İçeriğe atla

Milan Nedeljković

Milan G. Nedeljkovic

Milan G. Nedeljković (Belgrad, Sırbistan Prensliği, 9 Eylül 1857 - Belgrad, Yugoslavya, 21 Şubat 1950) Grandes écoles'teki ilk modern astronomi ve meteoroloji profesörü ve Belgrad'daki Astronomi ve Meteoroloji Gözlemevi'nin kurucusu ve ilk yöneticisiydi.[1]

Biyografi

Zengin abadžija (terzi) Gligorije Nedeljković ve annesi Aleksandra'nın sekiz çocuğundan (Milano, Đorđe, Nikola, Emilian, Vojislav, Ljubomir, Kosara ve Spasenija) ilki olarak Kraljice Natalije'de, o zamanlar Belgrad'ın Abadžijska Caddesi, doğdu. Bu kuşağın öğrencisi olarak ilk erkek lisesini bitirdi. Velika škola'nın Doğa Bilimleri ve Matematik Bölümü'nden büyük bir başarıyla mezun oldu ve fizik alanındaki çalışmalarından dolayı ödül aldı. Üniversitede hemen fizik ve matematik alanında stajyer öğretim görevlisi olarak kabul edildi. Ancak Josif Pančić'in önerisi üzerine eğitimine Paris'te devam etmek için burs aldı. Sorbonne'da matematiğe kaydoldu ve Collège de France'da yarı zamanlı fizik okudu.[1]

Paris'te beş yıl eğitim gördükten sonra[2] matematik, fizik, astronomi, meteoroloji, hassas mekanik ve sismoloji alanlarında derecelerle Belgrad'a döndü. Sonra Velika škola'da Astronomi ve Meteoroloji Bölümünü açtı ve hemen Sırbistan Krallığı Hükûmeti'nden merkezi meteoroloji istasyonu olacak bir gözlemevi inşa etmesine izin vermesini istedi. 1887 yılında Belgrad'da Astronomi ve Meteoroloji Gözlemevi'ni kurdu ve burada 20. yüzyılın başında Sırbistan'da ilk sismolojik ve jeomanyetik ölçümleri gerçekleştirdi. 1924 yılında emekli oluncaya kadar rasathanenin müdürlüğünü yaptı.[1]

Sırp halkının büyük acı çektiği Birinci Dünya Savaşı sonrası Milan Nedeljković'in önemli bir çalışması, Veliki Vračar'da yapılan ve 1932 yılında faaliyete geçen Astronomi Gözlemevi'nden astronomi, meteorolojik ve diğer jeofizik araç ve aksesuarlarının satın alınmasıdır. Teleskoplar 1922'de temin edildi ve Almanya'dan savaş (Birinci Dünya Savaşı) tazminatı olarak Jena'dan Belgrad'a teslim edildi.[3][4] Tomanija'nın zengin ve eğitimli eşi (1866-1959), Milan Nedeljković'e astronomi ve meteoroloji çalışmalarında her zaman büyük yardımda bulundu. Yaşamları boyunca bu bilimlere kişisel fon ayırdılar.[3]

Ayrıca bakınız

Notlar

  • En eski Sırp teleskopunun tutulması ("Politika", 30 Ağustos 2012), Erişim tarihi: 12 Nisan 2013.

Eserler

  • http://www.planeta.rs/24/12jubileji.htm - Milan Nedeljković'in doğumunun 150. yılı., Erişim tarihi: 9 Nisan 2009.
  • http://astro.matf.bg.ac.rs/sem001.htm - Astronomik gözlemevi için cihazların satın alınmasının tarihi., Erişim tarihi: 14 Şubat 2009.
  • (dil: İngilizce) V. Trajkovska, MS Dimitrijević. (2000). "Milan Nedeljković'in (1857-1950) hayatı ve eserleri" (PDF) . Sırp Astronomi Dergisi. 162: 135—150. Erişim tarihi: 9 Nisan 2009. Tarih için parametre değer(ler)ini kontrol edin: | erişim tarihi = (yardım)

Dış bağlantılar

  • Seismological work of the Astronomical and Meteorological Observatory in Belgrade, Milan Jeličić, 2010.
  • "Milan Nedeljković's Reparation Agreements", Milan Radovanac. 2011.
  • "Milan Nedeljković and his care for commissioned astronomical instruments", Milan Radovanac, 2011.
  • Astronomical and Meteorological Observatory in Belgrade and its work until the end of the First World War, Milan Jeličić, 2012
  • Meteorologists "under the rule" of the king (Večernje novosti, 13 Şubat 2014)
  • History of Science: Milan Nedeljković, RTS Educational-Scientific Channel, YouTube'daki Resmi Kanal

Kaynakça

  1. ^ a b c Trajkovska, V.; Dimitrijević, M. S. (1999). "Activity and Bibliography of Milan Nedeljković". Publications de l'Observatoire Astronomique de Beograd. 65: 197. 26 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  2. ^ "JUBILEJI 150 godina od rođenja Milana Nedeljkovića". 26 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  3. ^ a b "2". 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  4. ^ Помрачење најстаријег српског телескопа („Политика“, 30. август 2012) 8 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Приступљено 12 April 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Đinđić</span> Sırbistan eski başbakanı

Zoran Đinđić, 2001 yılından itibaren 2003 yılında uğradığı suikaste kadar Sırbistan Başbakanı olarak görev yaptı. 1997 yılında Belgrad Belediye Başkanı oldu; uzun süre muhalif bir politikacı olan Đinđić aynı zamanda felsefe doktoruydu.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Ulusal Gözlemevi</span> Brezilya, Rio de Janeiroda bir araştırma enstitüsü

Brezilya Ulusal Gözlemevi, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan bir ulusal gözlemevidir.

Belgrad, MÖ 7000'e kadar giden bir tarihe sahiptir. MÖ 6. binyıldaki Vinča kültürünün izlerine ilk olarak Belgrad'da rastlanmıştır. Traklar ve Daçyalılar Roma'nın bölgeyi fethine kadar bölgeyi yönetmiş, adı 1. yüzyılda Romalılarca Singidunum yapılmış, 2. yüzyılın ortalarında kent Roma otoritelerince municipium ilan edilmiş ve yüzyılın sonunda tam teşekküllü bir koloniye evrilmiştir. Kent daha sonraki dönemlerde Habsburgların Macarların ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ellerine geçmiş, 1830'dan itibaren bağımsız Sırp devletleri tarafından yönetilmiştir. Kent günümüzde Sırbistan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad bypass</span>

Belgrad kentiçi yol bypassı ya da Belgrad bypass, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a inşa edilen çevre yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Balkanika</span>

Balkanika, 1998 yılında Sanja Ilić tarafından kurulan Sırp müzik grubu. Grup, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Nova deca" adlı şarkıyla Sırbistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

Goran Bunjevčević, defans pozisyonunda görev yapmış eski Sırp futbolcudur. Ülkesi Sırbistan dahilinde İngiltere ve Hollanda'da farklı takımlarda top koşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Velika Plana</span>

Velika Plana, Sırbistan'ın Podunavlye ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, Morava Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 345 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 40,578'dir.

<span class="mw-page-title-main">Smilja Avramov</span>

Smilja Avramov, Sırp akademisyen, hukukçu ve yazardır. Uluslararası hukuk konusunda çalışmalar yapmıştır. 1996 yılından 2009 yılına kadar Sırbistan Cumhuriyet Senatosu üyesiydi.

Leah Brown Allen, Amerikalı bir gök bilimci ve Hood Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da gayriresmi yerleşimler</span>

Sırbistan'da gayriresmi yerleşimler, Sırbistan'da hükûmetten veya arazi sahibinden izinsiz olarak işgâl edilen arazileri ve binaları içerir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, savaş nedeniyle çoğu yerle bir edilmiş başkent Belgrad'da gecekondular ortaya çıktı; bunların en öne çıkan örneği Jatagan Mala mahallesidir. Belgrad'ın nüfusu 1953 ile 1981 yılları arasında 539.000'dan 1.470.000'e yükseldi. 1961 ile 1971 yılları arasında Belgrad'da özel inşaatla dikilmiş binaların %52'si yasadışı olarak inşa edilmiştir. Novi Sad ve Semendire gibi diğer şehirlerde de bu yasadışı inşaatlar oldukça yaygındı. Bu izinsiz işgâllerin ve yasadışı inşaatların nedenleri uygun fiyatlı konutların az olması, yönetişimin yetersiz olması ve arazi taleplerini yasallaştırmanın bürokratik zorluklarıdır. Ayrıca bu faaliyetlerde bulunan insanlara çarptırılan cezalar hafifti.

<span class="mw-page-title-main">Abbott Lawrence Rotch</span>

Abbott Lawrence Rotch, Amerikalı bir meteorolog ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sürekli olarak çalışan en uzun gözlemevi olan Blue Hill Meteorolojik Gözlemevi'nin kurucusu ve dünya klimatolojisi için önem arz eden bir bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Sırbistan ilişkileri</span>

Rusya-Sırbistan ilişkileri, Rusya ve Sırbistan arasındaki ikili dış ilişkilere atıfta bulunur. Ülkeler, 1816'da Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan Prensliği olarak resmi diplomatik ilişki kurdular. Rusya'nın Belgrad'da bir fahri konsolosluğu, Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinin Priştine şehrinde UNMIK ile temas kurmak için irtibat bürosu bulunmaktadır. Sırbistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği, St. Petersburg'da bir fahri konsolosluğu var ve Yekaterinburg'da bir başkonsolosluk açacağını duyurdu.

Sırbistan mimarisinin uzun, zengin ve çeşitli bir tarihi vardır. Sırbistan mimarisi, Roma'dan Postmodern'e kadar belli başlı Avrupa üsluplarından bazılarını, Brütalizm ve Streamline Moderne'deki başlıca örneklerle Raška, Sırp-Bizans canlanma dönemi, Morava, Barok gibi Klasik ve Modern mimarinin örneklerini sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Danica (Sırbistan Prensesi)</span>

Danica, Sırbistan ve Yugoslavya'nın Prensesi ;, Prenses Danica Karageorgevitch veya Prenses Danica Karađorđević olarak da bilinir. Sırp-Fransız bir grafik tasarımcısıdır ve Yugoslavya Veliaht Prensi Alexander'ın varisi Prens Philip'in karısıdır. Bu nedenle aynı zamanda Meclis üyesidir. Yugoslavya ve Sırbistan'ın tahttan indirilen kraliyet ailesi Karađorđević mensubudur.