İçeriğe atla

Mihail Levaşov (denizci)

Mihail Dmitrieviç Levaşov (Rusça: Михаи́л Дми́триевич Левашо́в; y. 1738–1774-76) bir Rus kaşif ve Rus İmparatorluk Donanması'nda teğmendi. Vitus Bering'in 1741'deki trajik macerasından sonra Peter Kuzmiç Krenitzin ile birlikte Alaska ve Aleutlara ilk sefer düzenleyenler arasındaydı.

Yaşam

Levaşov, keşif lideri Krenitzin'in baş yardımcısı olarak Rus İmparatoriçesi II. Katerina tarafından Pasifik Okyanusu'nun kuzey kesimlerini ve özellikle Bering Boğazı çevresindeki bölgeyi dört gemiyle keşfetmek üzere gönderildi. Levaşov, St. Paul gemisinin komutanıydı, Krenitzin ise St. Catherine gemisinin komutanıydı.[1] Krenitzin ve Levaşov, Aleut ada zincirinin doğu kısmını araştırdı. 1768-69'da Levaşev, Unalaska'daki doğal bir limanda kışladı. Ertesi yıl keşiflerine devam ettikten sonra her iki gemi de Kamçatka'da kışı geçirdi.

Avatanak ve Akutan Adası gibi Alaska kıyılarının belirli coğrafi özellikleri, daha sonra yayınlanan haritalarda Krenitzin ve Levaşov tarafından adlandırılmıştır.

4 Temmuz 1770'te Krenitzin boğulunca Levaşov, Rus sefer filosunun komutasını devraldı ve 22 Ekim 1771'de varacağı St. Petersburg'a döndü.

Levaşov'un Kuzey Pasifik'teki ilk yılını geçirdiği Unalaska'daki Levaşov Limanı, Teğmen Gavril Sarıçev tarafından bu ilk Rus kaşifin onuruna adlandırıldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ COXE, William. Account of the Russian Discoveries Between Asia and America.
  2. ^ http://geonames.usgs.gov/pls/gnispublic/f?p=136:3:12952363097937718478::NO::P3_FID:1419073 Port Levashef - USGS

Dış bağlantılar

şifler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleut Adaları</span> Kuzey Amerikada bir takımada

Aleut Adaları, Kuzey Amerika'nın kuzeybatı kıyısı açığında takımada.

<span class="mw-page-title-main">Bering Denizi</span> deniz

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bering Buzulu</span>

Bering Buzulu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletindeki bir buzuldur. Şu anda, Wrangell-St. Elias Milli Parkı'nın güneyindeki Vitus Gölü'nde, Alasaka Körfezi'nden 10 kilometre uzaklıkta sonlanmaktadır. Buzulu besleyen karın toplandığı Bagley Buzbölgesi'yle beraber düşünüldüğünde Bering, Kuzey Amerika'nın en büyük buzuludur. Son yüzyılda yükselen sıcaklıklar ve değişen yağış rejimi buzulu birkaç yüz metre inceltmiştir. 1900 yılından beri buzulun son noktası 12 kilometre geri çekilmiştir. Alaska sahillerindeki pek çok buzul da Bering Buzulu'yla beraber geri çekilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleutlar</span>

Aleutlar ya da Unanganlar, Aleut Adaları'nda ve Alaska'nın bir bölümünde yaşayan Eskimo - Aleut halklarının Eskimolar dışında kalan grubu.

Aleutça ya da Unanganca, Aleut dili, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska'ya bağlı Aleut Adaları ile Pribilof Adalarında ve Rusya'da Kamçatka Krayına bağlı Komandor Adalarında Aleutlar ya da Unanganlar tarafından konuşulan ve Eskimo - Aleut dilleri ailesinin tek başına iki kolundan birini oluşturan dil. Alaska'daki 2.300 kişilik nüfustan 150 kadarı, Rusyadaki 200 kişilik nüfustan ise ancak 5 tanesi anadillerini konuşabiliyor

<span class="mw-page-title-main">Aleutians West Census Area</span>

Aleutians West Census Area, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin Aleutlarca meskun olan bir sayım bölgesi. Örgütlenmemiş borough olduğu için bir yönetim merkezi de yoktur. En gelişmiş şehri Unalaska'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Amerikası</span>

Rus Amerikası günümüzde ABD topraklarının Alaska eyaleti, Kaliforniya’nın bir kısmı ile Hawaii’yi içerisine alan ve 1733 – 1867 yılları arasında Rus İmparatorluğuna ait olan sömürge bölgelerinin adıdır. Amerika'nın Ruslar tarafından sömürgeleştirilmesi ile başlayan sürecin resmiyet kazanıp sömürge topraklarının resmî ilhak edilmesi 1799 yılındaki Çarlık ukazı ile olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Çirikov</span> Rus kâşif

Aleksey İliç Çirikov,, Rus kâşif.

Krenitzin Adaları, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde Aleut Adalarından Fox Adalarının doğu bölümünü oluşturan ada grubu. Adaların güneybatısında Unalaska Adası, kuzeydoğusunda ise Unimak Adası yer alır. Adaların uzunluğu 440 km ve alanı Delarof Adaları alt grubu dahil 159.533 km² dir. İnsan yerleşimi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Şelihov</span> Rus kaşif

Grigori İvanoviç Şelihov, Rus tüccar ve Rus Amerikası'nda promışlennik lideri. Rusların Alaska'daki ilk yerleşimini 1784 yılında Kodiak Adası'nın Three Saints Koyu'nda kurmuş olan Şelihov, aynı yıl yerlileri olan Supikleri 14 Ağustos 1784 tarihinde Awa’uq Katliamında vahşice katledip Alaska'daki Rus egemenliğini perçinleyen kişi olarak bilinir. Bu katliamdan sonra yıllarca esir ettiği Supikleri kurmuş olduğu kumpanya adına deniz samuru avlamaları için zorlamıştır. Şelihov 1786 yılında dönmemek üzere Rusya'ya geri döndüğünde Kodiak Supikleri kırıp geçirilmiş ve demoralize olmuş, Rus kontrolü böylece sağlamlaşmıştır. Şelihov kurduğu bu kürk ticareti kumpanyasını Rusya'dan idare etmiş ve Alaska sömürgesi üzerine emperyal bir tekel oluşturmuştur. Bu kumpanya daha sonra Rus-Amerikan Kumpanyası'na dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Three Saints Koyu</span>

Three Saints Koyu, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinde Kodiak Adası'nın güneydoğu kıyılarında Eskimo halkı Supiklerin topraklarında bulunan ve 14 km uzunluğunda olan koy (inlet). Koyun güneyinde Sitkalidak adası bulunur ve ikisi birbirinden Sitkalidak Boğazı ile ayrılır. Burası, 1784 yılında Grigoriy Şelihov önderliğindeki Rus kürk tüccarları ve yerleşimcileri olan promışlenniklerin Alaska'da kurmuş olduğu ilk yerleşim yeridir. Bu yerleşim kalıntılarının bulunduğu alan günümüzde Three Saints Bay Site (KOD-083) arkeolojik sitidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

İlk Kamçatka keşif gezisi Aralık 1724'te Pasifik Okyanusunun kuzey kısmını keşfetmek ve Asya ile Amerika arasındaki boğazın varlığını doğrulamak için Rus İmparatoru I. Petro tarafından düzenlendi. Rusların deniz ile ilişkin bilimsel keşif yaptıkları ilk geziydi. 1732 yılında İkinci Kamçatka Seferi yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çiçagov</span>

Vasily Yakovleviç Çiçagov, Rus Donanması'nda bir amiral ve bir kaşifti. Reval Muharebesi gibi İsveç'e karşı kazanılan zaferler, onun denizcilik meselelerindeki yüksek yeteneğini gösterdi. Napolyon Savaşları sırasında bir Rus amiral olan Pavel Çiçagov'un babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Gvozdev</span>

Mikhail Spiridonovich Gvozdev Rus askeri jeodezist ve Alaska kıyılarının Ruslar tarafından ilk kez görüldüğü 1732'de Kuzey Alaska'ya yapılan keşif gezisinin komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fyodorov (denizci)</span>

Ivan Fyodorov, bir Rus denizci ve 1732'de Kuzey Alaska'ya yapılan keşif gezisinin komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Georg Wilhelm Steller</span>

Georg Wilhelm Steller, biyoloji, zooloji ve etnografya alanlarına katkıda bulunan, Almanya doğumlu bir doğa bilimci ve kaşifti. Büyük Kuzey Keşif Gezisi'ne (1733-1743) katıldı ve doğal dünyaya ilişkin gözlemleri, Kuzey Pasifik bölgesinin flora ve faunasının keşfedilmesine ve belgelenmesine yardım etti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Keşif Gezisi</span>

Büyük Kuzey Keşif Gezisi veya İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, Sibirya'nın Arktik kıyılarının çoğunu ve Kuzey Amerika kıyı şeridinin belli bölümünü haritalayarak haritalardaki "beyaz alanları" büyük ölçüde azaltan tarihin en büyük keşif girişimlerinden biriydi. Rusya İmparatoru Büyük Petro tarafından tasarlandı, ancak Rus İmparatoriçesi Anna ve Elizabeth tarafından uygulandı. Keşif gezisinin ana organizatörü ve lideri, daha önce Büyük Petro tarafından Birinci Kamçatka Keşif Gezisi'ne liderlik etmek üzere görevlendirilen Vitus Bering'di. İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, kabaca 1733'ten 1743'e kadar sürdü ve daha sonra elde ettiği başarılar nedeniyle Büyük Kuzey Keşif Gezisi olarak adlandırıldı.

Joseph Billings kariyerinin çoğunu Rusya'da geçiren İngiliz denizci, hidrograf ve kâşif. 1790-1794 yılları arasında Kuzeydoğu Geçidi'ni arayan ve Alaska ile Sibirya kıyılarını keşfeden bir deniz seferine komuta etti. 1797-1798 yılları arasında Karadeniz'de hidrografik araştırmalar yaptı.