İçeriğe atla

Mikail Fedonkin

Mikhail Aleksandrovich Fedonkin (19 Haziran 1946), en eski hayvanların vücut fosillerinin, izlerinin ve izlerinin belgelenmesi konusunda uzmanlaşmış bir Rus paleontolog. Ayrıca Hiemalora,[1] Cephalonega[2] ve Nimbia occlusa[3] da dahil olmak üzere çok sayıda Vendian yaşlı fosili tanımlamıştır.

İlk yılları

Fedonkin, 1946'da Rusya'nın Moskova Bölgesi Orekhovo-Zuevo'da doğdu.

1969 yılında Fedonkin, Moskova Devlet Üniversitesi'nden Jeoloji alanında yüksek lisans derecesi almak için "Kharaulakh Dağları, Kuzey Yakutya (Sakha)'nın Geç Prekambriyen çökellerinin biyostratigrafisi ve paleontolojisi" başlıklı bir tez yazdı. "Prekambriyen faunası ve Rusya Platformu kuzeyinden iz fosiller" konulu tezleri ile Moskova'da yer aldı. " ve sırasıyla "Vandian'ın iskelet dışı faunası ve metazoanların evrimindeki yeri" adlı tezleriyle Moskova'daki SSCB Bilimler Akademisi Jeoloji Enstitüsü'nden Stratigrafi \ Paleontoloji alanında doktora (1978) ve Paleobiyoloji alanında Bilim Doktorası (1985) aldı.

Kariyeri

1971'de Fedonkin, Moskova'daki SSCB Bilimler Akademisi Jeoloji Enstitüsü'nde yardımcı bilimsel araştırmacı olarak görev yaptı. 1978'de Moskova'daki SSCB Bilimler Akademisi Paleontoloji Enstitüsü'nde kıdemli bilimsel araştırmacı oldu.

1985 yılında Baş Bilimsel Araştırmacı unvanına yükseldi.

Fedonkin, 1992'den beri Moskova'daki Rusya Bilimler Akademisi Paleontoloji Enstitüsü'nde Prekambriyen paleobiyolojisi laboratuvarının başkanlığını yapmaktadır.

Kariyeri boyunca Avustralya, Kanada, Norveç, Polonya, Rusya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde saha çalışmaları yaptı.

Ödüller

  • 1997, Ulusal Bilimler Akademisi tarafından Charles Doolittle Walcott Madalyası ile ödüllendirildi [4]
  • 2000, Uluslararası Doğa ve Toplum Bilim Akademisi tarafından Rusya'da bilim ve ekonominin yeniden canlandırılmasındaki başarılarından dolayı Büyük Peter Madalyası ile ödüllendirildi.

Seçili Yayınları

Kitapları

  • 1981. Vendian'ın Beyaz Deniz Biyotası (Kuzeydeki Rus Platformunun Prekambriyen iskeletsiz faunası). Jeoloji Enstitüsünün İşlemleri, cilt. 342. Moskova, Nauka, s. 1-100. (Rusça).
  • 1983. Vendian'ın Organik Dünyası. Moskova, VINITI, s. 1-128. (Rusça).
  • 1987. İskelet Dışı Fauna ve Metazoanların Evrimindeki Yeri. Paleontoloji Enstitüsü İşlemleri, cilt. 226. Moskova, Nauka, s. 1-176. (Rusça).

Bilimsel yayınları

  • Fedonkin MA 1976. Valdai Serisindeki çok hücreli hayvanların izleri. Izvestiya Akademii Nauk SSSR, ser. harika., N 4, s. 128-132. (Rusça).
  • Keller BM ve Fedonkin MA 1977. Syuz'ma Nehri boyunca Kambriyen Öncesi Valdai Serisinde yeni organik fosil buluntuları. Uluslararası. Geol. Rev., 19(8), s. 924-930. (Önceki makalenin çevirisi).
  • Fedonkin MA 1980. Paleoiknolojik verilere dayanarak Metazoa'nın evriminin erken aşamaları. Zhurnal Obchei Biologii, N 2, c. 226-233. (Rusça, İngilizce özet).
  • Fedonkin, MA 1990. Prekambriyen metazoanları. İçinde: Briggs, DEG & Crowther, PR, eds., Paleobiyoloji. Bir Sentez. Blackwell Bilimsel Yayını. Ltd., s. 17-24.
  • Suçlar TP ve Fedonkin MA 1994. Derin deniz izlerinin evrimi ve yayılması. Palaios, cilt. 9, N 1, s. 74-83.
  • Fedonkin MA 1996. Prekambriyen biyosferindeki jeobiyolojik eğilimler ve olaylar. İçinde: Walliser OH (ed.) Fanerozoik'te Küresel Olaylar ve Olay Stratigrafisi: IGCP-Projesi 216 "Dünya Tarihinde Küresel Biyolojik Olaylar"da Uluslararası Disiplinlerarası İşbirliğinin Sonuçları. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, s. 89–112.
  • Lipps JH, Collins AG ve Fedonkin MA 1998. Biyolojik karmaşıklığın evrimi: Jeoloji, paleontoloji ve moleküler biyolojiden kanıtlar. İçinde: Hoover RB (ed.) Astrobiyoloji için Araçlar, Yöntemler ve Görevler. Uluslararası Optik Mühendisliği Derneği Bildirileri, cilt. 3441, s. 138-148.
  • Fedonkin, MA ve Ivantsov A. Yu. 2001. Rusya Platformu'nun kuzeyinde, Beyaz Deniz Bölgesi'nin Vendian (Terminal Proterozoyik) yataklarındaki faunal süksesyon. Kuzey Amerika Paleontoloji Konvansiyonu, Berkeley, Kaliforniya. Özetler. S.50.

Kaynakça

  1. ^ Fedonkin, M.A. (1982). "New generic name for the Precambrian coelenterates". Paleontologicheskii Zhurnal (russo). Cilt 2. s. 137. 
  2. ^ Keller, B. M.; Fedonkin, M. A. (1976). "New Records of Fossils in the Valdaian Group of the Precambrian on the Syuz'ma River" (PDF). Izv. Akad. Nauk SSSR, Ser. Geol. (russo). Cilt 3. s. 38–44. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 
  3. ^ Fedonkin, M. A. (1980). "Новые представители докембрийских кишечнополостных на севере Русской платформы" [New representatives of Precambrian coelenterates on the north of the Russian Platform]. Paleontologicheskii Zhurnal (Russo). Cilt 2. s. 183–192. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Charles Doolittle Walcott Medal". National Academy of Sciences. 13 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Kambriyen</span> Paleozoyik Zamanın ilk dönemi

Kambriyen, yaklaşık 538,8 milyon yıl önce başlayıp 485,4 milyon yıl öncesine kadar devam eden jeolojik dönemi ifade eder. Bu dönem, Farklı hayvan gruplarının karmaşıklaştığı, hayvanların çeşitlendiği bir dönemdir. Adını Galler'in Latince karşılığı olan Cambria'dan alan Kambriyen Dönem, yer kabuğundaki dikkate değer değişimler, deniz seviyelerinin yükselmesi ve iklim değişiklikleri gibi etkilerle şekillendi.

<i>Tempo and Mode in Evolution</i> Evrim hakkında bir kitap

Tempo and Mode in Evolution, George Gaylord Simpson’un 1944 yılında yayınlanan, paleontoloji biliminin unsurlarını genetik ve evrimsel biyoloji bilim dallarıyla birleştirerek modern evrimsel senteze büyük katkı yapan kitabı. Simpson popülasyon genetiğine ait mikro evrimin, paleontoloji ile gözlenen makro evrimin kalıplarını açıklamaya yeteceğini savundu. Simpson ayrıca tempo ve biçim arasındaki ayrımın altını çizdi. Tempo ile kastedilen şey evrimsel oranlar, bu oranların artıp azalması, aşırı yavaş ya da hızlı evrimleşme koşuları ve durağanlık ve devinim ile ilgili olgulardır. Biçim ile kastedilen şey ise evrim biçiminin temel bir faktör olduğu, ama ondan daha kapsamlı olan bir evrimleşme yöntem, biçim ve modeli çalışmasıdır. Simpson’un eserinde şu genellemelere varılır:

<span class="mw-page-title-main">Ediyakaran biyotası</span> Ediyakaran Döneminin tüm organizmaları (yaklaşık 635-538,8 milyon yıl önce)

Ediyakaran biyotası, Ediyakaran dönemi sırasında Dünya'da var olan bütün canlılardan oluşan bir taksonomik dönem sınıflandırmasıdır. Bunlar gizemli boru ve yaprak biçiminde, çoğunlukla sapsız canlılardan oluşuyordu. Bu canlıların iz fosilleri dünya çapında bulunmuştur ve bilinen en eski karmaşık çok hücreli canlıları temsil etmektedir.

<i>Tribrachidium</i>

Tribrachidium heraldicum, olağan olmayan sıra dışı üçlü bir vücut simetrisine sahip olan ve erken Edikara dönemi faunasına ait bir canlı türü. Bu canlı ilk olarak Güney Avustralyalı Martin Glaessner ve Brian Daily tarafından 1952'de tanımlanmış ve isimlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Dıbo</span> araştırmacı

Anna Vladimirovna Dıbo, Rus dilbilimci. Rusya Bilimler Akademisi üyeliği de bulunmaktadır.

Dmitri Vasilyev ); d. 11 Ekim 1946 - ö. 18 Ocak 2021), Rus Türkolog-şarkiyatçı, dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Rus Bilimler Akademisi</span>

Rusya Bilimler Akademisi (RBA) Rusya ulusal akademisidir. Bu akademi bütün Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, bilimsel araştırma enstitüleri ağına ve buna ek olarak kütüphaneler, hastaneler ve yayın organları gibi sosyal ve bilimsel birimlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Zander</span> Rus mühendis

Friedrich Zander, Baltık Alman kökenli olan Zander, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde roket biliminin ve uzay uçuşlarının öncüsüdür. Sovyetler Birliği'nde havalanması için ilk sıvı yakıtlı roket olan GIRD-X'i tasarlamıştır ve uzay yolculuğuyla ilgili teoriler üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Çiçerin</span> Otokrasi karşıtlığı ve liberal görüşleriyle bilinen filozof (1828-1904)

Boris Nikolayeviç Çiçerin, Otokrasi karşıtlığı ile liberal görüşleriyle bilinen filozof, Moskova Devlet Üniversitesi'nde hukuk profesörü, Moskova belediye başkanı. Sovyet devriminin lider siyasetçilerinden Georgiy Çiçerin'in amcasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Pankratova</span> Sovyet tarihçi ve eğitimci (1897 1957)

Anna Pankratova önde gelen bir Sovyet tarihçi, eğitimci ve Rusya Bilimler Akademisi üyesiydi. Rus tarihi dergisi "Voprosy Istorii”nin baş editörüydü. Ulusal SSCB Tarihçileri Komitesi'ne başkanlık etmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi olarak, Yüksek Sovyet Prezidyumu'na seçildi.

Kadır Rahim oğlu Timergazin bir Sovyet petrol jeologu ve jeolojik-mineralojik bilim profesörüdür. Başkurtlardan ilk Bilimleri Doktoru olarak bilinebilir. Kadır Timergazin hayat sonlarda Bilimleri Doktoru ve bir kamu ve devlet figürü olarak Sovyet hükûmeti ile çalıştı. Başkurt Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span>

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

Kalabriyen, ~ 1.8 Ma. - 781.000 yıl önce ± 5.000 yıl, ~ 1.019 milyon yıllık bir dönem olarak tanımlanan jeolojik zaman ölçeği olan Pleistosen Dönemi'nin bir alt bölümüdür. Aşamanın sonu, son manyetik kutup dönüşü ve bir buz çağına dalma ve muhtemelen geç Miyosen'den (Messiniyen) erken Pliyosen (Zankliyen) soğuk dönemden daha soğuk ve kuru küresel kuruma ile tanımlanır. Başlangıçta Kalabriyen, öncelikle yumuşakça fosillerine dayanan bir Avrupa faunal evresiydi. Erken Pleistosen'de ikinci jeolojik çağ oldu. Erken Pleistosen dönemine ait memeli fauna topluluklarının çoğu Gelasiyen'de başlar. Örneğin, Platygonus ve diğer Blancan faunası ilk olarak Gelasiyen'de ortaya çıkar.

Johann Anton Güldenstädt Baltık Almanı doğa bilimcisi ve kâşif.

Paşalar Fosil Lokalitesi, Bursa'da bir Fosil lokalitesi.

<span class="mw-page-title-main">Ediyakaran</span> Neoproterozoyik Çağın üçüncü ve son dönemi

Ediyakaran Dönemi, 635 milyon yıl önce Kriyojeniyen Dönemi'nin sonundan başlayarak Kambriyen Dönemi'nin başlangıcı olan 538,8 milyon yıl öncesine kadar süren, 96 milyon yıllık jeolojik bir dönemdir. Ediyakaran Dönemi'nin başlamasıyla Proterozoyik Üst Zaman sonlanır ve Fanerozoyik Üst Zaman başlar. Adını Güney Avustralya'daki Ediacara Tepeleri'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Alfred von Zittel</span>

Karl Alfred Ritter von Zittel, en çok Handbuch der Paleontologie (1876–1880) adlı eseriyle tanınan bir Alman paleontologdur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay İvanoviç Andrusov</span>

Nikolay İvanoviç Andrusov, Rus İmparatorluğu doğumlu bir jeolog, stratigraf ve paleontologdu.