İçeriğe atla

Mil Mi-2

Mi-2
Çeşidi 24 Çeşit
Uyruğu Rusya
Üretim tarihi
Tasarımcı Mikhail Mil
Tasarlandığı tarih 1948,
Üretici PZL-Świdnik[1][2]
Üretildiği tarih 1961
Çeşitleri Mi-2

Mil Mi-2 (NATO raporlarındaki adı Hoplite olan) 57 mm roketlerle ve 23 mm top ile silahlandırılabilen, hava desteği sağlayanbilen zırhlı taşıma helikopteridir.

Tasarım ve Geliştirme

Mi-2 Świdnik şehri içinde WSK "PZL-Świdnik" fabrikasında, Polonya'da özel olarak üretilir. İlk olarak Sovyetler Birliği'nde 1948 yılında Mil Mi-1 modelinde üretim sağlandı. S-51 ve Bristol Sycamore çizgisinde modellenmiş, Eylül 1948'de Mikhail Mil üretim sahasında ilk test uçuşları yapıldı. SP Isotov GTH-350 motoru geliştirildi ve Mi-1'den çok daha üstün Mi-2 modeline entegre edildi. Daha sonra Mil (Sovyet tanımı ile V-2) bürosu 1964 yılında Polonya Świdnik yerleşim birimini taşındıktan sonra geliştirmelerine buradan devam edildi. 1964'ten bu yana PZL-Świdnik yüzlerce teslimat yaptı, yaklaşık bunların 1/3'ü askeri amaçlarla satılmıştır. Sivil kullanımlar için plastik rotor bıçaklı ve geniş gövdeli Mi-2M 10 yolcu kapasiteli modeli geliştirildi. En önemli kullanım alanlarından birisi de kapasitesi 4 sedye alabilmesi nedeniyle hava ambulansı olarak da kullanılır.

Polonya'da, bazı özel askeri varyantları da geliştirilmiştir. İlk olarak destek ve keşif amaçlı 23 mm makineli top ve iki adet 57 mm roket podları, dört adet 9K11 Malyutka anti-tank füzeleri veya Strela-2 AA füzeler taşıyabilmektedir.

Operasyonel Geçmişi

İlk kez 1965 yılında Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından hizmete alındı,Mi-2 modeli çoğunlukla eski Sovyet ve Doğu Bloku ülkeleri tarafından kullanılır. Bunun yanı sıra, Meksika ve Myanmar tarafından kullanılmaktadır. Silahlı Mi-2 varyantlarının çoğu Polonya tarafından kullanılmıştır. Bazılarını da eski Doğu Almanya (makineli tüfek ve sadece güdümsüz roket silahlanma ile) tarafından kullanılmıştır. Kuzey Kore de Mi-2'lerden oluşan ve çok aktif rol alan bir filo bulundurur.

Varyantları

Rusya
Hava Ambulansı
V-2
İlk Prototipi.
V-2V
Silahlandırılmış Prototipi.
Mi-2 Platan
Havadan mayınlama varyantı
Mi-2A
Mi-2B
Gelişmiş sistemleri ve seyir yardımcıları ile donatılmış Orta Doğu için yükseltilen sürümü.
Mi-2Ch Chekla
Kimyasal keşif / sis perdesi katman sürümü
Mi-2D Przetacznik
Hava komuta R-111 radyo istasyonu ile donatılmıştır.
Mi-2FM
Araştırma sürümü
Mi-2P
Yolcu taşıma ve kargo tipi
Mi-2R
Tarım sürümü.
Mi-2RL
Arama Kurtarma ve Ambulans tipi
Mi-2RM
Deniz Kurtarma Versiyonu
Mi-2Ro
Keşif versiyonu kameraları ile donatılmış versiyonu
UMi-2Ro
Eğitim amaçlı kullanılan versiyonu
Mi-2RS Padalec
Mi-2S
Hava Ambulansı Versiyonu
Mi-2Sz
Çift Kontrol versiyonu
Mi-2T
Kargo Tipi
Mi-2U
Çift Kontrol versiyonu
Mi-2US
Askeri versiyon 23 mm top entegreli
Mi-2URN Żmija
Askeri versiyon 23 mm top entegreli ve makineli tüfek entegreli
Mi-2URP Salamandra
Mi-2URP-G Gniewosz
Mi-2URP Strzała-2
Slovakya,Kosice

Sivil Kullanım Yapan Ülkeler

 Bulgaristan
  • Bulgar Polisi
Estonya
  • Estonya Havacılık Müzesi
 Macaristan
 Polonya
  • Sivil Savunma Havacılık
  • Polonya Polisi
 Türkiye
  • Redstar Havacılık "1992 yılından bu yana üç helikopter işletilmektedir."
 Sovyetler Birliği
  • Aeroflot
 ABD
  • Iowa Üniversitesi
  • U.S. FAA Kayıt listesi[3]

Kaynakça

  1. ^ Łukasz Męczykowski, Mi-2. Polski hoplita 25 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Histmag.org", 25 czerwca 2009.
  2. ^ Благовестов А. – Каталог современного оружия ведущих стран-производителей
  3. ^ "U.S. FAA - Registry of Aircraft - Mi2". 18 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2012. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-24</span> Helikopter

Mil Mi-24 ; NATO rapor ismi: "Hind") 1972 yılından beri Mil Moskova Helikopter Fabrikası tarafından üretilen ve elli ülke tarafından kullanılmakta olan Sovyet tasarımı, saldırı ve düşük kapasiteli askeri taşıma helikopteridir. Sovyet pilotları ona "uçan tank" adını takmışlardır. Daha yaygın lakapların arasında "Galina", kamuflaj deseni ve düz camlı olması sebebiyle "Krokodil" ve "Bardak" (Стакан) vardır. Rusya 2007 yılında 250 adet Mi-24 helikopterini 2015 yılı itibarıyla daha modern 300 adet Ka-50, Mi-28 ile değiştirileceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-50</span>

Ka-50 takma adları Kara Köpekbalığı veya Kurtadam (Werewolf)dır. Hokum A NATO'daki kod adıdır. Sovyet yapımı, tek koltuklu, karşıt pervaneli (kontra-rotor), fırlatma koltuklu, anti-tank helikopteridir. Kamov şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-21</span> Sovyet yapımı süpersonik jet avcı/önleyici uçağı

MiG-21, Sovyetler Birliği'nde Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen süpersonik jet avcı/önleyici uçağıdır.
Uçağın görünüşünün bu ünlü Rus telli müzik aletine benzerliği sebebiyle "balalayka" takma ismini almıştır. Polonyalı (Leh) pilotlar tarafından da gövde şeklinden dolayı ołówek (kalem) olarak isimlendirilmiştir. İlk versiyonları ikinci nesil jet avcı uçağı olarak nitelense de sonraki versiyonları üçüncü nesil jet avcı uçağı olarak kabul edilir. MiG-21, dört kıtada ellinin üzerinde ülke tarafından uçurulmuştur ve ilk uçuşunun üzerinden yarım yüzyıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bazı ülkelerde hizmet vermektedir. Bu savaş uçağı, havacılık tarihinin en çok üretilen süpersonik jet uçağı, Kore Savaşı'ndan bu yana en çok üretilen savaş uçağı ve bütün versiyonlarda 1959'dan 1985'e kadar en uzun üretim süresine sahip savaş uçağı olmak üzere bir dizi modern havacılık rekorunu elinde bulundurmaktadır. Her tipten 11,496 adet MiG-21 üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-27</span> Sovyet yapımı saldırı uçağı

MiG-27, 1974 yılında Mikoyan Gurevich üretilen uçak MİG-23 ün geliştirilmiş ve daha çok yer saldırıları için optimize edilmiş versiyonudur. Önceden MİG-23 bir versiyonu şeklinde lanse edilen uçak yapılan değişikliklerle bu ismi kazanmıştır. Tek motorlu tek kişilik uçağın iki kişilik bir modeli vardır MİG-27K isimli bir modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-52</span>

Ka-52 "Alligator" Ka-50' nin çift kişilik modelidir ve pilotların yan yana oturduğu bir dizayna sahiptir. Keşif ve saldırı helikopteri olarak dizayn edilmiştir. Araç, muharebe alanında zırhlı ve zırhsız araçları, piyadeyi ve hava hedeflerini vurabilme kabiliyetine sahiptir. Sovyetler Birliği'nin dağılması helikopterin üretimi üzerinde büyük bir engel oluşturmuştur fakat 2009 yılında Ka-50 helikopterinin seri üretiminin durmasından önce Rus kuvvetlerinin keşif ve eğitim ihtiyacı için üretime başlandı. AH-64 Apache ve Eurocopter Tiger gibi batılı rakiplerine karşı iyi performans göstermeyi başarmıştır. Kuyruk pervanesinin yerine, birbirine ters yönde dönen pervanelere sahiptir. Ka-52M ve Ka-52K gibi modelleri bulunmaktadır. Bu helikopter birçok farklı silahı; S-13, S-8 gibi güdümsüz roketleri, Vikhr, Ataka (9M120) gibi güdümlü füzeleri veya Igla-S (9M432) Havadan Havaya güdümlü uçaksavar füzelerini taşıyabilir. Birden fazla kabiliyeti olan bu helikopterde otomatik top olarak 2A42 topu bulunur. İsteğe bağlı olarak 2 Adet GSh-23L top podu takılabilir. 4 adete kadar maksimum 500 kg'lık hava bombası taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-27</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-27 Suhoy Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış 4.nesil üstün manevra yeteneğine sahip Sovyetler Birliği avcı uçağıdır. Olağanüstü menzili, ağır silah yükü ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına birebir rakip olarak düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter AS532 Cougar</span> çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı askerî helikopter modeli

Eurocopter AS532 Cougar, Eurocopter tarafından geliştirilen çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı bir helikopterdir. AS532, Aérospatiale SA 330 Puma'nın askerîleştirilmiş hâlinin geliştirilmesi ve yükseltilmesidir. Sivil muadili Eurocopter AS332 Super Puma'dır. AS532, Eurocopter EC725 olarak daha da geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sea Sparrow</span> NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi

RIM-7, NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-27</span> Donanma helikopteri

Kamov Ka-27 Helix Kamov firması tarafından geliştirilmiş bir denizaltı savunma, arama-kurtarma ve genel maksatlı taşıma helikopteridir. İlk olarak 1982 yılında Sovyet Donanması'nda hizmete giren helikopter, günümüzde aralarında Rusya, Ukrayna, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu 10'dan fazla ülkede askeri ve sivil amaçlarla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-30</span> Rusya yapımı çift motorlu askeri hava aracı

Suhoy Su-30, Rusya merkezli Suhoy tarafından geliştirilen çift motorlu, iki koltuklu süper manevra kabiliyetine sahip bir savaş uçağıdır. Her türlü hava koşulunda, havadan havaya ve havadan yüzeye, derin hava üstünlüğü görevleri için üretilmiş çok amaçlı bir süpersonik savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-3</span>

MiG-3 Rusça: (Микоян и Гуревич МиГ-3) II. Dünya savaşında Sovyetler Birliğinin kullandığı bir avcı uçağı idi. MİG-1'den türeyen başarılı bir avcı uçağı oldu. Yüksek irtifadaki başarılı uçuşları ile ün kazandı.

Mil Mi-36, ilk olarak 1980'lerin başında projelendirilen bir Sovyet yapımı hafif çok amaçlı helikopterdi. Öngörülen rolleri ateş desteği ve iletişim, kargo taşımacılığı, arama-kurtarma ve tıbbi tahliye ve havadan gözetlemeye yardımcı olmaktı. Ayrıca ikiz TV-O-100 turboşaft motorları, iki kanatlı bir ana rotor ve dört kanatlı bir kuyruk rotoru kullanması planlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky S-70</span> Genel maksat/taşıma helikopterleri ailesi

Sikorsky S-70, Sikorsky Aircraft Corporation tarafından üretilen bir Amerikan orta sınıf nakliye / genel maksatlı helikopter ailesidir. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu için 1970'lerde geliştirilmiş, UH-60 Black Hawk olarak adlandırılmak üzere bir yarışma kazanmış ve ABD askerî hizmetinde geniş bir aile oluşturmuştur. O zamandan beri UH-60'ın yeni ve geliştirilmiş versiyonları geliştirilmiştir. Sivil versiyonları ve bazı askerî versiyonları çeşitli S-70 model adları altında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-28</span> Rusya yapımı saldırı helikopteri

Mil Mi-28 Sovyetler Birliğine ait her türlü hava koşuluna uygun, gündüz-gece, askerî tandem, iki koltuklu tanksavar saldırı helikopteridir. İkincil taşıma kabiliyeti olmayan bir saldırı helikopteridir ve bu rol için Mil Mi-24 savaş helikopterinden daha iyi optimize edilmiştir. Burun altı barbette tek bir silah ve saplama kanatlarının altındaki pilonlarda taşınan harici yükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gunship</span>

Gunship, ağır uçak silahlarıyla donanmış, öncelikle hava saldırısı veya yakın hava desteği olarak yer hedeflerine saldırmak için tasarlanmış askerî bir uçak türüdür.