İçeriğe atla

Mihaly Csikszentmihalyi

Mihaly Csikszentmihalyi
Csikszentmihalyi, 2010
Doğum29 Eylül 1934
Fiume, İtalya Krallığı
Ölüm20 Ekim 2021 (87 yaşında)
Claremont, Kaliforniya, ABD)
MilliyetMacar
EğitimUniversity of Chicago
Tanınma nedeniAkış teorisi
Pozitif psikolojisi
Evlilikler
Isabella Selega (e. 1961)
Çocuk(lar)2
Kariyeri
DalıPsikoloji
Çalıştığı kurumlarClaremont Graduate University
University of Chicago
Lake Forest College
Doktora
danışmanı
Jacob W. Getzels

Mihaly Csikszentmihalyi (29 Eylül 1934, Fiume, İtalya- 20 Ekim 2021, Claremont, Kaliforniya, ABD), Macar asıllı ABD'li psikolog.

Pozitif psikoloji alanında öncü bir bilim insanıdır. İnsanların yaptıkları uğraşlardan içsel tatmin duyma deneyiminin nasıl oluştuğunu ve yaratıcılığı anlamaya yönelik çalışmalar yaptı. Akış teorisi adını verdiği teoriyi geliştirdi. Kitapları çok satanlar listelerinde yer almıştır.[1]

Yaşamı

1934 yılında İtalya’nın Fiume kentinde (günümüzde Rijeka olarak bilinmektedir) doğdu. Babası, Fiume'deki Macar Konsolosluğu'nda çalışan bir diplomat idi. Roma'da öğrenim gördü.[2] Macar dilini, İtalyanca’yı ve Almanca’yı akıcı olarak konuşmayı öğrendi.[3]

Ergenlik çağında İkinci Dünya Savaşı İtalyan esir kamplarında tutuldu ve savaş sırasında evlerini, işlerini, güvenliklerini kaybeden insanların mutsuzluğuna tanık oldu.[4] Satranç oynamayı esir kampında bulunduğu sırada öğrendi. Dikkatini etrafında olup biten olumsuzluklardan uzaklaştırabilmenin en iyi yolunun satranç olduğuna inandı.[3] Esir kampı deneyiminden sonra mutluluğu anlamaya dair bir merak geliştirdi.[4]

Savaşın ardından 16 yaşında iken kayak yapmak için seyahat ettiği İsviçre’de psikolog Carl Jung’un bir konuşmasını dinleme fırsatı buldu.[3] Jung, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından travmatize olmuş Avrupa halkının psikolojik analizini yapıyordu.[4] Dinlediklerinden çok etkilenen Csikszentmihaly,[3] duygularını daha sonra şu şekilde ifade etmiştir: “Bir çocuk olarak savaş sırasında yetişkinlerin- o güvendiğim büyüklerin- düşünme biçimleriyle ilgili çok büyük sıkıntılar gördüm. Ben hayatımı bir düzene koymak için daha iyi bir sistem bulmaya çalışıyordum. Jung yaşam deneyiminin daha pozitif yönleriyle ilgileniyordu[3] Jung'un konuşmasını dinledikten sonra psikolojiye ilgisi duydu ve onun çalışmalarını okumaya başladı. Bir süre sonra psikoloji eğitimi almak ve mutluluğun sırrını bulmak için ABD’ye gitmeye karar verdi.[4]

22 yaşında ABD’ye göç etti. Şikago Üniversitesi’nde psikoloji öğrenimi gördü. 1960 yılında lisans, 1965 yılında doktora eğitimini tamamladı. 1969-2000 yılları arasında Şikago Üniversitesi’nde ders verdi.[3] Başka bir amaç olmaksızın, sadece kendini tatmin etmek için çaba gösteren sanatçı, atlet, ressam, satranç oyuncusu gibi kimselerle onların bu içsel güdülenme halini incelemek üzere görüşmeler yaptı ve insanların dikkatlerini tamamen bir şeye kanalize ettikleri yoğunlaşma anlarında mutlu olduklarını gördü. Bu durumu "akış" olarak adlandırdı. Geliştirdiği "Akış teorisi" ile tanındı. Düşüncelerini 1975 yılında yayımlanan “Beyond Boredom and Anxiety” (Sıkıntı ve Endişenin Ötesinde) ve Jacob W. Getzels ile birlikte yazdıkları, 1976'da yayımlanan "Creative Vision" (Yaratıcı Vizyon) isimli kitaplarda açıkladı.[5][6]

1990 yılında yayımlanan, “Flow: The Psychology of Optimal Experience” (Türkçeye "Akış: Mutluluk Bilimi" olarak çevrilmiştir) adlı kitabı, 1993'e Dallas Kovboyları adlı Amerikan profesyonel futbol takımının koçu Jimmy Johnson'ın, televizyonda takımının bu kitaptaki fikirlerden yararlanarak maçlara hazırlandığını söylemesi ve ardından takımın 15 yıl aradan sonra şampiyon olmasından sonra çok popüler oldu. Akış kavramı böylece popülerleşti.[7] Kitap çok-satanlar listesine girdi; 20 dile çevrildi.[8]

Csikszentmihalyi daha sonraki çalışmalarında yaratıcılığa odaklandı; "yaratıcı beyinler”in ortaya çıkması için gerekli şartları araştırdı. Emekli olduktan sonra Kaliforniya'ya taşındı ve Claremont Graduate Üniversitesi’nde çalıştı.[9] 2004’te yaptığı “Flow, the secret to Happiness” başlıklı TEDx konuşması, 6.7 milyondan fazla izlendi.[6] Pozitif psikoloji bilimini ve pratiğini geliştiren bilim adamlarına verilen Clifton Strengths Institute (Clifton Güçlü Yönler Enstitüsü) Ödülü'ne (2009)[10] ve Macaristan'daki akademik hayata olağanüstü katkılarda bulunanlara Macaristan Devleti tarafından verilen Széchenyi Ödülü'ne (2011) değer görüldü.[11]

20 Ocak 2021’de Claremont’daki evinde kardiyak arrest nedeniyle 87 yaşında hayatını kaybetti.[9]

Akış Kuramı

Csikszentmihaly'nin Sekiz Kanallı Deneyim Dalgalanma Modeli

Csikszentmihalyi çalışmalarında çeşitli etkinlikleri sırf keyif aldıkları için yapan insanların deneyimlerini inceledi. Para ya da şöhret gibi ödüller olmasa da sırf keyif aldıkları için işlerini yapan sanatçılar, yazarlar, sporcular, satranç ustaları ve cerrahlarla görüştü. Keyfin stresten uzak olup rahatladıkları anlarda değil, dikkatlerini tamamen bir şeye kanalize ettikleri yoğunlaşma anlarından geldiğini gördü. Bu durumu "akış" olarak adlandırdı. Çünkü görüşme yaptığı insanlar, yaşadıkları bu yoğun deneyimi bir nehrin akıp gitmesi gibi, akıntı tarafından sürüklenmek, akmak gibi nitelendirmiştir.[12]

Csikszentmihalyi akışı şöyle tarif etmiştir: “Kişinin o anda meşgul olduğu eyleme kendini kaptırmış olma halidir. Bu, bir eylemi değil de bir durumu da içerebilir. Mutluluk, insanların kendilerini meşgul eden eylem veya içinde bulundukları durum sayesinde o anda etraflarında olan bitenden sıkıntı duymamaları halidir." Akış kavramını şöyle açıklar: "Bir eylemle tamamen o eylemin kendisi için meşgul olmaktır. Ego uçup gider. Zaman hızla akar. Her eylem, her hareket ve düşünce birbirini takip eder, tıpkı caz müziği çalar gibi. Tüm varlığınızla işin içine girersiniz ve becerilerinizi sonuna kadar kullanırsınız.[13]

Eserleri

  • Csikszentmihalyi, M. (1975). Beyond Boredom and Anxiety: Experiencing Flow in Work and Play, San Francisco: Jossey-Bass.
  • Csikszentmihalyi, M. and Csikszentmihalyi, I. S., eds. (1988). Optimal Experience: Psychological studies of flow in consciousness, Cambridge: Cambridge University Press.
  • Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper and Row.
  • Csikszentmihalyi, M. (1996). Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention. New York: Harper Perennial.
  • Csikszentmihalyi, M. (1998). Finding Flow: The Psychology of Engagement With Everyday Life. Basic Books.
  • Gardner, H., Csikszentmihalyi, M., and Damon, W. (2002). Good Business: Leadership, Flow, and the Making of Meaning. Basic Books

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "The 'Evolving Self' - Another global bestseller by Prof. Mihaly Csikszentmihalyi". Leadership & Flow (İngilizce). 9 Temmuz 2020. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  2. ^ "Passings: Mihaly Csikszentmihalyi, the 'Father of Flow,' 1934-2021 ·Claremont Graduate University". Claremont Graduate University (İngilizce). 25 Ekim 2021. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  3. ^ a b c d e f "A Biography of Positive Psychologist Mihaly Csikszentmihalyi". Verywell Mind (İngilizce). 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  4. ^ a b c d "8 Ways To Create Flow According to Mihaly Csikszentmihalyi [+TED Talk]". PositivePsychology.com (İngilizce). 16 Aralık 2016. 23 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  5. ^ Karaca, Kağan Çağrı (2018). "Restoran atmosferinin tekrar ziyaret niyetine etkisi: Akış deneyiminin aracılık rolü". Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  6. ^ a b Schudel, Matt (30 Ekim 2021). "Mihaly Csikszentmihalyi, who described the 'flow' of human creativity, dies at 87". Washington Post Obituary (İngilizce). 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  7. ^ Buzady, Zoltan (21 Şubat 2018). "25 Years Jubilee: Super Bowl, Flow, Creativity & You!". Leadership & Flow (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  8. ^ "Mihaly Csikszentmihalyi ·Claremont Graduate University". Claremont Graduate University (İngilizce). 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  9. ^ a b Risen, Clay (27 Ekim 2021). "Mihaly Csikszentmihalyi, the Father of 'Flow,' Dies at 87". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  10. ^ "Strength Prize honors 'flow' founder". Apa.org. Mayıs 2009. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  11. ^ "Mihaly Csikszentmihalyi - Biography, Books and Theories". www.famouspsychologists.org. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  12. ^ "Flow Theory - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  13. ^ "Mihaly Csikszentmihalyi". 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Jung</span> İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu (1875–1961)

Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr. Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.

Felsefede, hazcılık veya hedonizm, hazzın mutlak anlamda iyi olduğunu, insan eylemlerinin nihai anlamda haz sağlayacak bir biçimde planlanması gerektiğini, sürekli haz verene yönelmenin en uygun davranış biçimi olduğunu savunan felsefi görüş. Hedonizm terimi felsefe, sanat ve psikolojide hem duyusal hazzı hem de daha entelektüel veya kişisel arayışları kapsayan bir dizi teori veya uygulamayı kapsayabilmektedir. Aynı zamanda bu terim günlük dilde başkalarının zararı pahasına kısa vadeli haz peşinde koşan egoist kişiler için de bir aşağılama ifadesi olarak kullanılabilmektedir. Felsefede hedonizmin temsilcisi olarak gözüken Kirene Okulu, Sokrates'in öğrencisi Aristippos tarafından kurulmuş, daha sonra Epikür tarafından devam ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mutluluk</span> Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu

Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Transpersonel psikoloji</span>

Transpersonel psikoloji, insan zihninin aşkın veya ruhsal yönleri üzerinde araştırmalar yapan psikoloji okulu.

Kişilik psikolojisi, bireylerin kendilerine özgü davranış, düşünce ve duygu biçimleriyle ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel psikoloji</span> evrim teorisinin sosyal ve doğa bilimlerinde uygulanması

Evrimsel psikoloji (EP), bellek, algı, dil gibi psikolojik özellikleri çağdaş evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Evrimsel psikoloji, bunun yanında insanın hangi psikolojik özelliklerinin, ne tür bir uyarlanma geliştirdiğini, yani doğal seçilim veya cinsel seçilimin işlevsel sonuçlarını belirlemeye çalışır. Kalp, akciğer ve bağışıklık sistemi gibi fizyolojik mekanizmalar hakkındaki uyarlanımcı düşünce ile evrimsel biyolojideki düşünce ortaktır.

Eşzamanlılık, ilk olarak analitik psikolog Carl G. Jung tarafından "anlamlı bir şekilde ilişkili görünen ancak nedensel bir bağlantıdan yoksun durumları tanımlamak için" ortaya atılan bir kavramdır. Çağdaş araştırmalarda, eşzamanlılık deneyimleri, kişinin zihnindeki olaylar ile dış dünya arasındaki tesadüflerin nedensel olarak birbiriyle ilgisiz olabileceği, ancak başka bilinmeyen bir bağlantısı olabileceğine dair kişinin öznel deneyimine atıfta bulunur. Jung, bunun insan zihninin sağlıklı, hatta gerekli bir işlevi olduğunu ve psikozda zararlı hale gelebileceğini savunmuştur.

Pozitif psikoloji, 1990'lı yılların sonlarında başlayan bir akımdır ve günümüze geldikçe önem kazanan bir araştırma alanı haline gelmiştir. Pozitif psikoloji hakkındaki araştırmalar ve kuram geliştirme çabaları sayıları gittikçe artan bir psikolog grubunun dikkatini çekmektedir ve hümanistik psikoloji hareketinin en uzun soluklu mirasını temsil edebilir. Ancak bazı psikologlar, hakkını teslim etseler de, pozitif psikolojiyi hümanistik psikolojinin ‘’ yeniden paketlenmesi’’ olarak görüyorlar. Pozitif psikoloji, “bireylerin, grupların ve kurumların uygun bir şekilde işlev görmesine yardımcı olan ve onların gelişmelerine katkı sağlayan durumlar ve koşulların bir çalışması” olarak tanımlanmıştır.

Pozitif psikolojide, akış, aynı zamanda alan olarak da bilinmekte, bir etkinliği gerçekleştiriyor olan kişinin enerjik bir şekilde odaklandığını, tamamen dahil olduğunu ve etkinlik süresince keyif aldığını hissederek kendini tamamen etkinliğe verdiği zamanki zihinsel durumdur. Özünde, akış kişinin yapıyor olduğu şeye tamamen dikkatini vermesi ile karakterize olur. Binlerce yıldır başka biçimlerde, özellikle doğulu dinlerde var olmasına rağmen Mihaly Csikszentmihalyi tarafından isimlendirilen kavramdan birçok alanda söz edilmektedir. Akışı gerçekleştirmekten genellikle alanın içinde olmak olarak söz edilmektedir.

Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir. Psikolojik faktörler sağlığı doğrudan etkileyebilir. Örneğin, hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni etkileyen kronik olarak meydana gelen çevresel stres faktörleri kümülatif olarak sağlığa zarar verebilir. Davranışsal faktörler de bir kişinin sağlığını etkileyebilir. Örneğin, belirli davranışlar zamanla zararlı olabilir veya sağlığa iyi gelebilir. Sağlık psikologları biyopsikososyal bir yaklaşım benimser. Başka bir deyişle, sağlık psikologları sağlığı sadece biyolojik süreçlerin değil, aynı zamanda psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerin ürünü olarak anlarlar.

Ahlâki psikoloji ya da ahlâk psikolojisi hem felsefe hem de psikoloji alanlarını ortak bir zeminde inceleyen çalışma alanıdır. Tarihsel olarak, ahlaki psikoloji terimi, ahlaki gelişim çalışmasını ifade etmek için nispeten daha dar bir şekilde kullanılmıştır. Ahlaki psikoloji sonuç olarak etik, psikoloji ve zihin felsefesinin kesişimindeki çeşitli konulara daha geniş olarak değinmeye başlamıştır. Alanın bazı ana konuları ahlaki yargı, ahlaki akıl yürütme, ahlaki duyarlılık, ahlaki sorumluluk, ahlaki motivasyon, ahlaki kimlik, ahlaki eylem, ahlaki gelişim, ahlaki çeşitlilik, ahlaki temeller, ahlaki karakter, fedakarlık, psikolojik egoizm, ahlaki şans, ahlaki tahmin, ahlaki duygu, duygusal tahmin ve ahlaki anlaşmazlık olarak verilebilir.

Psikoloji temel bilimi, psikoloji alanında yapılan araştırmaların bazıları, uygulanan psikolojik disiplinlerde yapılan araştırmalardan daha "temel" dir ve doğrudan bir uygulaması yoktur. Psikoloji içerisindeki temel bilim yönelimini yansıttığı düşünülen alt disiplinler arasında biyolojik psikoloji, bilişsel psikoloji, nöropsikoloji vb. alt dallar sayılabilmektedir. Bu alt disiplinlerdeki araştırmalar, metodolojik titizlik ile karakterizedir. Psikolojinin temel bilim olarak kaygı, davranış, biliş ve duyguların altında yatan yasaları ve süreçleri anlamaktır. Temel bilim olarak psikoloji, uygulamalı psikoloji için bir temel sağlar. Uygulamalı psikoloji, aksine, temel psikolojik bilimlerin ortaya koyduğu psikolojik ilkelerin ve teorilerin uygulanmasını içerir; bu uygulamalar zihinsel ve fiziksel sağlık ayrıca eğitim gibi alanlarda sorunların üstesinden gelmeyi veya refahı artırmayı amaçlamaktadır.

Bu liste dikkate değer psikologları ve psikoloji alanında önemli katkıda bulunan insanları gösterir. Liste söz konusu olan kişilerin soyadlarının alfabetik sıralanması sonucu oluşturulmuştur.

Kantitatif psikoloji veya Nicel psikoloji, insan veya hayvan psikolojik süreçlerinin matematiksel modellemesi, araştırma tasarımı ve metodolojisi ve istatistiksel analizine odaklanan bilimsel bir çalışma alanıdır. İnsan yeteneklerini ölçmek için testler ve diğer cihazları içerir. Kantitatif psikologlar, psikolojik ölçüm teorisi ve tekniği ile ilgili bir alan olan psikometri olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli araştırma yöntemleri geliştirir ve analiz eder.

William Ascher, Kaliforniya Claremont'taki Claremont McKenna Koleji'nde Donald C. McKenna Hükûmet ve Ekonomi Profesörüdür ve burada Akademik Başkan Yardımcısı ve Fakülte Dekanı olarak görev yapmıştır (2000–2005). Daha önce Kamu Politikası ve Siyaset Bilimi Profesörü olarak Duke Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Araştırmaları Merkezi'ni (1985-2000) yönetti. Stratejik planlama, gelişmekte olan ülkelerde politika oluşturma, doğal kaynaklar ve çevre politikası, Latin Amerika ve Asya politik ekonomisi, politik psikoloji ve tahmin yöntemlerini inceler.

Psikoloji felsefesi, modern psikolojinin teorik temellerinde yatan birçok konuyu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">21. yüzyıl becerileri</span>

21. yüzyıl becerileri, 21. yüzyıl toplumlarında ve iş alanlarında başarılı olabilmek için eğitimciler, iş dünyası liderleri, akademisyenler ve devlet kurumları tarafından kabul görmüş yetenek ve öğrenme eğilimlerini, okuryazarlıkları, yetkinlikleri içeren becerilerdir. Bu beceriler, öğrencilerin hızla değişen, dijital bir toplumda başarılı olmaları için gereken becerilere odaklanır. Bu becerilerin birçoğu derin öğrenme ile ilişkilidir ve analitik düşünme, problem çözme ve işbirliği gerektirir. Bu beceriler bilgiye dayalı olmamaları bakımından geleneksel akademik becerilerden ayrılır.

Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.

Kendini gerçekleştirme (Self-Realization), Batı felsefesi, psikolojisi ve ruhsal öğretilerinde olduğu kadar Doğu ruhsal öğretileri için de kullanılan bir terim. Genel olarak bireyin kişilik ve karakterindeki imkanları ortaya koymasını ifade eder. Türkçede Abraham Maslow'un Self-actualization terimiyle aynı şekilde çevrilmektedir.