İçeriğe atla

Mihaloğlu Ali Bey (Razi Ali Bey)

Mihaloğlu Ali Bey (Razi Ali Bey)

Ümera ailelerden Mihaloğulları ailesinin kurucusu Abdullah Mihal Gazi'nin oğlu.[1]

Faaliyetleri

Yıldırım Bayezid'in lalalığınıda yapan Akıncı komutanı Mihaloğlu Ali Bey (Razi Ali Bey) I.Kosova Savaşı'na katılıp önemli başarılar gösterdi.

Yıldırım Bayezid ''Al-amir-i 'l-kabir... maliku 'l-ğuzât va 'l-mucöhidin'' diyerek tanımladığı Mihaloğlu Ali Bey'e, I.Kosova savaşında gösterdiği başarıdan dolayı erkek evlâdı devam ettikçe mazul olmamak kayt ve şartiyle soyuna ebedi Sancak Beyliği pâyesi ve rütbesini verdi.

I.Kosova savaşında gösterdiği büyük başarıdan sonra ’’…külli erliği zuhura gelmegin’’ bahadırlığı ve şecaati Yıldırım Beyazid tarafından Muharrem / 793 M. 1390 tarihli fermanla tasdik edilen Mihaloğlu Gazi Ali Bey’e Padişah Yıldırım Bayezid tarafından verilen sancak beratı;

Suret-i Berat-ı Ali;

Bu tevkii refi hümayun hükmü oldur ki merhum ve mağfurullah babam Hüdavendigar şehid vaki olduğu cengi aziminde iş bu emirül kebir mefhar-ül ümema-il izam melik-ül ğuzat vel mücahidinkahir-ül kefaret-il vel müşrikin Mihal beg oğlu Gazi Ali Bey lalam dame ulüvvühu hizmetlerinin külli erliği zuhura gelmegin emreyledim ki evlatlarının evlatlarına batnen bade batnin ve karnen bade karnin sancak virülüp nin bad mazul olmamak içün bu bitiyi verdim ve buyurdum ki benim evladımdan ve ensabımdan her kimse Hak canibinden devlet müyesser olur ise bu bitiyi makbul tutup Gazi Ali Beg lalamın evlatlarına sancak beyliği verüp min bad mazul eylemeyüp riaye himaye edeler. Ve her kim bu bitiyi makbul tutmaya Kema kalâllahu sübhanehü ve tealâ ve men beddelehü bademâ semiâhü ve innemâü ismihü ve tealâ ve men beddelehü badmâ semiâhü ve innemaü ismihü ve tealâ ve men beddelehü badmâ semiâhü ve innema ismihu ve tealâ ve men beddelehü bademâ semiahü ve innema ismühu allellezine yübeddilinehu innallahe semi’un âlim ve lanetullahi ve le melaiketi ven-nâsi aleyhim ecmain’' üzerine olsun mukarrer ve mütehakkık bilüp itimad ve itikad kılalar. Tahriren fi evail-i muhrrem-ül haram min şuhur liseneti selase ve tıs'iyn ve seb'amie. Be mekam-ı Edirne - M.Muharrem/793-m.1390 Müteaddid Şahid İmzaları

Tasdik Şerhi-işbu suret 1304 senesinde Mahruse-i Bursa'da Naib-üş-şer'bulunan merhum İbrahim Edhem efendinin mahkemei şeriyesinde mahfuz sicilden bi aynihi ihraç ve mukabele olunmuştur. Kırklareli Müftüsü

Yıldırım Bayezid tarafından Mihaloğlu Gazi Ali Bey'e verilen H.793 tarihli beratın aslı, H.1304 yılında Bursa'da naib-üş şeri bulunan merhum İbrahim Edhem efendinin mahkemei şer'iyesinde mahfuz sicildedir.[2]

Geleneği

Yıldırm Bayezid'in isteği üzerine Amasya ve çevresine yerleşen Mihaloğlu Ali Bey'in (Razi Ali Bey) oğulları Yahya Bey ve Mehmed Bey Mihaloğulları ailesinin Anadolu'da Amasya kolunu devam ettirmişlerdir.

Sivas Evkaf Müdürlüğündeki 896 H. tarihli vakfiyedeki kayıtlara göre Abdullah Mihal Gazi'nin oğlu Gazi Ali Bey'in soyunun Amasya ve Samsun havalisinde devam etmekte olduğu anlaşılmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ http://tayyibgokbilgin.info/wp-content/uploads/2012/05/Article-112.pdf
  2. ^ a b Yaşar GÖKÇEK : Kösemihaloğulları (İ.Ü. Ed. Fak. Mezuniyet Tezi 1950)
  1. http://tayyibgokbilgin.info/wp-content/uploads/2012/05/Article-112.pdf 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Yaşar GÖKÇEK : Kösemihaloğulları (İ.Ü. Ed. Fak. Mezuniyet Tezi 1950)
  3. http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php?idno=300025&idno2=c300019 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Bayezid</span> 4. Osmanlı padişahı (1389–1402)

I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid, dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">I. Mehmed</span> 5. Osmanlı padişahı (1413–1421)

I. Mehmed veya Mehmed Çelebi, beşinci Osmanlı padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Babası I. Bayezid, annesi cariye olan Devlet Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Osman Gazi</span> Osmanlı Beyliğinin kurucusu ve ilk padişahı (1299–1324)

I. Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey, Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır. Yaşadığı dönemde liderliğini yaptığı beylik başlangıçta küçük bir Türk beyliği iken, ölümünden sonraki yüzyıllarda büyük bir imparatorluğa dönüştü. Dedesinin Süleyman Şah veya Gündüz Alp isimli olduğu ve soyunun Oğuzların Bozok koluna mensup Kayı boyuna dayandığı düşünülmektedir. Büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur. Tarihçi Âşıkpaşazâde'nin yazdığına göre Osman Gazi, bir taraftan kendisinin Oğuzların Üçok koluna mensup "Gök Alp" neslinden olduğunu ileri sürerken diğer taraftan da kendi dedesinin isminin "Kaya Alp oğlu Süleyman Şah" değil, "Kutalmışoğlu Süleyman Şah" olduğunu söylediği iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Beyliği</span> Türk beyliği

Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türk beyliğidir. Eşrefoğulları'ndan sonra en kısa hüküm süren beyliktir. Bu yöredeki ilk Türk devletidir.

Köse Mihal, Mihaloğullarının atası. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Mikhael Kosses, İslamiyeti seçerek Osmanlı saflarına geçen ilk önemli Bizanslı komutandır. Mihaloğullarının atası Mikhael Kosses, Müslüman olduktan sonra Osman Gazi'nin teklifiyle Abdullah adını almış, adı Abdullah Mihal Gazi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Havza, Samsun</span> Samsunun ilçesi

Havza, Samsun'un Amasya'ya komşu olan bir ilçesidir. İlçe merkezi Samsun'a 84 km uzaklıktadır. Ayrıca ilçe 1925 yılında Amasya'dan ayrılarak Samsun'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu (eyalet)</span> 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Anadolu Eyaleti veya Anadolu Beylerbeyliği, 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. 16. yüzyılda nüfusu 5.455.000 olup bunun 5.410.000'i Müslüman, 45.000'i gayrimüslimdir ve yüzölçümü 223.114 km² kadardır.

Kalenderîlik ya da Kalender'îyye 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı Safevi Devletinden bir sufinin gayretiyle teşkilatlanarak Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftarlar toplayan bir tasavvuf akımıdır. Kalenderîler, mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrid etmiş, kanaat anlayışına sahip bir topluluktu. Kalenderilik, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkararak dünyayı kaale almaya değer görmeyen ve bu düşünce tarzının günlük hayat ve davranışlarıyla da açığa vuran tasavvuf akımıdır. Kalenderîlik söz konusu mistik temelini ve sosyal niteliğini tarihî akış içinde İslâm dünyasının çeşitli yerlerinde ve değişik zamanlarda yeni unsurlarla zenginleştirerek geliştirmiş ve hep muhalif bir çevre olarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

II. Yakub Bey 1387-1390, 1402-1411 ve 1413-1428 tarihleri arasında üç defa Germiyanoğulları Beyi oldu.

Fetret Devri, Bunalım Devri veya Fasıla-i Saltanat, Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid'in hayattaki beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemidir. Bu süreç Yıldırım Bayezid'in 1402'deki Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıktı. Fetret Devri'nde birbirleriyle taht mücadelesine giren Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmed'dir. Dağılan Osmanlı birliği, 1413 yılında, I. Mehmed tarafından yeniden sağlandı. Bu gelişmeye bağlı olarak Çelebi Mehmet için "devletin ikinci kurucusu" tabiri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey</span> Kuman-Kıpçak kökenli bir Türk akıncı beyidir

Hacı Evrenos Bey veya Gazi Evrenos Bey, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden bir akıncı kumandanı ve aile önderidir. Evrenuz Bey olarak da anılır. İsmini Bizans tarihçileri Avrenezis veya Verenezis, Batılı tarihçiler de Vrenez şeklinde yazarlar.

Kösemihaloğlu Hayreddin Hızır Paşa 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı devlet adamı.

Kösemihaloğlu Mehmed Paşa Osmanlı devlet adamı.

Mihaloğlu Gazi Alâaddin Ali Bey

<span class="mw-page-title-main">İhtiman</span> Bulgaristanın Sofya ili, Ahtiman ilçesine bağlı kent

Ahtiman veya İhtiman, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.