İçeriğe atla

Milad Kulesi

Koordinatlar: 35°44′41″K 51°22′31″D / 35.74472°K 51.37528°D / 35.74472; 51.37528
Milad Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürTicari
KonumTahran, İran
Koordinatlar35°44′41″K 51°22′31″D / 35.74472°K 51.37528°D / 35.74472; 51.37528
Tamamlanma1997-2007
Maliyet?
Yükseklik435 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı?
Zemin alanı140.000m²
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Muhammet Rıza Hafizi

Milad Kulesi (Farsça: برج میلاد veya برج یادمان; okunuşu: Borc-e Milad), İran'ın başkenti Tahran'ın Merkezi semtinde bulunan dünyanın en yüksek 4. gökdelenidir.

2000 yılında yapımına başlanan Milad Kulesi, 2007 yılında tamamlanmış ve 2008 yılında hizmete açılmıştır.

Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 315 m'dir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 435 m'dir. 345. metrede 12. kat ve teras yer almaktadır ve teras katında Tahran manzarasını rahatça izlemek mümkündür.

Milad Kulesi, Muhammet Rıza Hafizi (Yadman Sazeh İnşaat Şirketi) tarafından İran ve İslami geleneklerine göre doğu tarzı bir yapı olarak tasarlanmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Arikanda</span> Finike ilçesi yakınlarındaki antik kent

Arikanda, Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarındaki Likya antik kent.Elmalı - Finike kara yolunun tam yarısında bulunan Arifköyünün Aykırıçay mahallesine yakın bir ören yeridir. Tarihi Bakır Çağı'na kadar geri gitmektedir ve şehrin adı yerli Anadolu dillerinden olan Luvice'de “yüksek kayaların yakınındaki yer” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Taipei 101</span>

Taipei 101 Tayvan, Taipei şehri Xinyi (Hsinyi) semtindeki bir gökdelen. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Resmi olarak 4 Ocak 2010 tarihinde Burç Halife'nin açılmasıyla en yüksek bina unvanını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Empire State Binası</span> Manhattan, New Yorkta bir gökdelen

Empire State Building, New York'ta bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 10118 aynı zamanda binanın posta kodudur. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar dünyanın en yüksek binası olan Chrysler Binası'nın bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir. 1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m'dir. Dünya Ticaret Merkezi binasının 1972 tarihindeki açılışına kadar dünyanın en yüksek binası olarak kalmıştır. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu World Trade Center binaları yıkılınca New York'taki en yüksek bina olma unvanını geri kazanmıştır. 30 Nisan 2012'de One World Trade Center, Empire State Binası'ndan daha fazla bir yüksekliğe ulaşmış ve bina o günden beridir ABD'nin tamamlanmış en yüksek dördüncü gökdeleni konumuna gerilemiştir. Kışın bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<i>Kirazın Tadı</i> (film)

Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Endem Televizyon Kulesi</span> Televizyon kulesi

Endem Televizyon Kulesi, 230 metre yüksekliğiyle Dünya'nın on yedinci, Avrupa'nın dördüncü ve İstanbul'un en yüksek üçüncü televizyon kulesidir. Endem İnşaat tarafından kayar kalıp yöntemiyle 1998'de başlayan inşaat 2002-2007 yılları arasında durdurulmuş ve 2008 yılının Ekim ayında son bulmuştur. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat A.Ş. ortaklığıyla inşa edilen televizyon kulesinin maliyeti 55 milyon dolar olmasının yanı sıra 15 yıldır kullanılmamakta ve atıl vaziyette beklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tahran (eyalet)</span>

Tahran Eyaleti (Farsça : استان تهران; Ostān-e Tehrān), İran'ın 31 eyaletinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Yangın Kulesi</span>

Tebriz Yangın Kulesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan yangın kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka Twin Center</span>

Kazablanka Twin Center Kazablanka, Fas'ta bulunan iki gökdelenden ibaret bir komplekstir. İkili yapının, Batı Kulesi ve Doğu Kulesi, her birinde 28 kat vardır. Kazablanka'nın kalbinde Maarif semtinde altında, içinde mağazaların bulunduğu bir alışveriş merkezi, ofisler ve 5 yıldızlı bir otele ev sahipliği yapıyor. Kompleks, Zerktouni Bulvarı ve Al Massira Al Khadra bulvarı arasındaki kavşakdır. Ana mimar İspanyol bir Katalan oaln Ricardo Bofill Levi ve ortak mimar Faslı Elie Mouyal'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cidde Kulesi</span>

Cidde Kulesi veya eski adıyla Kraliyet Kulesi, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinin kuzeyine inşa edilen gökdelen projesi. Gökdelenin dünyada 1 kilometre yüksekliği aşan ilk bina olması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Kulesi</span>

Bağdat Kulesi, Irak'ın başkenti Bağdat'ta yer alan 205 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1994 yılında açılmış olup Körfez Savaşı sırasında yıkılan televizyon kulesinin yerini almıştır. En üst katta bir döner restoran ile seyir terası yer almaktadır. 2003 Irak işgalinden sonra kule günümüzdeki adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul Kulesi</span>

Tuğrul Kulesi ya da Tuğrul Kümbeti olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kulesi</span> Çamlıcada yer alan kule

Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Portakal Çiçeği Kulesi</span> ankarada bir gökdelen

Portakal Çiçeği Kulesi; Ankara'da bulunan bir gökdelendir. Şu anki durumda şehrin en yüksek 9. binası olan yapı, 2009-2014 yılları arasında kentteki en uzun bina olma unvanını da taşımış fakat Türk Telekom Tower'ın inşasıyla beraber bu özelliğini kaybetmiştir. Esasen 142 metre yüksekliğinde olan binanın boyu, anteni ile beraber 161 metreye çıkmaktadır. Toplamda 5.913 metrekarelik bir arsa üzerine, kullanım alanı 40.380 metrekare olacak şekilde inşa edilmiş olan yapının projesi mimar Semra Teber tarafından çizilmiştir. Konut olarak kullanılmak üzere tasarlanmış olan gökdelenin 32. katında çelik ve camdan oluşan bahçeli bir teras bulunmaktadır. 42 katlı binanın 5 katı yerin altında altında bulunmaktadır. Güncel listelere göre Türkiye'nin 57., Ankara'nın ise 9. en yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Uluslararası Kulesi</span>

Tahran Uluslararası Kulesi, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir gökdelendir. Bina, 162 metre yüksekliğinde ve 56 katlı olup 2007 yılında tamamlanmıştır ve İran'ın en yüksek binasıdır. Yusufabad ve Amirabad semtlerinin kuzeyinde, Kürdistan ve Kasım Süleymani ekspressyollarının yakınında yer almaktadır.