İçeriğe atla

Mihalis Karaolis

Michalis Karaolis
Μιχαλάκης Καραολής
Michalakis-Karaolis
Doğum13 Şubat 1933(1933-02-13)
Palaichori Oreinis, Lefkoşa Kazası, Britanya Kıbrısı
Ölüm10 Mayıs 1956 (23 yaşında)
Lefkoşa, Britanya Kıbrısı
Defin yeriLefkoşa Merkez Hapishanesi
MilliyetKıbrıs Rumu
Eğitimİngiliz Okulu
OrganizasyonEOKA
SuçlamaCinayet
Mahkûmiyet cezasıAsılarak idam

Michalis Karaolis (YunancaΜιχαλάκης Καραολής, 13 Şubat 1933 – 10 Mayıs 1956), Kıbrıslı Rum devlet memuru ve EOKA üyesi. 10 Mayıs 1956'da Andreas Dimitriou ile birlikte idama mahkûm edilerek asılan ilk kişi oldu.

Hayatı ve faaliyetleri

Michalis Karaolis, 13 Şubat 1933'te Britanya Kıbrısı'nın Lefkoşa kazası'na bağlı Palaichori Oreinis köyünde doğdu. İlkokulu Palaichori'de ve Lefkoşa İngiliz Okulu'nda bitirdi. Vergi memuru olarak çalıştı.[1] İngilizlere karşı 1955-1959 Kıbrıs olayları sırasında, o dönem APOEL sporcularının ve kulüp üyeleri ile birlikte Karaolis'te atletizm sporcusu olarak EOKA'nın aktif üyelerinden birisi oldu. 28 Ağustos 1955'te, EOKA'nın Lefkoşa grupları hakkında casusluk yapan ve onların çalışmalarına müdahale eden özel şubeden Kıbrıslı bir polis memuru olan Michael Poullis'i öldürdü. Suikast güpegündüz, Poullis Ledra Sarayı'ndaki AKEL toplantısında görevdeyken gerçekleştirildi. Karaolis, General Yeoryos Grivas'ın emirleri doğrultusunda Girne Dağlarında Grigoris Afksentiu'nun gerillalarıyla buluşmaya giderken yakalandı.

İnfazı

{{çift resim|sağ|} Britanya Kıbrısı özel valisi Mareşal Harding, Karaolis'in ölüm cezasını 28 Ekim'de, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletlerine teslim olmayı reddettiği önemli bir Yunan ulusal bayramında ilan etmeyi seçti ve bu kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Karaolis polis memuru Poullis'i kasten öldürmekten henüz 23 yaşında iken ölüm cezasına çarptırıldı ve asılarak infazı gerçekleştirildi.[2] Lefkoşa Merkez Hapishanesi içerisindeki tutukluların gömüldüğü bahçeye defnedildi. Fransız yazar ve filozof ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Albert Camus, Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen Michalis Karaolis'in affedilmesini talep ettiği bir mektup kaleme aldı.[3] Bu mektup daha sonra Kıbrıslı Rum hayırsever ve girişimci Nasos Ktorides tarafından alındı ve Lefkoşa'daki Milli Mücadele Müzesi'ne bağışlandı.

İnfaz uluslararası arenada kınanırken, Yunanistan'da protesto gösterilerine yol açtı. Atina polisi büyük bir gösteriyi bastıramadı ve 7 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı bir isyan çıktı. Atina Belediye Başkanı, kalabalık bir tezahürat ve alkış eşliğinde, Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in onuruna adanmış hatıra bir mermer plakayı çekiç ile kırarak protesto etti.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "CYPRUS: Deepening Tragedy" (İngilizce). Time. 21 Mayıs 1956. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  2. ^ Parker, Thomas David (17 Haziran 2019). Avoiding The Terrorist Trap: Why Respect For Human Rights Is The Key To Defeating Terrorism (İngilizce). World Scientific. ISBN 978-1-78326-656-2. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  3. ^ fm (24 Ocak 2018). "CYPRUS: Remembering Karaolis - a historical document by Albert Camus". Financial Mirror (İngilizce). 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün komutanıdır. Karpaz'ın Vasili (Gelincik) köyünde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">EOKA</span> Kıbrıslı Rum silahlı örgüt

EOKA, Kıbrıs'ta Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve adanın Yunanistan'a bağlanması (Enosis) için uğraşan Kıbrıslı Rum silahlı örgüttür.

Kanlı Noel, 20 Aralık 1963'ü 21 Aralık'a bağlayan gece Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ne karşı başlattığı çatışmalardır. Saldırılar Akritas Planı doğrultusunda gerçekleşti ve Türklerin adadan silinmesi hedeflendi. Olaylarda toplam 364 Kıbrıs Türk'ü ile 174 Kıbrıs Rum'u ölmüştür. 1963-64 yıllarındaki çatışmalar, çeşitli aralıklarla 10 Ağustos 1964 tarihine kadar devam etse de "Kanlı Noel" adıyla tasvir edilen ilk çatışmalar; 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 30 Aralık 1963 tarihinde imzalanan Yeşil Hat Anlaşması'yla sonuçlandı.

Akritas Planı, 1963 senesinin başlarında Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmetinde çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde zayıflatarak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan plan. Enosis fikrinde olduğu gibi, Yunanistan ile Kıbrıs'ın birleşmesi şeklinde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Direnişi</span>

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı</span>

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B tarafından Kıbrıs'ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliam. Katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere silahsız 126 Türk öldürülmüştür. 1960 nüfus sayımına göre üç köyün toplam nüfusu 248'di. Fakat halkın bir kısmı çeşitli nedenlerden göç etmişti. Katliamlara ilişkin anma günü tektir ve 14 Ağustos'tur. Bunun sebebi üç köyün birbiri ardına basılmasıdır. Muratağa ve Sandallar köylüleri aynı toplu mezara gömülmüştür ve mezardan toplam 89 kişi çıkarılmıştır. Muratağa ve Sandallar köyleri ile Atlılar köyünde yapılan katliamlar yine de bazen ayrı ayrı ele alınır. Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfi ve cesetlerin bulunması 1/2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal Varoluş Mitingleri</span> Lefkoşada Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrıs ile ilgi politikalarına karşı yapılan bir dizi protesto ve mitingler

2011 Kuzey Kıbrıs protestoları, Kıbrıs Türkleri tarafından Türkiye'nin Kıbrıs politikalarını protesto etmek amacıyla ülkenin başkenti Lefkoşa'da gerçekleşen bir dizi mitinglerdir. İlk miting 28 Ocak 2011'de gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü, Mağusa</span>

Inönü veya Sinde, Kıbrıs'ta köy. Mesarya Ovası'nda bulunan köy, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı bir belediye statüsündedir.

Grigoris Pieris Afksentiu (Yunanca: Γρηγόρης Πιερής Αυξεντίου; 22 Şubat 1928 – 3 Mart 1957) Kıbrıs'ta İngiliz egemenliğine karşı savaşan ve Kıbrıs Rumlarınca ulusal kahraman olarak görülen gerilla savaşçısı. EOKA hiyerarşisinde Yeoryos Grivas'tan sonra ikinci sıradaydı. Zidros (Ζήδρος) takma adını kullanırdı.

<span class="mw-page-title-main">1955-1959 Kıbrıs olayları</span> Britanya Kıbrısında gerçekleşen askeri harekat

1955-1959 Kıbrıs olayları, 1955-1959 yılları arasında Britanya Kıbrısı'nda yaşanan bir çatışma dizisiydi.

1833 Kıbrıs ayaklanmaları, Osmanlı döneminde Kıbrıs Adasında gerçekleşen ayaklanmalardır.

1931 Kıbrıs isyanı veya Ekim Olayları 21 Ekim ile Kasım 1931 arasında, İngiliz kraliyet kolonisi olan Kıbrıs'ta gerçekleşen sömürge karşıtı bir ayaklanmadır. Ayaklanmaya adanın Yunanistan ile Enosis'i (Birliğini) savunan Kıbrıslı Rum milliyetçiler öncülük etti. İsyancıların yenilgisi, İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar sürecek olan baskıcı bir İngiliz yönetimi dönemine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Vasos Lissaridis</span> Kıbrıslı Rum siyasetçi ve Temsilciler Meclisi eski başkanı

Vasos Lissaridis, Kıbrıslı Rum doktor ve siyasetçi. 1985-1991 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev aldı ve EDEK partisinin kuruluşunda yer aldı. EOKA'da aktif rol oynayan Lissaridis, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve başpiskopos III. Makarios'un da kişisel doktorluğunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk yerleşim bölgeleri</span>

Kıbrıs Türk yerleşim bölgelerinde, 1963-64 yıllarındaki toplumlar arası şiddet olayları ile 1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs'a barış harekatı sırasında Kıbrıslı Türkler yaşamıştır.

Bu madde 1878'den günümüze Kıbrıs'ın tarihi hakkındadır.

1 Nisan Saldırıları, 1955 yılında Ethniki Organosis Kyprion Agoniston (EOKA) tarafından Kıbrıs çapında düzenlenen ve Kıbrıs Olayları'nın başlamasına yol açan bir dizi saldırıdır. Gece yarısından sonra EOKA üyeleri tarafından Britanya'daki birçok lokasyona saldırı düzenlendi. Bu saldırı boyunca EOKA tarafından Kıbrıs genelinde broşür dağıtımı yapıldı.