İçeriğe atla

Mihail Marov

Mihail Marov
DoğumMihail Yakovleviç Marov
28 Temmuz 1933
Moskova, Sovyetler Birliği
Ölüm30 Kasım 2023 (90 yaşında)
Moskova, Rusya
EğitimMoskova Teknik Üniversitesi
MeslekAstronom
İşveren

Mihail Yakovleviç Marov (RusçaМихаил Яковлевич Маров; 28 Temmuz 1933 – 30 Kasım 2023), Sovyet-Rus astronom.[1]

Hayatı

Marov, 28 Temmuz 1933'te Moskova, Rusya'da doğdu. Moskova Teknik Üniversitesi'nde eğitim gördü. SSCB Bilimler Akademisi ve Keldysch Uygulamalı Matematik Enstitüsü'nde görev aldı.[2] Hizmetleriyle Lenin Nişanı, SSCB Devlet Ödülü, Rusya Şeref Nişanı ve Dostluk Nişanı'nın aralarında olduğu ödüllerin sahibi oldu. Marov, 30 Kasım 2023'te doğum yeri Moskova, Rusya'da doğal nedenlerden 90 yaşında öldü.[3]

Ödülleri ve başarıları

Kaynakça

  1. ^ a b c d И. Г. Колчинский, А. А. Корсунь, М. Г. Родригес (1986), Астрономы. Биографический справочник, Kiew: Наукова думка, 1 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Şubat 2018 
  2. ^ Mikhail Marov, one of the scientific leaders of the USSR space missions, has died – Meduza
  3. ^ Не стало академика Михаила Марова. Выдающийся ученый в области механики и физики космоса ушел на 91-м году жизни 1 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  4. ^ Представлены лауреаты Демидовской премии за 2015 год. 20 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Abgerufen am 2. Februar 2018.
  5. ^ Ukas Nr. 25 v. 20. Januar 2015 des Präsidenten der Russischen Föderation. 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Abgerufen am 2. Februar 2018.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

Galimcan Girfanoviç İbrahimov (1887-1938) - Tatar yazar, öğretmen, edebiyat bilimci, dil bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Sedov</span>

Georgiy Yakovleviç Sedov, Ukraynalı-Sovyet kâşif. Azak Denizi kıyılarında yaşayan bir balıkçı ailesinde doğan Sedov, coğrafya tarihine ünlü Arktik araştırmacısı olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı</span>

SSCB Halk Sanatçısı veya SSCB Ulusal Sanatçısı, tiyatro, müzik, sinema, resim, heykel, radyo ve televizyon yayıncılığı gibi sanat dallarında başarı gösteren kişilere verilen onur unvanı. Sovyetler Birliği'ni oluşturan her birlik cumhuriyeti ve özerk cumhuriyetlerde bu ödülün benzeri bir yerel ödül de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Geri Cephe Anıtı</span> Rusyada bulunan bir kahramanlık anıtı

Geri Cephe Anıtı, Rusya'nın Magnitogorsk kentinde bulunan Stalingrad Muharebesi anısına dikilen anıt. Savaş döneminde bu şehirde verilen kahramanlık mücadelesi anısına ve bu şehirdeki fabrikalarda savaş için lojistik destek sağlayan Sovyet işçilerine atfen dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Ryazanov</span>

Eldar Aleksandrovich Ryazanov, Sovyetler Birliği ve Rusya'nın günlük yaşamını hicveden popüler komedileri ile tanınan bir Sovyet ve Rus film yönetmeni, senarist, şair, oyuncu ve pedagog.

Yevgeni Alekseyeviç Bokaryov, Kuzeydoğu Kafkas dilleri, Esperanto ve diller arası etkileşimlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Sovyet dilbilimcidir. Rusya Dilbilimler Enstitüsü'nün Kafkas dilleri bölümüne başkanlık eden Bokaryov, en kapsamlı Esperanto-Rusça sözlüğün yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Yugoslavya ilişkileri</span>

Sovyet-Yugoslav ilişkileri, SSCB ile Yugoslavya arasında 25 Haziran 1940'ta kurulan ikili ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler çok belirsiz bir şekilde gelişti - 1940'a kadar açıkça düşmandılar, 1948'de ilişkiler yeniden tırmandı ve 1949'da bozuldu. 1953-1955'te ikili ilişkiler restore edildi, ancak Yugoslavya'nın çöküşüne kadar çok kısıtlı kaldı. YSFC, SSCB tarafından sosyalist bir devlet olarak tanındı ve CMEA'nın çalışmalarına katıldı. Ancak Yugoslavya, Varşova Paktı'na katılmadı ve bazı durumlarda Sovyet dış politikasını desteklemedi. 1960-1980'lerde iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemliydi ve 1985'e kadar büyüdü. SSCB ayrıca Yugoslav kültürel ürünlerinin önemli bir tüketicisi haline geldi: 1960'lar-1980'lerde Sovyetler Birliği'nde Yugoslav yazarların kitaplarının çevirileri yayınlandı ve Yugoslav filmleri gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Stanislav Yemelyanov</span>

Stanislav Vasilyeviç Yemelyanov, Sovyet ve Rus bilim insanı ve kontrol mühendisidir.

Sergei Grigorievich Klyashtorny - Belarus kökenli Sovyet ve Rus doğubilimcisi. Tarih bilimleri doktoru, profesör.