İçeriğe atla

Mihrican Bahar

Mihrican Bahar
Doğum2 Şubat 1941 (83 yaşında)
Reşadiye, Tokat
TarzlarTürk Halk Müziği
MesleklerMüzisyen, şarkıcı, söz yazarı
Etkin yıllar1970-günümüz
ÇocuklarıVolkan Dündar
Bahar Dündar

Mihrican Bahar (2 Şubat 1941, Reşadiye, Tokat) Türk Halk Müziği sanatçısı, oyuncu. Seslendirdiği yöresel şarkılarla bilinir.

Erken kariyeri

Tokat'ın Reşadiye ilçesinin Beşdere köyünde doğdu. Çocukluk yıllarını geçirdiği Sarıtarla köyünden küçük yaşlarda İstanbul'a taşındı. Bir süre koleksiyonculuk yapan ve İstanbul'da geçirdiği zor çocukluk yıllarının ardından 1965 yılında bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı oyuncu Baki Tamer'in yardımıyla Urfalı Cemil Cankat ile birlikte turneye çıktı. Turnede sahneye çıktığı ilk yer Lüleburgaz oldu. Ancak yaklaşık bir yıl süren konser turnesinin sonunda yeteri kadar tanınmadığı düşüncesiyle, işçi olarak Almanya'ya gitti ve Siemens fabrikasında işçi olarak çalışırken tanıştığı saz üstadı Halim Giresunoğlu vasıtasıyla katıldığı Almanya'da düzenlenen Türk Halk Müziği ses yarışmasında birinci oldu. 1970 yılında Türkiye'ye geri döndükten sonra birçok kaset ve plak yaptı. Pelit Film şirketinin sahibi yönetmen Hidayet Pelit'in teklifiyle ile Uğraş Ölümden Ötesi Yok (1973) ve Ben Köyümün Delisiyim (1980) filmlerinde rol aldı.

Tek kanallı dönemde, 1979 yılında TRT'de söylediği Başındaki Yazmayı Sarıya mı Boyadın adlı Tokat türküsüyle adından söz ettirdi.[1] Yine memleketi ve doğum yeri olan Tokat yöresine ait anonim ve bestecisi bilinen birçok türküyü[2] seslendirmiştir. Ali Ekber Çiçek, Ali Kızıltuğ, Orhan Gencebay gibi birçok sanatçıyla projeler gerçekleştirmiştir.[3]

Özel hayatı

Evli ve iki çocuk annesi olan Mihrican Bahar uzun yıllar TRT Ankara Radyosu'nda görev yaptı.

Diskografi

45'lik

  • "Muhammedin Mezarını Kazan Kimdir" (Orhan Gencebay ile birlikte, (1970)

Kaynakça

  1. ^ "Tokat türkülerinin efsane ismi; Mihrican Bahar". Başçiftlik.net. 11 Eylül 2013. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  2. ^ Engin Ünal (11 Ocak 2016). "Çameli'li sanatçı film gibi hayat yaşadı". Denizlihaber.com. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  3. ^ "Mihrican Bahar 50. Sanat Yılını Kutluyor". Tokatkültür.com.tr. 2 Eylül 2015. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye</span> Tokatın ilçesi

Reşadiye, Karadeniz'in orta kesiminde Kızılırmak yayı içinde kalan Kapadokya arazisi içerisinde yer alan bir Tokat ilçesidir. Kelkit Çayı'nın kenarında, kara yolu üzerindedir. Reşadiye; kuzeyinde Ordu, güneyinde Almus, batısında Niksar ve Başçiftlik, güneydoğusunda ise Sivas ile çevrilmişir. 2022 TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 32.600’dür.

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

Zühdi Reha Yeprem ; Türk tiyatrocu, manken, oyuncu, koreograf ve şiir yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bingöl</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Yavuz Bingöl, Türk müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusudur.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sibel Can</span> Türk şarkıcı

Sibel Can, doğum adıyla Sibel Cangüre,, Türk şarkıcı ve oyuncu. Kariyerine dansöz olarak başlayan Can, daha sonra şarkıcılık yapmaya başladı ve günümüzde televizyon ve sinema oyunculuğu ile sunuculuk da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Muhtardüzü</span>

Muhtardüzü, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Örenler, Niksar</span>

Örenler, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Sezgin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Ahmet Sezgin, Türk halk müziği sanatçısı.

Orhon Murat Arıburnu, Türk şair, sinema ve tiyatro yönetmeni, yapımcı, oyuncu, senarist, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, ressam.

Sadık Doğanay Türk Halk Müziği sanatçısı, söz yazarıdır.

Gülten Savaşçı Türk devrimci ve Mahir Çayan'ın eski eşi.

<i>Türküler Dile Geldi</i>

Türküler Dile Geldi, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Temmuz 2009 tarihinde çıkardığı on beşinci albümüdür. Albüm, Özdemir Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır.

Hamdi Özbay, Türk halk müziği sanatçısı.