İçeriğe atla

Milena Benini

Milena Benini
Benini 2009'da
Doğum24 Kasım 1966
Zagreb, Yugoslavya
Ölüm4 Haziran 2020 (53 yaşında)
Zagreb, Hırvatistan
MeslekYazar ve çevirmen

Milena Benini (24 Kasım 1966, Zagreb, Yugoslavya - 4 Haziran 2020, Zagreb, Hırvatistan), Hırvat bilimkurgu yazarı ve çevirmen.[1]

Yaşamı

Benini 24 Kasım 1966'da Zagreb, Yugoslavya'da doğdu. Kaleme aldığı eserleriyle 6 defa SFERA Ödülü (1999, 2006, 2010, 2012, 2016, 2017) ve birden fazla kez Artefakt Ödülü dahil olmak üzere birçok ödülün sahibiydi.[2][3]

Ölümü

Benini 4 Haziran 2020'de doğum yeri Zagreb, Hırvatistan'da ciddi bir hastalık[] nedeniyle 53 yaşında ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Nakon teške bolesti preminula književnica i prevoditeljica Milena Benini". www.vecernji.hr. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  2. ^ "Književna nagrada Artefakt | Udruga 3. zmaj". www.3zmaj.hr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  3. ^ "Popis dobitnika nagrade SFERA | SFera". 26 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

Stjepan Tomas eski Hırvat millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Davor Šuker</span>

Davor Šuker, Hırvat eski millî futbolcudur. 2012-2021 arasında Hırvatistan Futbol Federasyonu başkanlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Tuđman</span> Hırvatistanın ilk cumhurbaşkanı

Franjo Tuđman, Hırvat politikacı ve tarihçi. Ülkenin Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu ve 1990'dan 1999'daki ölümüne kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mayıs 1990 ile Temmuz 1990 arası Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin dokuzuncu ve son başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">GNK Dinamo Zagreb</span> Hırvat futbol kulübü

GNK Dinamo Zagreb, Hırvat futbolunun önde gelen takımlarından biridir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 1945 yılında kurulmuştur. Maçlarını 38.923 kapasiteli Maksimir Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

Hırvatistan, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Celebrate" şarkısıyla Daria Kinzer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Arena</span>

Zagreb Arena, Hırvatistan'ın Zagreb şehrinde bulunan çok amaçlı bir kapalı arenadır. Aynı zamanda bir bina kompleksi olan Arena Kompleksi ile birlikte, şehrin en büyük alışveriş ve eğlence merkezlerinden biri haline gelmektedir. Arena, hokey, futbol, hentbol, atletizm, basketbol, voleybol, birçok diğer spor müsabakası ve çeşitli konserler, sergiler, fuarlar, kongreler ve konferanslar için kullanılmaktadır. Arena Zagreb, Avrupa Arenalar Derneği'nin (EAA) eski bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

<span class="mw-page-title-main">2020 Zagreb depremi</span>

2020 Zagreb depremi, 22 Mart 2020 tarihinde yerel saatle 07.24'te Hırvatistan'ın başkenti Zagreb civarında (Kašina) meydana gelen, yaklaşık 10 saniye kadar süren deprem. Depremin büyüklüğü USGS tarafında 5.4 Mw olarak açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pero Kvrgić</span>

Pero Kvrgić, Hırvat aktör.

<span class="mw-page-title-main">Milka Babović</span>

Milena "Milka" Babović, Hırvat kadın kısa mesafe ve engelli koşucusu, gazeteci. Babović 27 Ekim 1928'de Üsküp'te doğdu. Saraybosna, Ruma ve Belgrad'da yetişti. Yugoslavya adına 15. düzenlenen 1954 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 80 metre engelli bayanlar yarışlarında yer aldı.

Urša Raukar-Gamulin, bir Hırvat tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu olmanın yanı sıra siyasi bir aktivisttir. Zagreb Gençlik Tiyatrosu topluluğunun daimi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Standl</span> Hırvat Fotoğrafçı

Ivan Standl, günümüz Hırvatistan'ı Zagreb'deki ilk profesyonel fotoğrafçılardan biriydi ve çoğunlukla ödüllü belgesel çalışmalarıyla biliniyordu. 1870'te yayınlanan ilk Hırvat fotoğraf kitabının yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Birleşik Krallık ilişkileri veya İngiliz-Hırvat ilişkileri, Hırvatistan ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Hırvatistan Haziran 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İngiltere 25 Haziran 1992'de Hırvatistan ile diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Vasko Lipovac</span> Hırvat ressam ve heykeltıraş

Vasko Lipovac Hırvat ressam, heykeltıraş, gravür sanatçısı, tasarımcı, illüstratör ve sahne tasarımcısı ve bölgenin en önde gelen sanatçılarından biriydi. Minimalist figürler kullanımı ve yoğun, modüle edilmemiş ve çoğu zaman uyumsuz palet kullanmasıyla tanınır. Gençlik dönemlerindeki geometrik soyutlama dönemi dışında, tüm kariyeri boyunca figüratif sanata sadık kaldı. Ender görülecek derecede üretkendi, çeşitli teknikler kullanırdı ve heykellerini, kabartmalarını ve mobil heykellerini oluşturmak için yüksek cilalı metal, çok renkli ahşap, emaye, pişmiş toprak veya polyester kullanmakta eşit derecede yetenekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.