İçeriğe atla

Milano Kuşatması

Hunların İtalya Seferi, Ulpiano Checa

Milano'nun kuşatılması ve ele geçirilmesi, Hunların İtalya seferi sırasında gerçekleşen bir olaydır. 452 yılında Attila ve ordusu tarafından gerçekleştirilen bu harekât, Milano'nun yıkılmasıyla sonuçlanmıştır. O zamanlar Mediolanum olarak adlandırılan Milano, MS 402 yılına kadar Batı Roma İmparatorluğu'nun başkentiydi.

Arka plan

Mediolanum'un Roma surlarının hayatta kalan bölümü

Attila, 452 yılında İtalya [1] seferine başladı. Pannonia'dan Venedik'e geçerek büyük stratejik öneme sahip müstahkem bir şehir olan Aquileia'yı kuşattı. Buraya sahip olmak, kuzey İtalya'nın büyük bir bölümünü kontrol etmeyi mümkün kılıyordu.

Attila Aquileia'yı üç ay boyunca kuşatmış ama hala muvaffak olamamıştı. Efsaneye göre tam vazgeçmek üzereyken surlardaki bir kuleden beyaz bir leylek havalanıp sırtında yavrusuyla şehri terk etmişti. Batıl inançlara sahip birisi olan Attila bunu görünce ordusuna kuşatmaya devam emrini verdi. Kısa bir süre sonra surların leyleğin bıraktığı kulenin bulunduğu kısmı çöktü. Böylece Attila, şehri ele geçirmeyi başardı.[2]

Daha sonra Padua'yı ele geçirdi ve tamamen yağmaladı. Attila'nın Padua'ya gelişinden önce şehrin sakinlerinin çoğu şehirden ayrılmıştır. Bu kişiler daha sonra Venedik şehrini kurmuştur. Aquileia'nın ele geçirilmesinden sonra Attila'nın Milano'ya ilerleyişi zorluk çekmeden gerçekleşti, çünkü hiçbir şehir direnmeye kalkışmadı, hepsi korkudan işgale kapılarını açtı.

Kuşatma

Olayları ayrıntılı olarak anlatan hiçbir tarihi belge günümüze ulaşmadı. Ancak Torino piskoposu II. Massimo'nun Milanolulara yazdığı mektup gibi dolaylı kaynaklardan, savaşın kanlı olduğu ve şehrin neredeyse tamamının yok edildiği açıktır.[3]

Attila, Milano'daki sarayda bir tablo gördü. Tabloda Sezar tahtında otururken İskit prensleri ayaklarının dibinde tasvir ediliyordu. Tablodan etkilenen Attila, resmi değiştirerek Sezarın Attila'nın tahtının önünde yalvarır bir şekilde altın torbalarını boşaltmasını tasvir ettirmişti.[4]

Kaynakça

  1. ^ Shelley Klein; Miranda Twiss (2005). I personaggi più malvagi della storia. Ariccia: Newton & Compton Editori. ss. 81-91. ISBN 978-88-227-1560-9. 
  2. ^ Jones, William (1880). Credulities Past and Present Including the Sea and Seamen, Miners, Amulets and Talismans, Rings, Word and Letter Divination, Numbers, Trials, Exorcising and Blessing of Animals, Birds, Eggs, and Luck. Chatto and Windus. ss. 395-396. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  3. ^ Pietro Verri (1783). Storia di Milano. Stamperia di Giuseppe Marelli. s. 31. 
  4. ^ Heather, Peter (2006). La caduta dell'Impero romano: una nuova storia. Milano: Garzanti. ISBN 978-88-11-68090-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Milano</span> İtalyanın Lombardia bölgesinde, Milano iline bağlı ilçe (komün)

Milano, Kuzey İtalya'da bulunan Lombardiya bölgesinde kendi ismini taşıyan Milano ilinde bulunan bir şehir ve bir komündür. Milano Lombardiya bölgesinin ve Milano'nun başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Venedik</span> Venedik iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Venedik, kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü'nde, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmıştır. Bu şehir bütünüyle, deniz kulağı da dahil, Dünya Mirası listesi listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pisa</span> Pisa iline bağlı komün (Toskana, İtalya)

Pisa, Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinde ayni ismi taşıyan Pisa ilinin merkezi olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bergamo</span> Bergamo iline bağlı komün (Lombardiya, İtalya)

Bergamo, kuzeybatı İtalya'nın Lombardiya bölgesinde bulunan, aynı adı taşıyan Bergamo ili merkezi olan bir şehirdir. 2018 itibarıyla nüfusu 121.200 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Haçlı Seferi</span> Bizans başkenti Konstantinopolisin ele geçirilip yağmalanmasıyla sonuçlanan Haçlı seferi (1204)

Dördüncü Haçlı Seferi, 1202-1204 yılları arasında gerçekleşen ve Papa III. Innocentius tarafından çağrılan bir Latin Hristiyan Haçlı seferiydi. Seferin amacı, öncelikle Mısır'a hakim olan güçlü Eyyûbî Sultanlığı'nı yenerek Müslümanların kontrolündeki Kudüs şehrini yeniden ele geçirmekti. Ancak, bir dizi ekonomik ve siyasi olay; Haçlı ordusunun başlangıçta planlandığı gibi Mısır'ı fethetmek yerine, 1202'de Zara'yı kuşatması ve 1204'te Konstantinopolis'i yağmalamasıyla sonuçlandı. Bu durum, Frankokrasi ya da Yunancada "Frankların yönetimi" olarak bilinen bir döneme yol açtı. Bu dönem, Bizanslılar tarafından Partitio terrarum imperii Romaniae olarak adlandırılır ve Bizans İmparatorluğu'nun Haçlı ve Venedikli müttefikleri tarafından bölünmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Trieste</span> Trieste iline bağlı komün (Friuli Venezia Giulia, İtalya)

Trieste, İtalya'nın kuzey doğusunda Friuli-Venezia Giulia bölgesinde aynı adı taşıyan Trieste ili merkezi olan bir belediye, şehir ve limandır. Slovenya sınırına doğru bulunan Trieste Adriyatik Denizi'ndeki Trieste Körfezi'nin başında yer alır. Trieste, 1867-1918 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun sınırları içinde Orta Avrupa'daki gösterişli bir Akdeniz limanı ve refah içindeki müzik ve edebiyat başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Asti</span> İtalyanın Piemonte bölgesinde, Asti iline bağlı ilçe (komün)

Asti, İtalya'nın kuzey kesiminde, Piyemonte yönetim bölgesindeki Asti ilinin merkezi olan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Treviso</span> Treviso iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Treviso, İtalya'nın kuzey kesiminde, Veneto yönetim bölgesine bağlı kendi ismini taşıyan Treviso ili'nin merkezi kenti. Sile Nehri şehrin ortasından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Busto Arsizio</span> İtalyanın Lombardia bölgesinde, Varese iline bağlı ilçe (komün)

Busto Arsizio, kuzeybatı İtalya'da Lombardiya Bölgesi'nin Varese ili'nde bir şehir ve yerel idare birimi olarak bir komündür. Bulunduğu ilde en büyük yerleşim birimi olup Lombardiya bölgesinde nüfus bakımından 6. sıradadır. Busto Arsizio'nun ekonomisi ticaret ve sanayiye dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pavia</span> İtalyanın Lombardia bölgesinde, Pavia iline bağlı ilçe (komün)

Pavia, kuzeybatı İtalya'daki Lombardiya bölgesinin ve Pavia ili'nin merkezi olan şehir ve yerel idare bakımından bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Vigevano</span> İtalyanın Lombardia bölgesinde, Pavia iline bağlı ilçe (komün)

Vigevano, Kuzeydoğu İtalya'da Lombardiya Bölgesi'nde, Pavia ili'ne bağlı ve bulunan bir kent ve bir komün. Vigevano'ya şehir olma şerefi 2 Şubat 1532'de Milano Dükü II. Francesco tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rende, İtalya</span> İtalyanın Calabria bölgesinde, Cosenza iline bağlı ilçe (komün)

Rende, güney İtalya'nın Calabria bölgesinde Cosenza ili'ne bağlı bir kent ve bir komün. Rende komünü iki bölgeden oluşur. Eski şehir büyük bir tepe üzerinde eski Norman kalesi atrafında kurulmuştur. Modern Rende şehri düzlüktedir ve Cosenza şehirsel bölgesinin bir parçasıdır. Rende yeni şehri "Calabria Üniversitesi (UNİCAL)" kampüslerinin bulunduğu şehirsel bölgedir. Rende komünü nüfusu yaklaşık 35.500 kişidir ama üniversite öğrencileri ile birlikte bu nüfusun 60.000 kişi civarında olduğu bildirilir. Büyük Cosenza metropoliten şehirsel bölgesini nüfusunun ise 269.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Denizci cumhuriyetler</span>

Denizci cumhuriyetler İtalya'da Orta Çağ'da ortaya çıkan ve gelişen şehir devletlerini tanımlar. Bunlardan en bilinenleri Pisa, Ceneviz ve Venedik'tir. Bu devletler birbirleriyle hem askeri hem de ekonomik anlamda rekabet halinde olmuşlardır. 10 ila 13. yüzyıllar arasında Akdeniz bölgesinde egemenlikleri altındaki ticaret yollarını korumak ve genişletmek için güçlü donanmalar kurmuşlardır. Bu açıdan Haçlı Seferleri'ne lojistik olarak büyük destek vermişlerdir. Cumhuriyetler güçlü imparatorluklar arasında hayatta kalabilmek için çok çeşitli ittifaklarda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Attila (opera)</span> Giuseppe Verdinin bir operası

Attila, İtalyan opera bestecisi Giuseppe Verdi'nin bestelediği bir prolog ve üç perdeden oluşan bir opera eseridir. İtalyanca libretto "Temistocle Solera" tarafından, 1809'da "Zacharias Werner" tarafından hazırlanmış olan Almanca "König der Hunnen" isimli bir tiyatro oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır. Bu opera eserinin prömiyer temsili 17 Mart 1846'da Venedik Fenice Tiyatrosu'nda verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lucca Cumhuriyeti</span> İtalyada bir tarihsel şehir devleti

Lucca Cumhuriyeti, Lucca şehrinde Orta Çağ ve Erken modern dönem'de 1160'tan 1805'e kadar hüküm süren bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Stato da Màr</span> Venedik Cumhuriyetinin deniz ve denizaşırı bölgeleri

Stato da Màr ya da Domini da Mar, Venedik Cumhuriyeti'nin İstirya, Dalmaçya, Arnavutluk, Negroponte, Mora, Nakşa Dükalığı'nın Ege adaları, Girit ve Kıbrıs deniz aşırı topraklarına verilen addır. Venedik Cumhuriyeti'nin sahip olduğu üç alt bölümden biriydi, diğer ikisi Dogado, yani Venedik ve kuzey İtalya'da Domini di Terraferma idi.

<span class="mw-page-title-main">Aquileia'nın Yağmalanması</span>

Aquileia'nın Yağmalanması 452'de Attila'nın önderliğinde Hunlar tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">1629-1631 İtalya veba salgını</span>

Milano Büyük Vebası olarak da anılan 1629-1631 İtalya veba salgını, 1348'de Kara Ölüm ile başlayan ve 18. yüzyılda sona eren İkinci veba salgınının bir parçasıydı. 17. yüzyılda İtalya'daki iki büyük salgından biri, Kuzey ve Orta İtalya'yı etkiledi ve en az 280.000 ölümle sonuçlandı. Bir milyon ölümle nüfusun yaklaşık %35'inin öldüğü de tahminler arasındadır. 1629-1631 salgınının, İtalya ekonomisinin diğer Batı Avrupa ülkelerine göre geride kalmasına neden olduğu da iddia edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yafa Kuşatması</span>

Yafa kuşatması, Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu ile Cezzar Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında gerçekleşen askeri bir çatışmadır. 3 Mart 1799'da Fransızlar, Osmanlı kontrolündeki Yafa şehrini kuşattı. 7 Mart'ta Fransız kuvvetleri şehri ele geçirmeyi başardı.

Padua'nın yağmalanması, Attila'nın 452'de İtalya yarımadasını işgal ettiği sırada gerçekleşen olaylardan birisidir. Aquileia'nın Yağmalanması'nın ardından gerçekleşti. Daha sonra Milano Kuşatması gerçekleşti.