Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.
Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.
Mihrimah Sultan, Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın kızı.
Edirnekapı, İstanbul'un en tanınan semtlerinden biridir. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisindedir. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın emriyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii burada yer alır. Beylik Su Yolu ile Sarmaşık Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi de bu semtte bulunur.
Sinan Paşa Camisi İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir.
Mihr-î-Mâh Sultan Camii İstanbul'un Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunan cami. Banisi (yaptıran) Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'dır. 1563-1566 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapıldı.
Mihrimah Sultan Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Üsküdar Meydanı'nda Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı camidir. Mimar Sinan'ın erken dönem eserlerindendir. Kubbesi, ön cephesi dışındaki diğer üç cephesinden yarım kubbelerle desteklenmiştir. Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.
Gazi Ahmed Paşa Camii ya da Kara Ahmed Paşa Camii, İstanbul'un Topkapı semtinde Fatma Sultan mahallesinde 1558 yılında tamamlanmış bir camidir. Caminin banisi Kara Ahmed Paşa, Yavuz Selim'in damadıdır. Caminin yapımı 1555 yılında Edirnekapı civarında başlanmıştır. 1555'te muhtemelen Rüstem Paşa ile husumeti yüzünden idam edilmiş; ölümünen az önce yapımı başlayan caminin tamamlandığını görmemiştir. İnşaat Mihrimah Sultan'ın isteği üzerine durdurulmuştur ve bölgede Mihrimah Sultan Camii'nin inşaatına başlanmıştır. Bunun üzerine cami ve türbenin inşaatı Topkapı'daki yeni bir vakıf arazisinde yapılmuştır. Kara Ahmed'in türbesi caminin 50 metre batısında müstakil bir yapıdır. Cami, medrese, türbe ve sıbyan mektebinden oluşan bir külliye şeklinde yapılmıştır.
Mihrimah Sultan Camii şu anlamlara gelebilir:
- Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı), İstanbul'un Edirnekapı semtindeki cami.
- Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar), İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki cami.
İcadiye, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Kendisiyle aynı adı taşıyan İcadiye Tepesi üzerinde kurulu olan semtin komşuları kuzeyde Kuzguncuk, doğuda Altunizade, güneyde Selamiali ve batıda Sultantepe mahalleleridir. Yerleşim alanlarının çoğunlukta olduğu bir mahalledir. Semt Osmanlı döneminden kalma bazı tarihî yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. Fethi Paşa Korusu, bu mahalle sınırları içerisindedir. 30.000 üzeri bir nüfusa sahiptir.
Raziye Sultan Osmanlı Padişahı I. Süleyman kızı. Tarihçiler I. Süleyman'ın Mihrimah Sultan'dan başka kızı olmadığını düşünseler de yeni çıkan belgelerle bunun doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Tasasız Raziye olarak da bilinir. Kabri Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi Türbesi'nde yer almaktadır.
Ayşe Hümaşah Sultan, Ayşe Hümaşah Hanım Sultan olarak da bilinmektedir. Ayşe Hümaşah Sultan 1543 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi Mihrimah Sultan, babası ise Rüstem Paşa'dır. Osmanlı padişahı I. Süleyman ile Hürrem Sultan'ın ilk torunu olduğu düşünülmektedir. Mihrimah Sultan'ın Rüstem Paşa ile olan evliliğinden Ayşe Hümaşah ve Osman adında iki çocuğu olmuştur. Çocukları Abdurrahman Bey, Mehmet Bey, Şehid Mustafa Paşa ve Osman Bey'dir.
Mihrimah Sultan, Osmanlı padişahı Mehmed Reşad'ın oğlu Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi ile Neşemend Hanımefendi'nin kızı.
Damad Mehmed Said Paşa Osmanlı askeri.
Mihrimah Sultan Osmanlı tarihinde adı geçen Mihrimah adını taşıyan birden fazla padişah eşi, kızı veya torunu anlamına gelebilir:
- Mihrimah Sultan
- Mihrimah Sultan
- Mihrimah Sultan
- Mihrimah Sultan
Edirnekapı Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayının T4 hattında bulunan ve 18 Mart 2009 tarihinde hizmete giren tramvay istasyonudur.
Bu maddede, İstanbul'daki kayda değer hamamlar listelenmektedir.
Cağalizade İbrahim Bey Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Edirnekapı semtinde Fevzi Paşa Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi ve ayna taşı yerindedir. Bir adet bardaklığı vardır. Günümüzde suyu akmaktadır. Teknesi yol kotunun altında kalmıştır. Çeşme Mihrimah Sultan Hamamı'nın ön cephesindedir.
Ekmekçi Baba Kabri, İstanbul ili Fatih ilçesi Edirnekapı semtinde Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yer alan ve II. Mehmed'in ekmekçibaşısı (reîsü'l-habbâzîn) Ekmekçibaşı Hacı Mehmed Muhyiddin Efendi'nin defnedildiği mezarlıktır. Hicrî 874 yılında öldüğünde burada yaptırdığı caminin bahçesine defnedilmiş ancak cami günümüze ulaşamamıştır. Caminin yerinde günümüzde bir benzin istasyonu bulunur. Mezarlık etrafı duvarla çevrili ve korunaklı haldedir. Yanında Mihrimah Sultan Hamamı bulunur.