İçeriğe atla

Mihail Çıhir

Mikhail Nikolayevich Chigir (BelarusçaМіхаіл Мікалаевіч Чыгір; (d. 24 Mayıs 1948) 21 Temmuz 1994'ten 18 Kasım 1996'ya kadar hizmet veren Belarus'un ikinci Başbakanıydı.

Kariyeri

24 Mayıs 1948'de Usovo'da doğdu.[1] Çigir, Temmuz 1994'te Aleksandr Lukaşenko'nun cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı günden sonra Başbakan olarak atandı.[2] Bundan önce, tarımsal uğraşı konusunda uzmanlaşmış bir banka olan Belagroprombank'ın başında bulundu.

İstifası

1996 yılında Lukaşenko'nun ülke üzerinde sınırsız yetki kazanma çabalarından ötürü başbakanlık görevinden istifa etti. Ertesi yıl, Şart 97'nin imza sahibiydi.[3] 1999'da Lukashenko'yu devre dışı bırakmak için Belarus Başkanlığı seçimlerinde yarışacağı açıkladı.

Tutuklanması

30 Mart 1999'da Belarus hükûmeti tarafından tutuklandı. Belagroprombank'tan sorumlu olduğu sırada büyük miktarda parayı zimmetine geçirdiği iddia edildi. Çigir, kredilerin artık bankadan çıkmaması sonrasına kadar ödenmesi gerekmediğini ve dolayısıyla paranın kendisini ilgilendirmediğini savundu. Çigir'in tutuklanmasından önce, Lukaşenko'ya karşı bir kampanya düzenlemek isteyen diğer bazı yetkililer tutuklanmış ve daha sonra kaybolduğu ve sonunda Cumhurbaşkanının yakınının birinin emriyle öldürüldüğü tahmin edilen Viktar Hançar de dahil olmak üzere hükûmet tarafından sürekli bastırılmıştı. Çigir'in tutuklanması, dünyanın dört bir yanındaki hükûmetlerden olumsuz tepkiler aldı ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından serbest bırakılması talep edildi. Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü serbest bırakılmasını istedi.[4] Uluslararası İnsan Hakları Birliği, tutuklanmasını protesto etti. Chigir sonuçta iki yıllık bir yargılanma süresinden sonra üç yıllık askıdaki hapis cezasına çarptırıldı.[5] Duruşmayı takiben, Belarus Temsilciler Meclisi seçiminde bulunma niyetini belirtti.

Kaynakça

  1. ^ "Index Ch". Rulers.org. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2012. 
  2. ^ "Mikhail Chigir: Background". International League for Human Rights. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  3. ^ "Mikhail Chyhir (Chigir) - Businessman and Former Prime Minister". Belarus Miscellany. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Document - Belarus: Prisoner of Conscience: Mikhail Chigir". Amnesty International. 15 Nisan 1999. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2012. 
  5. ^ Igor Grigoryev (21 Temmuz 2000). "Mikhail Chigir Won't Go to Jail. Belaruss Ex-Prime Minister Gets Three-Year Suspended Sentence". The Current Digest of the Russian Press. 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2012. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Vyaçeslav Kebiç
Belarus Başbakanı
1994–1996
Sonra gelen
Sergey Ling

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lukaşenko</span> Belarusun ilk devlet başkanı

Aleksandr Grigoryeviç Lukaşenko ya da Alyaksandr Rıhoraviç Lukaşenka, Belaruslu siyasetçi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 10 Temmuz 1994'teki seçimleri kazanarak Belarus'un ilk ve tek devlet başkanı oldu. Lukaşenko, siyasi kariyerine başlamadan önce kolektif bir çiftliğin (kolhoz) yöneticisi olarak çalıştı. Askeriyede Sovyet Sınır Birlikleri'nde görev yaptı. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına karşı oy kullanan Belarus Yüksek Sovyet üyelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Şinzo Abe</span> Japon politikacı (1954–2022)

Şinzo Abe ;, Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İsrail başbakanı</span> İsrailin hükûmet başkanı

İsrail başbakanı, İsrail hükûmet başkanı olup ülkedeki en güçlü siyasi makamdır. İsrail Devlet Başkanı, ülkenin devletinin başında olmasına rağmen, yetkileri büyük ölçüde törensel niteliktedir; Başbakan gerçek gücün çoğunu elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Myasnikoviç</span> Avrasya Ekonomi Komisyonu Başkanı

Mikhail Vladimirovich Myasnikovich, ,, Belaruslu siyasetçi ve 28 Aralık 2010 - 27 Aralık 2014 tarihleri arası Belarus Başbakanı olarak görev yaptı. 2010 Belarus devlet başkanlığı seçiminden sonra devlet başkanı Aleksander Lukaşenko tarafından Başbakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Hişam Kandil</span> Mısırlı siyasetçi

Hişam Kandil Mısırlı siyasetçi. Mısır'ın eski Başbakanı. 24 Temmuz 2012 tarihinde Devlet Başkanı Muhammed Mursi tarafından atandı. Kandil, 2011 yılından 2012 yılına kadar önceden Su Kaynakları ve Sulama Bakanı idi. Reuters Haber ajansı, Kandil'in Mursi yönetiminde siyasi olarak bağımsız bir üst düzey kamu görevlisi olduğunu bildirdi ama halk Başbakan görevi için olası bir aday olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kabyakou</span> 8. Belarus başbakanı (2014–2018)

Andrey Vladimiroviç Kobyakov, 2014 ile 2018 yılları arasında Belarus Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Castex</span> 101. Fransa başbakanı

Jean Castex, Fransız siyasetçi. 3 Temmuz 2020'de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Fransa Başbakanı olarak atandı.

Georgi (Grişa) Stançev Filipov, Bulgar Komünist Partisinin önde gelen bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pavlo Lazarenko</span>

Pavlo Ivanoviç Lazarenko Eski bir Ukraynalı siyasetçi ve eski Başbakan, Ağustos 2006'da kara para aklama, dolandırıcılık ve gasp için hüküm giymiş ve cezaevine girmiştir. Birleşmiş Milletler'e göre 1996-97 yılları arasında Lazarenko'nun hükûmeti tarafından yaklaşık 200 milyon ABD doları zimmetine geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus devlet başkanı</span> Belarusun devlet başkanı

Belarus devlet başkanı, Belarus devletinin başıdır. Makam, 1994 yılında Belarus Anayasasının, Belarus Yüksek Sovyeti yasama organında kabul edilmesiyle kuruldu. Bu makam, devlet başkanı olarak Yüksek Sovyet Başkanı makamının yerini aldı. Başkanın dış ve iç politikayı yürütmek de dahil olmak üzere görevleri; vatandaşların ve ikamet edenlerin haklarını ve genel refahını savunmak ve anayasayı korumaktır. Devlet başkanı, anayasa tarafından ülkenin sosyal işlerinde lider olarak görev yapmak, ülke ve yurt dışında esas temsilci olarak görev yapmakla yetkilendirilmiştir. Başkanlık ile ilgili olan görevler, sorumluluklar ve diğer geçiş maddeleri, Anayasanın 79. ve 89. maddelerinde sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Anayasası</span>

Belarus Anayasası, Belarus'un en üst düzey yasası. Anayasayla çelişen tüm kanunlar geçersizdir. Ülkenin Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesinden üç yıl sonra, 1994'te, kabul edilen metin Belarus devleti ve hükûmetinin çerçevesini çizerek, vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini sıralar. Anayasa, ülkenin eski yasama organı Beyaz Rusya Yüksek Sovyeti tarafından oluşturulmuş ve vatandaşlar ile hukuk uzmanlarının katkılarıyla şekillendirilmiştir. Anayasa metni bir başlangıç, 9 kısım ve 146 maddeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Vlado Buçkovski</span> 6. Kuzey Makedonya başbakanı

Vlado Buçkovski Makedon siyasetçi. Kuzey Makedonya başbakanı. 15 Aralık 2004'te parlamento tarafından seçildi. Daha önce Makedonya'nın Mayıs 2001 - Kasım 2001 tarihleri arasında ve Kasım 2002 - Aralık 2004 tarihleri arasında savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Makedonya Sosyal Demokrat Birliği'nin başkanıydı. 2006 seçimlerinden sonra VMRO-DPMNE tarafından yenilgiye uğradı. Radmila Şekerinska partinin liderliğini devraldı.

Belarus başbakanları listesi 1918'den sonraki başbakanları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Temsilciler Meclisi</span>

'Belarus Temsilciler Meclisi, Belarus parlamentosunun alt meclisidir.

<span class="mw-page-title-main">Valentin Pavlov</span> Sovyet yetkilisi ve Rus bankacı (1937-2003)

Valentin Sergeeviç Pavlov ; 27 Eylül 1937 - 30 Mart 2003), Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rus bankacı olan bir Sovyet görevlisiydi. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Moskova şehrinde doğdu. Pavlov siyasi kariyerine 1959'da Maliye Bakanlığı'nda başladı. Daha sonra Brejnev döneminde, Devlet Planlama Komitesi'nin Mali Dairesi başkanı oldu. Pavlov, Mihail Gorbaçov Dönemi'nde Devlet Fiyatlar Komitesi Başkanlığına atandı ve daha sonra Nikolay Rıjkov'un ikinci hükûmetinde Maliye Bakanı oldu. Sovyetler Birliği Başbakanı olarak Rıjkov'un yerine hükûmet başkanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Belarus devlet başkanlığı seçimleri ve protestolarına uluslararası tepkiler</span>

Bu maddede, 2020 Belarus devlet başkanlığı seçimine ve onu çevreleyen 2020 Belarus protestolarına verilen resmi tepkilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus muhalefeti</span>

Belarus muhalefeti, Belarus'ta Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko hükûmetine meydan okumaya çalışan grupları ve bireyleri tanımlamak için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Litvanya ilişkileri</span>

Belarus-Litvanya ilişkileri, Belarus ve Litvanya arasındaki dış ilişkilerdir. Ülkeler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre sonra, 24 Ekim 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. İki ülke 680 kilometre ortak sınırı paylaşıyor. Vilnius, Avrupa Beşeri Bilimler Üniversitesi, Svyatlana Tsihanouskaya gibi Belaruslu mülteciler gibi çok sayıda Belarus sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. İki ülkenin Konstanti Kalinovski gibi paylaştığı ulusal kahramanların izlerinin yanı sıra Litvanya, Belarus edebiyatının doğum yeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

Myanmar başbakanı, Asya ülkesi Myanmar'da 1948'de yayınlanan Burma Bağımsızlık Bildirgesi'nden bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.