İçeriğe atla

Mihail Spondilis

Mihail Spondilis (YunancaΜιχαὴλ Σπονδύλης, İtalyancaMichele Sfrondilo), Antakya'nın ardından İtalya Katepanlığı'nın valisi olan yüksek rütbeli bir Bizans saray mensubuydu.

Biyografisi

Bir saray hadımı ve VIII. Konstantinos'un (1025–28) gözdesi olan Spondilis, Konstantinos'un tek imparator olarak üyeliğinde üst düzey pozisyonlara atanan mahkeme görevlileri arasında yer aldı.[1] 1027'de Halep emiri Salih ibn Mirdas Bizans topraklarına baskın düzenledi. Spondilis, savaşta deneyimsiz olmasına rağmen, onunla savaşmak için dışarı çıktı, yenildi ve Antakya'nın güvenliğine çekilmek zorunda kaldı.[2] Kısa bir süre sonra (1027/28'de), Mihail'in yardımcısı Pothos Argyros tarafından yakalanan Arap kabile lideri Nasr ibn Musharraf al-Rawadifi tarafından da kandırıldı. Nasr, Mihail'i onu serbest bırakması ve Bizans topraklarını savunacağı el-Maniqa'da bir kale inşa etmesine izin vermesi için ikna etti. Mihail kabul etti ve hatta 1000 kişilik bir askerî birliği oraya gönderdi, ancak kale bittiğinde Nasr onu teslim etmeyi reddetti ve Trablusşam emiri ve yerel Fatımi komutanının yardımıyla askerleri öldürdü.[3][4]

Mihail, Temmuz 1029'da, İmparator III.Romanos'tan (1028–34) izin almamasına ve Mirdasi kardeşler Şibhüddevle Ebû Kâmil Nasr ve Muizzüddevle Simâl'in barışı sürdürme ricalarını hiçe saymasına rağmen Halep'e saldırmaya karar verdi. Olayda, Kaybar'da bir pusuda yakalandı ve kampı Araplar tarafından basıldı, ardından geri çekildi ve Mirdasilerle bir anlaşma imzaladı.[5] Bu başarısızlıkların ardından, bizzat Suriye'de sefere çıkmaya karar veren ve kayınbiraderi Konstantin Karantenos'u Mihail Spondilis'in yerine bazı birliklerle gönderen III. Romanos tarafından görevden alındı.[6] Bununla birlikte, imparatorun kendi seferi, aşağılayıcı bir yenilgiyle sonuçlandı.[7][8]

Mihaill (Latin tarihçiler tarafından Sphrondeles olarak adlandırılır) 1038'de, Sicilya seferinde Georgios Maniakes'e katıldığında yeniden ortaya çıkar.[9] Nikiforos Dukeianos ertesi yıl göreve gelmeden önce muhtemelen Konstantinos Opos'u katepano olarak değiştirdi (1039).

Kaynakça

  1. ^ John Skylitzes, Synopsis of Histories, 370.37–371.1
  2. ^ John Skylitzes, Synopsis of Histories, 378.51–379.57
  3. ^ John Skylitzes, Synopsis of Histories, 379.59–69
  4. ^ Antakyalı Yahya, 502
  5. ^ Antakyalı Yahya, 492
  6. ^ John Skylitzes, Synopsis of Histories, 377.14–18, 379.75–77
  7. ^ John Skylitzes, Synopsis of Histories, 279.81–381.18
  8. ^ Antakyalı Yahya, 492-500
  9. ^ Lupus Protospatharius, 58.6-7

Araştırmalar

  • G.H. Pertz, Lupus protospatharius, Monumenta Germaniae historica, Scriptores V, Hannover 1844, 52-63
  • Thurn, Hans, (Ed.) (1973). Ioannis Scylitzae Synopsis historiarum. Berlin-New York: De Gruyter. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  • I. Kratchkovsky, F. Micheau, G. Troupeau, Histoire de Yahya ibn Sa’id d’Antioche, Patrologia Orientalis 47.4 (no.212), Turnhout 1997
Önce gelen
Konstantinos Opos
İtalya Katepanlığı
1038–1039
Sonra gelen
Nikiforos Dukeianos
Önce gelen
Konstantinos Dalassenos
Antakya Dux
1026–1029/30
Sonra gelen
Konstantin Karantenos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romen Diyojen</span> 1068–1071 yılları arasındaki Bizans imparatoru

IV. Romanos ya da yaygın Türkçe adıyla Romen Diyojen, 1068 ile 1071 arasında hüküm süren Bizans imparatoru. Anadolu'yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Alparslan'a karşı başarısız olunca tahttan indirildi ve Bizans tarafından gözlerine mil çekildi. Gözlerine mil çekme işlemi çok kötü yapıldığı için öldü.

<span class="mw-page-title-main">Zoi (imparatoriçe)</span>

Zoi Porfirogenita 11 Kasım 1028'den 1050 yılındaki ölümüne kadar Bizans imparatoriçesi unvanını taşımıştır. 21 Nisan 1042'den 12 Haziran 1042'ye kadar kız kardeşi Theodora ile ortak hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IX. Konstantinos</span>

IX. Konstantinos Monomakos (Yunanca: Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος 'Konstantinos Monomahos';, 1042-1055 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Romanos</span>

Romanos Lekapenos, 920-944 arasında tahtı damadı VII. Konstantinos'la paylaşan ve gerçek iktidarı elinde tutan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Romanos</span> 959-963 yıllarındaki Bizans imparatoru

II. Romanos, 959-963 yılları arasında tahta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Konstantinos</span>

VIII. Konstantinos, 962-1025 yılları arasında kardeşi II. Basileios'la birlikte ortak imparator, 1025-1028 yılları arasında ise tek başına tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Romanos</span> Bizans İmparatoru

III. Romanos veya III. Romanus Argyrus,, , 15 Kasım 1028 ile 11 Nisan 1034 döneminde Bizans İmparatorluğu yapmıştır. "Argirus" unvanı Yunanca "gümüş" kelimesinden gelmekte ve üye olduğu soylu ailenin adıdır. Romanos partisiyien sınıfından soylu bir ailenin mensubu idi. İmparatorluğun önemli bir yargı organında bir Yüksek Hakim, Ayasofya Kilisesi İdarecisi (ekonomos) ve VIII. Konstantinos'un İmparatorluk döneminde Konstantinopolis Eparkhos'u (valisi) idi. VIII. Konstantinos'un zoru ile karısını boşayıp imparator'un kızı olan Zoi ile evlendirildi; o üç gün sonra ölünce Bizans İmparatorluğu tahtına geçti. Altı yıl saltanattan sonra Zoi ile arası hiç iyi olmadığı için 1034'te Zoi'nin entrikaları ile Saray'da banyo yapmakta iken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mihail</span>

IV. Mihail Paflagonyalı, , 11 Nisan 1034 ile 10 Aralık 1041 döneminde Bizans imparatoru olmuştur. Tahta çıkışı VIII. Konstantinos'un kızı olan Zoi ile birlikte hazırladığı bir komplo ile Zoi ile daha önce evlenip imparator olarak tahta geçen III. Romanos'u Saray'da öldürmeleri sonucunda olmuştur. Zoi ile evlenen IV. Mihail Paflangonyalı tahta çıkmış ve 1041'de ölene kadar karısı Zoi ile birlikte imparatorluk yapmıştır.

İoannis Orfanotrofos, ayrıca Orfanotrofos olarak da bilinir, Bizans İmparatorluğu'nda III. Romanos dönemi önemli hadım yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Arap-Bizans savaşları (780-1180)</span>

780-1180 yılları arasında Bizans İmparatorluğu ile Abbâsî ve Fâtımî halifelikleri, Irak, Filistin, Suriye, Anadolu ve Güney İtalya bölgelerinde Doğu Akdeniz'de üstünlük sağlamak için bir dizi muharebede savaşmışlardır. Belirsiz ve yavaş sınır savaşları sonrasında, 10. yüzyılın sonu ve 11. yüzyılın başlarında neredeyse kesintisiz Bizans zaferleri dizisi, üç Bizans imparatorunun, yani II. Nikiforos, I. İoannis ve nihayet II. Basileios'un, başarısız Herakleios Hanedanı yönetiminde 7. yüzyıl Arap-Bizans savaşları sırasında İslam'ın yayılışı ile kaybedilen toprakları tekrar ele geçirmelerine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Andronikos (X. Konstantinos'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Andronikos Dukas, Latin dillerinde yazılışı Andronicus Ducas, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un üçüncü oğlu ve Bizans İmparatoru VII. Mihail'in en genç kardeşi. Diğer kardeşlerinin aksine, ismi babası tarafından genç ortak imparator olarak zikredilmemiştir ve bu unvan ona Romen Diyojen tarafından verilmiştir. Onun dışında çok önemsizdir ve herhangi bir şekilde devlet işlerine müdahalesi olmamıştır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Azez Muharebesi, İmparator III. Romanos kendi komutasındaki Bizans ordusu ile Emir Şibhüddevle Ebû Kâmil Nasr kendi komutasındaki Mirdasoğulları Halep Emirliği arasında Suriye'de Azez yakınlarında gerçekleşen çarpışmadır. Mirdasoğulları, çok daha büyük Bizans ordusu karşısında zafer kazanıp, büyük bir büyük ganimet aldı, ancak nihayetinde zaferlerini kendilerine bir faydaya çevirememişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şibhüddevle Ebû Kâmil Nasr</span>

Şibhüddevle Ebû Kâmil Nasr, Mirdasoğulları hanedanından Halep Emirliği'nin 1029 ile 1038 arasındaki ikinci emiri.

Muizzüddevle Ebuülvan Simal bin Salih bin Mirdās 1042'den 1057'ye kadar ve daha sonra 1061'den ölümüne kadar Halep'in Mirdasoğulları Hanedanı'nın emiriydi. Salih bin Mirdas'ın oğludur.

Muqallid ibn Kamil ibn Mirdas, Mirdâsî hanedanı üyesi, Beni Kilab komutanıydı, zaman zaman Halep Kalesi'nin valisiydi ve Mirdasilerin Bizans ve Fatımiler elçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Dalassenos (Antakya dükü)</span> Bizanslı aristokrat ve general

Konstantinos Dalassenos 11. yüzyılın ilk yarısının önde gelen bir Bizanslı aristokrat ve Dalassenos soylu ailesinin bir üyesidir. Tecrübeli ve popüler bir generaldi, 1028'de porphyrogenita İmparatoriçe Zoi ile evlenerek imparatorluk tahtına çıkmaya çok yaklaştı. Zoi'nin evlendiği İmparator III. Romanos'a eşlik etti, bazı tarihçiler tarafından Azez Muharebesi'nde Romanos'un aşağılayıcı yenilgisinden onu sorumlu tutarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Burces</span> Bizanslı general

Mihail Burces 10. yüzyılın en önde gelen Bizans generallerinden biriydi. Antakya'yı 969'da Araplardan geri almasıyla dikkat çekti, ancak İmparator II. Nikiforos'un gözünden düştü. Buna kızan Burces, birkaç hafta sonra Nikiforos'a suikast düzenleyen komplocular ile güçlerini birleştirdi. Burces, İmparator II. Basileios ile isyancı Bardas Skleros arasındaki iç savaşta önemli bir rolde yeniden ortaya çıktı ve bağlılığını önce imparatordan isyana çevirdiyse de sonra tekrar geri döndü. Yine de, Basileios tarafından Antakya doux'u olarak yeniden atandı, Fâtımîler karşı verdiği savaşta başarısız olduğu için görevden alındığı 995 yılına kadar bu makamda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Beni Münkız</span> Suriyeli Arap aile

Beni Münkız, 1081-1157 yılları arasında merkezi Şayzar olmak üzere Suriye'nin bazı şehirlerinde hüküm süren Arap hânedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Komninos</span> Bizanslı askeri lider

Nikiforos Komninos II. Basileios ve VIII. Konstantinos döneminde Bizans askeri lideriydi. Vaspuragan Ermeni bölgesinin valisi olarak görev yaptı ve 1081 ile 1185 arası Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Komninos Hanedanı'nın bilinen ilk üyelerinden biridir.