Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (
Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.
Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.
Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.
Zoran Đinđić, 2001 yılından itibaren 2003 yılında uğradığı suikaste kadar Sırbistan Başbakanı olarak görev yaptı. 1997 yılında Belgrad Belediye Başkanı oldu; uzun süre muhalif bir politikacı olan Đinđić aynı zamanda felsefe doktoruydu.
Ivica Dačić Sırp siyasetçi. Eski Sırbistan Başbakanıdır. Sırbistan Sosyalist Partisi lideridir ve 27 Temmuz 2014 - 22 Ekim 2020 tarihleri arasında Sırbistan Birinci Başbakan Yardımcısı olmuştur. 22 Ekim 2020 - 1 Ağustos 2022 tarihlerinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapmıştır. 26 Ekim 2022 tarihi itibarıyla Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanıdır.
Tijana Todevska-Dapčević, Makedon şarkıcıdır. Genellikle Tijana ismiyle bilinir. Ünlü pop sanatçısı olan Dapčević genellikle Sırbistan'da müzikle ilgilenmiştir. Dapčević'in babası Makedon, annesi ise bir Bosnalı Sırptır. Dapčević'in kardeşi kendi gibi şarkıcı olan Tamara Todevska'dır. Dapčević, Sırp iş insanı Milan Dapčević ile evlenmiştir.
Sırbistan Demokrat Partisi, Sırbistan'daki millî muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir.
Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.
Sırp İlerleme Partisi, Sırbistan'da faaliyet gösteren muhafazakâr bir merkez sağ partidir.
Nikola Šainović, bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın Karadağ asıllı eski Başbakanı. Sırbistan Sosyalist Partisinin üyesidir.
Čajetina, Sırbistan'ın Zlatibor ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 647 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 14,745'tir.
Nebojša Stefanović, Sırp siyasetçi. 2014 yılından bu yana Sırbistan içişleri bakanlığı, 2016'dan itibaren de Sırbistan başbakan yardımcılığı görevlerini üstlenmektedir. Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) Belgrad yönetim kurulu başkanıdır.
Yeni Sırbistan Partisi Sırbistan'da faal olan popülist ve monarşist bir siyasi partidir. 1998 yılında Sırp Yenileme Hareketi'nden (SYH) ayrılan Velimir Ilić liderliğindeki bir grup muhalif tarafından kuruldu.
Vuk Jeremić, Sırp diplomat, eski Sırbistan Dışişleri Bakanı ve Eylül 2012 ve Eylül 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun altmış yedinci oturum Başkanı. Jeremić, Belgrad doğumludur ve karma bir Hristiyan ve Müslüman hanede yetişmiştir. Babası, devlete ait tanınmış bir petrol şirketinin CEO'suydu ve annesi, Holokost sırasında Yahudileri kurtarmaları nedeniyle ölümünden sonra iki üyesi Yad Vashem tarafından Uluslararası Dürüstlerden ilan edilen tanınmış bir partizan aileden geliyordu. 1990'ların başında, henüz gençken, Jeremić ve ailesi, ülkenin komünist hükûmetinin düşmesinden sonra Yugoslavya'dan ayrılmak zorunda kaldılar. Jeremić sırasıyla 1998 ve 2003 yıllarında Cambridge ve Harvard'dan mezun oldu ve 1990'larda demokrasi yanlısı çeşitli öğrenci hareketlerinde aktif olarak yer aldı. 2000'li yılların başlarında, New York Times'ın Sırbistan'ın "en batıya yakın hükümeti" olarak gördüğü Başkan Boris Tadić'in hükûmetine danışman olarak katıldı. Mayıs 2007'de Tadić halen görevdeyken, Jeremić Dışişleri Bakanı olarak atandı. Görev süresi boyunca Sırbistan'ın Kosova'nın tek taraflı ayrılmasına karşı ateşli bir muhalefete öncülük etti, Sırp makamları bir dizi savaş suçu zanlısını tutukladı ve Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iade etti ve Sırbistan ile Batı arasındaki ilişkilerde önemli bir iyileşme oldu. Avrupa Birliği 2009'da Sırbistan vatandaşlarına yönelik tüm vize kısıtlamalarını kaldırdı ve 2012'de aday ülke ilan etti.
Boško Obradović ) sağcı siyasi parti Dveri'nin kurucusu ve lideri olan Sırp siyasetçi. Partisinin 2017 Sırbistan cumhurbaşkanlığı seçimleri adayıydı.
Slaviša Ristić 17 Kasım 1961 doğumlu Sırp siyasetçi. Kosova Sırpları arasında önemli bir kişiliktir ve uzun yıllar boyunca, Kosova'nın Orta Sırbistan'a komşu sınırında bir Sırp yerleşimi olan Zubin Potok'un belediye başkanı olarak görev yapmıştır. Aynı yıl içinde partiden ayrılmasına rağmen, 2016 yılında Sırbistan Ulusal Meclisi'ne Sırbistan Demokrat Partisi milletvekili olarak seçildi. 2018'den beri Anavatan (Otadžbina) hareketinin/partisinin lideri.
Sağlıklı Sırbistan 2017 yılında Čajetina Belediye Başkanı Milan Stamatović tarafından kurulan bölgesel bir Sırp partisidir. Sırbistan Demokrat Partisi'nden ayrıldıktan ve Sırp Halkı'nın Partisi Başkanı Nenad Popović ile Popović'in iktidar partisinin lideri Aleksandar Vučić'in 2017 Sırp Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adaylığına verdiği destek konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan sonra Milan Stamatović Cumhurbaşkanı için kendisi aday olmaya karar verdi. Destekçileriyle birlikte, kendisini aday gösteren "Sağlıklı Sırbistan İçin" Vatandaş İnisiyatifini kurdu. Stamatović Sırbistan'daki genel oyların %1,15'ini aldı, ancak memleketi Čajetina'da oyların % 61,23'ünü kazanması onu kendi siyasi partisini kurmaya teşvik etti.
Nebojša Zelenović 16 Haziran 2014'ten beri Šabac Belediye Başkanı olarak görev yapan Sırp siyasetçi.
Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.