İçeriğe atla

Mihail Lomonosov

Mihail Vasilyeviç Lomonosov
Lomonosov'un bilinmeyen bir ressam tarafından yapılmış yağlı boya resmi
Doğum19 Kasım 1711
Mişaninskaya köyü, Arhangelogorod Guberniyası, Rusya Çarlığı
Ölüm15 Nisan 1765 (53 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
MilliyetRus
VatandaşlıkRusya İmparatorluğu
İmza
Lomonosov doğduğunda Rusya'yı tarihinin en büyük devlet başkanlarından olan I. Petro yönetmektedir
Kratkiy Rossiyskiy letopisec s rodosloviem kitabından iki sayfa
Rossiyskaya grammatika'nın Almanca baskısı (Sankt-Peterburg, 1764)

Mihail (Mihaylo) Vasilyeviç Lomonosov (Rusça: «Михаи́л (Миха́йло) Васи́льевич Ломоно́сов») (d. 19 Kasım 1711 - ö. 15 Nisan 1765), Dünya çapında ünlü Rus bilim insanı.

Rusya'nın yetiştirdiği en büyük bilim adamlarından biri olan Lomonosov, ansiklopedist, doğa bilimci, fizikçi ve kimyacıdır. Bir disiplin olarak fiziksel kimyayı bugünküne çok yakın bir biçimde tanımlayan ilk kimyacı sıfatıyla tarihe geçmiş ve gelecekte bu alanda yapılması gereken çalışmaların geniş bir programını hazırlamıştır. 1755 yılında Rusça Dilbilgisi (Российская грамматика) adında Rus dilinin gerçek anlamdaki ilk dilbilgisi eserini kaleme almıştır.[1] Moskova Devlet Üniversitesi'nin kurulması projesi de Lomonosov'un eseridir ve 1755 yılında açılan okula yaklaşık 200 sene sonra (1940 yılında) Lomonosov'un adı verilmiştir. Venüs gezegeninin bir atmosferinin olduğunu ilk kez olarak (1761 yılında) iddia etmiştir.

Dönemi

Lomonosov'un dönemi Rusya tarihinin büyük değişimlerle zengin önemli bir evresidir. Rusya Çarlığı'nın son çarı I. Petro reformlarını büyük ölçüde sonlandırmış ve devletini Avrupa'nın en büyükleri sırasına sokacak kesin hamleyi yapmıştır. Nitekim 1721 yılında Rusya'yı imparatorluk ve kendisini imparator ilan edecektir. Bundan bir süre önce, 1709 yılında İsveçlilerin tarihteki en büyük yenilgiyi aldığı ve İsveç kralı Demirbaş Şarl'ın Osmanlı'ya sığınmak zorunda kaldığı Poltava Savaşı'nda Rusya önemli bir zafer kazanmıştır. 1711 yılında Osmanlı Devleti ile imzalanan Prut Antlaşması Rusya'yı belki kaderini sonsuza kadar değiştirecek bir hezimetten kurtarmıştır.

Hayatı

19 Kasım 1711'de Rusya Çarlığı'nın Arhangelogorod Guberniyası'na bağlı Mişaninskaya köyünde doğdu. Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. İlber Ortaylı 16 Aralık 2015 tarihli Teke Tek programında Mihail Lomonosov hakkında bilgiler sunmuştur. Lomonosov'un 18 yaşında köyden yürüye yürüye kente gittiğini ve ilkokula başladığını söylemişlerdir. İlber Ortaylı daha sonra ekleyerek o dönemin Rusya'sında ancak soyluların Üniversite'ye gidebildiğini, ancak Lomonosov'un bir yolunu bulup bu engeli aşıp Üniversite'ye girdiğini söylemiştir. Rus kaynaklarına göre o tarihlerde Rusya'da bir üniversite bulunmamaktadır. Lomonosov, Славяно-греко-латинскую академию adlı bir okula başlamış ve bu okulu dört senede bitirmiştir. Daha sonra eğitimine Kiev ve St. Petersburg'da devam etmiştir. 1736 yılında Almanya'ya giderek fizik, kimya, mekanik ve madencilik alanlarında Üniversitede çalışmalarına devam etmiştir. Beş yıl sonra yurda dönmüş ve 'российской академии наук' da ilk Rus bilim insanı olarak çalışmaya başlamıştır. O tarihe kadar bu akademide sadece yabancı bilim adamları çalışmaktadır. 1755 yılında Moskova'da Rusya'nın ilk üniversitesini kurmuştur.

Bilimsel çalışmaları

Tarih çalışmaları

Lomonosov 18. yüzyılda Rus tarih biliminde etkin Liberal-Asilzade Akımı'na mensuptur. Halk kütlelerinin tarihte belirli bir ölçüde rol oynadığını kabul etmekle beraber, tarihî şahsiyetlerin rolünün belirleyici olduğuna inanmıştır. Rusların İskandinav kökenli olduğunu iddia eden Norman Teorisi'ni inkâr etmiştir. Sarmatizm (Sarmat Teorisi) yanlısıdır. Rusların etnik kökeninin Slavlarla Fin-Ugorların (Lomonosov bunlara «Çudi» der) karışımı olduğuna inanmaktadır.
Kratkiy Rossiyskiy letopisec s rodosloviem (Soyağaçlı Kısa Rusya Vakayinamesi, Sankt-Peterburg, 1760)[2] adlı eserinde Lomonosov Rusya'nın 862-1725 yılları arasındaki tarihinin en önemli olaylarına kısaca yer vermiştir. Büyük ilgi gören bu çalışma Lomonosov henüz hayattayken Almancaya, yazarının ölümünden 2 yıl sonra da İngilizceye çevrilmiştir.
Lomonosov'un tarih alanındaki en önemli eseri Drevnyaya Rossiyskaya istoriya (Eski Rusya Tarihi, Sankt-Peterburg, 1766)[3] adlı çalışmadır. Bu çalışmasında Lomonosov Rusya tarihini Roma İmparatorluğu tarihiyle kıyaslar ve Antik Çağ'ın inançlarıyla Doğu Slavların inançları arasında pek çok ortak nokta tespit eder.

Dil Bilimi Çalışmaları

Lomonosov'un en önemli dil bilimi çalışması Rossiyskaya grammatika (Rusya Grameri) Rusçanın grameri üzerine bu dildeki ilk basılı bilimsel eserdir. Eser 1755 yılında tamamlanmış, 1757 yılında Sankt-Peterburg'da ilk baskısı yapılmış ve yaklaşık 30 senede 4 kere daha basılmıştır. Lomonosov bu çalışmasında Rusçanın birtakım gramer normlarından bahsetmiş, sözcük türü kavramını açıklığa kavuşturmuş, sözcüklerin imla ve telaffuz kurallarına değinmiştir. Sözcüklerin telaffuzundan bahsederken Lomonosov Moskova konuşmasını ölçüt kabul etmiştir.[4] Özgün dil çalışmalarıyla Rus dilbiliminin temelini atmış ve Rus diline katkılarından dolayı Rus dilbiliminin kurucusu (основоположник русской лингвистики) olarak anılmıştır. Eleştirmen Belinski, Rus edebiyatının Lomonosov'la başladığını, Rusçanın babası ve öğretmeni (отцом и пестуном) olduğunu belirterek, onun Rus edebiyatının Büyük Petro'su olduğunu söylemiştir.[5]
Rassujdenie o polze knig cerkovnıh v rossiyskom yazıke (Rusçada Kilise Kitaplarının Önemi Üzerine) adlı çalışmasında da Lomonosov Üç Stil Teorisi'ni kullanarak Rusçanın, 3 farklı yapıya bölünmesini önererek Üç Stil Teorisi (Tеория Трех Штилей) ortaya koyar: Yüksek stil (şiir, kaside, oratoryo), Orta stil (tiyatro oyunları, hicivler), Düşük stil (komedi, mektuplar).[1]

Hatırası

Doğa objeleri

Mihail Lomonosov'un adını taşıyan doğa objeleri şunlardır:

  • Lomonosov Sualtı Sıradağları
  • Lomonosov Yarımadası
  • Lomonosovfonna Buzulu
  • Lomonosov Krateri, Ay
  • Lomonosov Krateri, Mars gezegeni
  • Lomonosov Asteroidi (1379)

Yerleşim birimleri ve kentsel alanlar

Rusya'da Lomonosov kenti ve Lomonosovo köyü bulunur. Yine Rusya'nın Moskova, Arhangelsk, Saratov kentlerinde Lomonosov'un adını taşıyan birer cadde, Sankt-Peterburg ve Severodvinsk kentlerinde ise birer meydan vardır.
Ukrayna'nın Konstantinovka kentinde de Lomonosov Caddesi vardır.
Şu kentlerde birer Lomonosov Sokağı bulunur:

  • Rusya kentleri:
Almetevsk, Arsenyev, Barnaul, Berezniki, Biysk, Blagoveşçensk, Çerepovets, Engels, Gusev, İjevsk, İrkutsk, Jukovski, Kem, Kineşma, Kirov, Kolçugino, Koryajma, Krasnodar, Krasnoyarsk, Kursk, Lipetsk, Murmansk, Nijni Novgorod, Novorossisk, Novosibirsk, Oryol, Ramenskoye, Sankt-Peterburg, Saransk, Severodvinsk, Smolensk, Soçi, Stavropol, Şadrinsk, Şenkursk, Taganrog, Veliki Novgorod, Velsk, Vladimir, Volgograd, Vorkuta, Voronej, Yekaterinburg
Kiev, Harkiv, Simferopol, Lugansk, Donetsk, Vinnitsya
Tallinn
Riga
Kişinev
Dubossarı

Sankt-Peterburg'daki bir metro istasyonu da Lomonosovskaya adını taşımaktadır.

Eğitim ve kültür kurumları

Rusya'da ve Rusya dışında birtakım eğitim ve kültür kurumları Mihail Lomonosov'un adını taşımaktadır:

Galeri


Hatıra eşyaları

Diğerleri

  • Sankt-Peterburg Porselen Fabrikası

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rimski-Korsakov</span>

Nikolay Rimski-Korsakov, Rusça: Николай Андреевич Римский-Корсаков Rus müzisyen, besteci ve müzik eğitimcisi. Rus beşleri olarak adlandırılan 19. yüzyıl Rus bestecileri grubundandır. Eserlerinde Rus halk müziği ve doğu ezgilerine yer vermesi ve kendine özgü bir orkestrasyon tekniği kullanması ile tanınır. İspanyol Kapriçyosu (1887), Şehrazat Senfonik Süiti (1888), Rus Paskalya Uvertürü en ünlü eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi</span> 1724 yılında kurulmuş Rusyanın en eski eğitim kurumlarından biri

Sankt Peterburg Devlet Üniversitesi, Sankt Peterburg şehrinde 1724 yılında Çar Büyük Petro tarafından kurulmuş Rusya'nın en eski eğitim kurumlarından biridir. Bir "üniversite" olarak 1821-1914 arasında Sankt Peterburg İmparatorluk Üniversitesi, 1914-1918 arasında Petrograd İmparatorluk Üniversitesi, 1918-1924 arasında Petrograd Devlet Üniversitesi, 1924-1991 arasında Leningrad Devlet Üniversitesi adlarını taşıdı. 1991'de Sovyetler Birliği'nin tasfiyesinden sonra şimdiki adını aldı.

Abram Efimoviç Arkipov veya Abram Efimovich Arkhipov Rus ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kronstadt</span>

Kronstadt veya resmi adıyla Kronstadt rayonu, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentinde bulunan bir şehir ve 18 rayonundan biridir. Rayon, Sankt-Peterburg'un 32 km kuzeybatısında Finlandiya Körfezi'nde bulunan Kotlin Adası'nda yer almaktadır. Sankt-Peterburg'a, anakaradan Kotlin Adası'na karayolu erişimi görevi gören ve şehrin taşkın koruma sisteminin bir parçası olan Sankt-Peterburg Barajı ile bağlanmaktadır. Yüzölçümü 19,35 km² olan rayonun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 43.005'tir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Saati</span>

Moskova Saati (UTC+3), Moskova Coğrafik konumuyla 4 saat diliminde bulunur, yani 37,5 meridyenin doğusunda. Halk Komiserleri Kurulu kararıyla 16 Haziran 1930 yılından itibarıyla Rusya toprakların üzerinde kararlaştırılmış zaman uygulaması uygulanarak saat ibreleri 1 saat ileri alındı. Moskova zamanı Rusya için standart, bütün yerel Rusya'nın zaman dilimleri Moskova Saat Diliminden sayılır. Moskova Zamanı ayrıca bütün ülkenin tren tarifesi saatinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Glinka</span>

Mihail İvanoviç Glinka, Rusya'da geniş olarak tanınan ilk Rus asıllı klasik müzik bestecisidir ve Rus klasik batı müziğinin babası sayılmaktadır. Glinka'nın besteleri kendisinden sonra gelen tüm Rus bestecilere çok büyük etki yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Rus Beşleri adı verilen besteciler Glinka'nın eserlerini kılavuz alarak Rusya'ya has bir klasik batı müziği stili geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Bartolomeo Rastrelli</span>

Francesco Bartolomeo Rastrelli, Rus vatandaşlığına geçmiş İtalyan mimar. Geç Barok Mimarisi stilinde son derece tanınmış eserler vermiş bir mimar olup en önde gelen eserleri Sankt-Peterburg'ta yer alan Kışlık Sarayı ve Tsarskoye Selo'da yer alan Catherine Sarayı'dır.

Sergey Yefimoviç Malov, Rus dil bilimci, Doğu bilimci, Türkolog, SSCB Bilimler Akademisi muhabir üyesi. Türk dilleri uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail İppolitov-İvanov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve öğretmen

Mihail Mihailovich Ippolitov-Ivanov Rus besteci, orkestra şefi ve öğretmen. Geç romantik dönemde eserler vermiş klasik batı müziği bestecisidir. Kızıl Bayrak İşçi Nişanı'na sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Aleksandrov</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Aleksanrdov, Rus ve Sovyet besteci, müzik öğretmeni, koro şefi, profesör. Kızıl Ordu Korosu'nun kurucusu. Sovyetler Birliği Devlet Marşı ve Rusya Ulusal Marşı'nın bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Rus Bilimler Akademisi</span>

Rusya Bilimler Akademisi (RBA) Rusya ulusal akademisidir. Bu akademi bütün Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, bilimsel araştırma enstitüleri ağına ve buna ek olarak kütüphaneler, hastaneler ve yayın organları gibi sosyal ve bilimsel birimlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Akademisi</span>

Rus Akademisi ya da Emperyal Rus Akademisi

<span class="mw-page-title-main">Petrodvorets (rayon)</span>

Petrodvorets rayonu, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentinin 18 rayonundan biridir. Rayon, Sankt-Peterburg'un batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 109,00 km² olan rayonun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 128.156'dır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.