İçeriğe atla

Mikvaot (Talmud)

Mikvaot (מקואות‎) ("Ritüel banyolar"), Mişna'nın Taharot faslının altıncı bölümü.[1] On kısmı, ritüel banyo anlamındaki mikvenin inşa edilmesi ve bu banyoya girmek ile ilgili yasalarla ilgilidir.[1] Burada banyonun boyutları, uygun bir şekilde banyo yapma, mikvenin kullanılmaz hale gelişi, çayların, nehirlerin ve denizlerin ritüel banyo olarak kullanılabilmesi ve mikveye daldırılması icap eden kaplar sözkonusu edilmektedir.[1] Yahudi dinine göre, her türlü ölçüde kirlenmenin giderilmesi mikveye daldırılma işlemini gerektirir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d The new encyclopedia of Judaism. New York: New York University Press. 2002. ss. 137. ISBN 978-0814793886. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Gandolfini</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1961 – 2013)

James Joseph Gandolfini Jr., Amerikalı oyuncu ve yapımcı. Aslen İtalya'nın Emilia-Romagna yöresinde yer alan küçük bir köy olan Tiedoli'lidir. Aralarında The Mexican, 8mm, Fallen, A Civil Action, The Mighty, Night Falls on Manhattan, Get Shorty, Crimson Tide, True Romance, The Last Castle, Orada Olmayan Adam gibi filmlerde boy göstermiş olup, kendisine asıl şöhreti, "The Sopranos" dizisinde başarıyla canlandırdığı mafya babası "Tony Soprano" karakteri getirmiştir.

<i>Tzitzit</i>

T'zitzit, antik dönemde İsrailoğulları tarafından, günümüzde ise Yahudiler ve Sâmirîler tarafından giyilen, özel olarak düğümlenmiş ritüel saçaklar veya püsküllerdir. T'zitzit genellikle talit gadolün dört köşesine tutturularak kullanılır. Mesiyanik Yahudiler ise bunları kemer halkalarına bağlı ayrı püsküller olarak takarlar. Tanah'ın Torah koleksiyonunda geçen, "elbiselerinin dört bir köşesine püsküller dikeceksin" emri nedeniyle Yahudiler, köşeleri olan giyeceklere püskül takmak zorundadır. Zamanla bu gelenek elbisenin içine, baştan geçirilerek giyilen 4 köşesinde püskül olan Talit Katan'a dönüşmüştür. Aşkenaziler Talit Katan'ın t'zitzitlerini gömleklerinin dışına çıkartıp sarkıtırlarsa Sefaradiler dışarıya çıkartmazlar.

<span class="mw-page-title-main">New York (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mikve</span>

Mikve , Yahudi dininde kadınlar tarafından muayyen dönemlerden sonra arınmada kullanılan ya da Yahudi dinini kabul eden kişi birçok zorlu sınavdan sonra erkekse en az bir kere, değilse her muayyen döneminin bitiminden sonra girmek zorunda olduğu havuzdur. Aynı zamanda evlenecek kadınlar evlenmeden önceki gün mikve'ye girerler.

<span class="mw-page-title-main">Brooklyn</span> New York bölgesi

Brooklyn, New York'un beş bölgesinden biridir. 2020 itibarıyla tahminî 2.648.403 nüfusuyla şehrin en kalabalık bölgesidir. Adını Hollanda'daki Breukelen köyünden alan Brooklyn, batıda Long Island'ın en doğusunda yer alan Queens ilçesi ile komşudur. Brooklyn, Manhattan ilçesine East River'daki birçok köprü ve tünel ile, Staten Island'a ise Verrazzano-Narrows Köprüsü ile bağlanır. 1896'dan beri Brooklyn ile Kings County eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Brooklyn ABD'deki en kalabalık ilçe ve nüfus yoğunluğu en yüksek ikinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Universal Pictures</span> Amerikalı film şirketi

Universal Pictures, 30 Nisan 1912'de Carl Laemmle, Mark Dintenfass, Charles O. Baumann, Adam Kessel, Pat Powers, William Swanson, David Horsley, Robert H. Cochrane ve Jules Brulatour tarafından kurulan bir film stüdyosudur.

<i>Variety</i> haftalık eğlence-ticaret dergisi

Variety, 1905'te New York'ta Sime Silverman tarafından kurulan bir haftalık eğlence-ticaret dergisidir. Film sanayisinin öneminin artmasıyla, 1933'te Los Angeles'ta Silverman tarafından Daily Variety adında günlük baskı çıkmaya başladı. 1998'de Daily Variety Gotham baskısı New York City'ye eklendi. Her üç derginin basımına da devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeuksippos Banyoları</span>

Zeuksippos Banyoları, 100 ile 200 yılları arasında inşa edilmiş, şehrin merkezindeki diğer yapılar gibi 532 yılında Nika Ayaklanması sırasında tamamen yıkılmış ve yıllar sonra yeniden inşa edilmiş, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis şehrinin popüler halk hamamıdır. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni, inşa edildiği yerde daha önce Jüpiter ("Zeus") tapınağının olmasıdır. İstanbul şehrinin kent olarak ilk atası ve Konstantinopolis'ten önce, Antik Yunanistan'da kurulan Byzantion şehrinde bulunan Akropolis içerisine inşa edilmiş Akhilleus banyolarının yaklaşık 450 metre güneyine kurulmuştur. Banyolar, içinde bulunan ve her biri ünlü bir insanı temsil eden heykelleri ile tanınır. Fakat burası, 7. yüzyıl boyunca, askeri amaçlar için kullanılmıştır. 1928 yılında sit alanı kazılmış ve banyoların yeniden yapılmıştır.

Yahudiliğe geçiş, Yahudi cemaatinin üyesi olmayı arzulayan Yahudi olmayan birinin yaptığı dini işlemdir. Yahudiliği tercih etmek, Yahudilik ilkelerine uymayı istemektir. Yahudi milletinin bir parçası olunamaz, çünkü Yahudiler bir etnisitedir. Bu dini geçiş bazen Yahudilikleri şaibeli olanların Yahudiliğini tasdiklemek için de yapılmaktadır.

Makşirin, Mişna'nın Tohorot faslının sekizinci bölümü. Altı kısmı gıda ile temas edince onu kirli halen getiren sıvılar ile ilgilidir. Bu bölümde bu durum için gerekli şartlar, umumi banyolar, Yahudi olmayan kişilerin ürettiği gıdaların ritüel kirliliği, suyla temasın yarattığı kirlilik, kaptan kaba iletilen kirlilik, vb. anlatılır.

Kelim ("Kaplar"), Mişna'nın Tohorot faslının ilk bölümü. İlk 30 kısmı ritüel açıdan temiz olma durumlarının ele alındığı evde kullanılan mutfak araçlarını ve ayrıca giysileri inceler. Temiz olmama hallerinin nasıl oluştuğu ve bunun dereceleri tartışılır. Ancak İkinci Bet Amikdaş'ın yıkılışından beri ve Kızıl İneğin küllerinin artık elde edilememesi sebebiyle bu yasaların çoğu uygulanabilirliğini yitirmiştir.

Tohorot (Temizlikler), Mişna'nın altıncı ve sonuncu faslı. 12 bölümü, ritüel kirliliğe ilişkin şüpheler, bu kirliliğin iletilmesi ve arındırılması ile ilgili konuları ele alır. Faslın gidişatı dahilinde insanların ifrazatları, adet dönemi ve doğum ile ilgili olanlar; yiyecek ve içecekle ilgili olanlar; hastalık (cüzzam) ile ilgili olanlar; cesetle temas haline oluşanlarla birlikte dört tür ritüel kirlilik tartışılmaktadır.

Tohorot, Mişna'nın Tohorot faslının beşinci bölümü. 1 Bu bölümün on kısmı, meydana geldikleri günün gün batımına dek geçerli olan daha düşük derecedeki ritüel kirlilikleri konu eder. Mişna; kuşların ve sığırların pislikleri ile bulaşan kirlilikleri, yiyecek ve içecek ile ilgili kirliliği, yiyecek hazırlayan insanların ve yiyecek ihtiva eden kapların kirliliği hakkında bilgiler verir.

'Tevul Yom ', Mişna'nın Tohorot faslının onuncu bölümü. Dört kısmı, kirli olup da aynı gün günbatımından önce ritüel bir banyoda (mikve) yıkanan bir kişinin konumu ile ilgilenir. Böyle bir kişi, gün batımına dek "şeni le-turna" adını taşırdı ve fizik temas sonucunda da üçüncü derecede bir kirlilik kazanabilirdi.

Uktsin, Mişna'nın Tohorot faslının onikinci ve son bölümü. Bu bölümün üç kısmı; daha önceki Kelim, Tohorot, Makşirin gibi bölümlerde gıda ile ilgili kirlilikler için duyulan kuşkular hakkında yeni ayrıntılar sunar. Mişna, özel olarak bir meyvenin veya sebzenin parçaları ile ilgili olarak ne gibi unsurların ritüel açıdan kirlilik getirebileceğini tartışır.

Zavim ("Akıntılar"), Mişna'nın Tohorot faslının dokuzuncu bölümü. Bu bölümün beş kısmı, temiz veya kirli olma durumları ile ilgili olarak bir adamın (Zav) veya bir kadının (Zava) vücutlarından gelen bir akıntı sorununu ele alıp kirli olma günlerinin sayımından, bir rütüel banyoya girmeden ve bir günah sunusu ve bir yakılan sunu takdim etmekten bahseder.

Şevuot ("Yeminler"), Mişna'nın Nezikin faslının altıncı bölümü. Sekiz kısmı, mahkemede ve kişisel yaşamında bir insanın ettiği yeminler ve kuşkusuz bir şekilde ihlal edilmiş olan ritüel ile korbanot aracılığıyla bunun kefareti olmak üzere başlıca iki konuyu ele alır. Ayrıca teminatlar ve dört tür kefalet de bu bölümde ele alınır.