İçeriğe atla

Mikoyan-Gureviç MiG-105

Mikoyan-Gureviç MiG-105
Mikoyan-Gureviç MiG-105
Mikoyan-Gureviç MiG-105
TürüUzay uçağı
Ulusal köken Sovyetler Birliği
ÜreticiMikoyan-Gureviç
İlk uçuş1976
Durumuİptal edildi
Ana kullanıcıSovyet Hava Kuvvetleri

Mikoyan-Gureviç MiG-105 (RusçaМикоян и Гуревич МиГ-105), Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir uzay uçağı prototipidir. Uçak, düşük hızlarda manevra ve iniş yeteneği ölçmek için kullanılmış olup Sovyet yörüngesel bir uzay uçağı projesinin görsel bir sonucuydu.

Teknik özellikler (MiG-105)

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 10.6 m
  • Kanat açıklığı: 6.7 m
  • Kanat alanı: 24 m²
  • Boş ağırlık: 3,500 kg
  • Motor: 1 × RD-36-35K turbojet

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-21</span> Sovyet yapımı süpersonik jet avcı/önleyici uçağı

MiG-21, Sovyetler Birliği'nde Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen süpersonik jet avcı/önleyici uçağıdır.
Uçağın görünüşünün bu ünlü Rus telli müzik aletine benzerliği sebebiyle "balalayka" takma ismini almıştır. Polonyalı (Leh) pilotlar tarafından da gövde şeklinden dolayı ołówek (kalem) olarak isimlendirilmiştir. İlk versiyonları ikinci nesil jet avcı uçağı olarak nitelense de sonraki versiyonları üçüncü nesil jet avcı uçağı olarak kabul edilir. MiG-21, dört kıtada ellinin üzerinde ülke tarafından uçurulmuştur ve ilk uçuşunun üzerinden yarım yüzyıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bazı ülkelerde hizmet vermektedir. Bu savaş uçağı, havacılık tarihinin en çok üretilen süpersonik jet uçağı, Kore Savaşı'ndan bu yana en çok üretilen savaş uçağı ve bütün versiyonlarda 1959'dan 1985'e kadar en uzun üretim süresine sahip savaş uçağı olmak üzere bir dizi modern havacılık rekorunu elinde bulundurmaktadır. Her tipten 11,496 adet MiG-21 üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-23</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-23, Mikoyan Gurevich tarafından üretilen değişken kanat yapısına sahip Rus yapımı savaş uçağı. Üçüncü nesil bir savaş uçağıdır. İlk prototip uçuşu 1967'de gerçekleştirilmiştir. Ertesi yıl Domodedovo Havacılık Sergisi'nde Batılı'ların büyük ilgisini çekmiştir. MiG-23S olarak 1968'de seri imalatına başlanmıştır. Kısa ve ham pistlerden kalkabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca MiG-23PD kodlu bir VTOL dikine kalkıp inebilen bir modeli de mevcuttur. Rus Hava Kuvvetleri'nde 1998'den itibaren görev dışı bırakılmaya başlanmıştır ancak birçok hava kuvvetinde görevine devam etmektedir. Yirmi bir ülkede on beş ayrı modeli kullanılmıştır. Tek motorlu ve tek kişilik bir uçaktır. Ayrıca MİG-23C ve MİG-23U modelleri iki kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-29</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gureviç tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Birçok ilklere imza atan MiG-29, ilk iki alternatifli hava alıklarına sahip uçaktır. Ham zeminli pistlerden kalkış yaparken yerden fırlayan yabancı cisimlerin motora zarar vermemesi için ön hava emişlerini kapatıp gövde üstünde, kokpitin iki yanındaki klapeleri açarak emiş yapar. MiG-29 aynı zamanda ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağıdır. Tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın NATO ve batıdaki karşılıkları F-15, F-16 ve F-18'dir. 28 ülkede kullanılmaktadır. Su-27’lerle birlikte Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı gücünü oluşturmaktadır. En son modelleri olan MİG-29SMT ve iki kişilik MiG-29UBT’ler HUD, MFD, HOTAS gibi modern elektronik cihazlarla donatılmış, menzili 3500 km’ye çıkarılmış; kara saldırı görevlerini üstlenebilecek tarzda modernize edilmiştir. Havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır. Üstün manevra yeteneğine sahiptir. Dünyanın ilk kaska monteli nişanlama sistemine sahip uçağıdır. Motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir. 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiçbir pilot 11G'nin üzerine dayanamadığı için çıkılamamıştır, gerçekte MİG-29'un tam manevra sınırı bilinmemektedir. Ayrıca MİG-29'un "Cobra" veya burun kaldırma denen bir manevrası vardır ki özellikle itdalaşında ona ezici bir üstünlük verir. Pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışmaktadır. Bu da pilot güvenliğini artırıcı bir etkendir. Her biri kilotonluk olmak üzere 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-31</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-31, Mikoyan Gurevich tarafından 1975'te geliştirilen iki kişilik, iki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MiG-25'in geliştirilmiş türevidir. Asıl görevi nükleer füzeler, casus uçaklar ve bombardıman uçaklarını önlemek ya da imha etmektir.

<span class="mw-page-title-main">MiG</span> Rus havacılık şirketi

Rus Uçak Şirketi "MiG", yaygın olarak Mikoyan ve MiG olarak bilinir, merkezi Begovoy Bölgesi, Moskova'da bulunan bir Rus havacılık ve savunma şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-15</span>

MiG-15, 1947 yılında Mikoyan Gurevich tarafından üretilmiş tek motorlu ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15 1949 yılında hizmete girmiştir. Sovyetler Birliği'nin ilk jet motorlu uçağıdır. MiG-15'ten toplam 12.000 adet üretilmiştir. Lisanslı olarak ise 6.000 tane üretilmiştir. MiG-15'lerin ABD muadili F-86 Sabre’dır. Dünya'da 40'tan fazla ülke kullanmıştır. Şu an Dünya'da birçok devlet MiG-15'leri emekli etmişse de bazı ülkeler tarafından hâlen kullanılmaktadır. MiG-15 Kore Savaşı'nda ünlenmiştir. Kuzey Kore Hava Kuvvetleri tarafından eğitim uçağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç DIS</span>

DIS-200 veya MiG-5,, Sovyetler Birliğinin II. Dünya Savaşında kullanmak istediği Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu'un bir prototip idi. Çift motorlu ve çift kuyruklu kombine uçaktan sadece iki adet üretildi. Keşif ve bombardıman için de düşünüldü ama bu asla hayata geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Mikoyan</span> Sovyet - Ermeni bir uçak tasarımcısı (1905 - 1970)

Artem (Artyom) Ivanovich Mikoyan Sovyet Ermeni bir uçak tasarımcısı. Mihail Gureviç ile birçok tanınmış MiG askerî uçağının tasarımını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saab 29 Tunnan</span>

Saab 29 Tunnan, Saab tarafından üretilen İsveç yapımı bir jet saldırı uçağıdır. Uçak, Saab 21R'nin ardından İsveçin ikinci turbojet motorlu savaş uçağıydı. Adından türetilen yuvarlak görünüşüne rağmen, J 29 o döneme kıyasla hızlı ve çevik bir uçaktı. 1970'li yıllara kadar hem avcı hem de avcı bombardıman rollerinde etkili bir şekilde görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-17</span> Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır

Yakovlev Yak-17, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Yak-15'in üzerinden geliştirilmiş olup eğitim varyantı Yak-17UTI adıyla bilinmekteydi. Yerini daha güçlü Mikoyan-Gureviç MiG-15'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-23</span>

Yakovlev Yak-23, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Yak-17'nin üzerinden geliştirilmiş olup tersine mühendislik yoluyla geliştirilmiş bir Britanya yapımı jet motoru kullanmaktaydı. Yerini daha güçlü Mikoyan-Gureviç MiG-15'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin La-15</span>

Lavoçkin La-15, Lavoçkin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 8 Şubat 1948 tarihinde gerçekleştirdi ve 1949'da hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-9</span>

Mikoyan-Gureviç MiG-9, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup orta derecede başarılıydı, ancak silahlar gazından dolayı yüksek irtifalarda kullanılırken motorun alev almasıyla ilgili sürekli sorunlara sahipti. Bunun üzerine, çeşitli motorlar denense de MiG-15'in daha üstün olması nedeniyle hemen yerini MiG-15'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-AT</span>

Mikoyan-Gureviç MiG-AT, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Rus yapımı bir jet eğitim uçağıdır. Uçak, Rusya Hava Kuvvetleri'nin eskiyen Aero L-29 Delfín ve L-39 Albatros uçaklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup ilk uçuşunu Mart 1996 tarihinde gerçekleştirdi. MiG-AT, Rusya ve Fransa arasındaki ilk ortak uçak geliştirme programı ve Rusya ile Batı arasındaki ilk askeri işbirliği projesidir. Ancak, proje 2002 yılında Yakovlev Yak-130'un kabul görmesi nedeniyle iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-1</span> Askeri uçak

Suhoy Su-1, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağı prototipidir. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış olup geliştirilmiş bir varyantı Su-3 adıyla bilinmekteydi. Her iki uçak test edilmiş olup üretime geçmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-9</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1950'lerde Su-7 ile birlikte geliştirilmiş olup delta kanatlara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-11</span> Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağı

Suhoy Su-11, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1960'larda üretilmiş olup Su-9'un daha geliştirilmiş bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-15</span>

Suhoy Su-15, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 30 Mayıs 1962 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1965 yılında hizmete girdi ve Su-9 ve Su-11'in yerini alarak 1990'lara kadar ön cephe tasarımlarından biri olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Gureviç (uçak tasarımcısı)</span>

Mihail Losifoviç Gureviç, Artyom Mikoyan ile birlikte Mikoyan-Gureviç askerî havacılık bürosunu kuran bir Sovyet uçak tasarımcısıydı. Büro, Soğuk Savaş boyunca Sovyet Hava Kuvvetleri'nin temelini oluşturan savaş uçakları, hızlı önleme uçakları ve çok rollü savaş uçakları ile ünlüdür. Büro 170 proje tasarladı ve bunlardan 94'ü seri olarak üretildi. Toplamda 45.000 MiG uçağı yurt içinde üretildi ve bunların 11.000'i ihraç edildi. Gureviç'in emekli olmadan önce üzerinde bizzat çalıştığı son uçak MiG-25 olmuştur.