İçeriğe atla

Mikrofiber

Mikrofiber kumaşla hassas yüzeyler temizlenebilir.

Mikrofiber, küçük sentetik elyafların diğer adıdır. Mikrofiberlerin en bilinen çeşitleri poliesterlerden, poliamidlerden (naylon, kevlar, nomeks, trogamide) ya da poliester ve poliamid karışımlarından üretilir.

Kullanım yerleri

Mikrofiberler, giyim eşyaları, endüstriyel filtreler, mobilyalar ve temizlik ürünlerinde kullanılır.

İzolasyon

PrimaLoft gibi mikrofiber malzemeler, yaş veya kuru hâlde ısıyı daha iyi koruduklarından uyku tulumu ve arazi ekipmanlarında kullanılır.

Temizlik

Temizlik ürünlerinde kullanılan mikrofiber elyaflar, genellikle polyester ve polyamitten üretilir. Ticarî olarak kullanılan birçok temizlik ürünü %100 polyester mikrofiberden oluşur. Mikrofiber ile üretilen tekstil ürünleri oldukça yumuşaktır ve şeklini korur. Kaliteli mikrofiber, doğru dokuma yöntemleri ile çok etkili bir temizlik ürününe dönüşür. Bu malzeme, kendi ağırlığının sekiz katına kadar su emebilir. Mikrofiber bezler, yağın tamamını emebilirler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Akrilik elyaf</span> Yalıtkan sentetik elyaf

Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.

<span class="mw-page-title-main">Lif</span> Uzun, ince filamentlerden yapılan doğal ya da sentetik madde

Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Polyester</span>

Poliester, ana zincirlerinin her tekrar biriminde ester işlevsel grup içeren polimerlerin bir kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Termoplastik</span>

Termoplastik veya ısıyla yumuşayan plastik belirli sıcaklıkta bükülebilir veya kalıplanabilir hale gelen ve soğuduktan sonra katılaşan bir plastik polimer malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Poliüretan</span> karbamat (üretan) bağlantılarıyla birleştirilen organik birimler zincirinden oluşan polimer

Poliüretan, karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esnek ve esnemeyen köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik lifler, contalar, prezervatifler, halıların alt kısmı ve sert plastik yapımında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Cam elyafı</span>

Cam elyafı (fiberglas), çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokusuz kumaşlar</span> farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyal

Dokusuz kumaşlar, farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyallerdir. Dokusuz kumaş terimi klasik tekstil endüstrisinde dokuma veya örme olmayan keçe ve benzeri kumaşları ifade eder. Bu kumaşlar klasik kumaşlarla karşılaştırıldığında mukavemet yönünden zayıf olmakla birlikte çok düşük gramajlarda yüksek makine verimleri ile üretilebildikleri için önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Medikal, geotekstil, hijyen, ayakkabı, mobilya, tekstil, promosyon, gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Jelkot, kompozit malzemelerin özellikle cam elyaf takviyeli plastiklerin (CTP), en üst katmanında yer alan ve yüzey görünüm kalitesini artırmanın yanında, CTP ürünün dış ortam performansını sağlayan malzemedir. Genel olarak jelkotlar, epoksi veya doymamış poliester reçinesi esaslıdır.

Klasik dokuma ve örgü yüzeyleri dışında yüzey oluşturma şekliyle ilgili bir terimdir. Özellikle, tekstil endüstrisinde yeni bir dal olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak; ıslak mendil, kadın pedleri, temizlik bezleri, filtreler ve ev tekstil ürünleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Paspas</span>

Paspas, insan trafiğinin yoğun olduğu alanların periyodik bakımı, zemin dezenfeksiyonu, dökülme ve lekelerin temizlenmesi ve diğer zorlu temizlik işlerinin üstesinden gelmek için kullanılabilecek çok çeşitli tekstil materyallerinden oluşan bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Etilen glikol</span>

Etilen glikol ya da 1,2-etandiol, (CH2OH)2, bir diol türüdür. Esas olarak iki amaçla, poliester elyaf üretiminde hammadde olarak ve antifriz formülasyonları için kullanılır. Kokusuz, renksiz, viskoz, tatlı tada sahip olup orta düzeyde toksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Bebek bezi</span> bebekler için üretilen iç çamaşırı, giysi

Çocuk bezi veya bebek bezi, bir iç çamaşırı, giysi ya da dış çevre türüdür. Kullanıcının tuvalet dışına kirlenmesini önlemek için atık ürünlerini emerek veya içererek dışkılama veya idrar yapmalarını sağlar. Çocuk bezleri kirlendiğinde, genellikle ebeveyn, dadı veya bakıcı gibi ikinci bir kişi tarafından değiştirilmeleri gerekir. Bir çocuk bezinin yeterince düzenli bir şekilde değiştirilmemesi, çocuk bezinin kapsadığı alanın çevresindeki cilt problemlerine yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş bebek bezi</span> yeniden kullanılabilir bebek bezi

Kumaş çocuk bezi veya kumaş bebek bezi, doğal liflerden, insan yapımı malzemelerden veya her ikisinin bir kombinasyonundan yapılmış yeniden kullanılabilir bir bebek bezidir. Genellikle beyazlatılmış veya elyafın doğal rengini bırakan endüstriyel pamuktan yapılırlar. Yetişkin bezi, yüzme bezi, eğitim pantolonu da kumaşdan yapılabilir. Diğer doğal elyaf kumaş malzemeleri yün, bambu ve ağartılmamış kenevirdir. Dahili bir emici mikrofiber havlu katmanı veya harici bir su geçirmez poliüretan laminat katmanı (PUL) gibi insan yapımı malzemeler kullanılabilir. Polyester kumaşların mikrofleçleri veya süet örtüleri, bezlerin içinde genellikle bu sentetik liflerin emici olmayan özelliklerinden dolayı "kuru kalma" fitil astarı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Basamaklı polimerizasyon</span>

Basamaklı polimerizasyon, iki veya daha çok fonksiyonel gruplu monomerlerin ilk önce dimerleri, daha sonra trimerleri, daha sonra uzun oligomerleri ve sonunda uzun zincirli polimerleri oluşturmak üzere reaksiyona girdiği bir polimerizasyon mekanizmasıdır. Birçok doğal ve sentetik polimer basamaklı polimerizasyon sonucunda oluşur. Örneğin: poliesterler, poliamidler, poliüretanlar ve benzeri polimerler basamaklı polimerizasyon ile sentezlenirler. Polimerizasyon mekanizmasının doğası gereği, yüksek moleküler ağırlık elde etmek için yüksek kapsamlı ("extent") reaksiyon gereklidir. Kademeli bir polimerizasyon mekanizması, insan zinciri oluşturmak birbirlerinin ellerini tutan insanların oluşturduğu bir "insan zincirine" benzetilebilir - her insanın iki eli - reaktif yerleri - vardır. İnsanların aksine bir monomer üzerinde ikiden fazla kola -reaktif bölgeye- sahip olma olasılığı vardır: Bu durumda dallı polimerlerin üretimi gerçekleşir.

Poliol çoklu hidroksil gruplarını içeren bir organik bileşiktir. "Poliol" teriminin gıda bilimi ile polimer kimyasında kullanımlarında farklı anlamları olabilir. İki hidroksil grubundan daha fazlasına sahip olan molekül polioldur, üç tanelisi; triol ve dörtlüsü; tetroldür. Geleneksel olarak polioller diğer fonksiyonel grupları içeren bileşikleri ifade etmezler.

<span class="mw-page-title-main">Maleik asit</span>

Maleik Asit veya cis-bütendioik Asit olarak da bilinir, HO2CCH=CHCO2H formüllü, dibazik özellikte doymamış organik asit. Başlıca poliesterlerin yapımında kullanılan bu asitten fumarik asit gibi pek çok kimyasal bileşiğin üretiminde de yararlanılır. Maleik asit ve bunun susuz türevi sanayide benzenin bir katalizör eşliğinde yükseltgenmesiyle üretilir.

Sasa Polyester, 1966 yılında Özdemir Sabancı tarafından Türkiye'nin ilk sentetik elyaf fabrikası olarak Adana'da kuruldu. 1996 yılında "SASA" hisse koduyla halka arz oldu. Sasa Polyester, 2015 yılından itibaren Erdemoğlu Holding tarafından tüm hisseleri satın alınmıştır. Sasa Polyester, elyaf, filament, poliester, poliester bazlı polimerler, ara ürünler üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polibütilen tereftalat</span>

Polibütilen tereftalat (PBT) bir termoplastik mühendislik polimeridir ve bu yalıtkan olarak elektrik ve elektrikli eşyalar endüstrilerinin içinde kullanılır. Bu bir termoplastik yarı bir polimerdir ve bir polyestere benzerdir. Polibütilen tereftalat solventlere karşı dayanıklıdır, şekillendirme sırasında azıcık küçülür, mekaniksel anlamda güçlüdür, ısı dayanıklılığı 150 °C ve ya cam elyafı ile 200 °C'ye kadar çıkabilir ve yanmaz hâle getirebilmek için alev geciktiriciler ile işlenebilir. Britanyalı Imperial Chemical Industries okulu tarafından geliştirilmiştir.