İçeriğe atla

Mihail Tomski

Mihail Tomski

Mihail Pavloviç Efremov "Tomski" (Rusça: Михаи́л Па́влович Ефре́мов “То́мский”) (31 Ekim 1880 – 22 Ağustos 1936) fabrika işçisi, sendikacı ve Bolşevik önder. Politbüro ve Tüm Rusya Sendikalar Merkez Konseyi üyesi. Eski Bolşeviklerdendir.

Gençliği

Sankt-Peterburg yakınlarındaki Kolpino'da doğdu. 1892 yılında ilkokuldan mezun oldu. Sonrasında fabrikalarda metal işçisi olarak çalışmaya başladı. Sankt Petersburg'daki çalıştığı fabrikada sendikal faaliyetlerinden ötürü kovulur. Bu dönemde hızla radikalleşecek ve siyasete girecektir.

Bolşevik

1904 yılında Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisindeki Bolşeviklere katılır. 1905 Devrimine aktif olarak katılır. Bu dönemde o dönemler Rus İmparatorluğu sınırları içerisndeki Estonya’daki Reval kentinde faaliyet götserirken Ocak 1906’da yakalanarak Sibirya’ya sürgüne gönderilir. Buradan kaçmayı başararak Ocak 1907’de Sankt Petersburg’a döner. 1907 yılı yaz aylarında Londra’da yapılan 5. Kongreye katılır ve Lenin’i destekler. Sendika ve parti işlerine döner.[1] 1908 yılında Fransa’ya sürgün edilir. Burada yasadışı Bolşevik yayın organı ‘’Proletarya’’nın çıkartılmasında görev alır. 1909 yılından itibaren Rusya’ya geçer. Moskova’ya gelir ve sahte belge üretimiyle uğraşır. Yeniden tutuklanarak beş yıl kürek cezasına mahkûm edilir.

Ekim Devrimi ve sonrası

1917 yılında meydana gelen Şubat Devrimi ile Çarlık rejiminin devrilmesiyle beraber serbest kalır. Nisan ayında başkent Sankt-Peterburg’a gelir. Bu dönemde Lenin Rusya’ya dönmüştür ve düzenlediği konferansta Nisan Tezleri olarak adlandırılacak siyasi hattı savunuyordu. Tomski, Lenin tarafından savunulan hattı eleştirecek ve partinin adını değiştirmektense proletaryanın birliğinin nasıl sağlanacağının tartışılması gerektiğini iddia eder. Mayıs ayında Bolşevik Merkez Komitesine seçilir. Temmuz Günleri sırasında Bolşevik Merkez Komitesinin gösterilerin barışçıl bir şekilde gelişmesini destekler kararını eleştirecektir. 3 – 24 Haziran 1917 tarihleri arasında yapılan 1. Tüm Rusya Sovyetleri Kongresinde Merkez Yönetim Komitesine aday üye olarak seçilir. Aynı dönemde yapılan 3. Tüm Rusya Sendikaları Konferansına katılır. Temmuz ayında hastalanacak ve ailesiyle beraber Moskova’ya geçecektir. Burada Simonovskaya Dumasına seçilir ve “Metalist” adlı yayın organında yazılar yazar.

Ekim Devrimi sırasında Bolşevikler iktidarı Sankt Petersburg'da görece rahatlıkla alırken, Moskova'da haftalar süren çatışmalar çıkacaktır.[2] Tomski Moskova'daki durumu anlatmak ve yardım istemek için Sankt Petersburg'a gider ve Lenin'e rapor verir. Moskova'da da iktidarın alınmasından sonra Komintern'in sendika alanındaki kolu olan Profintern[3] ile ilgili çalışmalar yürütür. Rus İç Savaşı sırasında Türkistan'daki Basmacı Ayaklanmasının bastırılmasında yer alır. 1921 yılında partinin örgütlenme işleriyle ilgilenen Orgburo'ya girer. 1922 yılında Politbüro'ya girer. 1924 yılında Leonid Krasin ile birlikte Londra'ya giderek İngiltere – Sovyet ticari ilişkilerinin iyileştirilmesine çalışır.

NEP’den çıkış ve tasfiye

Josef Stalin 1927 yılında yapılan 15. Kongre ile parti içinde izlemekte olduğu siyasi hatta muhalefet eden son muhalefeti de tasfiye ettikten sonra[4] 1929 yılıyla beraber NEP politikasından çıkarak hızlı sanayileşme ve kolektivizasyona ağırlık vermeye başlar. Tomski, beraber hareket ettiği Nikolay Buharin ve Aleksey İvanoviç Rikov gibi daha ılımlı bir geçişi öngörmektedir. Bu siyasi hatta muhalefet eden Tomski sağ politikalarından ötürü Merkez Komitede suçlanır ve tasfiye edilir. Özeleştiri veren Tomski görece kimya sanayisiyle ilgili önemsiz bir göreve atanır ve sendikal görevlerinden alınır. 1930 yılında yapılan 16. Kongre sonrasında Politbüro'ya yeniden seçilmese de 1934 yılındaki bir sonraki kongreye kadar Merkez Komite üyesi olmaya devam eder.

İntihar

Tomski Mayıs 1932 – Ağustos 1936 arasında devlet basımevinin başındadır. Moskova Davaları sırasında Zinoviev ve Kamenev'in yargılanmaları sırasında adı geçecek ve gizli terörist örgüt üyeliğiyle suçlanacaktır. NKVD tarafından tutuklanmaktansa intihar etmeyi tercih eden Tomski evinde kendisini vurarak öldürecektir. Tomski, ölümünden sonra Mart 1938'de yargılanan Buharin, Rikov ve diğerleriyle beraber gıyabında yargılanacak ve vatana ihanetten suçlu bulunacaktır. 21 Haziran 1988 tarihinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi kararıyla itibarı iade edilecektir.

Kaynakça

  1. ^ Bu dönemde gravürcülerin sendikasında yönetime gelir.
  2. ^ Moskova’da iktidarın çok zor alınmasının ılımlı Bolşevik lider Viktor Nogin yüzünden olduğu iddia edilse de buna dair kaynak mevcut değildir.
  3. ^ Kızıl Sendikalar Enternasyonali (Rusça: Красный интернационал профсоюзов) 1921 yılında kurulur. Merkezi Moskova’da olan kurumun çeşitli ülkelerde şubeleri bulunmaktaydı. Kurumun yönetiminde İspanyol komünist Andrés Nin, Tomski ve Alexandr Lozovsky bulunuyordu. Kurum 1937’de kapatılacaktır.
  4. ^ 1927 yılındaki Ekim Devrimi kutlamaları sırasında düzenlenen muhalefet gösterilerinden sonra Troçki, Grigori Zinoviev ve Lev Kamenev partiden atılır ve tasfiye edilirler.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Molotov</span> Sovyet siyasetçi

Vyaçeslav Mihayloviç Molotov (Rusça: Вячеслав Михайлович Молотов, II. Dünya Savaşı sırasında Stalin ile birlikte görev yapmış Sovyetler Birliği dışişleri bakanı. Alman Dışişleri Bakanı Ribbentrop ile Molotov Ribbentrop Paktı'nı imzaladı. 1920'lerde Stalin ile beraber hızla yükseldi ve 1950'lerde Nikita Kruşçev'in yükselişiyle siyasetten çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Lev Kamenev</span>

Lev Kamenev, Sovyet komünist lider.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Zinovyev</span> Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisi (1883-1936)

Grigori Yevseyeviç Zinovyev, Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisidir.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Rıkov</span>

Aleksey İvanoviç Rıkov, Ekim Devrimi'nin ardından 1930'lu yıllara kadar önemli politik görevlerde bulunan Bolşevik devrimcidir. 1920'lerin sonunda Josef Stalin'e muhalefet eden önde gelen isimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi</span>

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi, Moskova’da 8-16 Mart 1921 tarihinde yapılmıştır. 732 bin parti üyesini temsilen 1135 delege hazır bulunmuştur.

İşçi Muhalefeti, Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) içinde 1920 yılında yeni kurulan Sovyet iktidarına karşı eleştirel yaklaşan bir hizip.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Şlyapnikov</span> Rus komünist siyasetçi

Aleksandr Gavriloviç Şlyapnikov, Rus komünist siyasetçi, sendika lideri ve metal işçisi.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Muranov</span>

Matvei Konstantinoviç Muranov Ukrayna doğumlu Bolşevik devrimci ve Sovyet siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Krasin</span>

Leonid Borisoviç Krasin, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin ilk üyelerinden, 1903 yılında yaşanan ayrımda Bolşeviklerden yana olur ve 1903 - 1907 yılına kadar Bolşevik Parti Merkez Komitesi üyesi. İktidarın alınmasından sonra 1924 - 1926 yılları arasında Tüm Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) Merkez Komitesi üyesi, Sovyet devlet adamı ve komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kalinin</span> Bolşevik devrimci

Mihail İvanoviç Kalinin, 1919-1946 yılları arasında Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı olmuş Bolşevik devrimci. 1926 yılından itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Politbüro üyesi olmuştur. SBKP Genel Sekreteri Josef Stalin’in yakın çalışma arkadaşı ve "Eski Bolşevik"tir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin'in Vasiyeti</span>

Lenin'in Vasiyeti, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından 1922 yılı sonu – 1923 yılı başında yazılan belge. Belgede Lenin Sovyetler Birliği yönetim organlarında değişiklik yapılması gereğini bildirmektedir. Ayrıca Sovyet liderleri hakkında düşüncelerini de sıraladığı belgede özellikle Josef Stalin'in Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri görevinden alınmasını önermiştir. Yaptırım özelliği olmayan belgenin Merkez Komite'de gündem edilmesi üzerine Stalin görevinden istifa etse de, Merkez Komite tarafından buna izin verilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Şotman</span> Fin politikacı

Aleksandr Vasiliyeviç Şotman Sovyet devlet adamı ve Bolşevik lider.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 6. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi VI. Kongresi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (Bolşevik) 26 Temmuz - 3 Ağustos 1917 tarihleri arasında Sankt-Peterburg'da düzenlediği kongredir. Kongrede merkez komitesi seçilmiş ve yeni bir tüzük yayınlanmıştır.

Sol Muhalefet 1923'ten 1927'ye kadar Bolşevik Partisi içinde Lev Troçki'nin önderlik ettiği muhalefet grubu.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Andreyev</span>

Andrey Andreyeviç Andreyev, Sovyet siyasetçi, bakan. Josef Stalin döneminde politik olarak yükseldi, 1926'da aday olarak Politbüro'ya katıldı, 1932'te tam üye oldu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Parti Kontrol Komitesi'nin 1930-1931 arası ve 1939-1952 arası başkanlığı görevi yaptı. 1952'de Andreyev Politbüro'dan uzaklaştırıldı ve Yüksek Sovyet Başkanlığı'nın bir üyesi olarak büyük ölçüde onursal bir konuma yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Kaganoviç</span> Sovyet siyasetçi

Lazar Moiseyeviç Kaganoviç Sovyet siyasetçi ve devlet adamı. Özellikle Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in yakın çalışma arkadaşı ve önde gelen Eski Bolşeviklerden. Stalin döneminde Sovyet siyasetinde aktif rol almış, sonrasında Nikita Kruşçev döneminde Anti Parti Grubu sürecinde tasfiye edilmiştir.