İçeriğe atla

Mikâil Hamud

Mikâil Şervaşidze veya Hamudbey Çaçba, Abhazya Prensliği'nin son hükümranı. Seferbey Çaçba ve Tamara Dadiani'nin oğlu. 1823-1864 yılları arasında hüküm sürdü.

Mikâil Şervaşidze
Hamudbey Çaçba
Abhazya Prensi
Hüküm süresi1823-1864
Taç giymesi14 Şubat 1823
Doğum1806
Lıhnı
Ölüm16 Nisan 1866
Voronej
DefinMokva
Eş(ler)iAkaya Arıdba
Maria Dadiani
Aleksandra Dadiani
Çocuk(lar)ıTamara
Anna
Nikolay
Giorgi
Elena
Nino
Mikâil
Varvara
HanedanÇaçba
BabasıGiorgi Şervaşidze
AnnesiTamara Dadiani
DiniOrtodoks

1823'te Giorgi Şervaşidze ve Tamara Dadiani'nin oğlu olarak Lıhnı'da dünyaya geldi.

Kardeşi Ömerbey Çaçba'nın (Dmitri Şervaşidze) ölümüyle Rus İmparatoru tarafında Abhazya hükümranı ilan edildi. Küçük yaşta tahta oturan Hamudbey, amcası Aslanbey Çaçba'ya karşı, 1810'da babası Seferbey'in (II. Giorgi) babasına suikast düzenleyip Rusya ve Megrelya tarafından Abhazya Prensliği tahtına getirilmeye çalışmasından beri devam eden taht mücadelesini ve Rusya'nın Çerkes-Abhazlara karşı olan savaşına yardımı devam ettirdi. Bu yardımlarından dolayı tümgeneral rütbesine ve yaver general ünvanına layık görüldü.

Tahta çıktığında hâli hazırda oldukça genişlemiş olan Rus destekli darbeci Abhaz hükûmetinin kontrol alanını genişleterek tüm Abhazya Prensliği sınırlarını kontrol altına aldı. 1830'da Aslanbey'in son isyanının da bastırılmasıyla taht kavgası son bulmuş oldu.

Kırım Savaşı sırasında Osmanlıların Sohum'a çıkartma yapıp Abhazya'yı kontrol altına almasıyla ülkeden ayrıldı. 1856'da Rus ordusunun Osmanlı ordusu geri püskürtmesiyle geri döndü.

İktidarının ilerleyen dönemlerinde bu hırslı tutumunu değiştirerek Çerkes-Abhazların Rusya'ya karşı olan mücadelesini desteklemeye başladı. Çerkeslere yardım amacıyla halktan zorunlu erzak vergisi toplamıştı. Osmanlı'nın Kafkasya'da Rusya'ya karşı olan mücadelesini yürüten Ömer Paşa ile temas kurmaya başladı. Rusya'nın Kırım Savaş'ında yenilmesiyle Osmanlı ordusunu desteklemekle suçlanmaya başladı. Rusya'nın Kafkasya genel valiliği, Çar'dan Mikâil'in görevden alınarak Abhazya Prensliğinin ilga edilmesini istedi ancak bu teklif Çar tarafından, Mikâil'in 1810'da meşru taht varisi olarak tanınmış olmasını gerekçe göstererek reddedildi

1864'te Kbaada'da son direnişçi Abhazların da yenilerek Çerkesya'nın tamamen kontrol altına alınmasından hemen sonra, hasta olmasına rağmen kasım ayında Stavropol'e, ordan da Rostov'a sürüldü. 17 Ağustos 1864'te gönderildiği Voronej'de 16 Nisan 1866 günü öldü. Abhazya'da Mokva katedraline gömüldü. 1865'te Abhazya, Rusya'ya özerk bölge olarak ilhal edildi.

Prenslerinin ölümü ve prensliklerinin ilhakı Abhaz halkını öfkelendirdi. 1866'da ayaklanarak Mikâil'in oğlu III. Giorgi'yi prens ilân ettiler.[1]

Kaynakça

  1. ^ Лакоба С. З., Бгажба О. Х. История Абхазии с древнейших времен до наших дней. Сухум, 2007.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şervaşidze Hanedanı</span>

Şarvaşidze ya da Şervaşidze ya da Çaçba Abhazya Prensliği'nin Gürcü-Abhaz bir yönetici ailesiydi. Aile, daha sonra Kral II. Erekle'nin isteği üzerine, Georgiyevsk Antlaşması'nda sunulan Gürcü soyluların listesine uygun olarak Rus İmparatorluğu'nun soylu ailelerinden biri olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">V. Levan Dadiani</span>

V. Levan Dadiani, 1804'ten 1846'daki ölümüne Megrelya'nın prensliğini yapmıştır. Dadiani hanedanından gelen Levan, Grigol Dadiani'nin oğludur. Babası Grigol Dadiani'nin ölümünden sonra tahta geçmiştir. 1804-1811 yılları arasında yaşı küçük olduğu için annesi Nino Megrelya'yı yönetmiştir. Levan Dadiani hükûmet işlerine pek ilgi göstermemiş ve 1840 yılında oğlu David Dadiani'nin tahta geçmesi için istifa etmiştir. Bununla beraber ölümüne kadar Megrelya Prensi unvanına sahip olmuştur.

Otia Dadiani, 1728'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Selefleri gibi Otia'nın saltanatı da Batı Gürcistan'daki iç savaşlarla geçmiştir. İmereti Kralı V. Alexander ile yıllarca savaşan Otia, egemenliğinin son yıllarında İmereti monarşisi ile uzlaşmış ve İmereti'yi desteklemiştir.

III. Giorgi Dadiani 1572'den 1573'e ve 1578'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Giorgi, I. Levan'ın oğlu ve vârisiydi.

IV. Mamia Dadiani 1573'ten 1578'e ve 1582'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Mamia, I. Levan'ın küçük oğluydu.

IV. Giorgi Gurieli, 1714'ten 1726'ya kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. 1714'te babası III. Mamia Gurieli, Giorgi'yi prens naibi olarak atamıştır. 1716'da kısa süreliğine İmereti kralı olmuş, ancak aynı yıl tahttan çekilmek zorunda kalmıştır. İmereti'den Guria'ya döndüğünde, annesi Elene ve kardeşi III. Kaihosro'nun de dahil olduğu yerel bir soylu grup Giorgi'ye darbe düzenlemiştir. Giorgi, Megrelya Prensi Bejan Dadiani ile barıştıktan sonra konumunu korumayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Aleksandre</span> Gürcü kralı

III. Aleksandre, Bagrationi Hanedanı'ndan (1639-1660) döneminde İmereti kralı.

II. Giorgi Gurieli, 1564-1583 ve 1587-1600 yılları arasında Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Babası Rostom Gurieli'nin ölümüyle tahta geçen Giorgi'nin saltanatı, komşu ülke Megrelya'daki Dadianiler ve bölge üzerindeki hak iddialarını arttıran Osmanlılar ile çatışma içinde geçti. Saltanatı 1583-1587 yılları arasında Megrellerin bölgeyi istilası ile kesintiye uğradı, ancak Osmanlı'nın desteğiyle yeniden tahta çıktı.

Keleş Bey (Keleş Ahmed-Bey) Çaçba (1747-1808), Çaçba hanedanından Abhazya prensi.

Aslan Bey Çaçba; 1808-1810 yılları arasında Abhazya prensi, Keleş Bey'in en büyük oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Rostom</span>

Rostom (1571–1605) Prens Konstantine'nin oğlu, 1588–1589 ve 1590–1604 arası İmereti kralıdır. Megrelya prensi IV. Mamia Dadiani ve İmereti soylularının bir kısmının desteği ile tahta çıktı. Aynı yıl II. Giorgi Gurieli tarafından Osmanlı desteğiyle tahttan devrildi ve yerine Prens Teimuraz'ın oğlu IV. Bagrat tahta çıktı. Rostom, I. Manuçar Dadiani'nin yönettiği Megrelya Prensliği'ne kaçtı. Yakın bir zaman sonra Dadiani'nin yardımı ile tahtı yeniden kazandı. İmereti'yi kendi topraklarıyla birleştirmekte azimli olan Kartli kralı I. Simon krallığın işlerine karıştı. Opşkiti Muharebesi'nde (1590) kazandığı zaferle Rostom sonunda tahtını güçlendirdi ve Simon'u uzlaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Şervaşidze</span>

Giorgi Şervaşidze (Çaçba) Abhazya'nın son prensi, büyük prens Miheil Şervaşidze ve Prenses Aleksandra Dadiani'nin oğlu, Abhaz ve Gürcü şair, tiyatro senaristi, yayıncı, kamusal figür ve Tergdaleuli.

VI. Bagrat Bagrationi Hanedanı'nın İmereti kolunun temsilcisi, 1463'ten itibaren İmereti ve 1465'ten itibaren ölümüne kadar Gürcistan kralıydı.

Sefer Ali Bey Şervaşidze-Çaçba 1810-1821 yıllarında Abhazya prensidir. Keleş Bey Çaçba'nın en genç oğludur.

Kats Bezhanovich Maan - Abhaz askeri ve devlet adamı, bazen Abhaz hükümdarı George II ve Mikhail Şervaşidze(Çaçba )'nin ilk bakanı olarak anılır. Çeşitli dönemlerde Rus İmparatorluk Ordusu Tümgenerali, Türk Paşa, Rus ve Osmanlı askeri komutanı. Uzun yaşamının neredeyse tamamı boyunca, Abhazya'daki tüm siyasi olaylarda kilit rollerden birini oynadı.