
MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

MiG-21, Sovyetler Birliği'nde Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen süpersonik jet avcı/önleyici uçağıdır.
Uçağın görünüşünün bu ünlü Rus telli müzik aletine benzerliği sebebiyle "balalayka" takma ismini almıştır. Polonyalı (Leh) pilotlar tarafından da gövde şeklinden dolayı ołówek (kalem) olarak isimlendirilmiştir. İlk versiyonları ikinci nesil jet avcı uçağı olarak nitelense de sonraki versiyonları üçüncü nesil jet avcı uçağı olarak kabul edilir. MiG-21, dört kıtada ellinin üzerinde ülke tarafından uçurulmuştur ve ilk uçuşunun üzerinden yarım yüzyıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bazı ülkelerde hizmet vermektedir. Bu savaş uçağı, havacılık tarihinin en çok üretilen süpersonik jet uçağı, Kore Savaşı'ndan bu yana en çok üretilen savaş uçağı ve bütün versiyonlarda 1959'dan 1985'e kadar en uzun üretim süresine sahip savaş uçağı olmak üzere bir dizi modern havacılık rekorunu elinde bulundurmaktadır. Her tipten 11,496 adet MiG-21 üretilmiştir.

MiG-25 Rus Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu (OKB) tarafından geliştirilip üretilmiş üçüncü nesil bir avcı/ önleyici ve yüksek hızlı keşif uçağıdır. Prototip olarak ilk uçuşunu 1964 yılında gerçekleştiren Foxbat, sesten üç kat hızlı seyredebilme yeteneği, güçlü radar sistemi ve uzun menzilli havadan havaya füze donanımıyla zamanının Batılı gözlemcilerini oldukça endişelendirmiş, bu endişeler orta vadede ABD tarafından F-15 Eagle savaş uçağının geliştirilmesine giden zemini oluşturmuştur.

Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gureviç tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Birçok ilklere imza atan MiG-29, ilk iki alternatifli hava alıklarına sahip uçaktır. Ham zeminli pistlerden kalkış yaparken yerden fırlayan yabancı cisimlerin motora zarar vermemesi için ön hava emişlerini kapatıp gövde üstünde, kokpitin iki yanındaki klapeleri açarak emiş yapar. MiG-29 aynı zamanda ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağıdır. Tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın NATO ve batıdaki karşılıkları F-15, F-16 ve F-18'dir. 28 ülkede kullanılmaktadır. Su-27’lerle birlikte Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı gücünü oluşturmaktadır. En son modelleri olan MİG-29SMT ve iki kişilik MiG-29UBT’ler HUD, MFD, HOTAS gibi modern elektronik cihazlarla donatılmış, menzili 3500 km’ye çıkarılmış; kara saldırı görevlerini üstlenebilecek tarzda modernize edilmiştir. Havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır. Üstün manevra yeteneğine sahiptir. Dünyanın ilk kaska monteli nişanlama sistemine sahip uçağıdır. Motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir. 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiçbir pilot 11G'nin üzerine dayanamadığı için çıkılamamıştır, gerçekte MİG-29'un tam manevra sınırı bilinmemektedir. Ayrıca MİG-29'un "Cobra" veya burun kaldırma denen bir manevrası vardır ki özellikle itdalaşında ona ezici bir üstünlük verir. Pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışmaktadır. Bu da pilot güvenliğini artırıcı bir etkendir. Her biri kilotonluk olmak üzere 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir.

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

Rus Uçak Şirketi "MiG", yaygın olarak Mikoyan ve MiG olarak bilinir, merkezi Begovoy Bölgesi, Moskova'da bulunan bir Rus havacılık ve savunma şirketidir.

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

Suhoy Su-27 Suhoy Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış 4.nesil üstün manevra yeteneğine sahip Sovyetler Birliği avcı uçağıdır. Olağanüstü menzili, ağır silah yükü ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına birebir rakip olarak düşünülmüştür.
Sovyet ve Çin avcı uçakları için NATO rapor isimleri
- "Faceplate" MiG Ye-2A
- "Fagot" Mikoyan-Gurevich MiG-15
- "Faithless" Mikoyan-Gurevich Ye-231
- "Fang" Lavochkin La-11
- "Fantail" Lavochkin La-15
- "Fantan" Nanchang Q-5/A-5
- "Fargo" Mikoyan-Gurevich MiG-9
- "Farmer" Mikoyan-Gurevich MiG-19 ve Shenyang J-6
- "Feather" Yakovlev Yak-15/Yak-17
- "Fencer" Suhoy Su-24
- "Fiddler" Tupolev Tu-28P/Tu-128
- "Fin" Lavochkin La-7
- "Finback" Shenyang J-8
- "Firebar" Yakovlev Yak-28P
- "Firkin" Suhoy Su-47
- "Fishbed" Mikoyan-Gurevich MiG-21 and Chengdu J-7
- "Fishpot" Suhoy Su-9 and Su-11
- "Fitter" Suhoy Su-7 and Su-17/Su-20/Su-22
- "Flagon" Suhoy Su-15
- "Flipper" Mikoyan-Gurevich Ye-150
- "Flanker" Suhoy Su-27/Su-30/Su-33/Su-35
- "Super Flanker" Suhoy Su-37
- "Flashlight" Yakovlev Yak-25
- "Flatpack" MiG-35 MFI objekt 1.44/1.42
- "Flogger" Mikoyan-Gurevich MiG-23 and MiG-27
- "Flora" Yakovlev Yak-23
- "Forger" Yakovlev Yak-38
- "Foxbat" Mikoyan-Gurevich MiG-25
- "Foxhound" Mikoyan-Gurevich MiG-31
- "Frank" Yakovlev Yak-9
- "Freehand" Yakovlev Yak-36
- "Freestyle" Yakovlev Yak-41/Yak-141
- "Fresco" Mikoyan-Gurevich MiG-17 and Shenyang J-5
- "Fritz" Lavochkin La-9
- "Frogfoot" Suhoy Su-25
- "Fulcrum" Mikoyan-Gurevich MiG-29/MiG-33/MiG-35
- "Fullback" Suhoy Su-32/Su-34

Mikoyan Gurevich Project 1.44/1.42 MiG tarafından Rus hava kuvvetleri için üretilen 5.jenerasyon hava üstünlük uçağı prototipidir. MiG-MFI olarak da bilinen uçağın NATO kodadı Flatpack'tir.

Bisnovat R-40 1960'larda geliştirilmiş Sovyetler Birliği'ne ait uzun menzilli füzedir. İlk olarak Rusya tarafından kullanılmıştır. İki model olarak kullanılmaktadır:
- R-40 R: Yarı aktif radar başlıklı, 500 kg. menzili 2–70 km.
- R-40 T: Kızıl ötesi ısı arayıcılı, 500 kg. menzili 1,5–50 km.

Chengdu J-7, Sovyet MiG-21'in Çin yapımı lisanslı modeli olan avcı uçağıdır.

Shenyang J-6, Çin yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Mikoyan-Gurevich MiG-19 temelinde geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 30 Eylül 1959 tarihinde gerçekleştirdi ve 1962 yılında hizmete girdi.

Antonov An-12, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir askeri turboprop nakliye uçağıdır. Uçak, Antonov An-10'un askerî modelidir.

Mikoyan-Gureviç MiG-9, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup orta derecede başarılıydı, ancak silahlar gazından dolayı yüksek irtifalarda kullanılırken motorun alev almasıyla ilgili sürekli sorunlara sahipti. Bunun üzerine, çeşitli motorlar denense de MiG-15'in daha üstün olması nedeniyle hemen yerini MiG-15'e bıraktı.

Suhoy Su-7, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, başlangıçta it dalaşında kullanılabilen taktik ve alçak irtfalı bir avcı olarak tasarlandı, ancak bu rolde başarılı değildi. Öte yandan, kısa süre önce piyasaya sürülen Su-7B serisi, 1960'ların ana Sovyet avcı bombardıman ve kara saldırı uçağı oldu. Su-7, sadeliği ile sağlamdı, ancak eksiklikleri arasında kısa menzil ve düşük silah yükü bulunmaktaydı.

Suhoy Su-17, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, Su-7 üzerinden tasarlanmış olup Sovyetler Birliği ve daha sonra da Rusya'da uzun bir süre hizmette kalmıştır ve Doğu Bloğu, Arap ülkeleri ile Angola ve Peru'ya Su-20 ve Su-22 adlarıyla ihraç edildi. Su-17, değişken geometrili kanada sahip ilk Sovyet uçağıdır.

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1950'lerde Su-7 ile birlikte geliştirilmiş olup delta kanatlara sahipti.

Suhoy Su-11, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1960'larda üretilmiş olup Su-9'un daha geliştirilmiş bir varyantıdır.

Suhoy Su-15, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 30 Mayıs 1962 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1965 yılında hizmete girdi ve Su-9 ve Su-11'in yerini alarak 1990'lara kadar ön cephe tasarımlarından biri olarak kaldı.