İçeriğe atla

Mihail Lazarev

Mihail Lazarev
1830'lardan Mihail Lazarev portresi
Doğum14 Kasım 1788
Vladimir, Rus Çarlığı
Ölüm11 Nisan 1851 (62 yaşında)
Viyana, Avusturya İmparatorluğu
MilliyetRus
MeslekAmiral, Kaşif
Tanınma nedeniNavarin Deniz Muharebesi, Finlandiya Savaşı

Amiral Mihail Petrovich Lazarev (Rusça: Михаил Петрович Лазарев, 3 Kasım 1788 – 11 Nisan 1851), Rus donanma komutanı ve kaşif.

Eğitim ve erken kariyeri

Lazarev, Vladimir eyaletinden eski Rus soylularının bir çocuğu olarak Vladimir'de doğdu.[1] 1800'de Rusya Deniz Koleji'ne kaydoldu. Üç yıl sonra, beş yıllık sürekli bir navigasyon için kalacağı İngiliz Kraliyet Donanması'na gönderildi. 1808'den 1813'e kadar Lazarev, Baltık Filosunda görev yaptı. 1808-1809 Rus-İsveç Savaşı'na ve 1812 Vatanseverlik Savaşı'na katıldı.

Kaşif olarak kariyeri

Lazarev ilk kez 1813-1816'da Suvorov gemisinde dünyanın çevresini dolaştı; sefer Kronstadt'ta başladı ve Alaska'ya ulaştı. Bu yolculuk sırasında Lazarev, Suvorov Atolü'nü keşfetti.

Mirny gemisinin komutanı ve Fabian Gottlieb von Bellingshausen'in 1819-1821'deki dünya gezisinde yardımcısı olarak (Bellingshausen Vostok'a komuta ediyordu), Lazarev Antarktika'nın ve çok sayıda adanın keşfine katıldı. 28 Ocak 1820'de sefer, Antarktika anakarasını keşfetti ve 69°21′28″G 2°14′50″B / 69.35778°G 2.24722°B / -69.35778; -2.24722 koordinatlarında Antarktika kıyısına yaklaştı ve orada buz alanlarını gördü.

1822-1825'te Lazarev, meteoroloji ve etnografya alanlarında geniş araştırmalar yürüten Kreyser firkateyniyle üçüncü kez dünyanın çevresini dolaştı.

Savaş zamanı komutanlığı

1826'da Lazarev, Amiral Login Petroviç Geiden komutasındaki Birinci Akdeniz Filosunun sancak gemisi olarak Akdeniz'e açılacak olan Azov gemisinin komutanı oldu ve 1827'de Navarino Savaşı'na katıldı. Lazarev, savaş sırasındaki mükemmelliği nedeniyle tümamiral rütbesini aldı.

1828-1829'da Çanakkale Boğazı ablukasından sorumluydu. 1830'da Lazarev, Kronstadt'a döndü ve Baltık Filosunun deniz birimlerinin komutanı oldu. İki yıl sonra Karadeniz Filosu Kurmay Başkanlığına getirildi. Şubat-Haziran 1833'te Lazarev, bir Rus filosunu Boğaz'a götürdü ve Osmanlı İmparatorluğu ile Hünkâr İskelesi Antlaşması'nı imzaladı. 1833'te Lazarev, Karadeniz Filosu, Karadeniz limanları Komutanlığına ve ayrıca Sivastopol ve Nikolayev'in askeri valiliğine atandı.

Etki ve miras

Amiral Lazarev, hem teknik konularda hem de genç subaylara akıl hocası olarak büyük bir etkiye sahipti. Buharla çalışan bir filonun inşasını savundu, ancak Rusya'nın teknik ve ekonomik geri kalmışlığı planlarını engelledi. Pavel Nahimov (1802-1855), Vladimir Alekseyeviç Kornilov (1806-1854), Vladimir Istomin (1810-1855) ve Grigory Butakov (1820-1882) dahil olmak üzere bir dizi Rus filo komutanına ders verdi.

Pasifik Okyanusu'nda bir atol, Amur Limanı'nda ve Aral Denizi'nde eski bir ada olan Unimak Adası'nda burunlar, Japonya Denizi'nde bir liman ve bir körfez.[], Güney Okyanusu'nda körfez ve deniz, Soçi yakınlarında bir yerleşim yeri ve diğer yerler Lazarev'in adını taşıyor.

Rus ve Sovyet donanmalarının amiralin adını taşıyan gemileri vardı:

  • Amiral Lazarev, Rus İmparatorluk Donanması'nın 1867'de inla ettiği, sınıfının öncü gemisi olan bir monitördü
  • 1914'te Rus İmparatorluk Donanması için sipariş edilen ve Rus Devrimi sonrası tamamlanıp Krasnyi Kavkaz olarak yeniden adlandırılan bir hafif kruvazördür.
  • 1950'lerin başında inşa edilen Sverdlov sınıfı kruvazör olan Amiral Lazarev.
  • 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yeniden Amiral Lazarev adı verilen savaş kruvazörü.

Lazarev, öğrencileri Nahimov, Kornilov ve Istomin ile birlikte Sivastopol'daki Amirallerin Mezar Kasasına gömüldü.[2] 1978'de Sovyet astronom Nikolay Stepanoviç Çernih tarafından keşfedilen küçük bir gezegen 3660 Lazarev, onun adını almıştır.[3]

Başarılar ve ödüller

Kaynakça

  1. ^ V.V. Rummel, V.V. Golubtsov, Rodoslovnyi sbornik russkikh dvorianskikh familii, vol. 1, Sankt Petersburg, 1886, p. 504. The Russian noble family Lazarevs shall not be confused with the Armenian family Lazariants who russified their surname from Lazariants into Lazarevs.
  2. ^ Sevastopol's Wars: Crimea from Potemkin to Putin. Bloomsbury Publishing. 2017. s. 117. ISBN 9781472822277. 
  3. ^ Dictionary of Minor Planet Names. 5th. New York: Springer Verlag. 2003. s. 308. ISBN 3-540-00238-3.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "The Most Honourable Order of the Bath". Tallinn Museum. 4 Nisan 2020. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<i>Barbaros Hayreddin</i> (zırhlı) Alman zırhlısı

Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi. 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Baskını</span> Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskın

Sinop Baskını, Kırım Savaşı'nın önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi. Dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk çarpışma olarak Sinop Baskını'nın özel bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Souchon</span>

Wilhelm Anton Souchon, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması'na katılan iki Alman gemisi Goeben ve Breslau gemilerinin komutanıdır. Gemiler İstanbul'a geldikten sonra Osmanlı Bayrağını çekerek Karadeniz'e açılırken Amiral Souchon da Osmanlı Donanma komutanı olmuştur. Karadeniz'de Rus gemilerini batırdıktan sonra kuzey kıyılarındaki Rus limanı olan Sivastopol ve Odessa limanlarını bombalayarak Osmanlı Devleti'ni savaşa İttifak Devletleri yanında müdahil ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Filosu</span>

Karadeniz Filosu, Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri, Sovyet Deniz Kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz'deki filo. Karargâhı Sivastopol'dadır. Ancak Novorossiysk'a taşınma hazırlığı başladı.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Muharebesi</span> 27-28 Mayıs 1905 arasında Rusya ve Japon donanmaları arasında gerçekleşmiş deniz savaşı

Tsuşima Muharebesi, Japonya'da Japon Denizi Muharebesi olarak da bilinir, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Tsuşima Boğazında gerçekleşmiştir. Muharebede Amiral Togo Heihaçiro komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Birleşik Filosu, Amiral Zinovi Rojestvenski komutasındaki Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Pasifik Filolarının üçte ikisini imha etmiştir. Rus donanması bölgeye intikal edebilmek için Baltık Denizindeki üslerden yola çıkarak 18 bin deniz mili katederek bölgeye gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yevstafi</span>

Yevstafi, Rusya İmparatorluk Donanması'nın Karadeniz Filosu'nda görevli bir ön-dretnot muharebe gemisiydi. I. Dünya Savaşı'ndan önce üretilen gemi, 1905'teki Rusya-Japonya savaşından alınan derslere göre değişikliklere uğramasından dolayı gecikmiştir. Karadeniz filosunun amiral gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç Burnu Muharebesi</span> 18 Kasım 1914te yapılan savaş

Sarıç Burnu Muharebesi veya Balıklava Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında Sarıç Burnu açıklarında gerçekleşen bir deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Filosu</span> Kuzeybatı Rusyanın savunmasından sorumlu Rus Donanması birimi

Kuzey Filosu, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu filosudur. Karargahı Severomorsk'ta yer almakta olup Kola Körfezi çevresinde bir dizi filo üssü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Baskını</span> 29 Ekim 1914te Karadenizdeki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemisinin hücum etmesi

Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.

<i>Rostislav</i>

Rostislav 1890'larda Rus İmparatorluk Donanması'nın Karadeniz Filosu için Nikolaev Tersanesi tarafından inşa edilen bir ön dretnot savaş gemisiydi. İlk önce küçük, ucuz bir kıyı savunma gemisi olarak planlandı, ancak donanmanın isteğiyle 8,880 ton deplasmanlı kompakt, açık denize uygun bir savaş gemisi olarak inşa edildi. Kötü tasarım ve inşaat uygulamaları, bitmiş halinin tasarım deplasmanından 1.600 ton daha ağır olmasına sebep oldu. Rostislav, dünyanın kömür yerine fuel oil yakan ilk ana savaş gemisi oldu. Savaş yeteneği, standart Rus topu olan 12 inç (305 mm) donanma topları yerine 12 inç (305 mm) ana bataryası sebebiyle hedeflenenden daha azdı.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç</span>

Sarıç Kırım Yarımadası'nda Karadeniz kıyısında yer alan bir burun.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Deniz Muharebesi</span>

Sarı Deniz Muharebesi 10 Ağustos 1904'te meydana gelen bir deniz muharebesidir. Rus donanmasında bu savaş aynı zamanda 10 Ağustos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe, Rus donanmasının tasarladığı bir planı ortaya çıkardı ve Rus donanmasını limanlarına dönmeyi zorladı. Planın amacı Port Arthur'da bulunan Rus donanmasının bulundukları yerdeki ablukayı yarıp Vladivostok'taki Rus gemileriyle birleşmesiydi. 4 gün sonra, Ulsan yakınlarındaki başka bir muharebede Vladivostok'ta bulunan filonun sortisi engellendi. Bunun sonucunda iki yerde de bulunan Rus filoları oldukları yerde kalmak zorunda kaldı ve birleşemediler.

<span class="mw-page-title-main">HMS Iron Duke (1912)</span> İngiliz Savaş Gemisi

HMS Iron Duke, Wellington'un 1. Dükü Arthur Wellesley'ın ismini taşıyan ve sınıfının baş gemisi olan Kraliyet Donanması'nın bir zırhlısıydı. Portsmouth Tersanesi tarafından inşa edildi ve omurgası Ocak 1912'de kızağa koyuldu. On ay sonra denize indirildi ve Mart 1914'te amiral gemisi olarak Anavatan filosuna katıldı. On adet 135 inç (3.400 mm) ana batarya topu ile silahlandırıldı ve 2.125 knot azami sürate erişebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Andrei Eberhardt</span>

Andrei Avgustovich Ebergard, daha çok Andrei Eberhardt olarak bilinir, Alman kökenli Rus İmparatorluk Donanması amirali.