İçeriğe atla

Mihrişah Sultan (Yusuf İzzeddin'in kızı)

Mihriban Mihrişah Sultan
Doğum1 Haziran 1916(1916-06-01)
Beşiktaş Sarayı, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm25 Ocak 1987 (70 yaşında)
İstanbul, Türkiye
DefinMahmud II Türbesi, Divanyolu, İstanbul
Eş(ler)iÖmer Faruk Efendi
Şevket Arslanoğlu
Tam adı
Mihriban Mihrişah bint Yusuf İzzeddin Bin Abdülaziz Han
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıYusuf İzzeddin Efendi
AnnesiLeman Hanımefendi
Diniİslam

Mihriban Mihrişah Sultan (1 Haziran 1916 - 25 Ocak 1987) Osmanlı prensesi, tahtın varisi Sultan Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzeddin Efendi ile Leman Hanım'ın kızıdır. Müslüman aleminin son halifesi II. Abdülmecid ve Şehsuvar Hanım'ın oğlu Şehzade Ömer Faruk'un ikinci eşidir.

İlk yılları

Mihrişah Sultan 1 Haziran 1916'da Beşiktaş Sarayı'da doğdu. Babası doğumundan 4 ay önce ölen veliaht Yusuf İzzeddin Efendi, annesi ise Ahmed Bey ve Şükriye Hanım'ın kızı Leman Hanım'dır. Dördüncü çocuğu, babasının ikinci kızı ve annesinin üçüncü çocuğuydu. Kendisinden on yaş büyük iki büyük kardeşi Şükriye Sultan ve ondan yedi yaş büyük bir erkek kardeşi Şehzade Mehmed Nizameddin vardı. Abdülaziz ve Dürrinev Kadınefendi'ın torunuydu.[1]

Mihrişah, 1924 yılının Mart ayında imparatorluk ailesinin sürgünü sırasında, İskenderiye, Mısır 'a taşındı.[1]

İlk evlilik

Ömer Faruk Efendi'un kuzeni Mihrişah'a ilgisi artmıştı. Faruk ile Sultan'ın kızı VI. Mehmed eşi Prenses Sabiha Sultan arasında işlerin iyi gitmediği de kamuoyunun bilgisiydi.[2]

1944'te Mihrişah, konsey ailenin reisi olarak Ahmed Nihad Efendi seçtiğinde Faruk'un yanında yer aldı. Sabiha, meclisin kararına destek verirken liderin seçimini onaylarken.[3] Kızları da annelerinin yanında yer aldı. Faruk, Sabiha'yı kızlarını kendisine çevirmekle suçladı. Ancak Mihrişah'a zaten aşıktı ve meclis meselesi sadece bir bahaneydi.[4]

Faruk, yirmi sekiz yıllık evliliğin ardından 5 Mart 1948'de Sabiha'yı boşadı[5] ve sadece dört ay sonra 31 Temmuz 1948'de dini bir törenle Mihrişah ile evlendi.[1] Evlilik sözleşmesinde kocasından boşanma hakkının sözleşmeye dahil edilmesini istedi.[6] Menashe Caddesi'nde 8 numaralı cadde 11 numaralı küçük bir apartman binasına sahipti.[7]

Neslişah Sultan, anılarında Faruk'un onunla evlendikten sonra birbirleriyle arası pek iyi olmadıklarını anlatır. Halen birbirlerini gördüler ama Neslişah ona yakın olmayı reddetti. Ancak Faruk'a çok iyi baktı. Onun uğruna kendini nasıl feda ettiğini anlayan Neslişah, onu tekrar görmeye karar verdi. Faruk'un pazartesi günleri öğle yemeğine Neslişah'ın evine gelme alışkanlığı oldu ve o andan itibaren Mihrişah'ı yanında getirmeye başladı.[8]

Ancak evlilikleri sürmedi ve birkaç yıl sonra Mihrişah, kocasından boşanma hakkını kullanarak Faruk'tan boşandı. Daha sonra Faruk arkadaşlarına "Dünyanın en güzel kadınını en çirkin kadınla evlenmek için boşadım. Kader!"[6]

İkinci evlilik

Mihrişah, Ömer Faruk'tan boşandıktan sonra Şevket Arslanoğlu ile evlendi.[1] Mihrişah, prensesler için sürgün yasasının kaldırılmasının ardından 1952'de İstanbul'a döndü. Son yıllarını amcası Mehmed Seyfeddin Efendi'in kızı kuzeni Fatma Gevheri Sultan ile Taksim Meydanı'nda geniş bir dairede geçirdi.[9]

Ölümü

II. Mahmud Türbesi haziresinde yer alan mezarı

Mihrişah Sultan 25 Ocak 1987'da yetmiş yaşında öldü ve Büyük babası II. Mahmud, Divanyolu, İstanbul türbesine gömüldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Adra, Jamil. Genealogy of the Imperial Ottoman Family 2005. s. 15. 
  2. ^ Bardakçı 2017, s. 205.
  3. ^ Bardakçı 2017, s. 207.
  4. ^ Bardakçı 2017, s. 208.
  5. ^ Bardakçı 2017, s. 171.
  6. ^ a b Bardakçı 2017, s. 209.
  7. ^ "Maadi'nin Osmanlıları". egy.com. 25 Kasım 2010. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  8. ^ Bardakçı 2017, s. 250.
  9. ^ "Fatma Gevheri Osmanoğlu Kimdir Sultan Abdülaziz Oğlu, Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi Kızı". Osmnali.site. 7 Şubat 2017. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

  • Bardakçı, Murat (2017). Neslishah: Son Osmanlı Prensesi. Oxford University Press. ISBN 978-9- 774-16837-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Efendi</span> Osmanlı Hanedanının son halifesi

Abdülmecid Efendi veya II. Abdülmecid, 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz’in altı oğlundan biri, Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, 16 Mayıs 1926 ile 23 Ağustos 1944 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, ressam ve müzisyen. Osmanlı hanedanının tek ressam üyesidir ve döneminin Türk ressamları arasında yer almıştır. Amcasının oğlu Mehmed Vahdettin’in 4 Temmuz 1918’de tahta çıkması üzerine Osmanlı tahtının veliahdı olan Abdülmecid; bu sıfatı 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılıncaya kadar taşıdı. TBMM tarafından 18 Kasım 1922’de halife seçildi. Osmanlı halifeliğine resmen son veren 431 sayılı Kanun'un kabul edildiği 3 Mart 1924 tarihine kadar “halife” unvanını taşıdı. Tarihe “Son Osmanlı Halifesi” olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Faruk Efendi</span> Türk asker ve Osmanlı hanedanı şehzadesi

Ömer Faruk Efendi, Türk asker, son Osmanlı halifesi Abdülmecid Efendi'nin oğlu, son Osmanlı padişahı VI. Mehmed’in damadıdır. 1920-1924 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefkat Nişanı</span>

Şefkat Nişanı, 16 Temmuz 1878 yılında çıkartılan nizamname ile II. Abdülhamid tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak yaptırılan nişandır.

Mehmed Şevket Efendi. Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 4. oğludur. Annesi Neşerek Kadınefendi'dir.

Mehmed Cemaleddin Efendi, Osmanlı şehzadesi. Babası, Sultan Abdülaziz'in oğlu Şehzade Mehmed Şevket Efendi, annesi Fatma Rûy-i Nâz Hanım Efendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı hanedan reisleri listesi</span> saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğullarının başına geçen aile reisi

Osmanlı hanedan reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır. Bu unvana, ailenin en yaşlı erkek üyeleri sahip olur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Seyfeddin Efendi</span>

Mehmed Seyfeddin Efendi, Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 5. oğludur. Annesi Gevheri Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selim Efendi</span>

Mehmed Selim Efendi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğluydu.

Esma Sultan Osmanlı padişahı Abdülaziz'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Neslişah Osmanoğlu</span> Osmanlı Hanedanının son üyesi

Fatma Neslişah Sultan veya Neslişah Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Hanzade Sultan (Ömer Faruk Efendi'nin kızı)</span> Soylu

Zehra Hanzade Sultan ya da Hanzade Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyesi. 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz’in ve Son halife Abdülmecid Efendi’nin torunu, Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seniha Sultan</span> Osmanlı padişahı Abdülmecidin kızı

Seniha Sultan, Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in kızı, ilk Türk sosyologlardan Prens Sabahaddin'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kemaleddin Efendi</span>

Ahmed Kemaleddin Efendi, Sultan Abdülmecid ile Verdicenan Kadınefendi'nin oğlu.

Gevheri Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülaziz'ın beşinci eşi.

Dürriye Sultan, Osmanlı prensesi. Sultan V. Mehmed'in oğlu Şehzade Mehmed Ziyaeddin'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şayeste Hanım</span>

Şayeste Hanım Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in onyedinci eşi.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Şükriye Sultan</span>

Hatice Şükriye Sultan (Osmanlı Türkçesi : خدیجه شکریه سلطان ; " saygılı hanımefendi " ve " müteşekkir "manasına gelir., Sultan Abdülaziz'in oğlu tahtın varisi Şehzade Yusuf İzzeddin'in kızı ve bir Osmanlı prensesiydi. Annesi Leman Hanım'dı.

Şehzade Ahmed Tevhid Efendi veya Ahmed Tevhid Osmanoğlu, Şehzade Mehmed Seyfeddin'in oğlu ve Sultan Abdülaziz'in torunu olan Osmanlı şehzadesidir.