İçeriğe atla

Milford Sound

Koordinatlar: 44°38′53″G 167°54′20″D / 44.64806°G 167.90556°D / -44.64806; 167.90556
Milford Sound
Havza
Koordinatlar44°38′53″G 167°54′20″D / 44.64806°G 167.90556°D / -44.64806; 167.90556
Wikimedia Commons
Harita

Milford Sound (Māori dilinde Piopiotahi, Resmi olarak Milford Sound/Piopiotahi olarak yayınlanmıştır), Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın güney batısında, Fiordland Ulusal Parkı, Piopiotahi (Milford Sound) Deniz Rezervi ve Te Wahipounamu Dünya Mirası alanı içerisinde yer alan bir fiyorttur. Uluslararası bir ankette (TripAdvisor'un 2008 Travellers' Choice Destinasyonları Ödülleri )[1][2] dünyanın en iyi seyahat destinasyonu olarak değerlendirilmiş ve Yeni Zelanda'nın en ünlü turistik destinasyonu olarak kabul edilmiştir.[3] Rudyard Kipling bunu Dünyanın sekizinci Harikası olarak adlandırdı. Fiyorda en çok tur otobüsüyle karayolu (Devlet Yolu 94) üzerinden ulaşılır ve yol Milford Sound olarak da adlandırılan küçük bir köyde sona erer.

etimoloji

Milford Sound / Piopiotahi, fiyortun hem Māori hem de Pākehā Yeni Zelandalılar için öneminin bilincinde olarak, Ngāi Tahu ile yapılan 1998 Waitangi Anlaşması anlaşmasının bir parçası olarak ikili ad verilen yaklaşık 90 yerden biridir.[4] Bu isim, hem Māori isminden hem de birbirinin yerine kullanılabilen alternatif isimler yerine tek bir isim olarak birlikte kullanılan eski Avrupa isminden oluşur.[5]

Coğrafya

Bir fiyort olarak Milford Sound, milyonlarca yıl süren bir buzullaşma süreciyle oluşmuştur Fiyortun sonundaki köy Milford Sound olarak da biliniyor.

Milford Sound'da iki kalıcı şelale bulunmaktadır: Lady Bowen Şelalesi ve Stirling Şelalesi [6] Şiddetli yağmurlardan sonra fiyord boyunca uzanan dik kayalıklardan aşağı doğru akan geçici şelaleler görülebilir. Yağmur suyuyla ıslanan yosunlarla beslenirler ve yağmur durduğunda en fazla birkaç gün hayatta kalırlar.

Turizm

Kuru dönemden sonra kayalıklar ve şelaleler, göreceli büyüklük sağlayan iki katlı tur teknesi
Milford Sound'un üzerinde yükselen Mitre Zirvesi

Milford Sound yılda 550.000 ila 1 milyon arasında ziyaretçi çekmektedir.[7][8] Bu, uzak konumu ve en yakın nüfus merkezlerinden uzun yolculuk sürelerine rağmen Sound'u Yeni Zelanda'nın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri haline getiriyor.[3] Birçok turist genellikle bir ila iki saat süren tekne turlarından birine katılmaktadır. Milford Sound Ziyaretçi Merkezi'nden yola çıkan çeşitli şirketler tarafından sunulmaktadır.

Tramping, kano ve diğer bazı su sporları mümkündür. Az sayıda şirket aynı zamanda gecelik tekne gezileri de düzenlemektedir. Aksi takdirde, Soun'da dyalnızca sınırlı konaklama olanağı vardır ve turistlerin yalnızca çok küçük bir yüzdesi bir günden fazla kalır. Turistler genellikle Te Anau veya Queenstown'da kalırlar.

Milford Sound aynı zamanda yolcu gemilerinin de uğrak noktasıdır.[9]

Kaynakça

  1. ^ Tour Guide: Milford Sound, New Zealand National Geographic Intelligent Travel Blog, 2 June 2008
  2. ^ TripAdvisor 2008 Travelers' Choice Destinations Award 21 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Downloadable PDF file (email address required)
  3. ^ a b "Real Journeys rapt with Kiwi Must-Do's" 24 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Scoop, 13 February 2007.
  4. ^ "Schedule 96, Ngāi Tahu Claims Settlement Act 1998 No 97". New Zealand Legislation. Parliamentary Counsel Office Te Tari Tohutohu Pāremata. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  5. ^ "Find a place name". linz.govt.nz. Toitū Te Whenua Land Information New Zealand. 15 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  6. ^ Milford Sound 21 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand, edited by A. H. McLintock, originally published in 1966, updated 22 April 9
  7. ^ Cook, Marjorie (20 Şubat 2010). "Highway through heritage". New Zealand Herald. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2010. 
  8. ^ "Over and Under: Linking Queenstown and Milford Sound".
  9. ^ "Cruising the New Zealand Sounds on a Cruise Ship". A Happy Passport (İngilizce). 15 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Adası</span>

Güney Adası, Yeni Zelanda'nın, 35 kilometre genişliğindeki Cook Boğazı ile yoğun yerleşimi olan Kuzey Adası'ndan ayrılan adasıdır. Alanı 151.757 km² tutar. Ada üzerinde, Yeni Zelanda'nın en yüksek dağı olan, Yeni Zelanda Alpleri'nin Cook Dağı bulunur. Adanın doğusunda Canterbury Düzlükleri bölgesi bulunurken, güneyinde çok sayıda fiyort vardır. Güney Adası'nın en büyük şehirleri Christchurch ve Dunedin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fiyort</span>

Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen ilginç bir kıyı tipidir. Norveç'teki Sognefjord' un derinliği 1.234m, Şili'deki Messier kanalının derinliği ise 1.270m'dir. Bu fiyortlardan özellikle Norveç'tekiler dünyanın en güzel görünümlerini oluştururlar. Suya gömülü bu vadiler bu kadar derin olması, buzul kökenli olmalarıyla açıklanır. Bu vadilerde oluşan çok iri, kalın ve ağır buzulların, okyanus sularına karışmadan önce vadi tabanını deniz düzeyinin altına inecek kadar aşındırdığı sanılmaktadır. Buzullar eridikten sonra bu vadileri deniz suyu kaplamıştır. Fiyortların orta ve üst kesimleri denize açılan kesimlerinden genellikle daha sarptır. Bu durum, buzulların kaynaklarına yakın bölgelerde daha hızlı hareket etmesinden ve bu nedenle aşındırma etkisinin daha fazla olmasından ileri gelir. Fiyortları eşik bölgeleri sığdır bu nedenle de çoğunun dibinde, durgun su ve hidrojen sülfür içeren siyah çamur bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Waitangi Antlaşması</span>

Waitangi Antlaşması, İngiliz Kraliyeti ve yerli halk Maorilerin ileri gelen şeflerinin Yeni Zelanda'nın kuruluş belgesi olarak da adlandırılan 6 Şubat 1840 tarihinde yapılan anlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moriori</span>

Moriori, Yeni Zelanda'nın doğusunda bulunan Chatham Adaları'nda yaşamış yerel halka verilen isimdir. Bu adada barışçıl ve teknolojik açıdan geri bir yaşam sürmekte olan Morioriler, 1830'lu yıllardaki Maori istilasında neredeyse tamamen yok edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Te Anau</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Te Anau, Yeni Zelanda'nın Southland bölgesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Fiordland'da Te Anau Gölü'nün doğu kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2003 yılı itibarı ile 27,110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Te Wharehuia Milroy</span> Maori Akademik

James Te Wharehuia Milroy CNZM QSO, Yeni Zelandalı akademisyen ve eğitimci.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cindy Kiro</span> Yeni Zelanda genel valisi

Dame Alcyion Cynthia Kiro 21 Ekim 2021'den beri Yeni Zelanda'nın 22. genel valisi olarak görev yapan Yeni Zelanda halk sağlığı uzmanı, yöneticisi ve savunucusudur. Kiro, ilk Māori kadını, Māori kökenli üçüncü kişi ve görevdeki dördüncü kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Maanu Paul</span>

Cletus Maanu Paul "ONZM", "JP", Yeni Zelandalı Māori kökenli siyasetçi, eğitimci, aktivist ve botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Te Urewera Millî Parkı</span>

Te Urewera Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın doğusunda Hawke's Bay'de bulunan bir millî parktı. 1954 yılında kurulmuş olup 2.127 km²'lik alana ile Yeni Zelanda'nın en büyük millî parklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

Yeni Zelanda tarihi, farklı bir Maori kültürü geliştiren Polinezyalılar tarafından keşfedilip yerleştikten sonra, ana yerleşim döneminin başladığı 1320 ile 1350 arasına kadar uzanmaktadır. Diğer Pasifik kültürleri gibi, Maori toplumu da akrabalık bağlarına ve toprakla bağlantıya odaklanmıştı, ancak onlardan farklı olarak, sıcak, tropikal bir ortam yerine serin, ılıman bir ortama uyarlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Patu Hohepa</span>

Sir Patrick Wahanga Hohepa "KNZM", Maorice dili konusunda uzman olan Yeni Zelandalı dilbilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ui-te-Rangiora</span>

Ui-te-Rangiora veya Hui Te Rangiora, Güney Okyanusu'na yelken açan ve Antarktika'yı keşfettiği iddia edilen, Rarotongalı efsanevi bir Polinezyalı denizcidir.