâr partilerin kökleri, liberal-muhafazakâr partilerin daha kentsel destek tabanının aksine, genellikle kırsal, gelenekçi veya çevresel temelli ortamlarda bulunur.[7] Avrupa'da birçok millî muhafazakâr, Avrupa şüpheciliği ve türevlerini benimsemekte.[1][8]

İdeoloji

Sosyal politikalar

Millî muhafazakârlık ideolojik olarak vatanseverliği, milliyetçiliği, kültürel muhafazakârlığı ve tek kültürlülüğü destekler. Aynı zamanda ayrımcılığa karşı çıkar, küreselleşmeye ve çokkültürlülüğe karşıdır.[9][10][11] Millî muhafazakârlar, millî kimliğin ve kültürel kimliğin korunmasını vurgulayan bir tür kültürel milliyetçiliğe bağlıdır. Bu nedenle, birçok kişi baskın kültüre asimilasyonu, göçmenlik üzerindeki kısıtlamaları, sıkı düzen ve güvenlik politikalarını desteklemektedir.[12][13][14]

Millî muhafazakâr partiler "toplumsal olarak geleneksel"dir ve geleneksel aile değerlerini, cinsiyet rollerini ve dini destekler. Avusturyalı siyaset bilimci Sieglinde Rosenberger'e göre, "millî muhafazakârlık aileyi bir yuva olarak övmekte ve kimlik, dayanışma ve gelenek merkezi olarak görmektedir". Bu nedenle, birçok millî muhafazakâr aynı zamanda toplumsal muhafazakârdır.[12][13][15][15]

Ekonomi politikaları

Farklı ülkelerdeki millî muhafazakâr partiler, ekonomi politikaları konusunda ortak bir tutum paylaşmak zorunda değildir. Görüşleri korporatizmden karma bir ekonomiye kadar veya serbest piyasa yaklaşımına kadar değişebilir.[] İlk ve daha yaygın durumda, millî muhafazakârlar, serbest piyasa ekonomi politikaları, düzenlemelerin azaltılması ve sıkı harcama gibi önceliklerine sahip olan liberal muhafazakârlardan ayrılabilir. Bazı yorumcular, millî ve liberal muhafazakârlık arasında giderek büyüyen bir uçurum olduğunu belirtmiştir: "Bugün Sağ partilerin çoğu, sosyal, kültürel ve millî muhafazakârları değişen derecelerde ikinci plana iten liberal muhafazakârlar tarafından yönetilmektedir."[16]

Kaynakça

  1. ^ a b Wolfram Nordsieck. "Parties and Elections in Europe". Parties-and-elections.eu. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2015. 
  2. ^ a b "National Conservatism: A Guide for the Perplexed". 15 Ağustos 2019. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "The national conservatism movement just began—does it have a future?". The Daily Dot. 11 Ağustos 2019. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ ANDREW., HEYWOOD (2018). ESSENTIALS OF POLITICAL IDEAS : for a level. [S.l.]: PALGRAVE. ISBN 978-1137611673. OCLC 1005867754. 
  5. ^ Berkowitz, Peter, (Ed.) (2004). Varieties of conservatism in America. Stanford, Calif.: Hoover Institution Press. ISBN 0817945725. OCLC 839305105. 
  6. ^ Dahms, Harry F., (Ed.) (7 Kasım 2014). Mediations of social life in the 21st century. Bingle, UK. ISBN 9781784412227. OCLC 896728569. 
  7. ^ Vít Hloušek; Lubomír Kopecek (2010). Origin, Ideology and Transformation of Political Parties: East-Central and Western Europe Compared. Routledge. s. 178. ISBN 978-1-317-08503-4. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  8. ^ Traynor, Ian, The EU's weary travellers 7 Nisan 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian, 4 April 2006
  9. ^ Ferraresi, Mattia (10 Nisan 2020). "Nationalists Claim They Want to Redefine Conservatism, but They're Not Sure What It Is". Foreign Policy. Washington, D.C.: Graham Holdings Company. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  10. ^ Franklin, Peter (9 Mart 2023). "National conservatism has a future in Britain". UnHerd. Londra. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  11. ^ MacDougald, Park (19 Temmuz 2019). "What the Hell Is 'National Conservatism' Anyway?". New York Magazine. New York City: New York Media. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  12. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Nordsieck23 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  13. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; guide3 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; began3 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  15. ^ a b Rosenberger, Sieglinde, Europe is swinging towards the right - What are the effects on women? 28 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., University of Vienna, 2002. Retrieved 6 December 2010.
  16. ^ National Questions, National Review, Vol. 49, Issue 12, 30 June 1997, pp. 16-17


İlgili Araştırma Makaleleri

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

Türkiye'de merkez sağ, uzun süreler boyunca iktidarda kalan ve önemli bir siyasi düşünce olarak kabul edilir. 2007 tarihine kadar Türkiye'de merkez sağ kabul edilen partiler Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisiydi. 27 Mayıs 2007 tarihinde DYP kendini kapatarak Demokrat Parti ismini aldı. ANAP ile DP'nin birleşerek genel seçimlere girecekleri düşünülürken, parti liderlerinin görüşleri yüzünden gerçekleşmedi. 22 Temmuz 2007 seçimlerine Demokrat Parti tek başına katıldı ve %5,42 oy ile merkez sağın en düşük oy oranını elde etti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi yeni "merkez sağ" parti olarak gösterilmeye başlandı. 2009 yılında kurulan ve faaliyetlerine devam eden Merkez Sağ Hareketi ise bu siyasi ekolün felsefesini yeniden tanımlamak üzere çalışmaktaydı.

Millî liberalizm, liberal politikaları ve meseleleri milliyetçilik unsurlarıyla birleştiren liberalizmin bir çeşididir. Ulusal veya milliyetçi liberalizm olarak da isimlendirilir.

Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Sosyal muhafazakârlık, sosyal çoğulculuk yerine geleneksel güç yapılarına vurgu yapan bir politik felsefe ve muhafazakârlık çeşididir. Kuzey Amerika'daki sosyal muhafazakârlık, 1800'lerin başında, William Wilberforce ve Abraham Lincoln tarafından ifade edildiği gibi, köleliğin, Hristiyanlık ve anayasa karşıtı yönlerine bir tepki olarak yükseldi. Ayrıca alt sınıf Protestan Amerikalıların ekonomik güvensizliği, McCarthycilik ve sosyal kurumlara yönelik diğer zorluklarla da uğraştılar. Sosyal muhafazakârlar genellikle sosyal konuların örgütlenmesini ve siyasallaştırılmasını desteklediler.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol milliyetçiliği</span> İspanyanın birliğini savunan siyasî ideoloji

İspanyol milliyetçiliği, İspanyolların bir millet olduklarını savunan ve kültürel birlikteliği amaçlayan milliyetçiliktir. Genel anlamda siyasal ve toplumsal hareketler ile İspanyol kültürüne, diline ve tarihine karşı bir sevgiden esinlenerek oluşmuştur. İspanyol milliyetçileri sık sık İspanya içindeki Bask ve Katalan milliyetçiliği gibi diğer milliyetçi hareketleri reddederler.

Muhafazakâr demokrasi, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının kendi siyasi ideolojisini ve politik pozisyonunu tanımlama şeklidir.

Türkiye'de muhafazakârlık, genel anlamdaki muhafazakârlık ideolojisinin Türkiye'de nasıl anlaşıldığını ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GERB</span> Bulgaristanda 13 Mart 2006 tarihinde kurulan liberal muhafazakâr ve popülist bir siyasi parti

GERB Bulgaristan'da 13 Mart 2006 tarihinde kurulan liberal muhafazakâr ve popülist bir siyasi partidir. Partinin kısa ismi olan герб/gerb Bulgarca "arma" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Rüyası</span>

Gürcü Rüyası - Demokratik Gürcistan, Gürcistan'daki popülist bir siyasi parti olan Gürcü Rüyası, şu anda Gürcistan'ın iktidar partisidir. Parti başkanı Irakli Garibaşvili'dir; eski başkan Irakli Kobahidze ise Şubat 2024'ten itibaren Başbakan olarak görev yapmaktadır. Partinin de facto lideri olarak geniş çapta kabul edilen Bidzina İvanishvili, onursal başkan olarak görev yapmaktadır.

Kültürel muhafazakârlık, bir ulus devletin veya devlet sınırlarıyla tanımlanamayan bir kültürün kültürel miraslarını korumak olarak tanımlanır. Kültürel muhafazakarlık kimi zaman Québec'teki gibi dilin korunmasıyken kimi zaman Amerika yerlilerindeki gibi ırksal kültürün korunmasıdır.

Miras bir Ermeni ulusal liberal partisidir. Ermenistan'ın ilk Dışişleri Bakanı Raffi Hovannisian tarafından 2002 yılında kuruldu.

Milliyetçilik, resmi devlet ideolojisinin bir parçası olarak veya popüler bir devlet dışı hareket olarak kendini gösterebilir ve sivil, etnik, kültürel, dil, dini veya ideolojik çizgilerde ifade edilebilir. Ulusun bu öz tanımları milliyetçilik türlerini sınıflandırmak için kullanılır. Ancak, bu tür kategoriler birbirini dışlamaz ve birçok milliyetçi hareket bu unsurların bir kısmını veya tamamını değişen derecelerde birleştirir.

Paleomuhafazakârlık, Amerika Birleşik Devletleri'nde Amerikan milliyetçiliğini, Hristiyan etiğini ve dini muhafazakarlığı vurgulayan bir siyaset felsefesi ve muhafazakarlık çeşididir. Paleomuhafazakârlığın kökleri, 1930'larda ve 1940'larda New Deal'e karşı çıkan kesimin kaygıları ile paleoliberalizm ve sağ popülizm ile örtüşüyor.

<span class="mw-page-title-main">Muhafazakâr Devrim</span>

Muhafazakâr Devrim veya Alman neo-Muhafazakâr hareketi 1918-1933 yıllarında Weimar Cumhuriyeti döneminde öne çıkan bir Alman millî muhafazakâr hareketiydi.