İçeriğe atla

Mihail Kirponos

Mikhail Petroviç Kirponos
Doğum12 Ocak 1892(1892-01-12)
Vertiyivka (Verkiyivka),
Çernigov, Rus İmparatorluğu
Ölüm20 Eylül 1941 (49 yaşında)
Lohvıtsya, Ukrayna SSC, SSCB
Bağlılığı  Rusya İmparatorluğu (1915-1917)
 Rusya SFSC (1917-1922)
 Sovyetler Birliği (1922-1941)
Branşı Kızıl Ordu
Hizmet yılları1915–1941
Rütbesi
General-polkovnik
General-polkovnik
KomutasıLeningrad Askerî Bölgesi
Kiev Askerî Bölgesi
Güneybatı Cephesi
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Rus İç Savaşı
Kış Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı
Lenin Nişanı Vatanseverlik Savaşı Madalyası (1. sınıf) Kızıl Ordu 20. Yıl Madalyası
İmza

Mihail Petroviç Kirponos (RusçaМихаи́л Петро́вич Кирпоно́с, UkraynacaМихайло Петрович Кирпонос, Mıhaylo Petrovıç Kırponos; 12 Ocak 1892 – 20 Eylül 1941), Ukraynalı Sovyet Kızıl Ordu generali ve Sovyetler Birliği Kahramanıdır. 1941 yılında Kiev Muharebesi sırasında ölmüştür.

Hayatı

Gençliği

Fakir bir köylü ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine 1915 yılında Rus ordusuna alındı. 1917 yılında Kızıl Ordu'ya katılarak Rus İç Savaşı'nda görev yapmaya başladı. 1918 yılında Bolşevik Parti'ye girdi.

1927 yılında Frunze Askerî Akademisi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 44. Tümen Kurmay Başkanlığı'na atandı. 1934-1939 yılları arasında Tatar Özerk Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti adına Kazan Askerî Okulu komutanı olarak görev yaptı.

Finlandiya ile yapılan Kış Savaşı sırasında bir tümene komuta etti. Bu görevinde gösterdiği yetenek ve cesaretinden ötürü Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

Nazi Almanyası'nın Barbarossa Harekâtı ile Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin savunulmasında çok önemli rol aldı. Brodi, Uman ve Kiev muharebeleri sırasında görev yaptı. 20 Eylül 1941 tarihinde Kiev'in savunulması sırasında Alman askerleriyle girdiği çatışmada öldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Vatutin</span>

Nikolay Fyodoroviç Vatutin, Sovyet general.

Günaybatı Cephesi , II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerdeninden. 28 Eylül 1942 tarihinden itibaren adı Stalingrad Cephesi olarak değiştirilmiştir. 20 Ekim 1943 tarihinden itibaren 3. Ukrayna Cephesi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uman Muharebesi</span>

Uman Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 15 Temmuz - 8 Ağustos 1941 tarihleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebe, Barbarossa Harekâtı'nın başlarında, Mareşal von Rundstedt komutasındaki Alman Güney Ordular Grubu'nun, iki Sovyet ordusunu Uman güneyinde kuşatması ve imha edilmesiyle sonuçlanmıştır. Kuşatılan Sovyet orduları General İ. Muzirçenko komutasındaki 6. Ordu ve General P. Ponedelin'in 12. Ordu'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Ştern</span>

Grigori Ştern, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, General-polkovnik.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Yegorov</span>

Aleksandr Yegorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Kulik</span>

Grigori İvanoviç Kulik, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Greçko</span>

Andrey Greçko, , Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Kulikov</span>

Viktor Kulikov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Bauırjan Momışulı</span>

Baurjan Momışulı Kazak asıllı Sovyet vatandaşı. II. Dünya Savaşı sırasında Kızılordu saflarında gösterdiği başarılardan dolayı Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Katukov</span>

Mihail Yefimoviç Katukov Sovyet zırhlı birlikler mareşali. II. Dünya Savaşı süresince Kızıl Ordu'da zırhlı birlik komutanı olarak görev aldı. En yetenekli Sovyet zırhlı birlik komutanlarından biri olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Kamenev</span> Rus askeri lideri

Sergey Sergeyeviç Kamenev Sovyet asker.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Maresyev</span>

Aleksey Petroviç Maresyev, II. Dünya Savaşı sırasında savaşmış olan Sovyet as pilot, Sovyetler Birliği Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Movlid Visaitov</span>

Movlid Aleroyeviç Visaitov, Çeçen Kızıl Ordu albayı ve Sovyetler Birliği Kahramanıydı. Visaitov, 2. Dünya Savaşı sırasında 255. ayrı Çeçen-İnguş süvari alayının komutanıydı.