İçeriğe atla

Milan Jelić

Milan Jelić
6 Sırbistan Cumhuriyeti Futbol Federasyonu Başkanı
Görev süresi
9 Kasım 2006 - 30 Ekim 2007
Başkan YardımcısıAdil Osmanović
Davor Čordaš
Yerine geldiğiDragan Čavić
Yerine gelenRajko Kuzmanović
Sırbistan Cumhuriyeti Başkanı
Görev süresi
1998 - 30 Ekim 2007
Yerine geldiğiBranko Lazarević
Yerine gelenMile Kovačević
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Mart 1956(1956-03-26)
Modriča
Ölüm 30 Eylül 2007 (51 yaşında)
Doboj, Bosna-Hersek
Milliyeti Bosna-Hersek Sırpı

Milan Jelić (26 Mart 1956 - 30 Eylül 2007), Bosnalı Sırp siyasetçi.

9 Kasım 2006'dan 30 Eylül 2007'de kalp krizinden ölene kadar Sırp Cumhuriyeti'nin 6. Başkanıolarak görev yapmıştır.[1]

Modriča yakınlarında doğan Jelić, orta öğrenimini Doboj'da tamamladıktan sonra Sırbistan'ın Subotica kentindeki Novi Sad Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Doktora derecesini ise Banja Luka Üniversitesi'nden aldı. Petar ve Dimitrije adında iki oğlu vardır.

Jelić, Modriča'daki yerel konseyde dört yıl görev yaptıktan sonra 1987'nin başında kasabadaki OOUR'un müdürü olarak atandı. Modriča'nın genel müdürü olarak atanana kadar yedi yıl boyunca görevini sürdürmüştür. Dayton Anlaşması imzalandıktan sonra kurulan Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'ne seçildi. Ayrıca Sırp Cumhuriyeti Futbol Federasyonu'nun başkanlığını ve Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun Başkanlık Üyeliği yaptı.

30 Eylül 2007 öğleden sonra, Modriča'daki sürekli olarak yaptığı bir antrenman sırasında Jelić kalp yetmezliği yaşamış ve hastaneye kaldırılmıştır.[2] Hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra Doboj hastanesinde ölmüştür.

Kişisel hayat

Profesyonel futbolcu Petar Jelić onun oğludur.

Kaynakça

  1. ^ Bosnian Serb republic leader dies 30 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved from bbc.co.uk, September 30, 2007
  2. ^ President of Bosnian Serb Republic dies, retrieved September 30, 2007
Siyasi görevi
Önce gelen:
?
Modriča Yardımcısı
1996 - 2006
Sonra gelen:
?
Önce gelen:
Dragan Čavić
Sırbistan Cumhuriyeti Başkanı
2006 - 2007
Sonra gelen:
Igor Radojičić

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

Dr. Milan Jelić Stadyumu

Dr. Milan Jelić Stadyumu ya da eski adıyla Maksima Stadyumu, Bosna-Hersek'in Modriča kasabasında çok amaçlı olarak inşa edilen bir stadyum. Stadyumda çoğunlukla futbol müsabakaları yapılmaktadır. Bosna-Hersek'in FK Modriča takımının maçlarını yaptığı stadyum 6.000 seyirci kapasitelidir. Stadyumun Maksima olan ismi 2007'de hayatını kaybeden Futbol Federasyonu Başkanı ve Sırp Cumhuriyeti'nın 6. başkanı Milan Jelic'in adı ile değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Thakuşinov</span>

Aslan Thakuşinov, , Rusya üyesi Adıge Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Savaşı</span>

Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş. JNA Hırvatistan'daki operasyonlarını 1992 yılında bitirdi. Hırvat kaynaklarında Domovinski rat olarak adlandırılan bu savaş Sırp kaynaklarında genellikle Rat u Hrvatskoj olarak geçer.

Mahmut Özgener,, İzmir Ticaret Odası başkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Eski Başkan Vekili ve Türkiye Futbol Federasyonu ve Altay Spor Kulübü eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Futbol Federasyonu</span> Türkiyede futbol faaliyetlerini yürüten kurum

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Nisan 1923'te kurulan; Türkiye'de futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

Mehmet Ali Aydınlar, Türk iş insanı. Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı ve 2011-2012 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığını yapmıştır.

İsmet Yanıkömeroğlu, Türk hakim.

<span class="mw-page-title-main">Zdravko Tolimir</span> Sırp komutan

Zdravko Tolimir, Sırp general.

<span class="mw-page-title-main">Milorad Dodik</span>

Milorad Dodik, Bosnalı Sırp siyasetçi. Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı'nın genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Ivanović</span>

Oliver İvanoviç, Kosovalı Sırp siyasetçi ve Özgürlük, Demokrasi ve Adalet Halk İnisiyatifi Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

1994 yılında kabul edilen "Bölgesel Örgütler ve Yerel Yönetimler Kanunu" uyarınca, Sırp Cumhuriyeti 80 belediyeye bölünmüştür. Dayton Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra, yasa 1996 yılında ülkenin sınırlarındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi ve şimdi Sırp Cumhuriyeti'nin 64 belediyeye bölünmesini öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Višković</span>

Radovan Višković Sırp Cumhuriyeti'nin 13. ve şimdiki Başbakanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı üyesi olan Bosnalı Sırp siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.

Atıf Dudaković Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusunda görev yapmış emekli bir Bosnalı generaldir. Bosna Savaşı sırasında Dudakoviç, 5.Kolordu'nun ve 1991'den 1995'e kadar kuşatılan Bihać yerleşim bölgesinin komutanıydı. Savaştan sonra Bosna-Hersek Federasyonu Ordusu'nun generali oldu. 2018 yılında savaş suçlarıyla suçlandı.