İçeriğe atla

Mikado Sinematografının binası

Koordinatlar: 40°22′21″K 49°50′27″D / 40.37250°K 49.84083°D / 40.37250; 49.84083
Kontrol Edilmiş
Mikado Sinematografının binası
1920'lerde binanın bir resmi
Harita
Genel bilgiler
DurumRestore edildi
TürSinematograf
AdresHagani caddesi, 7
ŞehirBakü
ÜlkeAzerbaycan
Koordinatlar40°22′21″K 49°50′27″D / 40.37250°K 49.84083°D / 40.37250; 49.84083
Tamamlanma1916

Mikado Sinematografının binası veya Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu'nun binası - daha önce Aliheydar Kerimov tarafından depo olarak kullanılan, 1916 yılında Çin-Japon tarzında onarılarak sinematograf gibi faaliyet göstermeye başlamıştır. 1917'de Bakü'de ilk kez lise öğrencileri için bu tiyatroda bilimsel ve eğitici temalı sinematografik bir oturum düzenlendi.[1] Binada farklı zamanlarda Pelmel Tiyatrosu, Bakü Özgür Eleştiri-Propaganda Tiyatrosu ve Bakü İşçi Tiyatrosu faaliyet göstermiştir. Binada 1937 yılından beri Samad Vurgun adına Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.[2]

Tarihi

19. yüzyılın sonunda, milyoner Hacı Haşim Bey Karimov, Molokanskaya 7'de (şimdiki Hagani Caddesi) bulunan alanda ürünleri depolamak için bir depo inşa etti. Hacı Haşim Bey'in oğlu Aliheydar Kerimov, Çin ve Japonya'yı gezdikten sonra Bakü'ye dönmüş ve gördüğü binalardan etkilenerek deponun bulunduğu yere doğu tarzında bir bina yaptırdı.[3] 26 Aralık 1916'da bu binada Mikado sinematografı faaliyete geçti.[4] 1918-1920 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti döneminde binada "Pelmel" kulüp tiyatrosu faaliyet göstermiştir. Burada Rus ve diğer milletlerden tiyatro ve müzikseverler ile yabancı topluluklar sahne aldılar.[5]

Nisan işgalinden sonra 1920'den 29 Nisan 1923'e kadar binada Bakü Serbest Eleştiri-Propaganda Tiyatrosu faaliyet göstermiştir. Bu tiyatronun asıl görevi, işçiler ve yoksullar arasında Bolşevik propagandası yapmaktı. Daha sonra 1923 yılında tiyatronun adı Bakü İşçi Tiyatrosu olmuştur.[6] Ardından Odessa, Moskova ve İrkutsk'tan gelen oyuncularla tiyatro grubunun kadrosu tamamlanıyor. 1928 yılında yapının oryantal üsluptaki görüntüsü tamamen değiştirilerek üzerine bazı bölümler eklenmiştir. Ancak bu yeniden yapılanmadan sonra bina daha çok bir fabrika ya da hapishaneye benziyor ve bu da yerel halkın protestolarına neden oluyor.[3]

24 Ocak 1937'de AzSSC Halk Komiserleri Konseyi'nin kararıyla Bakü İşçi Tiyatrosu'nun adı Azerbaycan Devlet Rus Dram Tiyatrosu olarak değiştirildi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra bina 1945'te yenilenmiştir. 11 Haziran 1956 yılında tiyatronun adı Samad Vurgun adına Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu olmuştur. 1960'lı yıllarda yapının bu duruma dayanamayacağı anlaşılınca 1962-1964 yıllarında İvan Sarkisov ve Hanım Rahmanova önderliğinde bina baştan aşağı yeniden inşa edildi.[7] Daha sonra 1980'ler ve 2000'lerde bina bazı değişikliklere uğradı.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Кино как средство воспитания и образования" (Rusça). ourbaku.com. 23 Şubat 2015. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  2. ^ İlham Rəhimli (2005). Azərbaycan teatr tarixi (PDF). Bakü: Çaşıoğlu. s. 86. 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  3. ^ a b c Oksana Bulanova. "Тайны Баку: От "Микадо" до Русдрамы" (Rusça). azerhistory.com. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  4. ^ "Молоканская ул. – 9 Января - Хагани (Баку)" (Rusça). ourbaku.com. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  5. ^ İlham Rəhimli (27 Nisan 2012). "Bakıda teatr tamaşaları göstərilən binalar" (Azerice). anl.az. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  6. ^ Valentina Reznikova (2012). "Государственный Бакинский Драматический Театр вчера и сегодня" (PDF) (Rusça). irs-az.com. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  7. ^ "Театральные Здания Баку до 1991 года" (Rusça). ourbaku.com. 30 Nisan 2016. 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Zeynelabidin Tağıyev</span> Azeri iş adamı

Zeynelabidin Tağıyev, Azerbaycan'da, Rus İmparatorluğu'nun ve Dünya'nın ilk petrol sanayiinin doğmasında ve gelişmesinde önemli rol oynamış Azeri iş insanı ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Alesker Alekperov</span> Azeri oyuncu

Alesker Hacıağa oğlu Alekperov, Sovyet Azeri oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Genç Seyirciler Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Genç Seyirciler Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunmaktadır. Azerbaycan Devlet Genç Seyirciler Tiyatrosu kapılarını halka ilk defa, Sovyet döneminde, 14 Mart 1927 tarihinde açtı. 14 yaşındaki Ağadadaş Kurbanov'un girişimi ile hazırlanan "Fırtına" oyunu, Azerbaycan'da ilk çocuk tiyatrosunun kuruluşunun temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan kukla tiyatrosu. Tiyatronun repertuvarı okul çağındaki çocuklar içindir. Fakat 1975 yılından bu yana, yetişkinler için de tiyatro gösterileri düzenlenir. Tiyatronun amacı ve değişmez özelliği, ister çocuklar için veya yetişkinler için olsun, tiyatro oyunlarında hep kuklaların kullanılmasıdır. Kuklaların boyutu birkaç santimetre küçüklüğünden, insan boyutunun birkaç katına kadar olabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu, Azerbaycan'ın ulusal dram tiyatrosudur. Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu, başkent Bakü'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki başlıca opera binasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azərbaycan'ın ulusal opera ve bale tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Mollanefes Öğrenci Tiyatrosu</span>

Mollanefes Öğrenci Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 1929 yılında kurulmuş olup Mahtumkulu Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

Şuşa Müzikal Drama Tiyatrosu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren müzikal drama tiyatrolarından biridir.

Azerbaycan Devlet Müzik Tiyatrosu Bakü'de eski Taghiev Tiyatrosu sahasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Sençihin</span>

Konstantin İvanoviç Sençihin - Azerbaycan SSC'nin emekdar mimarı, Bakü'deki birçok binanın mimarı, Bakü metro projesinin yöneticisi, "Sahte Bakü" projesinin mimarı.

<span class="mw-page-title-main">Tağıyev'in Tiyatrosu</span>

Hacı Zeynelabidin Tağıyev Tiyatrosu veya Tağıyev'in Tiyatrosu Bakü şehrinin ilk tiyatrosudur. 1883 yılında sanayici ve hayırsever Hacı Zeynelabidin Tağıyev tarafından yaptırılmıştır. Bu tiyatronun sahnesinde ulusal oyunlar, operalar ve dünya klasiklerinden eserler sahnelenmiştir. Ocak 1908'de Üzeyir Hacıbeyov'un ilk Azerbaycan milli operası "Leyla ve Mecnun" Tağıyev Tiyatrosu'nda prömiyeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu binası</span>

Fenomen sinematograf'ın binası veya Kukla Tiyatrosu binası, 1910 yılında Bakü'de inşa edilen ilk sinematograf binasıdır. Bina, İosif Ploşko'nun projesine göre Fransız Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Şu anda binada Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Safa Cemiyeti</span> Dernek

Safa Cemiyeti — 20. yüzyılın başında Bakü'de faaliyet gösteren hayırsever bir toplum. Derneğin amacı dezavantajlı çocukları eğitime dahil etmek, yoksul nüfusa tıbbi yardım sağlamak ve halkın kültürel düzeyini yükseltmekti.

Rahile Solomonovna Ginzburg Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosunun Azerbaycanlı oyuncusu, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin Halk Sanatçısı (1964).

<span class="mw-page-title-main">Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu</span>

Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren bağımsız bir sanatçı topluluğu. Topluluğun başında Üzeyir Hacıbeyli ve Zülfikar Hacıbeyov vardı.

<span class="mw-page-title-main">Bahşi Gelenderli</span>

Gelenderli Bahşi Hasan oğlu - tiyatro yönetmeni, Ermenistan SSC'nin (1939) ve Azerbaycan SSC'nin (1974) Emekdar Sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu</span> Bakü, Azerbaycanda tiyatro

Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rusça oyunlar sergileyen bir tiyatrodur. Tiyatroda sunulan eserler çoğunlukla Rus yazarlarından ve Rus edebiyatından, geri kalanı ise Azerbaycan edebiyatı'ndan ve Avrupa edebiyatı'ndan klasik ve modern yazarların performanslarıdır. Tiyatro, Azerbaycanlı şair ve oyun yazarı Samed Vurgun'un onuruna adlandırılmıştır.