İçeriğe atla

Milim

"Milim"
Harel Skaat single
Yayımlanma16 Mart 2010
FormatDijital dağıtım, CD
Kaydedilme2010
TarzPop
Süre3:01
İsrail "Milim"
2010 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)Harel Skaat
Dilİbranice
Besteci(ler)Tomer Hadadi
Söz yazar(lar)ıNoam Horev
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi8.
Yarı final puanı71
Final derecesi14.
Final puanı71
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "There Must Be Another Way" (2009)   
"Ding Dong" (2011) ►

"Milim" (İbrani: מילים, Türkçe: Kelimeler), İsrailli şarkıcı Harel Skaat tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Noam Horev, bestesi ise Tomer Hadadi'ye ait olan şarkı, Kdam Eurovision 2010 isimli ulusal finalde birinci geldikten sonra 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nın en büyük favorilerinden biri olarak İsrail'i temsil etmiş idi.[1] Şarkı, 27 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde ilk ona girerek finalde yarışmaya hak kazandı ve 29 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.[2]

Geçmiş

29 Aralık 2009 tarihinde İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA, 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i Harel Skaat'ın temsil edeceğini bildirdi.[1] 15 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilen bir ulusal finalde Skaat, dört şarkı seslendirdi ve ulusal finalde dört şarkı arasından, hem jüri hem de halk oylamasında en yüksek puanlar ile ödüllendirilen "Milim" birinci geldi.[3][4] Ulusal finalin sonlanmasının ardından Skaat, ulusal finalde seslendirdiği tüm şarkıları içeren özel bir albüm yayınladı.[5]

Şarkı büyük ölçüde Skaat'ın, ödül kazanan ve bir hit olan "Veat" isimli şarkısının da aralarında bulunduğu, daha önce yayınladığı diğer şarkılarına benzerlikler gösteriyordu. Finaline göre daha yavaş bir tempoda başlayan şarkı, kreşendonun sınırlarına ulaşana dek yükselir.[6] Oslo'da ikinci provalarının ardından gerçekleştirilen bir basın toplantısında şarkının bestecisi Tomer Hadadi, şarkı ile ilgili olarak, Skaat'ın müzikal becerilerinin şarkının sıradanlığının önüne geçtiğini vurgulayarak, "Şarkıyı Eurovision için özel olarak yazmadık. Harel Skaat inanılmaz bir şarkıcı. Müthiş sesi ve büyük bir tutkuyla şarkıyı bu kadar güzel yorumluyor," dedi.[7] Şarkı, ulusal finalde birinci gelmesinin ardından, İsrail delegasyonunun gözetimi altında tam takım filarmonik bir orkestra tarafından yeniden kaydedildi.[6]

Skaat şarkının, orijinal İbranice versiyonuna ek olarak, Fransızca ve İngilizce versiyonlarını da şarkının video klibi ile birlikte yayınladı. Şarkının Fransızca sözleri, eski Eurovision galibi Anne-Marie David tarafından yazıldı.[2] "Milim", 2010 yılı ilkbaharında İsrailli radyo kanallarında büyük bir hit oldu ve yıllık İbranice şarkılar listesinde beş hafta boyunca birinci sırada kaldı.

Eurovision'da

Skaat, finalin kostümlü provasında.

Harel Skaat yarışmanın 27 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalinde Ermenistan temsilcisinden sonra, Danimarka temsilcilerinden önce olmak üzere üçüncü sırada sahneye çıktı ve yarı finalde 71 puan toplayarak sekizinci geldi.[8][9] İsrail, ikinci yarı finalde ilk ona girdiği için 29 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen yarışma finalinde yarışmaya hak kazandı. Skaat, yirmi beş ülkenin sahne aldığı finalde Portekiz temsilcisinden sonra, Danimarka temsilcilerinden önce olmak üzere yirmi dördüncü sırada sahneye çıktı ve yarışmayı 71 puan ile on dördüncü sırada tamamladı.[10][11][12]

Sahnede sade bir takım elbise giyen Harel Skaat'a, şarkının bestecisi Tomer Hadadi piyano ve vokalleri ile eşlik etti; sahnede Skaat ve Hadadi dışında iki tane erkek arka vokal de bulunmakta idi. Mavi ışıklar ile aydınlatılan sahnede yine mavi ve beyaz spot ışıkları kullanıldı, nitekim salon da İsrail'in performansı sırasında mavi ışıklar ile aydınlatılıyordu. Performansın sonunda saydam sahne zemini de beyaz ışıklar ile aydınlatıldı ve söz konusu beyaz ışıklar şarkının sonlanması ile maviye dönüştüler.[10]

Finali on dördüncü sırada tamamlamasına rağmen şarkı, geleneksel olarak verilen Marcel Bezençon Ödülleri'nin üç kategorisini de kazandı. Şarkının yazarları Hadadi ve Horev, "besteci"; Skaat "artist"; şarkı ve Skaat "basın" ödüllerinin sahibi oldular. Böylece ödüllerin tarihinde ilk kez, aynı ülke üç kategoride de birinci olmuş oldu.[13][14]

Başka şarkıcıların düzenlemeleri

Yevgeni Litvinkoviç versiyonu

"Slova ostalis minye"
Znaki Zodiaka albümünden Yevgeni Litvinkoviç şarkısı
Kaydedilme2012
TarzPop rock
DilRusça
Süre02:59
YazarNoam Horevz (orijinal sözler)
N. Dorofeyeva (çevirmen)
BesteciTomer Hadadi

"Slova ostalis minye" (Kiril: Слова остались мне, Türkçe: Kelimeler beni terk etti), Beyaz Rus şarkıcı Yevgeni Litvinkoviç tarafından seslendirilen, Harel Skaat'ın "Milim" şarkısının Rusça düzenlemesidir. Şarkının Rusça versiyonu ilk defa Ukrayna'da yayınlanan X Factor isimli televizyon programında söylendi. Noam Horev tarafından yazılmış orijinal İbranice sözler, N. Dorofeyeva tarafından Rusçaya çevrildi. Şarkı, Litvinkoviç'in çıkış albümünden yayınlanan ilk tekli idi. Sözler, şarkının ana karakterini unutmaya çalışan bir kız ile ilgilidir.[15]

Kaynakça

  1. ^ a b Kotler, Amit. "Harel Skaat to represent Israel in Eurovision" (İngilizce). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2009. 
  2. ^ a b Segev, Yoav. "Israeli singer Harel Skaat places 14th in European song contest final" (İngilizce). Haaretz. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2010. 
  3. ^ Webb, Glen. "Israel select entry for Harel Skaat tonight" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2010. 
  4. ^ Webb, Glen. "Israel: Harel Skaat to sing Milim in Oslo" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2010. 
  5. ^ Siim, Jarmo. "Win a signed copy of Harel's album!" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2010. 
  6. ^ a b Siim, Jarmo. "'It's going to be amazing', Harel says". Avrupa Yayın Birliği. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2010. 
  7. ^ Fricker, Karen (31 Mayıs 2010). "Voters swayed by German singer's fresh and unusual approach" (İngilizce). Irishtimes.com. 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  8. ^ Siim, Jarmo. "Oslo 2010: Results of the Running Order Draw" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  9. ^ Bakker, Sietse. "Exclusive: The Semi-Final results!" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  10. ^ a b Escudero, Victor M. "Harel puts his emotions into the performance" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2010. 
  11. ^ Bakker, Sietse. "EBU reveals split voting outcome, surprising results" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  12. ^ Schacht, Andreas. "GERMANY WINS, SEE FULL RESULTS!" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  13. ^ Dahlander, Gustav. "Israeli grand slam in the Marcel Bezençon Awards" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  14. ^ Siim, Jarmo. "Wrap-up: Israel captured hearts with Harel" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. 
  15. ^ "Евгений Литвинкович ‒ Слова остались мне" (Rusça). 18 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Fire in Your Eyes</span>

"The Fire in Your Eyes", İsrailli şarkıcı Boaz Mauda tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı Belgrad, Sırbistan'da gerçekleştirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail adına yarışmıştır. Şarkı, Mauda'nın beş farklı şarkı seslendirdiği, ülkenin kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından organize edilen bir ulusal final aracılığıyla seçilmiştir. 1998 yarışmasının galibi Dana International tarafından yazılan ve bestelenen şarkı yarı finalden beşinci sırada finale yükselmiş, yirmi beş ülkenin sahne aldığı finali ise 124 puan toplayarak dokuzuncu sırada tamamlamıştır. Şarkının yarışmada seslendirilen iki dilli İbranice/İngilizce versiyonuna ek olarak, sözleri tamamen İbranice olan "Ke'ilu kan" isimli bir versiyonu da mevcuttur.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Harel Skaat, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Milim" ise, halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. Yarışmanın favorileri arasında gösterilen Skaat, yarı finali geçti ve finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

İsrail, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dana International, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 1 içerisinde düzenlenen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ding Dong" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. International, ikinci yarı finalde 38 puan toplayarak on beşinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.

İsrail, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, İzabo, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi. Grup, "Time" isimli şarkı ile birinci yarı finalde 33 puan toplayarak on üçüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Moran Mazor, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından organize edilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Rak bişvilo" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Mazor, ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden birisidir. İsrail'i temsil eden şarkıcı Mey Fayngold, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş; yarışmada söylediği şarkı "Same Heart" ise 6 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. İsrail, on beş ülkenin yarıştığı ikinci yarı finalde ilk ona giremediği için finale yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturuan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Harrogate şehrinde gerçekleştirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Avi Toledano, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hora" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Toledano, yarışmayı 100 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen 1987 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Datner & Kuşnir, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Şir Habatlanim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Katılımları ülke içerisinde pek çok tartışmaya sebep olan Natan Datner ve Avi Kuşnir ikilisi, 73 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladılar.

İsrail, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Orna & Moşe Datz, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Kan" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Duo Datz, 139 puan toplayarak yarışmayı üçüncü sırada tamamladı.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dafna Dekel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ze Rak Sport" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Dekel, 85 puan toplayarak yarışmayı altıncı sırada tamamladı.

İsrail, kendisi ile birlikte yirmi üç ülkenin katıldığı 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Eden, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Yom Huledet" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişti. Yarışma finalinde 93 puan toplayan İsrail, on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak beşinci geldi.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Tal Sondak, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "En Davar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Sondak, 25 puan toplayarak yarışmayı on altıncı sırada tamamladı.

İsrail, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirilen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Şiri Meymon, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Haşeket şeniş'ar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Meymon, yarı finali geçti ve finalde 154 puan toplayarak dördüncü geldi.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.

İsrail, Rusya'nin başkenti Moskova'da gerçekleştirilen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden ikili, Noa ve Mira Avad, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; ikilinin yarışmada söylediği şarkı, "There Must Be Another Way" ise halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. İkili, birinci yarı finali geçti ve finalde 53 puan toplayarak on altıncı geldi.