
Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

Oskan Efendi ya da Yervant Osgan, (1855-1914) Osmanlı-Ermeni heykeltıraş ve müzeci.

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

Halil Dikmen, (1906-1964) Türk ressam ve neyzen.

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.
Rudolf Belling, Alman heykeltıraş. Soyut heykel üreten ilk Alman sanatçılardandır. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek vermiştir.

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.
Anna Semyonovna Golubkina Rus empresyonist heykeltıraş. Paris Salon ödülü alan ilk Rus heykeltıraş olan Golubkina, aynı zamanda ilk önemli Rus kadın heykeltıraş olarak kabul edilir. İtibarlı bir müze olan Alexander III Museum'da bir sergisi vardır. Venüs üzerinden kraterlerden birine onun ismi verilmiştir.

Mark Matveeviç Antokolski (Rusça: Марк Матвеевич Антокольский; d. 1843 Vilna, bugünkü Vilnüs, Litvanya - ö. 1902 Frankfurt, Almanya), Rus heykeltıraş. Soyadı bugünkü Antakalnis varoşundan gelmektedir.

Antoine Bourdelle (d. 30 Ekim 1861 Montauban, Tarn-et-Garonne, Fransa – ö. 1 Ekim 1929 Vésinet, Fransa),, bir Fransız heykeltıraş ve sanat öğretmeni.

İvan Petroviç Martos, Rus-Ukraynalı heykeltıraş ve resim öğretmeni.

Vasili İvanoviç Surikov büyük ölçekli tarihi konuların önde gelen Rus ressamıydı. Ressamın başlıca eserleri Rusya'nın en iyi tabloları arasında sayılır.

Giambologna, Flandralı asıllı ama önemli eserlerini Floransa, İtalya'da vermiş olan, maniyerizm güzel sanatlar stilinde heykeller yapan bir heykeltıraş sanatçı.
Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

İvan İvanoviç Şişkin bir Rus manzara (peyzaj) ressamı, gravürcü ve teknik çizimciydi. Gezginler hareketini kurmuş, Sankt Petersurg Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyesi, profesör ve manzara atölyesinin başı olmuştu.

Fyodor İvanoviç Uspenski ya da Uspenskiy 20. yüzyılın başlarında önde gelen Rus Bizantologdur. Eserleri, Rus İmparatorluğu'ndaki açan Bizans çalışmalarının en güzel örnekleri arasında kabul edilir.

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.

Mihail Vasilyeviç Nesterov (Rusça: Михаил Васильевич Нестеров;, Geziciler ve Mir iskusstva ile ilişkili bir Rus ve Sovyet ressamıydı. Rusya'da Sembolist sanatın ilk temsilcilerinden biriydi.

Boris Mihayloviç Kustodiyev (Rusça: Борис Михайлович Кустодиев;, Rus ve daha sonra Sovyet ressam ve sahne tasarımcısıydı.