İçeriğe atla

Mikroveri (HTML)

Mikro veri, meta verileri web sayfalarındaki mevcut içeriğin içine yerleştirmek için kullanılan bir WHATWG HTML spesifikasyonudur. Arama motorları, web tarayıcıları ve tarayıcılar bir web sayfasından Mikro Verileri ayıklayıp işleyebilir ve kullanıcılar için daha zengin bir göz atma deneyimi sağlamak için kullanabilir. Arama motorları, bu yapılandırılmış verilere doğrudan erişimden büyük ölçüde yararlanır çünkü web sayfalarındaki bilgileri anlamalarına ve kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sağlamalarına olanak tanır.[1][2] Mikro veriler, bir öğeyi açıklamak için destekleyici bir kelime dağarcığı ve özelliklerine değerler atamak için ad-değer çiftlerini kullanır. Mikro veri, benzer RDFa ve mikro biçimler kullanım yaklaşımlarına göre, HTML öğelerine makine tarafından okunabilir etiketlerle açıklama eklemenin daha basit bir yolunu sağlama girişimidir.

2013 yılında, W3C HTML Çalışma Grubu, Mikro Veri HTML spesifikasyonu için düzenleyici olarak hizmet verecek birini bulamadığından, geliştirilmesi bir 'Not' ile sonlandırıldı.[3] Ancak o zamandan beri, iki yeni editör seçildi ve çalışma taslağının beş yeni sürümü yayınlandı,[4][5][6][7] en sonuncusu W3C Çalışma Taslağı 26 Nisan 2018 24 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

Kelime dağarcığı

Mikro veri sözlükler sağlamayan anlambilim veya Poz anlamına gelir.[8] Web geliştiricileri, özel bir kelime haznesi tasarlayabilir veya web'de bulunan kelimeleri kullanabilir. Yaygın kullanılan işaretleme vocabularies koleksiyonu tarafından sağlanmaktadır Schema.org şunlardır şemalar: Kişi, "Yeri", Etkinlik, Organizasyon, Ürün, Yorum, Toplu inceleme, Breadcrumb, Teklif, Toplu teklif. Schema.org web sitesi Google, Microsoft, Yahoo! gibi arama motoru operatörleri tarafından kurulmuştur. ve arama sonuçlarını iyileştirmek için mikro veri işaretlemesini kullanan Yandex .[9] :85

Bazı amaçlar için, geçici bir kelime haznesi yeterlidir. Diğerleri için bir kelime haznesinin tasarlanması gerekecektir. Yazarlar, içeriğin yeniden kullanımını kolaylaştırdığı için mümkün olduğunda mevcut kelimeleri yeniden kullanmaya teşvik edilir.

Yerelleştirme

Bazı durumlarda, belirli bölgeleri kapsayan arama motorları yerel olarak spesifik mikro veri uzantıları sağlayabilir. Örneğin, Rusya'daki önemli bir arama motoru olan Yandex, hCard (şirket iletişim bilgileri), hRecipe (yemek tarifi), hReview (pazar incelemeleri) ve hProduct (ürün verileri) gibi mikro biçimleri destekler ve terimlerin tanımlanması için kendi biçimini sağlar. ve ansiklopedik makaleler. Bu uzantı, Kiril ve Latin alfabeleri arasındaki harf çevirisi sorunlarını çözmek için yapılmıştır. Schema'nın sözlüğünden ek parametrelerin uygulanmasından sonra, Rusça web sayfalarında bilgilerin endekslenmesi daha başarılı oldu.

  • Musical Artist . - Öğeyi oluşturur ve bu öğenin soyundan gelenlerin kendisiyle ilgili bilgi içerdiğini belirtir.
  • Genel: Raggea - Öğeyi ve özellik bağlamını açıklayan bir sözlüğün geçerli bir URL'si.
  • Albüm: Ariana - Öğenin benzersiz bir tanımlayıcısını gösterir.
  • itemprop - İçeren etiketinin belirtilen öğe özelliğinin değerini tuttuğunu belirtir. Özelliğin adı ve değer bağlamı, öğenin sözlüğüyle tanımlanır. Özellikler değerleri genellikle dize değerlerinden oluşur, ancak aynı zamanda a öğesini ve href özniteliğini, img öğesini ve src özniteliğini veya harici kaynaklara bağlanan veya katıştıran diğer öğeleri kullanan URL'leri de kullanabilir.
  • itemref - itemscope özniteliğine sahip öğenin soyundan gelmeyen özellikler, bu özniteliği kullanarak öğe ile ilişkilendirilebilir. Eleman kimlikleri listesi (değil Sağlar itemid başka belgede ek özellikler ile s).
  • datetime - ISO 8601 standardında belirtildiği gibi tarihi veya süreyi gösterir.

Örnek

Aşağıdaki HTML5 işaretlemesi, bir kişi hakkında bilgi içeren tipik bir "Hakkında" sayfasında bulunabilir:

<section> Hello, my name is John Doe, I am a graduate research assistant at
the University of Dreams.
My friends call me Johnny. 
You can visit my homepage at <a href="http://www.JohnnyD.com">www.JohnnyD.com</a>.
I live at 1234 Peach Drive, Warner Robins, Georgia.</section>

İşte burdada aynı markup fakat Schema.org Mikroverisiyle:

<section itemscope itemtype="http://schema.org/Person"> 
	Hello, my name is 
	<span itemprop="name">John Doe</span>, 
	I am a 
	<span itemprop="jobTitle">graduate research assistant</span> 
	at the 
	<span itemprop="affiliation">University of Dreams</span>. 
	My friends call me 
	<span itemprop="additionalName">Johnny</span>. 
	You can visit my homepage at 
	<a href="http://www.JohnnyD.com" itemprop="url">www.JohnnyD.com</a>. 
	<section itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
		I live at 
		<span itemprop="streetAddress">1234 Peach Drive</span>,
		<span itemprop="addressLocality">Warner Robins</span>,
		<span itemprop="addressRegion">Georgia</span>.
	</section>
</section>

Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi, Mikro veri öğeleri yuvalanabilir. Bu durumda, http://schema.org/PostalAddress 7 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. türünde bir öğe, http://schema.org/Person 28 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. türündeki bir öğenin içine yerleştirilir.

Aşağıdaki metin, Google'ın Mikro Verileri yukarıdaki örnek koddan nasıl ayrıştırdığını gösterir. Geliştiriciler, Google'ın Zengin Snippet Test Aracı'nı kullanarak Mikro Veri içeren sayfaları test edebilir.

Item
   Type: http://schema.org/Person 28 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   name = John Doe
   jobTitle = graduate research assistant
   affiliation = University of Dreams
   additionalName = Johnny
   url = http://www.johnnyd.com/ 18 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   address = Item(1)
Item 1
   Type: http://schema.org/PostalAddress 7 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   streetAddress = 1234 Peach Drive
   addressLocality = Warner Robins
   addressRegion = Georgia

Aynı makine tarafından okunabilir terimler yalnızca HTML Mikro Verilerinde değil, işaretlemede RDFa veya JSON-LD gibi diğer ek açıklamalarda veya RDF / XML, Notation3 veya Turtle gibi bir serileştirmede harici bir RDF dosyasında da kullanılabilir. .

Destek

  • Sunucular: Google sonuç sayfalarında mikro verileri kullanabilir. Google+ sosyal ağı için tercih edilen pasaj formatıdır.
  • Tarayıcılar: (Aralık 2013 (2013-12) itibarıyla), Mikro Veri DOM API'sı için destek ekleyen önemli tarayıcılar.[10] Microdata DOM API, Nisan 2018 itibarıyla Mozilla'ya göre kullanımdan kaldırılmıştır.[11]
Tarayıcı Sürüm Destek
Maxthon5.2.7.100Hayır
Opera (Presto ) 12.17Evet
Opera (Göz Kırpma ) 15Hayır
Firefox49Hayır[12]
Krom71.0.3578.98Hayır
Internet Explorer8Hayır
SafariHayır
Microsoft EdgeHayır
  • Kitaplıklar: MicrodataJS, DOM API'yi taklit eden bir JavaScript kitaplığı ve jQuery eklentisidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "MicroData - The Future of Search Engine Relevance and Optimization (SEO)". Lyquix.com. 15 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  2. ^ Schema.org http://schema.org/ 3 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "HTML Microdata". W3.org. 23 Haziran 2014. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  4. ^ "HTML Microdata W3C First Public Working Draft 04 May 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017. 
  5. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 26 June 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017. 
  6. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 09 October 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 9 Ekim 2017. 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  7. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 10 October 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 10 Ekim 2017. 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  8. ^ "HTML Standard". Web Hypertext Application Technology Working Group. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 
  9. ^ HTML5: The missing manual. 2nd. O'Reilly and Associates. 2014. ISBN 978-1-4493-6326-0. 
  10. ^ "Opera 11.60 for Windows changelog". Opera.com. 6 Aralık 2011. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  11. ^ "Microdata DOM API". mozilla.org. 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  12. ^ "Remove HTML Microdata API". 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HTTP</span> iletişim protokolü

HTTP bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür. HTTP, World Wide Web için veri iletişiminin temelidir; burada köprü metni belgeleri, örneğin bir fare tıklamasıyla veya bir web tarayıcısında ekrana dokunarak kullanıcının kolayca erişebileceği diğer kaynaklara köprüler içerir.

<span class="mw-page-title-main">CSS</span> web tabanlı stil programlama dili

Cascading Style Sheets, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.

XML Bağlantı Dili veya kısaca XLink, XML dokümanlarının bağlantılarını yönetmeye yarayan bir dildir. W3C standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

URL, İnternet'te bir kaynağa rastgelen, standart bir formata uygun bir karakter tertibidir.

Kaynak Tanımlama Çerçevesi, metadata model olarak tasarlanmış bir World Wide Web Consortium (W3C) spesifikasyonu olmasına rağmen, çeşitli sözdizim biçemlerinde bilgi modellemek için kullanılan genel bir metoda dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">HTML</span> işaretleme ve web programlama dili

Hiper Metin İşaretleme Dili web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.

Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama botudur. Bu bot web'deki dokümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi (index) oluşturur. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya oluşturarak, ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.

Apache Wicket veya kısaca Wicket Java programlama dili için bileşen tabanlı hafif bir web uygulama kütüphanesidir. Jonathan Locke tarafından geliştirilmeye başlanmış ve ilk sürümü 2005 yılında çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTML5</span> web programlama dili HTMLnin en güncel sürümü

HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir. Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların fonksiyonelliğini bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML5, bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi YouTube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır.

Coğrafi WGS84 coğrafi yerlemlerini işaretlemek için (X)HTML içinde kullanılan bir mikro biçimdir. Bir "taslak" olarak adlandırılan özellikleri olsa da, mikro biçimin teknik özelliklerini barındırır bir alt kümesidir.

vCard elektronik kartvizit için bir dosya biçimi standarttır. vCard sıklıkla e-posta iletilerine bağlı, ancak World Wide Web veya anlık mesajlaşma gibi diğer yollarla değiştirilebilir. Onlar isim ve adres bilgilerini, telefon numaraları, e-posta adresleri, URL'ler, logolar, fotoğraflar ve ses klipleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Web Yönetim Araçları</span>

Bing Web Yönetim Araçları, Microsoft'un Bing arama motorunun parçası olarak ücretsiz bir hizmettir. Webmasterlara web sitelerini Bing dizini tarayıcısına eklemelerine izin verir. Hizmet aynı zamanda, web sitelerinin tarama ve indekslemesi, Site Haritası oluşturma, gönderme ve ping araçları, web sitesi istatistikleri, içerik sunumunun konsolidasyonu, yeni içerik ve topluluk kaynakları ile ilgili sorunları çözmek için web yöneticileri için araçlar sunmaktadır.

Cross-Origin Resource Sharing (CORS), bir web sayfası üzerindeki bazı kaynakların, kaynağın sunulduğu alan adının dışındaki bir alan adından istenebilmesine izin veren bir mekanizmadır. Bir web sayfası, özgürce kökler arası resimleri, stil sayfalarını, betikleri ve videoları ekleyebilmektedir. Ancak, bazı “alanlar arası” istekler, özellikle Ajax istekleri, Aynı Kök Politikası nedeniyle varsayılan olarak yasaklanmıştır.

Aynı kök politikası web uygulamaları güvenlik modelinde önemli bir unsurdur. Bu politikaya göre, bir web tarayıcısı, bir web sayfasında yer alan betiklerin ikinci bir web sayfası üzerindeki veriye erişimine sadece bu iki sayfa aynı köke sahipse izin vermektedir. Bir kök, URI şeması, hostname ve port numarasının bir kombinasyonu olarak tanımlanmaktadır. Bu politika, bir sayfada bulunan kötücül betiğin başka bir sayfada bulunan hassas verilere erişimini, o sayfanın Belge Nesnesi Modeli aracılığıyla engellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

Bir belge türü beyanı veya DOCTYPE, belirli bir XML veya SGML belgesini bir belge türü tanımıyla (DTD) ilişkilendiren bir talimattır. 4.0). Belgenin serileştirilmiş biçiminde, belirli bir sözdizimine uyan kısa bir işaretleme dizisi olarak ortaya çıkar.